Dodaj do ulubionych

Jaka polisa?

07.05.14, 23:19
Witam, rozglądam się za jakimś sensownym ubezpieczeniem.
Przyznaję się szczerze i bez bicia, że jestem totalnie zielona w tych klockach.
Powiedzcie mi proszę, na co powinnam zwrócić uwagę??
Mam 30-tkę na karku, sama wychowuję 2 letnie dziecko.
A może szanowne emamy napiszą gdzie same są ubezpieczone, na jakie kwoty,jakie składki opłacają? Chyba że to tajemnica jakaś... wink
Obserwuj wątek
    • anilanka26 Re: Jaka polisa? 07.05.14, 23:32
      Rozumiem, że chodzi ci o ubezpieczenie na życie? a masz w pracy grupowe ubezpieczenie na życie? tego typu ubezpieczenia jak na nasz wiek są najlepsze bo są w szerszym zakresie, nie tylko w grę wchodzi zgon ale również wypłaty za urodzenie dziecka, pobyt w szpitalu, zachorowania..itp. można zawrzeć takie ubezpieczenie na własną rękę nie będąc zatrudnionym. Można się skupić jedynie na samym ubezpieczeniu na życie (tylko zgon) lub jeszcze takim ubezpieczeniu, które obrócz ochrony ubezpieczeniowej daje możliwość oszczędzania(ubezpieczenia z funduszem kapitałowym)to tak w skrócie. (pracuję w tej branżysmile)
    • gr-ym Re: Jaka polisa? 08.05.14, 00:19
      calvi-nai napisała:

> Mam 30-tkę na karku, sama wychowuję 2 letnie dziecko.

smile
    • aniani7 Re: Jaka polisa? 08.05.14, 00:35
      Żadna, dlatego, że żadna ubezpieczalnia nie da Ci gwarancji na pomnożenie Twoich pieniędzy. W ostateczności może nawet okazać się, że więcej wpłaciłaś niż dostałaś pod koniec ubezpieczenia, bo odejmą Ci za obsługę środków (koszty obsługi są baaardzo wysokie, szczególnie na początku umowy), jakieś tam fundusze spadną, w które inwestowali, nie uwzględnią realnej inflacji. Będziesz np. zmuszona do regularnych wpłat i Twoje pieniądze zostaną zamrożone na bardzo długi czas. Jeżeli po 5. latach wydarzy się jakakolwiek sytuacja losowa wymagająca posiadania pieniędzy natychmiast, to wykupując taką polisę może dostaniesz z tego, co wpłaciłaś 1/4. Agent będzie Cię przekonywał, że dzięki temu zgromadzisz fundusze, bo raczej szkoda będzie Ci się wycofywać, ale wiadomo, że życie pisze różne scenariusze. Uważam, że jeżeli nie znasz się na inwestowaniu, bank jest najlepszym miejscem do trzymania pieniędzy, a ubezpieczalnie tylko dla bardzo bogatych ludzi, którzy jeżeli stracą trochę pieniędzy (bo mają lokowane też w innych miejscach) nawet tego nie odczują.
      • lola211 Re: Jaka polisa? 08.05.14, 07:50
        > Żadna, dlatego, że żadna ubezpieczalnia nie da Ci gwarancji na pomnożenie Twoic
        > h pieniędzy.

Pierwsze słysze, by taka byla rola ubezpieczeń.
        • aniani7 Re: Jaka polisa? 08.05.14, 09:25
          Tak, celem polisy na dożycie jest teoretycznie właśnie pomnożenie funduszy. O polisach na życie już jest założony wcześniej wątek.
          • lola211 Re: Jaka polisa? 08.05.14, 09:43
            Ten wątek jest o polisie na zycie, a nie o pomnazaniu kasy.
            Jak ktos chce pomnazac kapital to z pewnoscia nie w ramach polis na dozycie, to chyba logiczne, ze zbytnich zyskow nie wypracuja.
            Duzo lepiej miec standardowr ubezpieczenie plus osobno opcje inwestycyjna.
    • lola211 Re: Jaka polisa? 08.05.14, 07:49
      Bierzesz do ręki OWU i pierwsze co sprawdzasz to rozdział:WYKLUCZENIA.Im mniej jest tam punktów tym lepsza polisa.
      Minimum sa 2: samobójstwo w pierwszych 2 latach(to wykluczenie maja chyba wszystkie TU) oraz smierc na skutek dzialan wojennych jesli jest sie zołnierzem.
      Im mniej wykluczeń tym mniejsze ryzyko niewyplacenia swiadczenia.
      Uwazam, ze warto ubezpieczyc sie na zycie i powazne zachorowania.Grupówki owszem ubezpiecza na wypadek zlamania nogi, ale z tym uwazam mozna sobie poradzic, natomiast duzo wazniejsze jest by otrzymac odszkodowanie w sytuacji,gdy stan zdrowia bardzo by sie pogorszył.Powazne zachorowanie wymaga sporych srodkow- i na leczenie i na zycie po prostu.
    • gazeta_mi_placi Re: Jaka polisa? 08.05.14, 11:19
      Wychować dwuletnie dziecko na porządnego pracowitego człowieka, na wszelki wypadek dorobić kolejne dziecko i jak wyżej.
      W wieku starszym wówczas ich pomoc (materialna i niematerialna) będzie o wiele lepsza i pewniejsza niż te wszystkie polisy.
      • lola211 Re: Jaka polisa? 08.05.14, 11:30
        A jak ci sie zejdzie w kwiecie wieku to zostawic nieletnie dzieci bez grosza.
        Bo oczywiscie masz uklad z panem bogiem i wiesz kiedy umrzesz.
        • gazeta_mi_placi Re: Jaka polisa? 08.05.14, 12:06
          Po zmarłym rodzicu należy się renta rodzinna na dziecko, ja 10 lat temu otrzymywałam w kwocie około 700 zł, ale dlatego że rodzin zarabiał ogólnie mało, jak ktoś zarabia więcej to dzieciak dostaje więcej. Renta należy się (przynajmniej wtedy) do ok. 24 roku życia jeśli dziecko uczy się w szkołach czy studiach państwowych lub uprawnieniami takiej szkoły (prywatne też mogą mieć takie uprawnienia).
          Poza tym samotna matka, ale jakiegoś ojca dziecko ma i od tego ojca należą się alimenty, a jeśli ojciec nie żyje renta rodzinna.
          • artymia Re: Jaka polisa? 08.05.14, 13:39
            gazeta twoje mądrości sa jak włosy na nogach - nie wyrwiesz ich latwo.
            • rosapulchra-0 Re: Jaka polisa? 08.05.14, 18:31
              Piękne podsumowanie big_grin
          • lola211 Re: Jaka polisa? 08.05.14, 16:00
            I co dziecku po takiej rencinie? Z glodu nie padnie moze, ale ja bynajmniej nie takiego losu dla swoich dzieci chce.
            Rodzic ktory zostaje sam moze w kazdym momencie zostac bez dochodów, wszak bezrobocie to fakt.I co wówczas?
            • gazeta_mi_placi Re: Jaka polisa? 08.05.14, 17:08
              Jest jeszcze drugi rodzic, prawda? Chyba, że sierota kompletna, ale wtedy i tak ląduje w DD.
              • lola211 Re: Jaka polisa? 08.05.14, 17:15
                Przeciez utrata jednego dochodu powoduje spadek poziomu zycia- z dnia na dzień.Na to skazywac dzieci? Nawet jesli bedzie renta, bo beda to smieszne kwoty w miejsce sensownego dochodu.

A jak nie ma drugiego rodzica, bo sie nie interesuje?
                Albo dzis jest ,a po mojej smierci pojdzie w cholere?
                Albo straci prace?

Co wtedy?
                • gazeta_mi_placi Re: Jaka polisa? 08.05.14, 19:57
                  Może i racja, ale jak ktoś nie ma dzieci to po co ma się ubezpieczać? Przypomniał mi się mój znajomy, obecnie już sierota (rodzice zmarli), bez żony i dzieci, kiedyś wydzwaniały za nim Panie od polis, a on zgodnie z prawdą mówił, że ewentualnie ubezpieczenie na rzecz kota (którego posiadał) go interesuje smile
                  • lola211 Re: Jaka polisa? 08.05.14, 20:27
                    W tym wypadku sensowne jest ubezpieczenie na wypadek powaznego zachorowania.Pomysl- jestes sam, ciezko chorujesz albo ulegles wypadkowi.Ciagle zyjesz.I zostajesz bez srodkow do zycia..Nie masz drugiej osoby z dochodem, ktora cie bedzie utrzymywac.
                    • gazeta_mi_placi Re: Jaka polisa? 08.05.14, 21:16
                      Wolałabym wówczas nie żyć, co to za życie?
                      • lola211 Re: Jaka polisa? 08.05.14, 21:46
                        Po pierwsze- teraz tak piszesz.Nie wiesz, co bys myslal wowczas.
                        Po drugie- mozesz wolec,a nie bedziesz mial jak tego zycia zakonczyc.
            • lauren6 Re: Jaka polisa? 08.05.14, 17:20
              To lepiej co miesiąc odkładać pieniądze chociażby do skarpety niż płacić obcym za obietnice.

Poczytaj sobie o odzyskiwaniu pieniędzy z ubezpieczenia w Polsce. Prawo jest skonstruowane maksymalnie tak, żeby chronić towarzystwa ubezpieczeniowe, nie szarego obywatela. TU celowo szukają kruczków prawnych by nie wypłacić pieniędzy, bo jeśli klient się chce sądzić musi wyłożyć jakiś % sumy ubezpieczenia w sądzie, a to są zazwyczaj olbrzymie pieniądze.

Polecam blog samcika samcik.blox.pl/html
              w szczególności wpisy dot. ubezpieczeń na życie np. ten samcik.blox.pl/2014/04/Tak-ciezkiej-sprawy-jeszcze-nie-widzialem.html

Nie oznacza to, że jestem przeciwna ubezpieczeniom na życie. Moim zdaniem w tak dzikim prawnie kraju jakim jest obecnie PL należy traktować je jako dodatek, a nie podstawowe zabezpieczenie na przyszłość. gazeciarz w tym miejscu ma rację, że nic nie zastąpi drugiego rodzica i renty od państwa.
              • lola211 Re: Jaka polisa? 08.05.14, 17:56
                Fajnie, odkladac co miesiac.Tylko pomysl, ze szlag Cie trafic moze jutro.Nie za 100 lat, tylko jutro.Codziennie ludzie umieraja i codziennie gina.Ja mam 41 lat i moge sie połudzic, ze przezyje kolejne 40.Ale wystarczy pojsc na cmentarz i poczytac na nagrobkach, w jakim wieku ludzie w tych grobach spoczeli.I juz jakos bardziej dociera ponura prawda.
                Co do tego jak dzialaja firmy ubezpieczeniowe- po to wlasnie pisalam, by sprawdzac OWU i wykluczenia.Caly problem bierze sie z tego, ze ludzie kupuja nie majac pojecia co i potem zdziwkoNo jak to- ubezpieczenie tego nie obejmuje?? Ano nie obejmuje, bo taka czlowieku polise wykupiles.Zapewne kierujac sie tylko i wyłacznie wysokoscia składki, niczym wiecej.
                • aniani7 Re: Jaka polisa? 08.05.14, 18:14
                  Właśnie Lolu, umrzesz na to, co nie jest objęte ochroną ubezpieczeniową, to najbliżsi dostają figę z makiem.
                  • lola211 Re: Jaka polisa? 08.05.14, 18:30
                    YYY, o ile nie popełnie samobójstwa albo nie umre na skutek dajmy na to aktu terroru, to uposazony kase otrzyma.
                    • aniani7 Re: Jaka polisa? 08.05.14, 19:41
                      Nie mam dziś nastroju, żeby Cię przekonywać do swoich racji. Mam nadzieję, że ubezpieczenie, gdyby było potrzebne, faktycznie zostanie zrealizowane tak jak piszesz (bez problemu), choć po tym wydziwiają polskie oddziały różnych ubezpieczalni szczerze w to wątpię.
                      • gazeta_mi_placi Re: Jaka polisa? 08.05.14, 19:59
                        Ja się dziwię niepokojowi Loli, przecież ma męża - bogatego rentiera. Nawet jak szlag ją trafi jutro i nie będzie miała polisy dzieci nie pozostaną gołe i wesołe.
                        • lola211 Re: Jaka polisa? 08.05.14, 20:32
                          To niewazne.Ja chce miec swiadomosc, ze w razie czego dostana solidny zastrzyk gotowki ode mnie -jakby co.
                      • lola211 Re: Jaka polisa? 08.05.14, 20:30
                        Jeszcze napisz, ze TU nikomu nigdy nie wyplacily tego co sie nalezy.
                        Ja na tyle starannie wybralam, ze wiem czego sie moge spodziewac i to radze wszystkim- dobrze zapoznac sie z zapisami OWU.
                • lauren6 Re: Jaka polisa? 08.05.14, 18:25
                  Słonko, jak umrzesz zaraz po podpisaniu umowy to zadziała karencja i dziecko i tak nic nie dostanie. Przeczytaj sobie zalinkowany w moim poście artykuł z bloga. Czytanie OWU guzik ci da, skoro przy podpisywaniu umowy musisz mieć wypełnioną ankietę zdrowia, a TU mogą ją dowolnie interpretować. I jak pokazuje powyższy przypadek sąd niższej instancji taką interpretację przyklepie, więc trzeba mieć dużo nerwów i pieniędzy by wozić się z ubezpieczycielem po sądach by wyszarpnąć dla siebie jakieś pieniądze z polisy.
                  Te produkty są tak skonstruowane by - zgadnij kto na nich zarobił?
                  • lola211 Re: Jaka polisa? 08.05.14, 18:32
                    No ja akurat nie ma polisy w Benefii i wiem,co wykupilam.
                    Wiem tez jaka wypełniałam ankiete i co w niej wpisalam.
                    Przypadek opisywany przez Samcika naprawde nie dotyczy wszystkich polis i wszystkich ankiet.
                  • lola211 Re: Jaka polisa? 08.05.14, 18:35
                    Aha- te produkty sa roznie skonstruowane.Jesli ktos sie łudzi, ze bedzie tanio miec dobre ubezpieczenie o szerokim zakresie, to pozniej faktycznie -musi sie wozic po sądach.
                  • trawaa Re: Jaka polisa? 08.05.14, 19:52
                    W historii opisywanej przez Samcika ubezpieczona chyba sklamala przy wypełnianiu wniosku o ubezpieczenie, więc to slaby przykład.
              • lola211 Re: Jaka polisa? 08.05.14, 18:04
                I blagam, tylko nie Samcik.
                W jego artykułach az sie roi od błedów.Merytorycznych.
                • lauren6 Re: Jaka polisa? 08.05.14, 18:27
                  Nie zauważyłam żeby się roiło, a trochę znam się na tym. Za to pisze prostym i przystępnym językiem, zrozumiałym dla przeciętnego zjadacza chleba, który nie ma pojęcia o finansach.
                  Może powiesz mi że historie opisywane przez niego są wyssane z palca? Np. ta ostatnia o mBanku? Bicz, pliz.
                  • lola211 Re: Jaka polisa? 08.05.14, 18:32
                    Sytuacje sa prawdziwe, tylko interpretacja czesto kulawa.
    • rosapulchra-0 Re: Jaka polisa? 08.05.14, 18:08
      www.pramerica.pl
      Zadzwoń tam i umów się na spotkanie z przedstawicielem. Nie tylko wszystko ci wyjaśni, ale dobierze indywidualne ubezpieczenie na życie dla ciebie z pełnym zabezpieczeniem twojego dziecka w razie wu oraz ciebie w razie choroby czy utraty pracy. IMHO to najlepsza oferta na rynku, a trochę tego w swoim czasie przerobiłam.
      • riki_i Re: Jaka polisa? 08.05.14, 18:16
        Pramerica ma dobre emerytalne, z gory gwarantuja wysokosc emerytury i daja dobre wspolczynniki dozywotniej wyplaty z kapitalu. Tylko trzeba brac platnosc roczna przelewem, a nie co miesiac pol. zaplaty, bo wychodzi duzo taniej. I nie brac indeksacji co rok.
        • rosapulchra-0 Re: Jaka polisa? 08.05.14, 21:21
          Ma również bardzo dobre polisy na życie, które są stosunkowo niedrogie i nie trzeba za nie płacić rocznych składek.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka