Dodaj do ulubionych

Puzzle układacie?

15.04.14, 13:42

Jak u was układacie?
Ja właśnie szukam kolejnego zestawu dla siostry na prezent, ona uwielbia układa namiętnie smile
Najlepsze dla niej są takie 1000-1500 (na weekend ) i mówi, ze nic jej tak nie odstresowuje jak właśnie układanie puzzli. Ja nie znoszę pamietam jak byłyśmy małe ona siedziała przy tym godzinami a mnie to ogromnie nudziło. Tak jest do dzisiaj ja mam problem żeby 100 ułożyć a takie 1000 to bym chyba rok układała hehe
A jak u was? Macie takie hobby?smile

Obserwuj wątek
    • mx3_sp Re: Puzzle układacie? 15.04.14, 13:44
      lubię, ale nie mam gdzie nawet rozłożyć takich 1000 elementów.
    • eo_n Re: Puzzle układacie? 15.04.14, 13:45
      Nie lubiłam puzzli. Teraz jest trochę lepiej jak układam z córką (póki co takie do 150 wink ).
      Co do prezentu - rzuć okiem w merlinie, bo jest jakaś wyprzedaż i były właśnie takie duże jakoś trochę taniej. Nie pamiętam szczegółów, bo ja nie mam chętnego na takie 1500, ale z pewnością coś było (w outlecie?)
      • beverlyja90210 Re: Puzzle układacie? 15.04.14, 13:49
        o dzieki zaraz zobaczęsmile
        • beverlyja90210 Re: Puzzle układacie? 15.04.14, 13:53
          merlin.pl/Guziki-puzzle_Piatnik/browse/product/206,813450.html smile

To jak dla wroga hehe
          • eo_n Re: Puzzle układacie? 15.04.14, 13:57
            No big_grin

Weszłam też zerknąć i się zastanawiam, czy by mi sprawiło teraz frajdę ułożenie takich dużych> kupić, nie kupić... Tzn nie te guziki...

A dla wroga to te jeszcze lepsze chyba big_grin
            merlin.pl/Czerwone-roze-puzzle_Piatnik/browse/product/206,813449.html
            • zuzanka79 Re: Puzzle układacie? 15.04.14, 14:17
              Te guziki całkiem fajne są. I łatwe. Z różami gorzej wink
              Mam siostrę która uwielbia układać puzzle. Taki tysiączek machnie w trzy-cztery dni. A najdziwniejsze dla mnie w tym wszystkim jest to, że jest umiarkowanie upośledzona umysłowo ( konsekwencja choroby przebytej w dzieciństwie, źle zdiagnozowanej , potem leczona neurologicznie kilkanaście lat). Kiedy była mała układała puzzle obrazkiem do dołu a potem obracała kawałek po kawałku i po kawałku i powstawał obrazek. To dopiero był hardkor.
              Siedzi i układa te puzzle i mało kiedy zerka na obrazek. Ja usiądę włożę ze trzy ( jeśli mi się uda) i uciekam bo cierpliwości nie mam. Jak jestem u rodziców dwa razy w tygodni to często tak jest że ułoży dwa komplety. Albo układa dwa różne równocześnie w dwóch pokojach. Nie pojmuję tajemnic ludzkiego umysłu. Chorego umysłu przecież.
              • beverlyja90210 Re: Puzzle układacie? 15.04.14, 15:29
                niesamowite jest to co opisałaś, a ile siostra ma lat?
          • mid.week Re: Puzzle układacie? 15.04.14, 15:39
            merlin.pl/Gerharda-Haderer-Maj-puzzle_Piatnik/browse/product/206,813388.html
            dla erotomanów big_grin
    • cosmetic.wipes Re: Puzzle układacie? 15.04.14, 13:48
      Układałam. Do momentu, kiedy z zestawu (3 tys.) pieczołowicie składanego przez kilka dni, brakło mi jednego elementu.
      Więcej się na taki wk..w nie zamierzam narażać.
    • wuika Re: Puzzle układacie? 15.04.14, 13:52
      Układam, ale rzadko - brak czasu. Odstresowujące, tak samo jak wyszywanie - długotrwałe, spokojne (przeważnie - brakujące elementy, albo inne atrakcje podnoszą ciśnienie).
    • daga_j Re: Puzzle układacie? 15.04.14, 13:53
      Ja lubię ale układam bardzo rzadko. Ostatnio rok temu 1000elem. z córką i pod koniec już miałam chęć sama dokończyć smile Kilka dni układałyśmy, bo tak po trochu. Pół roku temu córka dostała kolejne pudełko 1000el. i nie zaczęłyśmy jeszcze.. normalnie szkoda mi zająć duży stół na kilka dni, a gdzie indziej to układać?
      • martishia7 Re: Puzzle układacie? 15.04.14, 13:56
        Trzeba mieć odpowiedniego formatu sklejkę schowaną dogodnie za szafą wink Można sobie wtedy puzzle spokojnie przenosić- na podłogę, do innego pokoju.
        • heca7 Re: Puzzle układacie? 15.04.14, 15:05
          Są specjalne maty do puzzli. Zwijasz, rozwijasz a scenka się nie psuje smile
          • martishia7 Re: Puzzle układacie? 15.04.14, 15:13
            Ja wiem, że są, widziałam na razie tylko w sklepach internetowych, ale jakoś nie mam ufności. Zawsze oprócz samego obrazka mam tez na desce niezły wysyp puzzli luzem. One też zostają na miejscu?
    • morgen_stern Re: Puzzle układacie? 15.04.14, 13:57
      Właśnie układamy, każde swoje wink ale utknęliśmy. Układamy to na antyramach odpowiedniej wielkości, przechowujemy pod łóżkiem, bo rzeczywiście, nie ma gdzie tego trzymać.
      • myelegans Re: Puzzle układacie? 15.04.14, 15:07
        my kupilismy taka filcowa duza mate, nie mate, na ktorej sie uklada, i z kazdej chwili mozna zwinac w rulon. Elementy utrzymuja sie na tym filcu dosyc dobrze. A rozrolowac mozna na stole w jadalni, albo duzej plycie ze sklejki.
    • woman_in_love ostatni mój hit to puzzle z JP2 haha 15.04.14, 13:59

• default Re: Puzzle układacie? 15.04.14, 14:36
      Miałam kiedyś taką "fazę" na puzzle, to było z 15 lat temu. Układałam takie z 1000-1500 kawałków, nieraz pół nocy, bo nie mogłam się oderwać ("jeszcze tylko ten kwiatek ułożę i idę spać" smile). Krzyż mi pękał, bo układałam na podłodze i trudno było przyjąć wygodną pozycję... A potem całkiem mi przeszło - z kolei miałam fazę na rozwiązywanie jolek, byłam od nich wręcz uzależniona. I też mi przeszło.
      • beverlyja90210 Re: Puzzle układacie? 15.04.14, 14:43
        Co do tego przechowywania to siostra ma taka mate na ktorej uklada a pozniej moze ja zwijac z puzlami i powstaje taka tuba z tego, nie wiem jak to sie nazywa.
    • atena12345 Re: Puzzle układacie? 15.04.14, 14:52
      ja nie lubię, nawet takich dziecięcych.
      Mąż choleryk uwielbia. Teraz czekają na niego 2000 smile
    • kkalipso Re: Puzzle układacie? 15.04.14, 15:01
      Kiedyś ułożyłam te, dałam w ramkę z szybą itd. Wisiały parę lat w dużym pokoju dawno temu. Później już przestały pasować i gdzieś się "zapodziały".

https://gry-puzzle.pl/2319-5392-thickbox/puzzle-ravensburger-2000-elementow-manhattan-nowy-jork.jpg

Dzięki, bo dałaś mi fajny pomysł co kupić dla małej na urodziny . A zawsze marzyłam o takich i jej kupię, będziemy układać. Zawieszę w jej pokoju.

https://image.ceneo.pl/data/products/15408629/i-heye-swiat-mapa-dla-dzieci-amazing-world-puzzle-3000-elementow.jpg
      • kkalipso Re: Puzzle układacie? 15.04.14, 15:02
        NY 2000.
      • mid.week Re: Puzzle układacie? 15.04.14, 15:16
        A zawsze marz
        > yłam o takich i jej kupię,

big_grin big_grin big_grin
        • kkalipso Re: Puzzle układacie? 15.04.14, 15:30
          No co, dwa w jednym. Marzyłam o takich do dziecięcego pokoju tongue_out
          • mid.week Re: Puzzle układacie? 15.04.14, 15:35
            Luz, robię tak samo big_grin
            Zeby nie było jatki - w pakiecie z innym prezentem, który i córkę cieszy wink

Te są superaśne, sama sie na nie lampię od jakiegoś czasu. Generalnie lubie heye. Ino drogawe.
            • kkalipso Re: Puzzle układacie? 15.04.14, 15:43
              mid.week napisała:

Ino drogawe.

To samo chciałam napisać bo właśnie szukam i te które mi się podobają kosztują około 150 zł.

A może ktoś się zna na puzzlach od strony praktycznej, czyli jakiej firmy unikać a która najlepsza godna polecenia?
      • beverlyja90210 Re: Puzzle układacie? 15.04.14, 15:31
        nieźle
    • heca7 Re: Puzzle układacie? 15.04.14, 15:02
      Czas przed zeszłorocznym wyjazdem do Chorwacji umilałam sobie układaniem puzzli z 3 tys części. Na zdjęciu był Vrsar. Zeszło mi się 2,5 miesiąca smile
      Teraz chętnie bym ułożyła puzzle z Albanią ale nigdzie nie sprzedają wink
    • myelegans Re: Puzzle układacie? 15.04.14, 15:03
      Mamy dosc pokazna kolekcje puzzli i jest to nasze zajecie na zimowe wieczory, tzn. moje i meza. Siedzimy, ukladamy, gadamy.
      U niego w rodzinie przy okazji swiat tez jest puzzel jakis wyciagany i czesc rodziny uklada popijac winko, gadajac, albo gramy w gry typu Trivia, albo inne Gestures
      • beverlyja90210 Re: Puzzle układacie? 15.04.14, 15:31
        Fajnie, lubie takie klimatysmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka