Dodaj do ulubionych

OC na dziecko-pytania

02.07.14, 20:43
Wykupiłam polisę dla córki, która wyjeżdża na wakacje, ogólnie polisa jest na cały rok. Mam pytania teraz:
- czy jak wyjeżdża- mam jej podać ten nr polisy
- jak wygląda sytuacja, gdyby w razie czego wyrządziła komuś krzywdę materialną: np niechcacy zrzuciła koleżance tableta, pochlapała wychowawczyni nową sukienkę? Kto zgłasza ubezpieczycielowi krzywdę? jaki musi mieć "dowody"? (no nie wiem- zdjęcia pękniętej szybki, rachunek o wartości sukienki?). Ja wygląda to technicznie? Czy też może to ubezpieczenie to taki pic?
Obserwuj wątek
    • saszanasza Re: OC na dziecko-pytania 02.07.14, 20:47
      córka podaje numer polisy, poszkodowany zgłasza do ubezpieczyciela, ten sporządza protokół, pewnie kontaktuje się z właścicielem polisy w celu potwierdzenia szkody.
    • saszanasza Re: OC na dziecko-pytania 02.07.14, 20:48
      a wy nie macie ubezpieczenia mieszkania? Ja w ubezpieczeniu mieszkania właśnie mam wariant oc dla wszystkich domowników.
      • katka256 Re: OC na dziecko-pytania 02.07.14, 21:00
        Nie, no właśnie nie mieliśmy. Gdzieś czytałam o tym OC, córka jedzie na kolonię, a że coraz więcej sprzętu dzieci zabierają, poza tym tfu tfu-dziwne pomysły mają, dokupiłam. W ubezpieczalni (Hestia)powiedzieli, że OC standardowo jest do domów, a że my mieszkanie w bloku- więc musiałam poszerzyć, dodatkowo w pakiecie mam psa smile
    • mamusia1999 Re: OC na dziecko-pytania 02.07.14, 21:02
      ubezp. szkod wyrzadzonych przez dzeici to wyzsza szkola jazdywink dopytaj sie, bo tu chodzi o ew. roznice prawne. ja pisze z niemiec, mamy OC na cala rodzine. i np. ubezp. nie placi ejsli dziecko jest pozostawione bez opikei w dopuszczlanym dla jego wieku zakresie (5latek przed domem) a wyrzadzi szkode przekraczajaca jego rozumowanie (odgarnie snieg miotelka z nowiutkiegi merca sasiada i porysuje lakier).
      wiec to raczej nei ejst tak, ze dziecie ma polise i cokolwiek uszkodzi to ubezp. placi!
    • slonko1335 Re: OC na dziecko-pytania 02.07.14, 21:22
      Mamy polisę oc w życiu prywatnym (szkody wyrządzone przez domowników plus zwierzęta oraz zatrudniane osoby w mieszkaniu/domu typu niania, ogrodnik))w Warcie, standardową przy ubezpieczeniu mieszkania. Dowodem jest wystawiona faktura, rachunek lub opis szkody i zdjęcie. Znajomych dzieciak w sklepie jakiś sprzęt elektroniczny rozwalił i ubezpieczalnia zwróciła wartość tego sprzętu .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka