Dodaj do ulubionych

A jak Wy urządzacie swoje domy/mieszkania?

25.08.04, 14:51
Wszędzie IKEA?
Starocie?
Okna z firankami czy bez?
Ciekawa jestemsmile
Obserwuj wątek
    • aniask_mama Re: A jak Wy urządzacie swoje domy/mieszkania? 25.08.04, 15:10
      Firany tak - ale bez kwiecistych wzorów
      Ikea - nie (no dobra, jedna lampa z Ikei, pościel i coś tam ze szkła)
      Wnętrze nowoczesne, ale dość surowe, żadnych ozdobników typu obrazy, wystawki
      Kominek
      Mało mebli, dużo przestrzeni
    • sylvic Re: A jak Wy urządzacie swoje domy/mieszkania? 25.08.04, 15:40
      U mnie to trochę "rozdwojenie jaźni" chyba??

Zdecydowanie inaczej mieszkanie inaczej dom.

Ja urządzam wg. określonej wizji, koncepcji - i rzadko decyduję się na coś
      przypadkowego. Wolę nic nie kupić niz coś do czego nie jestem przkonana w 100%.
      Na razie mam mieszkanie, dosyć przestronne - i urządzam je też przestronnie.
      Lubię takie wrażenie czystości, świeżości (ale niekoniecznie jasne kolory).
      Tak więc np. podłoga na wysoki połysk najlepiej, meble minimalistyczne, bez
      dodatkowych półek, bibelocików - tak żeby kurz się nie zbierał.
      No ale TEN MÓJ STYL jest dosyć drogi, więc ciągle mam
      mieszkanie "niedokończone".

pesteczka5 napisała:

> Wszędzie IKEA?
      ----
    • mamadwojga Re: A jak Wy urządzacie swoje domy/mieszkania? 25.08.04, 15:54
      To jak mam obecnie urządzone mieszkanie nie ma nic wspólnego z tym jak bym je
      urządziła gdybym miała na to pieniądze. Na razie mam większość mebli po kimś,
      po babci, po rodzicach, po teściach. Smutna to taka zbieranina.
      Na szczęście trochę drgnęło w naszych finansach i być może już za jakiś czas
      zacznę urządzać ŁADNIE.
      A dla mnie ładnie to pełen minimalizm. Zastanawiam się nawet nad szafą z
      drzwiami przesuwanymi w pokoju stołowym na całą ścianę - zamiast regału. W tej
      szafie ukryłbym i telewizor i cały sprzęt grający, książki i inne rzeczy. Na
      widoku byłby tylko stół (IKEA - w kształcie orzeszka ziemnego, już kupiłam),
      jakaś sofa i dwa wygodne fotele. Nad stołem lampa. W rogach pokoju głośniki. W
      oknach żaluzje, bez firan i zasłon (tak mam i sobie chwalę). Czysto,
      przestonnie, wygodnie.
      W sypialni natomiast mam dwie koncepcje które znając męża na pewno nie przejdą
      ale pomarzyć można - jedna wersja to pełen romantyzm, łoże z baldachimem,
      lampeczki, szafeczki, wazoniki, pierdołeczki. Druga wersja to coś ala Chińskie
      czyli smoki, wachlarze, dzwonki itp. Wiem że to niezbyt gustowne ale taka
      właśnie sypialnia mi się marzy. Najprawdopodobniej po prostu będzie zwykłe
      łóżko, komputer (bo gdzie indziej?), jakiś stolik i szafy na ubrania. Realizm i
      pragmatyzm zwycięży.
      A dziecięce pokoiki to mi się bardzo podobają z IKEI bo mają ładny wygląd,
      wesołe kolory i świetne pomysły. Niestety na razie są dla nas za drogie.
      Za rok planujemy większy remont i przemeblowanie. Mam nadzieję że kilka marzeń
      zrealizuję.
    • merlott Re: A jak Wy urządzacie swoje domy/mieszkania? 25.08.04, 16:12
      skromnie, "lekko", z przestrzenia, jasno. zadnych firan, nadprogramowych mebli.
      no i radosnie (kolorem, kwiatem, obrazem, zdjeciem).. ale poki co mieszkanko
      wynajmujemy i nie moge za bardzo poszalec. czekam na swoje.. smile)
      • ewail Re: A jak Wy urządzacie swoje domy/mieszkania? 25.08.04, 16:40
        Dokładnie rok temu wybierałam, szukałam i urządzałam! Julci pokój: różowe
        ściany, w takim samym różowym kolorze firaneczki i papierowa różowa lampa,
        meble granatowe z BRW ,,Małgosia" (słodki pokój dla 6-latki). Mój
        pokój:pomarańczowe ściany, papierowa pomarańczowa lampa, szafa i
        komoda ,,leksvik" z ikeii, wiklinowe dodatki(etażerka, lampka na długiej nodze
        z wiklinowym kloszem też z ikeii, skrzyneczka wiklinowa), beedinge w kolorze
        ransta naturalny i naturalny wełniany dywanu, uroku dodaje lampa solna o
        pomarańczowym kolorze.Nie chce się wychodzić z tego pokoju. Stołowy:żółte
        ściany, wypoczynek ecri (wersalka i dwa fotele) stylowe, drewniane meble i taka
        ława. Ostatni pokój:duża szafa i stolik z komputerem i rozkładany fotel. Każdy
        pokój ma swój styl i jest inny. Został mi do urządzenia jeszcze balkon, ale
        zostawiam to na przyszły rok!
    • melka_x Re: A jak Wy urządzacie swoje domy/mieszkania? 25.08.04, 17:13
      Ano z niewielkimi wyjątkami wszędzie IKEA (choć wkurzające jest oglądanie tych
      samych mebli u innychwink. Bo to jedyny producent mający w swojej ofercie również
      proste formy przy stosunkowo przystępnych cenach. Nie zapłacę za choćby i
      najpiekniejszą kanapę kilkunastu tysięcy, a "barokowe" meble w cenach
      zbliżonych do IKEI nie podobają mi się. Za to mamy sporo rzeczy
      zaprojektowanych przez nas, a wykonanych przez niezwykle uzdolnionego teścia
      (różne półki, ażurowe ściany, szafy), które jakoś tę masowość IKEI równoważą.
      Generalnie jednak większą wagę przywiązuję do wykończenia domu niż samych
      mebli, czyli do podłóg, ram okiennych, parapetów, futryn, drzwi i w to jestem w
      stanie wsadzić faktycznie dużo kasy, bo moim zdaniem najpiękniejsze meble nie
      będą dobrze wyglądać na tle drzwi wewnętrznych z dykty w futrynie pomalowanej
      olejną farbą, czy na wybrzuszonych panelach. Czyli raczej porządna podłoga i na
      niej najtańsze krzesło z IKEI, niż na odwrót.
      Mam małego świra w sprawie ręczników, pościeli, talerzy i filiżanek, mój mąż
      śmieje się, że beze mnie nie może kupić ścierki czy żelu do mycia, bo nie
      będzie pasowaćwink
      Marzy mi się łazienka bez glazury, ale to na razie przekracza nasze możliwości.
      Odpowiednie do takiej wilgoci drewno jest drogie, koszt wanny która nadaje się
      do pokazania bez zabudowy z kafelków też spory...
      Kolory neutralne, beże, kremy, wanilie, kolor lnu, przerobiłam już mieszkanie w
      meksykańskich barwach wyglądajace jak wnętrze knajpy czy agencji reklamowejwink,
      na zdjęciach wygląda świetnie, ale w praktyce agresywne kolory okazały się
      bardzo męczące.
      I tylko czasem zastanawiam się po co się tak staram. Kot rozrywa tapicerkę, a
      pies w zeszłym tygodniu wygryzł w kanapie dziurę wielkości pięści (a teraz
      ukradkiem wyciąga z niej gąbkę), i jeszcze pełno kłaków...
      • grzalka Re: A jak Wy urządzacie swoje domy/mieszkania? 25.08.04, 18:05
        U mnie funkcjonalnie i praktycznie. Bez ozdob. Troche zieleni. Chcialabym byc
        minimalistka, ale niestety mamy za male mieszkanie. I za duzo ksiazek.
      • ewail Re: A jak Wy urządzacie swoje domy/mieszkania? 25.08.04, 22:44
        Na podłogach panele (rustykalne w dwóch i inne w pozostałych), okna plastikowe
        (niestety na drewniane nas nie było stać) i kuchnia wanilia w połączeniu z
        kalwadosem. Drzwi oczywiście wszędzie wymienione z porty!!!Pozdrawiam!
        • pesteczka5 Re: A jak Wy urządzacie swoje domy/mieszkania? 25.08.04, 23:02
          No, to u mnie tak: zrobilismy generalny remont, wprowadzając się do blokowego
          mieszkania, zeby było jak najmniej 'blokowo'

Burzenie sciany miedzy kuchnią a pokojem - dzieki temu zyskalismy wrażenie
          przestrzeni, a że widok mamy nieziemsko piekny, 'wszedł' nam do domu dając
          swietny efekt

Piękny parkiet i tylko jeden dywan w 'salonie'
          Kolory - zgaszona cegła plus ciemny zielono-niebieski w wymienionej przestrzeni

Wenecki róż w sypialni

Ciemna zieleń w gabinecie, tam też stare biurko ze skórzanym blatem i ksiażki
          pod sufit

Łazienka szarozielona, ręczniki i szmpony pod kolor, szafeczki, wszystko
          pozamykane i pochowane

Kuchnia - krem i buk, ale uchwyty, lampy - kute żelastwo

Ogólnie chciałam, żeby było przestronnie i smakowicie
          Obrośliśmy jednakże w rzeczy. W sypialni rozpanoszyły się dzieci, burząc
          porządek kolorystycznysmile) Teraz jest tam niebiesko-żółto plus dwa śliczne
          łebki, no i te zabawki...
          Parkiet ucierpiał nieco na jazdach na czym się da i psich pazurach
          No i trudno udawać przestrzenie na niespełna 50 metrach
          Budujemy dom - który jeszcze nie wiem, jak urządzimy. Co bym nie robiła, jakby
          mnie nie ściągało w modne minimalistyczne rewiry - zawsze robi się
          rustykalniesmile))

P.S. Donatta, sosna!!! Wiedziałam! I te patchworki... Siedzę u Ciebie na
          kawiesmile))))
          • donatta Re: A jak Wy urządzacie swoje domy/mieszkania? 25.08.04, 23:15
            >
            > P.S. Donatta, sosna!!! Wiedziałam! I te patchworki... Siedzę u Ciebie na
            > kawiesmile))))

No, przecież mówiłam, że miałaś prawie same trafieniasmile
            Kawa może być w mojej ulubionej pomarańczowej filiżance?
            • pesteczka5 Re: Jak miło! 25.08.04, 23:38
              smile))))
    • josik11 Re: A jak Wy urządzacie swoje domy/mieszkania? 25.08.04, 20:52
      Ja mam mieszkanie po babci ze wszytskim co po niej zostalo, wszystko jest nowe
      bo przed smiercia miala remont i dlatego nic nie wymienialsmy co nie znaczy ze
      mi tak do konca sie podoba tak jak jest. Rodzice jej ten remont zrobili, wydali
      kupe kasy i byloby im przykro jakbym wszytsko wyrzucila. Mamy kawalerke ale
      zamierzamy za dwa lata kupic 3 pokoje to wtedy poszalejemy.
      A teraz mam tak:
      Przedpokoj w boazerii, pelno pawlaczy i szafa. Kafle na podlodze - tu mi sie
      podoba.
      Lazienka ma moje ulubione granatowe kafle, wanna, pralka, wiszaca szafka.
      Dodaki stalowe - tu tez bym nic nie zmianiala.
      Kuchnia wielka stoi tam stol z trzema krzeslami, meble drewniane, roleta zolta
      + malenka firanka - tu tez jest dobrze.
      Pokoj... tu by mozna poszalec ale mam segment brazowy, komputer, lozko nasze i
      lozeczko corki. Zolte sciany z sufitem, zolte rolety i firaneczki male (2 okna)
      tez jest dobrze.
      Ale jak bede miec 3 pokoje to mi sie marzy w jednym sypilania - tylko wielkie
      loze i po boku szafeczki dwie, w oknie firana taka przerzucona przez karnisz.
      Pokoj dziecka marzy mi sie taki cukierkowaty - niekoniecznie rozowy.
      A reszta to nie wiem bo nie wiadomo jaki bedzie metraz.
      Wiem tylko zebym chciala miec Komandora, w przedpokoju najlepiej, wtedy w
      pokoju bylby tylko stol z 4-6 krzeslami z boku a na srodku kanapa i do tego
      maly stoliczek. Sprzet i wsio.
      Pomarzyc mozna.

• martyna1 Re: A jak Wy urządzacie swoje domy/mieszkania? 25.08.04, 21:00
      A ja mam tendencje do eklektycznego urządzania wnętrz tzn. najlepiej wszystko
      co mi sie poodoba wniosłabym do domu, to bardzo niebezpiecznesmile
      W salonie mam jedną ścianę zieloną a pozostała lekko jaśminowe, lekkie mebelki
      w włoskim stylu - niskie, małe, proste ale funkcjonalne- Ikea sprzed kilku
      dobrych lat. + wiklina bo kiedyś uwielbiałam trzeszczące wielkie fotele, dużo
      na ścianach, dużo kwiatków a i lekkie muślinowe "coś" w oknie ( czyt. firanki).
      Sypialnie mam jagodową, muślinowe, kryjące białe firany - rąbiące za zasłony i
      niebieskie, lekko mieniące się niebieskie firaneczki, takie typowo sypialniane
      do tego 2 komody i toaletka na podstawie maszyny singera. Mam jeszcze mały
      pokoik cały w tonacji wściekło zielonej. Przedpokoik właśnie maluję na mus
      brzoskwiniowy, lekki , pastelowy i różowo- czerwone dywaniki sznurkowe na
      podłogę.
    • donatta Re: A jak Wy urządzacie swoje domy/mieszkania? 25.08.04, 21:12
      Ikea i tradycyjne meble sosnowe. Pokoje bez firan, z jednokolorowymi roletami.
      Trochę ciepłych dodatków, własnoręcznie robionych, typu polarowe patchworkowe
      narzuty na łóżka, poduszki, wiszące kieszenie na pluszaki.
      Firanę mam w kuchni, ale taką niezbyt typową.
      Do niedawna lubiliśmy ostre kolory i każde pomieszczenie było inne - totalny
      msizmasz kolorystyczny. Opatrzyły nam się do obrzydzenia i teraz mamy ciepłe
      żółcie i beże. Kuchnia jest zielona, a łazienka bordowo-biała. Jedyną
      pozostałością dawnych szaleństw kolorystycznzych jest przedpokój w tonacji
      purpurowo-fioletowo-amarantowejsmile Mój ojciec jak pierwszy raz zobaczył chwycił
      się za głowę i powiedział "jak w burdelu". Ale te kolorki lubię i przedpokoju
      nie dam tak szybko przemalować.
      A Ikeę cenię za funkcjonalność, przystępność (cenową), i to że zawsze można
      znaleźć coś fajnego, nawet jesli na poczatku wydaje się, że nic fajnego nie ma.

Nie urządziłabym domu w antykach, bo czułabym się w nich okropnie. Preferuję
      styl rustykalno-modernistycznysmile Jeśli taka kombinacja w ogóle istnieje...
      I mam alergię na bibeloty wszelkiej maści. A także zasłony, dywany perskie,
      przeszklone meblościanki, obrusy, serwetki i ciężkie masywne meble.
      Jak mi się przypomni na co jeszcze, to dopiszęsmile
      • pesteczka5 Re: Donatta! Dopisałam sie wyżej 25.08.04, 23:04
      • paulajal Re: A jak Wy urządzacie swoje domy/mieszkania? 26.08.04, 08:54
        Ja właśnie się urządziłam (wszędzie sciany ecri, co trochę za monotonne jest i
        to chcę zmienić i drzwi z drewna egzotycznego):
        -salon: bez drzwi i meble kolonialne (ciemne drewno egzotyczne) i sofa i fotel
        skórzane, takie o nietypowym wzorze, jak są w Almi Decor (tylko ja kupiłam o
        wiele wiele taniej), panele egzotyczne drewno, 4 duże okna, reprodukcje obrazów
        Lautreca w ramach z ciemnego drewna tworzą mini-galeryjkę, zasłony w planach
        jak się na nie zarobi.
        -sypialnia: łóżko, karnisze i lampa z kutego czarnego żelaza, szafa wnękowa
        (nizbyt mi się podoba, ale jest super pojemna, 4m szerokosci)i panele w kolorze
        drewna egzotycznego
        -pokój dziecka: kolorowe malunki na ścianie, zółto-niebeiskie misowe zasłonki,
        łóżeczko w kolorze teak, panele egzotyczne
        -gabinet: meble udające drewno bukowe z Ikei (wielkie biurko, półki, komoda,
        regał na ksiązki), ale fajnie to wyszło + sofa z Ikei
        -kuchnia: śliczny stół z drewna egzotycznego i meble waniliowo-ciemne (nie do
        końca jestem do nich przekonana, bo to ciemne, to nie jest prawdziwe drewno i
        to mnie drażni, ale już muszą zostać, skoro je sobie wybrałam)
        -2 łazienki wyszły super, ale trudno to tu opisać
        -przedpokój: terakota + meble kute srebrne: lustro, wieszaki, stołek i konsola

Mnóstwo rzeczy miałam upolowanych na wyprzedażach, niektóre drogie sklepy (np
        DLH drewno, gdzie kupiłam cudne meble kolonialne z Malezji, drewno egzotyczne)
        mają super przeceny, warto dużo szukać i mieć porządną wizję całości.
        Teraz brakuje mi kolorów w moim mieszkanku, chcę kilka ścian pomalować i
        dokupić w tej tonacji zasłony. Moim zdaniem dużo uroku dały mojemu wnętrzu
        porządne i ładne drzwi.
      • monamamamateusza Re: A jak Wy urządzacie swoje domy/mieszkania? 01.09.04, 15:03
        donatto droga !!! słów mi braknie.czy ja mam rozrwojenie jaźni czy mieszkamy w
        tym samym mieszkaniu?!? komentaż mojego ojca o kolorze w przedpokoju
        identyczny. inne detale również. pozdrawiam gorąco.
        • donatta do Monamamamateusza 01.09.04, 23:13
          monamamamateusza napisała:

> donatto droga !!! słów mi braknie.czy ja mam rozrwojenie jaźni czy mieszkamy
          w
          > tym samym mieszkaniu?!? komentaż mojego ojca o kolorze w przedpokoju
          > identyczny. inne detale również. pozdrawiam gorąco.

Jezu! Idę się rozejrzeć. Może rzeczywiście mieszkamy razem? A może ja to nie ja?
          W każdym razie pozdrawiamsmile
    • yola66 Re: A jak Wy urządzacie swoje domy/mieszkania? 26.08.04, 15:58
      Jesteśmy właśnie na etapie urządzania naszego pierwszego własnego,
      samodzielnego mieszkania. I tak generalnie dużo z Ikei, ze względu na cenę
      przede wszystkim. Lubię proste, funcjonalne meble a takie w innych sklepach są
      drogie. Kolorowo, intensywne mam ściany. Meble w kolorze brzozy, albo po prostu
      sosna i trochę chromu. Surowo, prosto i nowocześnie.
      Firanom i zasłonom mówię nie - jedynie rolety akceptuję. Nie lubię też dywanów.
      • mharrison Re: A jak Wy urządzacie swoje domy/mieszkania? 26.08.04, 17:46
        Uwielbiam wysokie, przestronne mieszkania.
        Udało mi się takie znaleźć w przedwojennej kamienicy. Ma 3,10m.

Jak i niektóre z moich poprzedniczek zwracam dużą uwage na jakośc "elementów
        stałych": parkietu, okien etc. Nie mam żadnych zasłonek ani firanek. Okna
        wychodzą na drzewa, więc i tak mi nikt nie zgląda.Preferuję jasne, stonowane
        kolory: kremy, beże złamane mniejscami bardziej wyrazistymi elementami.

Lubię styl prosty, funkcjonalny, dlatego też przy dzieciach IKEA wydaje mi sie
        trafnym wyborem. Szczególnie cenie sobie kanapę ze zdejmowanymi pokryciami,
        które wrzucam do pralki i wygodne materace.

A stół mam duży i masywny (dębowy - nie z IKEI), gdyż lubimy rodzinne
        nasiadówki i dobrą kuchnię.

Obecnie jesteśmy na etapie szukania domu i myślę, że urządzę go częsiowo
        meblami dodatkami z Bo Concept i Almi Decor. Marzę też o własnym
        gabinecie/pokoju do pracy (pracuje w domu) połączonym z biblioteką.

Pozdrawiam
    • p_swiat Re: A jak Wy urządzacie swoje domy/mieszkania? 26.08.04, 21:11
      Ja naszczęście nie mam problemu z meblami projektuje i robi je mój mąż salon
      chos nie duży to komoda szafka na telewizor i sprzet dwa fotele duża jajowata
      ława i narożnik pokój Zuzi to przewaga niebieskości delikatne zasłony i
      kolorowa firaneczka namiot zamek Ikea choć nie lubie tego sklepu to pierdołki
      typu świeczniki kubki itp kupuje tam. Uwielbiam zasłony i firanki ale te
      maziaste czy orientalne wzory bo mieszkając w poprzednim mieszkaniu miałam gołe
      okna z zaluzjami i było za zimno pusto a kuchnie bedziemy dopiero robić, ale
      napewno kupie drewniane grube żaluzje to moje mazeniesmile
      • p_swiat Re: A jak Wy urządzacie swoje domy/mieszkania? 26.08.04, 21:12
        sorry za pisownię, ale męczy mnie rwa kulszoa i jestem obolała sad
    • kapy1 Re: Do Melki 27.08.04, 09:41
      Widziałam kafelki z wzorem fantastycznie imitujęcym drewno (nie pamiętam
      wymiarów, w przybliżeniu 20x45).
      • kapy1 Re: Do Melki 27.08.04, 09:42
        "imitującym", sorki.
    • anek.anek Re: A jak Wy urządzacie swoje domy/mieszkania? 27.08.04, 09:59
      a mi z jednej strony marzy się minimalizm, a z drugiej strony mam parcie na
      zbieranie pamiatek, grzebanie na targach staroci i po babcinych strychach.
      Na razie dopiero co kupiliśmy własne mieszkanie, więc trochę potrwa zanim je
      urządzimy. Teraz jest totalny misz-masz, bo wiele lat tułaliśmy się po
      wynajmownych, więc ograniczaliśmy się i finansowo i gabarytowo.
      Ale jestem zwolenniczką niedocenianych mebli z polskich drzew. I nie o sosnę
      chodzi, tylko o liściaste: orzech, czereśnia, wiśnia. Niestety trudno takie
      meble kupić. Styl to raczej dwudziestolecie międzywojenne, ale nie modne teraz
      art-deco, tylko takie bardziej subtelne, wzorowane na jeszcze starszych
      modelach. skończy się na tym, że poczekamy jeszcze trochę, aż się uzbiera
      gotówka i kupimy sami drewno i sama je będę klecić (mam już parę prostych mebli
      na swoim koncie).
    • eladk Raczej nowocześnie 30.08.04, 13:53
      W moim mieszkaniu jest raczej nowocześnie. Podobają mi się mieszkania w starych
      stylach ale sama takie nie chciałabym mieć. Pozdrowionka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka