pesteczka5 25.08.04, 14:51 Wszędzie IKEA? Starocie? Okna z firankami czy bez? Ciekawa jestem Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aniask_mama Re: A jak Wy urządzacie swoje domy/mieszkania? 25.08.04, 15:10 Firany tak - ale bez kwiecistych wzorów Ikea - nie (no dobra, jedna lampa z Ikei, pościel i coś tam ze szkła) Wnętrze nowoczesne, ale dość surowe, żadnych ozdobników typu obrazy, wystawki Kominek Mało mebli, dużo przestrzeni Odpowiedz Link Zgłoś
sylvic Re: A jak Wy urządzacie swoje domy/mieszkania? 25.08.04, 15:40 U mnie to trochę "rozdwojenie jaźni" chyba?? Zdecydowanie inaczej mieszkanie inaczej dom. Ja urządzam wg. określonej wizji, koncepcji - i rzadko decyduję się na coś przypadkowego. Wolę nic nie kupić niz coś do czego nie jestem przkonana w 100%. Na razie mam mieszkanie, dosyć przestronne - i urządzam je też przestronnie. Lubię takie wrażenie czystości, świeżości (ale niekoniecznie jasne kolory). Tak więc np. podłoga na wysoki połysk najlepiej, meble minimalistyczne, bez dodatkowych półek, bibelocików - tak żeby kurz się nie zbierał. No ale TEN MÓJ STYL jest dosyć drogi, więc ciągle mam mieszkanie "niedokończone". pesteczka5 napisała: > Wszędzie IKEA? ---- Odpowiedz Link Zgłoś
mamadwojga Re: A jak Wy urządzacie swoje domy/mieszkania? 25.08.04, 15:54 To jak mam obecnie urządzone mieszkanie nie ma nic wspólnego z tym jak bym je urządziła gdybym miała na to pieniądze. Na razie mam większość mebli po kimś, po babci, po rodzicach, po teściach. Smutna to taka zbieranina. Na szczęście trochę drgnęło w naszych finansach i być może już za jakiś czas zacznę urządzać ŁADNIE. A dla mnie ładnie to pełen minimalizm. Zastanawiam się nawet nad szafą z drzwiami przesuwanymi w pokoju stołowym na całą ścianę - zamiast regału. W tej szafie ukryłbym i telewizor i cały sprzęt grający, książki i inne rzeczy. Na widoku byłby tylko stół (IKEA - w kształcie orzeszka ziemnego, już kupiłam), jakaś sofa i dwa wygodne fotele. Nad stołem lampa. W rogach pokoju głośniki. W oknach żaluzje, bez firan i zasłon (tak mam i sobie chwalę). Czysto, przestonnie, wygodnie. W sypialni natomiast mam dwie koncepcje które znając męża na pewno nie przejdą ale pomarzyć można - jedna wersja to pełen romantyzm, łoże z baldachimem, lampeczki, szafeczki, wazoniki, pierdołeczki. Druga wersja to coś ala Chińskie czyli smoki, wachlarze, dzwonki itp. Wiem że to niezbyt gustowne ale taka właśnie sypialnia mi się marzy. Najprawdopodobniej po prostu będzie zwykłe łóżko, komputer (bo gdzie indziej?), jakiś stolik i szafy na ubrania. Realizm i pragmatyzm zwycięży. A dziecięce pokoiki to mi się bardzo podobają z IKEI bo mają ładny wygląd, wesołe kolory i świetne pomysły. Niestety na razie są dla nas za drogie. Za rok planujemy większy remont i przemeblowanie. Mam nadzieję że kilka marzeń zrealizuję. Odpowiedz Link Zgłoś
merlott Re: A jak Wy urządzacie swoje domy/mieszkania? 25.08.04, 16:12 skromnie, "lekko", z przestrzenia, jasno. zadnych firan, nadprogramowych mebli. no i radosnie (kolorem, kwiatem, obrazem, zdjeciem).. ale poki co mieszkanko wynajmujemy i nie moge za bardzo poszalec. czekam na swoje.. ) Odpowiedz Link Zgłoś
ewail Re: A jak Wy urządzacie swoje domy/mieszkania? 25.08.04, 16:40 Dokładnie rok temu wybierałam, szukałam i urządzałam! Julci pokój: różowe ściany, w takim samym różowym kolorze firaneczki i papierowa różowa lampa, meble granatowe z BRW ,,Małgosia" (słodki pokój dla 6-latki). Mój pokój:pomarańczowe ściany, papierowa pomarańczowa lampa, szafa i komoda ,,leksvik" z ikeii, wiklinowe dodatki(etażerka, lampka na długiej nodze z wiklinowym kloszem też z ikeii, skrzyneczka wiklinowa), beedinge w kolorze ransta naturalny i naturalny wełniany dywanu, uroku dodaje lampa solna o pomarańczowym kolorze.Nie chce się wychodzić z tego pokoju. Stołowy:żółte ściany, wypoczynek ecri (wersalka i dwa fotele) stylowe, drewniane meble i taka ława. Ostatni pokój:duża szafa i stolik z komputerem i rozkładany fotel. Każdy pokój ma swój styl i jest inny. Został mi do urządzenia jeszcze balkon, ale zostawiam to na przyszły rok! Odpowiedz Link Zgłoś
melka_x Re: A jak Wy urządzacie swoje domy/mieszkania? 25.08.04, 17:13 Ano z niewielkimi wyjątkami wszędzie IKEA (choć wkurzające jest oglądanie tych samych mebli u innych. Bo to jedyny producent mający w swojej ofercie również proste formy przy stosunkowo przystępnych cenach. Nie zapłacę za choćby i najpiekniejszą kanapę kilkunastu tysięcy, a "barokowe" meble w cenach zbliżonych do IKEI nie podobają mi się. Za to mamy sporo rzeczy zaprojektowanych przez nas, a wykonanych przez niezwykle uzdolnionego teścia (różne półki, ażurowe ściany, szafy), które jakoś tę masowość IKEI równoważą. Generalnie jednak większą wagę przywiązuję do wykończenia domu niż samych mebli, czyli do podłóg, ram okiennych, parapetów, futryn, drzwi i w to jestem w stanie wsadzić faktycznie dużo kasy, bo moim zdaniem najpiękniejsze meble nie będą dobrze wyglądać na tle drzwi wewnętrznych z dykty w futrynie pomalowanej olejną farbą, czy na wybrzuszonych panelach. Czyli raczej porządna podłoga i na niej najtańsze krzesło z IKEI, niż na odwrót. Mam małego świra w sprawie ręczników, pościeli, talerzy i filiżanek, mój mąż śmieje się, że beze mnie nie może kupić ścierki czy żelu do mycia, bo nie będzie pasować Marzy mi się łazienka bez glazury, ale to na razie przekracza nasze możliwości. Odpowiednie do takiej wilgoci drewno jest drogie, koszt wanny która nadaje się do pokazania bez zabudowy z kafelków też spory... Kolory neutralne, beże, kremy, wanilie, kolor lnu, przerobiłam już mieszkanie w meksykańskich barwach wyglądajace jak wnętrze knajpy czy agencji reklamowej, na zdjęciach wygląda świetnie, ale w praktyce agresywne kolory okazały się bardzo męczące. I tylko czasem zastanawiam się po co się tak staram. Kot rozrywa tapicerkę, a pies w zeszłym tygodniu wygryzł w kanapie dziurę wielkości pięści (a teraz ukradkiem wyciąga z niej gąbkę), i jeszcze pełno kłaków... Odpowiedz Link Zgłoś
grzalka Re: A jak Wy urządzacie swoje domy/mieszkania? 25.08.04, 18:05 U mnie funkcjonalnie i praktycznie. Bez ozdob. Troche zieleni. Chcialabym byc minimalistka, ale niestety mamy za male mieszkanie. I za duzo ksiazek. Odpowiedz Link Zgłoś
ewail Re: A jak Wy urządzacie swoje domy/mieszkania? 25.08.04, 22:44 Na podłogach panele (rustykalne w dwóch i inne w pozostałych), okna plastikowe (niestety na drewniane nas nie było stać) i kuchnia wanilia w połączeniu z kalwadosem. Drzwi oczywiście wszędzie wymienione z porty!!!Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
pesteczka5 Re: A jak Wy urządzacie swoje domy/mieszkania? 25.08.04, 23:02 No, to u mnie tak: zrobilismy generalny remont, wprowadzając się do blokowego mieszkania, zeby było jak najmniej 'blokowo' Burzenie sciany miedzy kuchnią a pokojem - dzieki temu zyskalismy wrażenie przestrzeni, a że widok mamy nieziemsko piekny, 'wszedł' nam do domu dając swietny efekt Piękny parkiet i tylko jeden dywan w 'salonie' Kolory - zgaszona cegła plus ciemny zielono-niebieski w wymienionej przestrzeni Wenecki róż w sypialni Ciemna zieleń w gabinecie, tam też stare biurko ze skórzanym blatem i ksiażki pod sufit Łazienka szarozielona, ręczniki i szmpony pod kolor, szafeczki, wszystko pozamykane i pochowane Kuchnia - krem i buk, ale uchwyty, lampy - kute żelastwo Ogólnie chciałam, żeby było przestronnie i smakowicie Obrośliśmy jednakże w rzeczy. W sypialni rozpanoszyły się dzieci, burząc porządek kolorystyczny) Teraz jest tam niebiesko-żółto plus dwa śliczne łebki, no i te zabawki... Parkiet ucierpiał nieco na jazdach na czym się da i psich pazurach No i trudno udawać przestrzenie na niespełna 50 metrach Budujemy dom - który jeszcze nie wiem, jak urządzimy. Co bym nie robiła, jakby mnie nie ściągało w modne minimalistyczne rewiry - zawsze robi się rustykalnie)) P.S. Donatta, sosna!!! Wiedziałam! I te patchworki... Siedzę u Ciebie na kawie)))) Odpowiedz Link Zgłoś
donatta Re: A jak Wy urządzacie swoje domy/mieszkania? 25.08.04, 23:15 > > P.S. Donatta, sosna!!! Wiedziałam! I te patchworki... Siedzę u Ciebie na > kawie)))) No, przecież mówiłam, że miałaś prawie same trafienia Kawa może być w mojej ulubionej pomarańczowej filiżance? Odpowiedz Link Zgłoś
josik11 Re: A jak Wy urządzacie swoje domy/mieszkania? 25.08.04, 20:52 Ja mam mieszkanie po babci ze wszytskim co po niej zostalo, wszystko jest nowe bo przed smiercia miala remont i dlatego nic nie wymienialsmy co nie znaczy ze mi tak do konca sie podoba tak jak jest. Rodzice jej ten remont zrobili, wydali kupe kasy i byloby im przykro jakbym wszytsko wyrzucila. Mamy kawalerke ale zamierzamy za dwa lata kupic 3 pokoje to wtedy poszalejemy. A teraz mam tak: Przedpokoj w boazerii, pelno pawlaczy i szafa. Kafle na podlodze - tu mi sie podoba. Lazienka ma moje ulubione granatowe kafle, wanna, pralka, wiszaca szafka. Dodaki stalowe - tu tez bym nic nie zmianiala. Kuchnia wielka stoi tam stol z trzema krzeslami, meble drewniane, roleta zolta + malenka firanka - tu tez jest dobrze. Pokoj... tu by mozna poszalec ale mam segment brazowy, komputer, lozko nasze i lozeczko corki. Zolte sciany z sufitem, zolte rolety i firaneczki male (2 okna) tez jest dobrze. Ale jak bede miec 3 pokoje to mi sie marzy w jednym sypilania - tylko wielkie loze i po boku szafeczki dwie, w oknie firana taka przerzucona przez karnisz. Pokoj dziecka marzy mi sie taki cukierkowaty - niekoniecznie rozowy. A reszta to nie wiem bo nie wiadomo jaki bedzie metraz. Wiem tylko zebym chciala miec Komandora, w przedpokoju najlepiej, wtedy w pokoju bylby tylko stol z 4-6 krzeslami z boku a na srodku kanapa i do tego maly stoliczek. Sprzet i wsio. Pomarzyc mozna. Odpowiedz Link Zgłoś
martyna1 Re: A jak Wy urządzacie swoje domy/mieszkania? 25.08.04, 21:00 A ja mam tendencje do eklektycznego urządzania wnętrz tzn. najlepiej wszystko co mi sie poodoba wniosłabym do domu, to bardzo niebezpieczne W salonie mam jedną ścianę zieloną a pozostała lekko jaśminowe, lekkie mebelki w włoskim stylu - niskie, małe, proste ale funkcjonalne- Ikea sprzed kilku dobrych lat. + wiklina bo kiedyś uwielbiałam trzeszczące wielkie fotele, dużo na ścianach, dużo kwiatków a i lekkie muślinowe "coś" w oknie ( czyt. firanki). Sypialnie mam jagodową, muślinowe, kryjące białe firany - rąbiące za zasłony i niebieskie, lekko mieniące się niebieskie firaneczki, takie typowo sypialniane do tego 2 komody i toaletka na podstawie maszyny singera. Mam jeszcze mały pokoik cały w tonacji wściekło zielonej. Przedpokoik właśnie maluję na mus brzoskwiniowy, lekki , pastelowy i różowo- czerwone dywaniki sznurkowe na podłogę. Odpowiedz Link Zgłoś
donatta Re: A jak Wy urządzacie swoje domy/mieszkania? 25.08.04, 21:12 Ikea i tradycyjne meble sosnowe. Pokoje bez firan, z jednokolorowymi roletami. Trochę ciepłych dodatków, własnoręcznie robionych, typu polarowe patchworkowe narzuty na łóżka, poduszki, wiszące kieszenie na pluszaki. Firanę mam w kuchni, ale taką niezbyt typową. Do niedawna lubiliśmy ostre kolory i każde pomieszczenie było inne - totalny msizmasz kolorystyczny. Opatrzyły nam się do obrzydzenia i teraz mamy ciepłe żółcie i beże. Kuchnia jest zielona, a łazienka bordowo-biała. Jedyną pozostałością dawnych szaleństw kolorystycznzych jest przedpokój w tonacji purpurowo-fioletowo-amarantowej Mój ojciec jak pierwszy raz zobaczył chwycił się za głowę i powiedział "jak w burdelu". Ale te kolorki lubię i przedpokoju nie dam tak szybko przemalować. A Ikeę cenię za funkcjonalność, przystępność (cenową), i to że zawsze można znaleźć coś fajnego, nawet jesli na poczatku wydaje się, że nic fajnego nie ma. Nie urządziłabym domu w antykach, bo czułabym się w nich okropnie. Preferuję styl rustykalno-modernistyczny Jeśli taka kombinacja w ogóle istnieje... I mam alergię na bibeloty wszelkiej maści. A także zasłony, dywany perskie, przeszklone meblościanki, obrusy, serwetki i ciężkie masywne meble. Jak mi się przypomni na co jeszcze, to dopiszę Odpowiedz Link Zgłoś
paulajal Re: A jak Wy urządzacie swoje domy/mieszkania? 26.08.04, 08:54 Ja właśnie się urządziłam (wszędzie sciany ecri, co trochę za monotonne jest i to chcę zmienić i drzwi z drewna egzotycznego): -salon: bez drzwi i meble kolonialne (ciemne drewno egzotyczne) i sofa i fotel skórzane, takie o nietypowym wzorze, jak są w Almi Decor (tylko ja kupiłam o wiele wiele taniej), panele egzotyczne drewno, 4 duże okna, reprodukcje obrazów Lautreca w ramach z ciemnego drewna tworzą mini-galeryjkę, zasłony w planach jak się na nie zarobi. -sypialnia: łóżko, karnisze i lampa z kutego czarnego żelaza, szafa wnękowa (nizbyt mi się podoba, ale jest super pojemna, 4m szerokosci)i panele w kolorze drewna egzotycznego -pokój dziecka: kolorowe malunki na ścianie, zółto-niebeiskie misowe zasłonki, łóżeczko w kolorze teak, panele egzotyczne -gabinet: meble udające drewno bukowe z Ikei (wielkie biurko, półki, komoda, regał na ksiązki), ale fajnie to wyszło + sofa z Ikei -kuchnia: śliczny stół z drewna egzotycznego i meble waniliowo-ciemne (nie do końca jestem do nich przekonana, bo to ciemne, to nie jest prawdziwe drewno i to mnie drażni, ale już muszą zostać, skoro je sobie wybrałam) -2 łazienki wyszły super, ale trudno to tu opisać -przedpokój: terakota + meble kute srebrne: lustro, wieszaki, stołek i konsola Mnóstwo rzeczy miałam upolowanych na wyprzedażach, niektóre drogie sklepy (np DLH drewno, gdzie kupiłam cudne meble kolonialne z Malezji, drewno egzotyczne) mają super przeceny, warto dużo szukać i mieć porządną wizję całości. Teraz brakuje mi kolorów w moim mieszkanku, chcę kilka ścian pomalować i dokupić w tej tonacji zasłony. Moim zdaniem dużo uroku dały mojemu wnętrzu porządne i ładne drzwi. Odpowiedz Link Zgłoś
monamamamateusza Re: A jak Wy urządzacie swoje domy/mieszkania? 01.09.04, 15:03 donatto droga !!! słów mi braknie.czy ja mam rozrwojenie jaźni czy mieszkamy w tym samym mieszkaniu?!? komentaż mojego ojca o kolorze w przedpokoju identyczny. inne detale również. pozdrawiam gorąco. Odpowiedz Link Zgłoś
donatta do Monamamamateusza 01.09.04, 23:13 monamamamateusza napisała: > donatto droga !!! słów mi braknie.czy ja mam rozrwojenie jaźni czy mieszkamy w > tym samym mieszkaniu?!? komentaż mojego ojca o kolorze w przedpokoju > identyczny. inne detale również. pozdrawiam gorąco. Jezu! Idę się rozejrzeć. Może rzeczywiście mieszkamy razem? A może ja to nie ja? W każdym razie pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
yola66 Re: A jak Wy urządzacie swoje domy/mieszkania? 26.08.04, 15:58 Jesteśmy właśnie na etapie urządzania naszego pierwszego własnego, samodzielnego mieszkania. I tak generalnie dużo z Ikei, ze względu na cenę przede wszystkim. Lubię proste, funcjonalne meble a takie w innych sklepach są drogie. Kolorowo, intensywne mam ściany. Meble w kolorze brzozy, albo po prostu sosna i trochę chromu. Surowo, prosto i nowocześnie. Firanom i zasłonom mówię nie - jedynie rolety akceptuję. Nie lubię też dywanów. Odpowiedz Link Zgłoś
mharrison Re: A jak Wy urządzacie swoje domy/mieszkania? 26.08.04, 17:46 Uwielbiam wysokie, przestronne mieszkania. Udało mi się takie znaleźć w przedwojennej kamienicy. Ma 3,10m. Jak i niektóre z moich poprzedniczek zwracam dużą uwage na jakośc "elementów stałych": parkietu, okien etc. Nie mam żadnych zasłonek ani firanek. Okna wychodzą na drzewa, więc i tak mi nikt nie zgląda.Preferuję jasne, stonowane kolory: kremy, beże złamane mniejscami bardziej wyrazistymi elementami. Lubię styl prosty, funkcjonalny, dlatego też przy dzieciach IKEA wydaje mi sie trafnym wyborem. Szczególnie cenie sobie kanapę ze zdejmowanymi pokryciami, które wrzucam do pralki i wygodne materace. A stół mam duży i masywny (dębowy - nie z IKEI), gdyż lubimy rodzinne nasiadówki i dobrą kuchnię. Obecnie jesteśmy na etapie szukania domu i myślę, że urządzę go częsiowo meblami dodatkami z Bo Concept i Almi Decor. Marzę też o własnym gabinecie/pokoju do pracy (pracuje w domu) połączonym z biblioteką. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
p_swiat Re: A jak Wy urządzacie swoje domy/mieszkania? 26.08.04, 21:11 Ja naszczęście nie mam problemu z meblami projektuje i robi je mój mąż salon chos nie duży to komoda szafka na telewizor i sprzet dwa fotele duża jajowata ława i narożnik pokój Zuzi to przewaga niebieskości delikatne zasłony i kolorowa firaneczka namiot zamek Ikea choć nie lubie tego sklepu to pierdołki typu świeczniki kubki itp kupuje tam. Uwielbiam zasłony i firanki ale te maziaste czy orientalne wzory bo mieszkając w poprzednim mieszkaniu miałam gołe okna z zaluzjami i było za zimno pusto a kuchnie bedziemy dopiero robić, ale napewno kupie drewniane grube żaluzje to moje mazenie Odpowiedz Link Zgłoś
p_swiat Re: A jak Wy urządzacie swoje domy/mieszkania? 26.08.04, 21:12 sorry za pisownię, ale męczy mnie rwa kulszoa i jestem obolała Odpowiedz Link Zgłoś
kapy1 Re: Do Melki 27.08.04, 09:41 Widziałam kafelki z wzorem fantastycznie imitujęcym drewno (nie pamiętam wymiarów, w przybliżeniu 20x45). Odpowiedz Link Zgłoś
anek.anek Re: A jak Wy urządzacie swoje domy/mieszkania? 27.08.04, 09:59 a mi z jednej strony marzy się minimalizm, a z drugiej strony mam parcie na zbieranie pamiatek, grzebanie na targach staroci i po babcinych strychach. Na razie dopiero co kupiliśmy własne mieszkanie, więc trochę potrwa zanim je urządzimy. Teraz jest totalny misz-masz, bo wiele lat tułaliśmy się po wynajmownych, więc ograniczaliśmy się i finansowo i gabarytowo. Ale jestem zwolenniczką niedocenianych mebli z polskich drzew. I nie o sosnę chodzi, tylko o liściaste: orzech, czereśnia, wiśnia. Niestety trudno takie meble kupić. Styl to raczej dwudziestolecie międzywojenne, ale nie modne teraz art-deco, tylko takie bardziej subtelne, wzorowane na jeszcze starszych modelach. skończy się na tym, że poczekamy jeszcze trochę, aż się uzbiera gotówka i kupimy sami drewno i sama je będę klecić (mam już parę prostych mebli na swoim koncie). Odpowiedz Link Zgłoś
eladk Raczej nowocześnie 30.08.04, 13:53 W moim mieszkaniu jest raczej nowocześnie. Podobają mi się mieszkania w starych stylach ale sama takie nie chciałabym mieć. Pozdrowionka Odpowiedz Link Zgłoś