Dodaj do ulubionych

pytanie o szkołę podstawową

01.06.14, 17:35
moje dziecko uczy się bardzo dobrze. Niestety jak to chlopiec spostrzegany jest jako gorszy niż dziewczynka- w tej szkole. Dziecko nie ma uwag, raz tylko nie uważał na lekcji i z tego powodu wyszła ocena db z zachowania. Z tego powodu nauczyciele wystawiają ocene z przemdiotu podobną do zachowania - twierdząc ze pomimo piątek mało się udziela, i stawiają 4.
Moje dziecko policzyło sobie z samych piątek będzie miało czwórki na koniec. Nawet nie ma innych ocen.
Proponowane oceny z piątek i tak czwórka na koniec.
Liczył na świadectwo z paskiem i chyba nic z tego.
jest mi tez przykro. Czy wyjasniac te oceny, czy dac spokój?
syn mnie prosił żeby iśc poprosic nauczycieli, zeby dali mu szansę. Ale to jest kilka przedmiotów, nie jeden dwa. Wiem że umie wszystko ale pomimo tego nauczyciele obniżają oceny. Ostatnio pani z jednego przedmiotu powiedziała zeby mieć 5 trzeba dostac kilka szóstek. Ale z samych piatek nie postawi piątki. Czy ona jest w porzadku?
Obserwuj wątek
    • mynia_pynia Re: pytanie o szkołę podstawową 01.06.14, 17:49
      Są rożne szkoły. W podstawówce jak weszły 6 to nigdy żadnej nie dostałam, natomiast mierne zamiast 3 był stawiane notorycznie.
      W średniej szkole byłam lekko zdziwiona jak dobrze zaczęłam się uczyć wink
      • angielski7 Re: pytanie o szkołę podstawową 01.06.14, 17:53
        mynia_pynia napisała:

> Są rożne szkoły. W podstawówce jak weszły 6 to nigdy żadnej nie dostałam, natom
        > iast mierne zamiast 3 był stawiane notorycznie.
        > W średniej szkole byłam lekko zdziwiona jak dobrze zaczęłam się uczyć wink

ja niestety nie rozumiem obniżania tak ocen, z których wynika 5 ale postawimy 4, bo tak. Dziecko tego nie rozumie i bardzo to przeżywa.
    • bella_roza Re: pytanie o szkołę podstawową 01.06.14, 18:07
      Interweniuj,to nie jest fair zeby dziecko miało 4 na koniec z samych piątek. Poza tym na pasek musi być zachowanie bdb. Wiem że chłopcy mają w szkole w plecy jeśli o to chodzi. Powinny być jasne zasady np czym można sobie ocenę podwyższyć.
      • angielski7 Re: pytanie o szkołę podstawową 01.06.14, 18:13
        bella_roza mnie to wkurza, mąz mówi zeby odpuścić. A dziewcyznki w jego klasie z samych czwórek podciągane mają na 5. A może powinnam zanosić prezenty. A może na to czekają.
    • kinder0610 Re: pytanie o szkołę podstawową 01.06.14, 18:18
      angielski7 napisała:

> moje dziecko uczy się bardzo dobrze. Niestety jak to chlopiec spostrzegany jest
      > jako gorszy niż dziewczynka- w tej szkole. Dziecko nie ma uwag, raz tylko nie
      > uważał na lekcji i z tego powodu wyszła ocena db z zachowania. Z tego powodu na
      > uczyciele wystawiają ocene z przemdiotu podobną do zachowania - twierdząc ze po
      > mimo piątek mało się udziela, i stawiają 4.
      > Moje dziecko policzyło sobie z samych piątek będzie miało czwórki na koniec. Na
      > wet nie ma innych ocen.
      > Proponowane oceny z piątek i tak czwórka na koniec.
      > Liczył na świadectwo z paskiem i chyba nic z tego.
      > jest mi tez przykro. Czy wyjasniac te oceny, czy dac spokój?
      > syn mnie prosił żeby iśc poprosic nauczycieli, zeby dali mu szansę. Ale to jest
      > kilka przedmiotów, nie jeden dwa. Wiem że umie wszystko ale pomimo tego nauczy
      > ciele obniżają oceny. Ostatnio pani z jednego przedmiotu powiedziała zeby mieć
      > 5 trzeba dostac kilka szóstek. Ale z samych piatek nie postawi piątki. Czy ona
      > jest w porzadku?

Z wystawianiem ocen jest tak, że 5 nie wystawia się wtedy, kiedy uczeń ma dużo piątek. Tylko kiedy na nią zasługuje. Nauczyciel patrzy z czego ma 5 - czy to sprawdzainy z większej partii materiału czy krótkie kartkówki, czy odpowiedzi ustne czy zadania domowe. Jeśli np. 5 przeważają z zadań domowych a 4 z samodzielnych prac nie ma co spodziewać się 5 na koniec roku. Brana jest też ocena z półrocza. Oceniana jest też aktywnoścc na lekcji i przygotowanie do niej. Poza tym nie sądzę, że syn ma dostać 4 tylko dlatego, że jest chłopcem. Jedynie co to może nie zawsze ma odrobione wszystkie lekcje, może czasem o czymś zapomina, może jest mniej uważny na lekcji, może nie pracuje tak solidnie i nie zasługuje na 5. Może po prostu na tą 5 nie umie. Warto porozmawiać z nauczycielem i zapytać czego mu brakuje.
      A co do oceny z zachowanie to naprawdę wierzysz w to , że syn tylko raz przeszkadzal na lekcji : ) i na tej podstawie ktoś wystawił oceną dobrą??? Są określone kryteria dla każdej z ocen z zachowania. Ważne oprócz zachowania jest też wypełnianie obowiązków, obecności na lekcjach , aktywność na lekcjach i po i wiele innych. Poza tym ocena dobra to ocena dobra - syn widocznie niczym się nie wyróżnia, żeby dostać ocenę bdb czy wzorową. Każda szkoła ma dokładnie określone zasady przyznawania ocen i nie jest to owiane tajemnica , możesz zapytać jak masz wątpliwości.
      • angielski7 Re: pytanie o szkołę podstawową 01.06.14, 18:22
        kinder0610
        > Z wystawianiem ocen jest tak, że 5 nie wystawia się wtedy, kiedy uczeń ma dużo
        > piątek. Tylko kiedy na nią zasługuje. Nauczyciel patrzy z czego ma 5 - czy to s
        > prawdzainy z większej partii materiału czy krótkie kartkówki, czy odpowiedzi u
        > stne czy zadania domowe. Jeśli np. 5 przeważają z zadań domowych a 4 z samodzie
        > lnych prac nie ma co spodziewać się 5 na koniec roku.

ma z klasówek, prac domowych 5, z zadań domowych 5, praca na lekcji 5. To co może wyjśc? to po co pani stawia te piątki? Gdyby sie nie wyróżniał to by pani tych piątek nie stawiała. Ma oceny z pracy na lekcji w zeszycie kilka piątek z opisem. Nie wiem o co chodzi
        • bri Re: pytanie o szkołę podstawową 01.06.14, 19:46
          Nie nakręcaj się. Idź i po prostu zapytaj jakie są zasady wystawiania ocen na koniec i dlaczego synowi postawili czwórkę skoro ma średnią 5.
      • angielski7 kinder 01.06.14, 18:29
        na piątkę umie, pisali test z kompetencji i napisał najlepiej na 90 osób w szkole. Wiem ze chyba ze względu na zachowanie obniżają. Zresztą na zebraniu pani wychowawczyni mówiła ze na zachowanie składa się aktywność na lekcji., co w ogóle nie powinno się brac pod uwagę bo są z tego oceny z przemdiotów. No ale skoro ma obniżone za wszystko zachowanie, to i oceny.
        U mnie w szkole 25 lat temu było też tak, Jak miałam wzorowe zachowanie to i oceny musiałybyć bdb. zachowanie wzorowe nie mogł mieć uczń np trójkowy. Chociaż był grzeczny.
        • klamkas Re: kinder 01.06.14, 18:34
          Co za bzdury... Ja miałam rok, kiedy miałam średnią 5,6 a zachowanie dopuszczające (czy jak to się tam nazywało) - za klasową awanturę obniżyli wszystkim uczniom. A ocena z zachowania nie może mieć wpływu na ocenę z przedmiotu. Kupy się to nie trzyma... A co na te rewelacje WSO?
          • angielski7 Re: kinder 01.06.14, 18:36
            klamkas napisała:

> Co za bzdury... Ja miałam rok, kiedy miałam średnią 5,6 a zachowanie dopuszczaj
            > ące (czy jak to się tam nazywało) - za klasową awanturę obniżyli wszystkim uczn
            > iom. A ocena z zachowania nie może mieć wpływu na ocenę z przedmiotu. Kupy się
            > to nie trzyma... A co na te rewelacje WSO?

jutro mamy zebranie, to jak mam rozmawiać z panią wychowawczynią, skoro ona twierdzi ze zachowanie ma dużo do ocen?
            • klamkas Re: kinder 01.06.14, 18:43
              Przeczytać WSO i użyć argumentów zgodnych z nim. Jeśli wychowawczyni to zleje, to iść do dyrekcji, a jak trzeba to do kuratorium.
              • angielski7 Re: kinder 01.06.14, 18:44
                klamkas napisała:

> Przeczytać WSO i użyć argumentów zgodnych z nim. Jeśli wychowawczyni to zleje,
                > to iść do dyrekcji, a jak trzeba to do kuratorium.

dyrekcja to zlewa, już rozmawiałam. Nie wiem czy coś wskóram.
    • dantonka Re: pytanie o szkołę podstawową 01.06.14, 18:19
      angielski7 napisała:

> Ostatnio pani z jednego przedmiotu powiedziała zeby mieć
      > 5 trzeba dostac kilka szóstek. Ale z samych piatek nie postawi piątki. Czy ona
      > jest w porzadku?

Angielski, to co napisałaś jest absurdem, jakoś nie chce mi się w to wierzyć.
      • angielski7 Re: pytanie o szkołę podstawową 01.06.14, 18:24
        dantonka
        > Angielski, to co napisałaś jest absurdem, jakoś nie chce mi się w to wierzyć.

mi się tez nie chce wierzyc, to jest ze wszystkich przedmiotów można powiedzieć, nie tylko z jednego. Mi się wydaje że zachowanie jeśli ma db to oceny pod zachowanie wystawiają. Syn mi powiedział ze pani postawiła mu z jednego przemdiotu db zachowania i powiedziała ze jak zachowanie db to i ocenę stawia tez db. Akle to już inny przemdiot, ma pięc 5 i dwie 4. Zawsze piatki ma ze sprawdzianów, czwórki jesli dostał to z odrabiania lekcji, bo coś nie dopisał czy zapomniał wziąć.Ale to rzadkość.
        • kinder0610 Re: pytanie o szkołę podstawową 01.06.14, 18:30
          a co miał na półrocze?
          • angielski7 Re: pytanie o szkołę podstawową 01.06.14, 18:31
            kinder0610 napisała:

> a co miał na półrocze?

tez 4, z piątek
            • angielski7 Re: pytanie o szkołę podstawową 01.06.14, 18:35
              mi się też wydaje ze ja się ocenami nie przejmowałam w pierwszym semestrze. Inni rodzice latali zeby dzieci poprawiali żeby średnia była 5,0 itd....
              Ja nie przejmowałam się, bo było trochę czwórek z piątkami.
              Ale teraz jak ma same piątki to się zainteresowałam, bo syn mi codziennie mówi, dostałem z polskiego 5 z klasówki, z matematyki też, z historii itd. Na zebraniu karta z samymi piątkami.
              Ale ostatnio proponowane oceny az mnie zszokowały. połowa czwórek z samych piątek.
              To mnie zainteresowało bo myslalam ze syn pasek dostanie.
        • klamkas Re: pytanie o szkołę podstawową 01.06.14, 18:31
          Taaa... bidulek, prześladowany za płeć. Lepiej idź skonfrontuj wyjaśnienia syna z wyjaśnieniami nauczycieli, a wcześniej przeczytaj WSO - tam są wszystkie zasady odnośnie oceniania. Jeśli nauczyciele postępują wbrew niemu, to zwróć im uwagę i nie pozwól syna krzywdzić przez czyjeś widzimisię.

Ale nie chce mi się wierzyć, że ktoś z samych piątek wystawi 4 BO TAK i że w dodatku jest to norma wśród nauczycieli a nie jeden chory wyjątek.
          • angielski7 Re: pytanie o szkołę podstawową 01.06.14, 18:38
            klamkas napisała:

> Taaa... bidulek, prześladowany za płeć. Lepiej idź skonfrontuj wyjaśnienia syna
            > z wyjaśnieniami nauczycieli, a wcześniej przeczytaj WSO - tam są wszystkie zas
            > ady odnośnie oceniania. Jeśli nauczyciele postępują wbrew niemu, to zwróć im uw
            > agę i nie pozwól syna krzywdzić przez czyjeś widzimisię.
            >
            > Ale nie chce mi się wierzyć, że ktoś z samych piątek wystawi 4 BO TAK i że w do
            > datku jest to norma wśród nauczycieli a nie jeden chory wyjątek.

ja jestem w szoku, mój mąz ze zdziwienia poszedł do szkoły zapytać, na co pani mówi żeby iśc rozmaiwać z każdym nauczycielem indywidualnie. Bez przesady żebym ja jszcze wyjaśniała tak dobre oceny. JEdna nauczycielka mówi do syna ze moze poprawić na 5 ocenę, syn się zdziwił że piątki na piątkę poprawić?
        • lena.green Re: pytanie o szkołę podstawową 01.06.14, 18:40
          Nie chce się wierzyć.
          jeżeli w dzienniku syn ma same piątki to nie może otrzymać 4, nawet jeśłi nauczyciel uważa, ze na 5 nie umie. Jeśli oceny są rożne to najbardziej sprawiedliwe jest obliczanie średniej ważonej. Nauczyciel nie może obniżać oceny z przedmiotu za zachowanie - wytyczne oceniania znajdują się w WSO, jeden z ważniejszych dokumentów szkoły.
          Początkiem roku nauczyciel ma obowiązek zapaoznać uczniów i rodziców z kryteriami oceniania, które poiwnien opracować wcześniej, te kryteria podpisują rodzice w zeszycie przedmiotowym, to jest obowiązek.
          Po drugie jeżeli uważasz, że ocena jest niesprawiedliwa masz prawo się od niej odwołać.
          Rodzic ma prawo odwolać się też od wyniku danego sprawdzianu. Wczesniej jednak poinformowałabym na piśmie szkołę, że zamierzasz to zrobić.
          • angielski7 Re: pytanie o szkołę podstawową 01.06.14, 18:43
            lena.green napisała:

> Nie chce się wierzyć.
            > jeżeli w dzienniku syn ma same piątki to nie może otrzymać 4, nawet jeśłi naucz
            > yciel uważa, ze na 5 nie umie. Jeśli oceny są rożne to najbardziej sprawiedliwe
            > jest obliczanie średniej ważonej. Nauczyciel nie może obniżać oceny z przedmio
            > tu za zachowanie - wytyczne oceniania znajdują się w WSO, jeden z ważniejszych
            > dokumentów szkoły.
            > Początkiem roku nauczyciel ma obowiązek zapaoznać uczniów i rodziców z k
            > ryteriami oceniania, które poiwnien opracować wcześniej, te kryteria podpisują
            > rodzice w zeszycie przedmiotowym, to jest obowiązek.
            > Po drugie jeżeli uważasz, że ocena jest niesprawiedliwa masz prawo się od niej
            > odwołać.
            > Rodzic ma prawo odwolać się też od wyniku danego sprawdzianu. Wczesniej jednak
            > poinformowałabym na piśmie szkołę, że zamierzasz to zrobić.

to znaczy że stanowczo mogę powiedzieć na zebraniu że nie mają prawa oceniać zachowaia do oceny z przemdiotu?
            u nich w szkole tak jest że jeśli uczen np zapomni czegoś przynieśc, to ma jedynkę i punkty ujemne za zachowanie. Dwa razy jest karany.
            • lena.green Re: pytanie o szkołę podstawową 01.06.14, 18:51
              > to znaczy że stanowczo mogę powiedzieć na zebraniu że nie mają prawa oceniać za
              > chowaia do oceny z przemdiotu?

tak, nie mają prawa.

> u nich w szkole tak jest że jeśli uczen np zapomni czegoś przynieśc, to ma jedy
              > nkę i punkty ujemne za zachowanie. Dwa razy jest karany.
              Tak nie powinno być. Szkola ma widocznie bardzo surowy system punktowy oceniania.
              Zazwyczaj w szkolach jest minus za brak np przyborów, trzy minusy to jedynka i już nie dostaje żadnej oceny z zachowania.
              • lena.green Re: pytanie o szkołę podstawową 01.06.14, 19:06
                tu masz podstawę prawną:
                Rozporzadzenie MEN z 30 kwietnia 2007r, paragraf 15, pkt.7. pkt 1.
                "Ocena klasyfikacyjna zachowania nie ma wpływu na oceny klasyfikacyjne z zajęć edukacyjnych."
                • angielski7 Re: pytanie o szkołę podstawową 01.06.14, 19:15
                  lena.green napisała:

> tu masz podstawę prawną:
                  > Rozporzadzenie MEN z 30 kwietnia 2007r, paragraf 15, pkt.7. pkt 1.
                  > "Ocena klasyfikacyjna zachowania nie ma wpływu na oceny klasyfikacyjne z zajęć
                  > edukacyjnych."

ok, dzięki zapisze sobie na jutro.
                  czy na pasek musi być minimum bdb ocena? ile moze być czwórek?
                  • lena.green Re: pytanie o szkołę podstawową 01.06.14, 19:34
                    pasek jest od 4,75
                  • lena.green Re: pytanie o szkołę podstawową 01.06.14, 19:42
                    angielski7 napisała:

> lena.green napisała:
                    >
                    > > tu masz podstawę prawną:
                    > > Rozporzadzenie MEN z 30 kwietnia 2007r, rozdział 2 paragraf 15, pkt.7. pkt 1.
                    > > "Ocena klasyfikacyjna zachowania nie ma wpływu na oceny klasyfikacyjne z
                    > zajęć
                    > > edukacyjnych."
                    >
                    >
                    > ok, dzięki zapisze sobie na jutro.
                    > czy na pasek musi być minimum bdb ocena? ile moze być czwórek?
    • niktmadry Re: pytanie o szkołę podstawową 01.06.14, 18:32
      Jeśli piszesz o czerwonym pasku to syn musi być w klasach 4-6. W tych klasach jeśli nie zgadzasz się z oceną możesz pisać pismo do dyrekcji. Syn będzie musiał jeszcze przed końcem roku napisać sprawdzian/egzamin z danego przedmiotu i dostanie ocenę na jaką zasłużył. Nie powinno być to problemem jeśli jak piszesz "Wiem że umie wszystko ale pomimo tego nauczy
      > ciele obniżają oceny. " To juz nie będzie dobra wola nauczyciela więc o żadnym proszeniu nauczyciela nie ma mowy. Pewnie mówili Wam o tym na zebraniach z rodzicami - poszukaj info na stronie internetowej szkoły lub dopytaj u dyrekcji.
      • angielski7 Re: pytanie o szkołę podstawową 01.06.14, 18:39
        niktmadry napisał(a):

> Jeśli piszesz o czerwonym pasku to syn musi być w klasach 4-6. W tych klasach j
        > eśli nie zgadzasz się z oceną możesz pisać pismo do dyrekcji. Syn będzie musia
        > ł jeszcze przed końcem roku napisać sprawdzian/egzamin z danego przedmiotu i do
        > stanie ocenę na jaką zasłużył. Nie powinno być to problemem jeśli jak piszesz "
        > Wiem że umie wszystko ale pomimo tego nauczy
        > > ciele obniżają oceny. " To juz nie będzie dobra wola nauczyciela więc o ż
        > adnym proszeniu nauczyciela nie ma mowy. Pewnie mówili Wam o tym na zebraniach
        > z rodzicami - poszukaj info na stronie internetowej szkoły lub dopytaj u dyrekc
        > ji.

ale wychodzi na to że połowę przemdiotów ma poprawiac?
        • niktmadry Re: pytanie o szkołę podstawową 01.06.14, 18:45
          On nie ma NIC POPRAWIAĆ - on ma udowodnić nauczycielowi, że umie na "5" - tak jak pisałaś. Po to są te "egzaminy". A czy połowę przedmiotów - jeśli umie to dlaczego nie?
          Swoją drogą też myślę, że inaczej mówi syn a inaczej wygląda to w szkole. Nie wierzę w nauczycieli obniżających oceny z przedmiotu przez zachowanie.
          • angielski7 Re: pytanie o szkołę podstawową 01.06.14, 18:47
            niktmadry napisał(a):

> On nie ma NIC POPRAWIAĆ - on ma udowodnić nauczycielowi, że umie na "5" - tak
            > jak pisałaś. Po to są te "egzaminy". A czy połowę przedmiotów - jeśli umie to d
            > laczego nie?
            > Swoją drogą też myślę, że inaczej mówi syn a inaczej wygląda to w szkole. Nie w
            > ierzę w nauczycieli obniżających oceny z przedmiotu przez zachowanie.

juz wyjasniałam, naprawdę. Pani wychowawczyni powiedziała ze może nie miec oceny 5 z piątek bo moze mało udziela się na lekcji??? nie wie dlaczego. Jutro wybieram się do każdego nauczyciela. Ciekawe to jest.
      • kinder0610 Re: pytanie o szkołę podstawową 01.06.14, 18:45
        Również proponuję zapoznać się dokładnie z kryteriami wystawiania ocen - pewnie w necie też się znajdą, Szkoły mają na swoich stronach. Rodzice zaaaawsze lepiej wiedzą od nauczyciela czy uczeń powinien mieć 5 czy 4. poza tym ocena dobra z zachowania to ocena DOBRA! To znaczy, ze uczeń niczym specjalnie się nie wyrożnia , ale też nie rozrabia, żebymieć ocenę obniżoną. A skoro jest mało aktywny na lekcjach - chyba tak pisałaś do znaczy, ze nie jest wzorowym uczniem, skoro ma jakąś uwagę . bo raz nie uważał na lekcji, to już nie zasługuje ma lepszą oceną. Przeczytaj kryteria będziesz wiedzieć. A i kryteria ocen z przedmiotów też istnieją
        • angielski7 Re: pytanie o szkołę podstawową 01.06.14, 18:49
          kinder0610 napisała:

> Również proponuję zapoznać się dokładnie z kryteriami wystawiania ocen - pewnie
          > w necie też się znajdą, Szkoły mają na swoich stronach. Rodzice zaaaawsze lepi
          > ej wiedzą od nauczyciela czy uczeń powinien mieć 5 czy 4. poza tym ocena dobra
          > z zachowania to ocena DOBRA! To znaczy, ze uczeń niczym specjalnie się nie wyro
          > żnia , ale też nie rozrabia, żebymieć ocenę obniżoną. A skoro jest mało aktywny
          > na lekcjach - chyba tak pisałaś do znaczy, ze nie jest wzorowym uczniem, skoro
          > ma jakąś uwagę . bo raz nie uważał na lekcji, to już nie zasługuje ma lepszą o
          > ceną. Przeczytaj kryteria będziesz wiedzieć. A i kryteria ocen z przedmiotów te
          > ż istnieją
          >

raz dostał uwage ze rysował sobie na lekcji po sprawdzianie, bo pierwszy skonczył, więc nudził się.
        • angielski7 Re: pytanie o szkołę podstawową 01.06.14, 19:24
          MEN z 30 kwietnia 2007r, paragraf 15, pkt.7. pkt 1. - ten paragraf mówi o czyms innym
          • lena.green Re: pytanie o szkołę podstawową 01.06.14, 19:37
            to ten, patrz na punkty.
      • niktmadry Coś takiego 01.06.14, 18:51
        Chyba jest to w każdej szkole podstawowej:
        Uczeń lub rodzic (prawny opiekun) mają prawo zgłosić na piśmie zastrzeżenia do dyrektora szkoły jeżeli uznają, że roczna (semestralna) ocena klasyfikacyjna z zajęć edukacyjnych lub roczna ocena klasyfikacyjna zachowania została ustalona niezgodnie z przepisami prawa dotyczącymi trybu ustalania tej oceny.
        w przypadku rocznej (semestralej) oceny klasyfikacyjnej z zajęć edukacyjnych przeprowadza się sprawdzian wiadomości i umiejętności ucznia: w formie pisemnej i ustnej oraz ustala roczną ocenę klasyfikacyjną z danych zajęć edukacyjnych,

Zapytaj o to w sekretariacie szkoły Syna.
        • barbaram1 Re: Coś takiego 01.06.14, 19:18
          To, że wychowawczyni odesłała Cię do poszczególnych nauczycieli to chyba normalne. Nie wiem, czemu się dziwisz, czego się spodziewałaś. Trudno, żeby wychowawca (który jest np. matematykiem) oceniał wiedzę z historii, czy j. angielskiego.
          Idź i porozmawiaj z każdym nauczycielem. Nie atakuj, tylko spokojnie zapytaj. Powiedz, że syn się starał, miał dobre oceny przez cały rok i jesteście teraz zaskoczeni propozycją oceny końcowej. Z samych piątek żeby nie wyszła 5 to jeszcze nie słyszałam.
          Ja kiedyś w liceum miałam 7 piątek i jedną dwóję za brak pracy domowej (jedynek jeszcze nie było) i suka nauczycielka też mi czwórkę wystawiła. Podłe babsko w ogóle to było. Na szczęście uczyła tylko przez jeden rok. Ale inni nauczyciele nawet za 3 czwórki i 2 piątki potrafili piątkę wystawić. Był też fizyk, który z założenia piątek nie stawiał. Miał motto "na piątkę tylko ja tu potrafię". Każdego na czymś zagiąć potrafił, więc jakby wszyscy przyjęli, że piątki z tego przedmiotu nie będzie. Ale to było 25 lat temu, w liceum, nie w podstawówce, WSO to było wyłącznie w widzimisie nauczyciela, a nie jakimś dokumencie, do którego można się odwołać.
          Ja jeszcze tak sobie myślę, że może na razie tak tylko mówią, że 4, ale jest jeszcze miesiąc nauki i może nie chcą, aby spoczął na laurach.
          • fogito Re: Paranoja jakaś 01.06.14, 19:36
            Jeśli syn ma w dzienniku wpisane oceny to łatwo z każdego przedmiotu policzyć średnia. Nauczyciel musi brać pod uwagę oceny, które wystawił. Nie może obniżać oceny, bo mu sie widzi tak a nie inaczej. Poszlabym do każdego nauczyciela i wzięła wszystkie oceny i wyliczyla średnia. Porozmawialabym rowniez o zachowaniu. Gdyby był problem z nauczycielami to poszlabym do dyrekcji. A gdyby dyrekcja była betonowa to zadzwonilabym do kuratorium.
            W jakiejś dziwacznej szkole twój syn sie uczy.
          • kinder0610 Re: Coś takiego 01.06.14, 20:08
            Jeśli kwestionujesz oceny z kilku przedmiotów, to znaczy , że syn takim orłem nie jest. Z jednego to faktycznie dziwne, żeby Pani tak postawila, ale z kilku - zastanowiłabym się. Przytaczasz paragraf, to może przeczytaj też, przeczytaj np. par 15 pkt 1. 1 - "wywiązywanie się z obowiązków ucznia" .
            • angielski7 Re: Coś takiego 01.06.14, 20:18
              kinder0610 napisała:

> Jeśli kwestionujesz oceny z kilku przedmiotów, to znaczy , że syn takim orłem n
              > ie jest. Z jednego to faktycznie dziwne, żeby Pani tak postawila, ale z kilku -
              > zastanowiłabym się. Przytaczasz paragraf, to może przeczytaj też, przeczytaj n
              > p. par 15 pkt 1. 1 - "wywiązywanie się z obowiązków ucznia" .

z każdego przedmiotu ma piątki. Niektóre rzeczywiście po jednej czwórce, co nie znaczy że z 10 piątek i jednej czwórki piątka nie wypada. No nie wiem już co myslec, może orłem nie jest ale piątki ma ze sprawdzianów, a 4 które się trafiły z pracy domowej.
              • logi.nek Re: Coś takiego 01.06.14, 20:38
                U nas nauczycielka tłumaczyła w podstawowej u syna i tak samo u córki w gimnazjum, że nauczyciele stawiają ocenę proponowaną niższą, ponieważ nie mogą jej później obniżyć bez rady pedagogicznej. Córka też w szóstej klasie z samych piątek miała proponowaną 4 ale na koniec dostała 5. Chodzi o to, że podwyższyć taką ocenę można a z obniżeniem jest trudniej a jeśli ktoś przez ten ostatni miesiąc nazbiera jedynek to nie będzie mógł tej piątki dostać.
                • lena.green Re: Coś takiego 01.06.14, 20:50
                  nauczyciele stawiają ocenę proponowaną niższą, ponieważ nie mogą jej póź
                  > niej obniżyć bez rady pedagogicznej

bzdura, ocena zmoże się zmienić teoretycznie nawet dzień przed klasyfikacją, rzadko się to zdarza. Tylko miesiąc wczesniej wysyła się poleconym zagrożenia jak wychodzi jedynka. Jeżeli zapomni się o tym nie można wystawić jedynki.
      • agni71 Re: pytanie o szkołę podstawową 01.06.14, 20:37
        niktmadry, ale dlaczego dziecko ma poprawiać oceny i pisac jakieś dodatkowe sprawdziany, egzaminy, skoro w dzienniku z danego przedmiotu ma same piątki? Gdyby ze sprawdzianów były niższe oceny a 5 z pracy domowej, czy przygotowania referatu, to jeszcze rozumiem, bo liczy się waga ocen. Ale piatki ma na co poprawiać, żeby dostać 5 na koniec?

Chyba, że angielski7 nie do końca pisze prawdę i dziecko ma z przedmiotów również pałki czy inne oceny niż 5, np. za nieprzygotowanie do lekcji, brak pracy domowej, brak przyborów itp.?

Mimo, że nawet moge zrozumiec wkurzenie nauczycieli, gdy dzieciak notorycznie zachowuje sie karygodnie, to moim zdaniem, mogą to wyrazić li i jedynie niską oceną z zachowania, nie z przedmiotów.
        • niktmadry Re: pytanie o szkołę podstawową 01.06.14, 21:06
          to nie jest poprawa oceny. Tu występuje różnica zdań między dzieckiem, rodzicem a nauczycielem co do oceny. Nauczyciel proponując 4 uważa, że dziecko opanowało materiał na 4. Rodzic/dziecko uważają, ze na 5. W takiej sytuacji zbiera się komisja i sprawdza kto ma rację. Dziecko według tego co matka pisała materiał na 5 opanowało więc uczyć się nie musi,
          • agni71 Re: pytanie o szkołę podstawową 01.06.14, 21:12
            Ale ten sam nauczyciel wcześniej powystawiał dziecku piątki! Na jakiej podstawie? Wtedy uważał, że dziecko opanowało materiał na 5, a teraz uważa inaczej?
            • angielski7 Re: pytanie o szkołę podstawową 01.06.14, 22:54
              Agni na zebraniu pani chwali ze najlepsze sprawdziany itp. A na koniec obniza oceny
          • angielski7 Re: pytanie o szkołę podstawową 01.06.14, 22:52
            Ja tego nie rozumiem. Jezeli dziecko dostaje te piątki przez nauczycieli to chyba opanowalo material na 5. Skoro nie to powinni stawiac nizsze oceny.
    • jakw Re: pytanie o szkołę podstawową 01.06.14, 21:59
      W regulaminach to chyba są jasno określone zasady stawiania ocen na koniec roku/semestr? Zapoznaj się z nimi i tak uzbrojona udaj się na rozmowy z nauczycielami. Z oceną db z zachowania i tak pewnie paska nie ma, ale moim zdaniem warto zawalczyć o sprawiedliwe oceny z tych kilku przedmiotów.
      • agni71 Re: pytanie o szkołę podstawową 02.06.14, 08:26
        tak, do paska niezbędne jest zachowanie co najmniej BDB.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka