Dodaj do ulubionych

Problemy rówieśnicze :(

25.04.14, 15:58
Dziewczyny spójrzcie z boku i poradźcie jak pomóc a nie zaszkodzić. Moja 11-letnia córka przyjaźni się z dziewczynką z klasy. Bardzo jej zależy na tej tzw. przyjaźni (co mnie trochę martwi), ale chyba tylko jej. Problem w tym, że kiedy mojego dziecka nie ma w szkole otrzymuje od tej dziewczynki sms-y typu: nikt cię nie lubi, wszyscy się z ciebie śmieją itp. Moja córka bardzo to przeżywa, martwi się że nikt z klasy nie zechce już się z nią kolegiwać. Nie wiem jak jej pomóc skutecznie i ustrzec przed postawą przypodobywania się za cenę tej pseudo przyjaźni. Może macie jakiś pomysł?
Obserwuj wątek
    • 3fanta Re: Problemy rówieśnicze :( 25.04.14, 16:14
      Porozmawiaj z wychowawczynią na ten temat.Jeżeli smsy są nieprawdziwe to tym bardziej.Ktoś małą krętaczką powinien potrząsnąć.Jezeli to prawda to wychowawczyni powinna podjąć temat z klasą na godzinie wychowawczej
    • majenkir Re: Problemy rówieśnicze :( 25.04.14, 17:56
      W du.pe kopnac taka kolezanke. A o smsach poinformowac wychowawczynie, bo takie cos jest niedopuszczalne I karygodne.
    • to_ja_tola Re: Problemy rówieśnicze :( 25.04.14, 17:58
      dlaczego nie wytłumaczysz 11latce,że t koleżanka to ...no nie wyrażę się już.

11lat to powinna zrozumiec.
    • demonii.larua Re: Problemy rówieśnicze :( 25.04.14, 18:33
      Pokazałabym esy rodzicom wysyłającej z żądaniem, żeby ich pociecha przestała nękać córkę.
      Wychowawczynię też bym poinformowała.
      • andaba Re: Problemy rówieśnicze :( 25.04.14, 18:37
        Lecieć do rodziców czy wychowawczyni to chyba przesada, ale powiedzieć córce w krótkich słowach, gdzie powinna mieć taką koleżankę trzeba.

Nie przesadzajcie, czy wasze matki leciały do szkoły, gdy koleżanka którąś obgadała lub wysłała złośliwy liścik?
        • demonii.larua Re: Problemy rówieśnicze :( 25.04.14, 18:43
          Wiesz to zależy. Od intensywności i tego jak odbierałaby to moja córka.
          Moja córa ignorowała słownego agresora, ale to zupełnie nie pomagało. Pomogło dopiero zawieszenie chłopaka i groźba karnego przeniesienia do innej szkoły. Bo obniżone sprawowanie nie działało ani na dzieciaka ani na jego matkę.
    • vilez Re: Problemy rówieśnicze :( 25.04.14, 18:47
      Powiadomić rodziców i wychowawczynię.
    • ruda110 Re: Problemy rówieśnicze :( 25.04.14, 19:33
      Bardzo dziękuję za wszystkie smsy. Rozmawiał z mamą dzuewczynki. Po tej rozmowie córka dostała smsa z przeprosinami. Mam nadzieję, że na tym się skończy. Oczywiście rozmawiałam z córką, ale swoim podejściem do życia sama ukręciłam sobie bata. Moja latorośl twierdzi, że każdy popełnia błędy i trzeba przebaczyć tym bardziej gdy ktoś przeprasza. Tłaczę czym jest prawdziwa przyjaźń, ale myślę, że w gruncie rzeczy ona obawia się, że ta dziewczynka spowoduje, że inni też się od niej odwrócą. I jak tu wychowywać na uczciwego człowieka sad
      • ruda110 Re: Problemy rówieśnicze :( 25.04.14, 19:35
        Miało być dziękuję za wszystkie odpowiedzi smile Zafiksowałam się na tych smsach wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka