plater-2 25.02.14, 14:00 Jakie w waszych miastach ? W naszym za nastepne 20 lat kaza zaplacic 450 zl, a za "pogłebiony" 650 ! To jakis absurd. Skad ja tyle kasy na trzy groby wezme ??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kochamruskieileniwe Re: opłaty za groby 25.02.14, 14:14 Niedawno płaciłam w Warszawie na Cm. Komunalnym. 4000. Nie narzekaj... Aczkolwiek rozumiem ból. Odpowiedz Link Zgłoś
attiya Re: opłaty za groby 25.02.14, 14:20 o właśnie cmentarze w-wskie to dopiero zdzierają Odpowiedz Link Zgłoś
kamunyak Re: opłaty za groby 25.02.14, 14:56 > Niedawno płaciłam w Warszawie na Cm. Komunalnym. > > 4000. ale to chyba za miejsce, a nie za 20 lat? Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: opłaty za groby 25.02.14, 15:04 przedłużenie istniejącego grobu na następne 20 lat. Inaczej - grób do likwidacji. grobów tam mam kilka (na mnie spada obowiązek opłat, nie ma innej rodziny). Nie wiem, chyba jakieś specjalne konto oszczednościowe na ten cel założe. Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: opłaty za groby 25.02.14, 15:08 przepraszam, to były dwa groby rodzinne (podwójne) ale i tak duzo... www.cmentarzekomunalne.com.pl/pliki/cennikpoln.pdf Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: opłaty za groby 25.02.14, 14:15 Szczecin. Ziemny głębinowy 546 zeta, dwumiejscowy rodzinny 780, pojedynczy 338. Odpowiedz Link Zgłoś
demonii.larua Re: opłaty za groby 25.02.14, 14:16 450 za 20 lat. Z tego co wiem to jest całkiem niska opłata. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: opłaty za groby 25.02.14, 14:17 Tez mi sie wydaje ze to nie duzo. Zapytaj sie czy jest opcja rozlozenia na raty? Odpowiedz Link Zgłoś
chipsi Re: opłaty za groby 25.02.14, 14:19 Nie problem w tym że to za 20 lat, tylko że trzeba naraz zapłacić. No weź oddaj ot tak całą wypłatę bo ci pisemko przyszło że trzeba groby opłacić na kolejne 20 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
plater-2 Re: opłaty za groby 25.02.14, 14:19 Uwazam, ze powinna byc mozliwosc wplacania w malych miesiecznych ratach .... Odpowiedz Link Zgłoś
nevada_r Re: opłaty za groby 25.02.14, 14:20 Wychodzi 22 złote 50 groszy za rok, a za miesiąc - niecałe 1,90 zł (przy opcji 450 zł na 20 lat). To dużo? Ale rozumiem, że jednoczesna opłata za trzy groby może cię uderzyć po kieszeni - może zorganizuj zrzutkę wśród rodziny? Odpowiedz Link Zgłoś
rhodesian_ridgeback Re: opłaty za groby 25.02.14, 14:28 Nienaruszalność grobu ziemnego, w którym pochowano trumnę ze zwłokami osoby powyżej 6 lat (na 20 lat) oraz opłata prolongacyjna, Kraków Rakowice - 1360 zł. Ale to jest opłata raz na 20 lat. I raczej przewidywalna. Jak się nie da zapłacić w ratach, to odkładaj co miesiąc po kilka zł. Odpowiedz Link Zgłoś
rhodesian_ridgeback Re: opłaty za groby 25.02.14, 14:30 A tu ciekawa lektura: www.zck-krakow.pl/?pageId=18 Zwłaszcza pkt. 5 Odpowiedz Link Zgłoś
kamunyak Re: opłaty za groby 25.02.14, 14:54 W Warszawie, na Cm. Wolskim, za 20 lat - 1240 zł. No, ale jak podzielisz to na 20 lat to wychodzi 62 zł rocznie, to już tak nie bulwersuje, prawda? Za miejsce na tymże cmentarzu, jak ostatnio pytałam w kancelarii, 15 000 zł.To juz trochę bulwersuje bo trzeba jednorazowo wpłacić i raczej przeciętnego obywatela na to nie stać. Jeśli zaś chodzi o opłaty 20 letnie to nie musisz tego płacic jednorazowo, przecież. Wszystko jedno kiedy, w przeciągu tych 20 lat zapłacisz za następne lata. Ja też u siebie" mam 2 groby. Własnie za jeden zapłacilam. Za drugi zapłacę w następnym roku, albo jeszcze w następnym bo "okres rozliczeniowy" kończy się dopiero za 4 lata. Ty też możesz jakos podzielic te wplaty na rózne lata. Odpowiedz Link Zgłoś
oteczka Re: opłaty za groby 25.02.14, 15:17 W życiu nie płaciłam,mam ogromny grobowiec od 35 lat nikt nigdy nie wołał opłaty,nigdy żadnej informacji nie dostałam ,czy to się płaci dopiero jak minie 20 lat od ostatniego pochówku ,w tym czasie pochowałam 5 osób ostatni pogrzeb 14 lat temu to znaczy że dopiero za 6 lat będę musiała płacić? Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw To zależy, gdzie masz ten grobowieć 25.02.14, 16:48 Ja mam część grobów na niewielkich cmentarzach parafialnych i tam w ogóle nie ma żadnych opłat oprócz tych związanych bezpośrednio z pochówkiem, tzn. przy organizacji pogrzebu płaci się za miejsce, pracę grabarza (ew. wcześniej za miejsce pod wybudowanie grobowca i sam grobowiec), są tam groby sprzed 40, 50, a nawet i 100 lat, za które nikt nie żąda dopłaty. Ale groby na cmentarzach komunalnych to zupełnie inna sprawa, koszty są spore (zwróćcie np. uwagę, że w linkowanym cenniku krakowskim prawie 1400 zł kosztuje 20 lat nienaruszalności grobu ziemnego, a najmniejszy możliwy grób murowany (nie grobowiec) albo nisza urnowa (!) na 30 lat jest ponad 2 razy droższy...) Uważam, że to kupa kasy, przecież zazwyczaj ludzie nie mają po 1 malutkim grobie przodków, tylko sporo więcej, no chyba że ktoś jest z domu dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
oteczka Re: To zależy, gdzie masz ten grobowieć 26.02.14, 07:34 Lublin ,cmentarz zabytkowy ,nie chowają na nim od x lat ,chyba że ktoś ma grobowiec,miejsca raczej z odzysku nie widziałam może w tej starszej części,ale np.pomiędzy mną a sąsiadką rosło ogromne drzewo wkurzało mnie latami bo liści było od groma i dziwnie zaczęło usychać ,a teraz stoi tam extra czarny marmur ,daty na pomniku tak lata 60-70 znaczy ktoś przeniósł szczątki i przy okazji szykuje dla siebie grób,musiał słono zapłacić ,już w czasach kiedy zostałam właścicielką miejsca ceny były z kosmosu a miejsc praktycznie zero ,mój dziadek 5 lat wcześniej zrobił inwestycję w miejscówkę dla siebie a przeżył całą rodzinę i położył się ostatni,a te opłaty to jakaś masakra jestem jedyną krewną 5 osób pochowanych w ogromnym podwójnym grobowcu ,jest tam też miejsce dla mnie ,jak zawołają takie ogromne pieniądze nie wiem czy będę w stanie opłacić . Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: To zależy, gdzie masz ten grobowiec 26.02.14, 10:29 No to faktycznie nieciekawie, zabytkowe cmentarze w dużych miastach rzeczywiście są na ogół dokładnie tak jak piszesz, zamknięte, a miejsce zwalnia się rzadko i kosztuje krocie. Pocieszające jest to, że najnowszy pochówek miałaś w tym grobowcu niedawno, więc jeszcze trochę czasu masz, żeby uzbierać na opłatę za lat kilkanaście. Najgorzej, myślę, mają osoby, które od lat opiekują się jakimś grobem bliskich, ale nie myślą o tym, że czas tak szybko mija - co w sumie nie jest dziwne, bo sama się nad tym nie zastanawiam przecież, że np. od śmierci babci już minęło 19 lat, choć grób się odwiedza i o niego dba; gdyby grób był na takim cmentarzu jak opisany przez Ciebie, to uświadomiłam sobie właśnie, że to już za rok trzebaby zapłacić ok. 3000 (jest kamienny nagrobek) - no przecież nie każdy jest w stanie taki wydatek ponieść nagle. Dla mnie byłoby to nagle w każdym razie, choć niektóre tu piszą, że przecież na lata jak się rozłoży, to można odłożyć. Oczywiście racja, ale ja, przyznaję, w ogóle się nad tym akurat wydatkiem nie zastanawiałam nigdy, a naprawdę nie jestem jakoś niefrasobliwa i mam poczucie, że planuje to, co zaplanować się da - a tu takie zaskoczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
rhodesian_ridgeback Re: opłaty za groby 25.02.14, 17:18 U nas od każdego pochówku. W naszym grobie rodzinnym mieliśmy chowania w 78, potem 96 i ostatni w 2003. Opłata będzie w 2023. Odpowiedz Link Zgłoś
koronka2012 Re: opłaty za groby 25.02.14, 18:22 kamunyak napisała: > Za miejsce na tymże cmentarzu, jak ostatnio pytałam w kancelarii, 15 000 zł. Słyszałam o stawkach warszawskich rzędu 20 tysięcy - naturalnie na kościelnych cmentarzach. Mnie szokują te kwoty, a w szczególności zastanawiam się gdzie miejsca pochówku szukają w Warszawie ludzie, których nie stać na takie horrendalne opłaty? Swoją drogą - iście chrześcijańskie podejście KK, zdzierać za pochówek ile wlezie... Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: opłaty za groby 25.02.14, 18:29 Przewaznie nie spada to na jedna osobe tylko grob jest rodzinny. Np moja mama ma 5 rodzenstwa, ci dorosle dzieci... Na lebka juz normalniejsze sumy wychodza. Tylko trzeba miec sprawnie dogadujaca sie rodzine, Odpowiedz Link Zgłoś
koronka2012 Re: opłaty za groby 25.02.14, 19:42 ichi51e napisała: > Przewaznie nie spada to na jedna osobe tylko grob jest rodzinny. 20 tys kosztowało pojedyńcze miejsce na cmentarzu. Pogrzeb eks teścia (skromny i z wykorzystaniem istniejącego grobu dziadków) kosztował ponoć 15 tys. Chore jak dla mnie. Np moja mama m > a 5 rodzenstwa, ci dorosle dzieci... No ale statystycznie większość ma jedną sztukę rodzeństwa, więc statystycznie są w porywach 3 osoby - współmałżonek + 2 dzieci. Jeśli cała rodzina w tej samej nieciekawej sytuacji finansowej, to choćby ich 5 była wiele to nie pomoże, i tak koszt abstrakcyjny dla ludzi ledwo wiążących koniec z końcem. Dobrze, że w większych miastach są cmentarze komunalne, tam taniej, ale w małych nie ma się specjalnie wyboru. Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: opłaty za groby 25.02.14, 18:33 > Swoją drogą - iście chrześcijańskie podejście KK, zdzierać za pochówek ile wlez > ie... Na szczęście cmentarze komunalne chowają za darmo,więc jest wybór Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: opłaty za groby 25.02.14, 19:47 Gdzie????? Powyzej zalinkowałam cennik cmentarza komunalnego w Warszawie.... Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: opłaty za groby 25.02.14, 21:06 Ekhem... moze przeczytał dokładnie moj post i jego kontekst i znajdź powiązania? Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: opłaty za groby 25.02.14, 21:11 W Warszawie jest malo kościelnych cmentarzy i wszystkie są już chyba zamknięte jeśli chodzi o owe miejsca. Chować można w istniejących grobach. A skoro miejsc nie ma,to cena tych co się pojawią po likwidacji grobów nieopłaconych rośnie. Prawo rynku. Odpowiedz Link Zgłoś
zebra12 Re: opłaty za groby 25.02.14, 16:06 Ale jak na to stać przeciętnego człowieka, który zarabia 1500 zł? Jak na to stać emerytów czy rencistów? A niepełnosprawnych? A rodziców obłożnie chorych dzieci? To jednak są ogromne pieniądze. Dla mnie tez byłaby to suma nie do przeskoczenia - takie np 9 tys. Jeszcze 500 zł jakoś bym przełknęła. Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: opłaty za groby 25.02.14, 18:15 No ale jakie widzisz rozwiazanie? W duzych miastach cmentarze nie mają się gdzie rozrastać, więc kazdy metr ziemi jest bardzo cenny... Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: opłaty za groby 25.02.14, 20:03 www.tvn24.pl/wideo/z-anteny/czeski-pogrzeb,962629.html?playlist_id=16977 Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: opłaty za groby 25.02.14, 20:21 Tia... Tu jest przykładowy cennik: www.hrbitovybrno.cz/hrbitovnisluzby.htm Osobiście się nie znam. Temat mnie jeszcze nie dotyczy. Odpowiedz Link Zgłoś
klubgogo Re: opłaty za groby 25.02.14, 21:08 Po co metry ziemi, przy pochowaniu prochów wystarczy mała krypta. To jedyne rozwiązanie - palenie zwłok. Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: opłaty za groby 25.02.14, 21:12 Ciekawe jak sobie miejsce pod urnę cenią... Bo zabrać do domu, albo wysypać w Beskidach nie można. Odpowiedz Link Zgłoś
rhodesian_ridgeback Re: opłaty za groby 25.02.14, 22:35 mid.week napisał(a): > Ciekawe jak sobie miejsce pod urnę cenią... A proszę: - użytkowanie przez 30 lat niszy urnowej - 2838 zł. Krakówek. Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: opłaty za groby 26.02.14, 12:25 A dlaczego dziurka na urnę jest droższa od tradycyjnego grobu...? Odpowiedz Link Zgłoś