Dodaj do ulubionych

pasja na całe życie?

15.04.14, 12:14
Macie takie zainteresowania od dzieciństwa do dziś i pewnie Wam zostanie do końca długiego, szczęśliwego życia?

Bo ja mam wrażenie, że mnie się zmienia... czasem okoliczności na to wpływają (nie mam np tyle czasu itp na coś), po kilku latach coś nowego zaczyna mnie interesować...

W sumie to samo mnie frapuje jeśli chodzi o pracę. Tyle się pisze, że dobrze jeśli praca wiąże się z pasją, ale czy można tak bardzo eskcytować się tą samą pracą przez 40 lat? 11 lat temu z duzym wysiłkiem zmieniłam pracę. Bardzo mnie to kręciło. Ale teraz - no, mniej. To nadal jest bardzo dobra praca, doceniam ją naprawdę, ale to mnie to przestaje interesować, chciałabym sobie wymyślić coś nowego.

I sama już nie wiem, czy ja jakoś wyjątkowo szybko-nudząca się jestem, czy to normalne, że po kilku latach mi się nudzi.
Obserwuj wątek
    • pade Re: pasja na całe życie? 15.04.14, 12:21
      Ale to chyba naturalne jestsmile
      Nic nie stoi w miejscu.
    • mid.week Re: pasja na całe życie? 15.04.14, 12:23
      nie wyobrażam sobie robić tego samego przez kilka lat wink
      Kiedyś zmieniałam pracodawców średnio co 2-3 lata. Obecnie (szczęśliwe) mam taką pracę, w ktorej idąc w gorę dostaję inne obowiązki, a dodatkowo urozmaicenie zadań do wykonywania jest spore.
      Hobby zmieniają mi się jak w kalejdoskopie. Jezdziłam na nartach, konno, pisałam, wyklejałam... Jak już się nasyciłam, przeskakiwałam na coś innego. Do niektórych wracam po latach, do innych nie.
    • guderianka Re: pasja na całe życie? 15.04.14, 12:27
      od zawsze piszę- hobbystycznie, trochę zawodowo, może kiedyś całkiem zawodowo ? winka
    • dziennik-niecodziennik Re: pasja na całe życie? 15.04.14, 12:27
      są rzeczy ktore nigdy mi sie nie znudzą. ale poza tym to owszem, jest pewna rotacja smile
    • martha_marcy_may_marlene Re: pasja na całe życie? 15.04.14, 12:30
      Moim zdaniem nie da się mieć jednej pasji cale życie. W końcu jakby coś się w człowieku wypala. Przez jakieś 15 lat swojego życia mialam dwie wielkie pasje - muzykę i łyżwiarstwo figurowe. A kiedyś przyszedł taki dzień, że nie byłam w stanie wziąć do rąk skrzypiec. Po prostu koniec. Może kiedyś powrócę do tego, jak zdążę, a może nie. Zycie ewoluuje i trzeba się z tym pogodzić. Chociaż cczasem się zastanawiałam jak to jest, że stajemy się obojetnymi na to co kochaliśmy.
    • dantonka Re: pasja na całe życie? 15.04.14, 12:34
      Moje zainteresowania również ulegają zmianie.
      Czasami żałuję, gdyż nie pozwala mi to być hobbystyczną specjalistką w jakiejś jednej konkretnej dziedzinie, wiadomo bowiem, że nie można być ekspertem od wszystkiego.
    • kawka74 Re: pasja na całe życie? 15.04.14, 12:34
      Owszem.
      Obie pasje zostały do dziś, jedna jest źródłem dochodu, druga, jeśli Bóg da, a partia pomoże, też nim będzie.
    • cosmetic.wipes Re: pasja na całe życie? 15.04.14, 12:35
      Mam jedną pasję od prawie 40 lat.
      W dodatku od lat kilkunastu daje mi ona pieniądze. Na sprzęt i waciki co prawda, ale satysfakcja jestbig_grin
      • guderianka Re: pasja na całe życie? 15.04.14, 12:38
        o, to tak jak u mnie wink
        tylko staż krótszy, jakieś 25lat wink
        • cosmetic.wipes Re: pasja na całe życie? 15.04.14, 13:19
          > tylko staż krótszy, jakieś 25lat wink

Zaczęłaś nieco później, bo musiałaś nabyć umiejętność pisania. Mnie wystarczyło tylko umieć chwycić kredkę w dłońsmile

Poza tym, jesteś sporo młodsza. Dziecinkowink
          • eo_n Re: pasja na całe życie? 15.04.14, 13:37
            U mnie też pojawiają się zainteresowania, które się rozmywają z czasem, ale są i takie do których wracam po latach i wchodzę w nie głębiej niż kiedyś.

Pracę mam taką, że na etapie studiów wykonywałabym ją za darmo i całowała po rękach tego, kto by mi ją dał, a teraz mnie czasami nudzi, męczy, nie chce mi się. Mimo wszystko ją doceniam smile Pracuję w tym samym miejscu niespełna 15 lat.
          • guderianka Re: pasja na całe życie? 15.04.14, 17:53
            smile
    • elle.hivernale Re: pasja na całe życie? 15.04.14, 15:20
      Nie mam, jestem porażająco niekonsekwentna. Jak mnie zainteresuje temat, włażę w niego z głową i butami, ale za parę miesięcy, lat przerzucam się na coś z zupełnie innej beczki.
    • inguszetia_2006 Mam. Nie nudzi się. Zostanie do końca. n/t 15.04.14, 20:20
    • nangaparbat3 Re: pasja na całe życie? 15.04.14, 21:41
      U mnie to się posuwa spiralnie - czyms sie interesuje, potem zostawiam dla czegoś innego, jednego, drugiego, a potem wracam do tego co bylo wczesniej, ale ja już jestem wtedy inna, wiec troche inaczej na to patrzę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka