Dodaj do ulubionych

Chodzicie do banku?

19.07.14, 10:28
Watek gazety wywolal u mnie refleksje, ze w banku nie bylam jakies kilka lat. Po co w ogole chodzic do banku? Nie mozna tego zalatwic przez internet? Wydaje mi sie ze z bankow korzystaja jeszcze tylko emeryci, ktorzy nie nauczyli sie obslugiwac bankomatow.
Obserwuj wątek
    • kai_30 Re: Chodzicie do banku? 19.07.14, 10:36
      No nie, jednak niektóre rzeczy trzeba załatwiać osobiście. Kredyt hipoteczny, na przykład. Albo zmianę danych osobowych.
      • mnb0 Re: Chodzicie do banku? 19.07.14, 10:58
        > No nie, jednak niektóre rzeczy trzeba załatwiać osobiście. Kredyt hipoteczny, n
        > a przykład. Albo zmianę danych osobowych.
        No ale jak czesto sie zalatwia takie rzeczy?
        • beeranek Re: Chodzicie do banku? 19.07.14, 11:24
          Co miesiąc mężu zanosi wniosek o nadpłatę, bo mailem nie przyjmują uncertain Ale że to w budynku jego miejsca pracy to nie męczymy o zmianę ich podejscia, ale jakbym miałam dygać pół miasta to bym uparła się na skany
    • kadfael Re: Chodzicie do banku? 19.07.14, 10:40
      I owszem. A właściwie do małej ajencji. Jak potrzebuję gotówki - mam tam o wiele bliżej niż do bankomatu, a kolejek nie ma.
      • niutaki Re: Chodzicie do banku? 19.07.14, 10:43
        Chodze do agencji bankowej wplacac gotowke. W banku to faktycznie dawno nie bylam, ale moze pojdewink
        • mnb0 Re: Chodzicie do banku? 19.07.14, 10:59
          > Chodze do agencji bankowej wplacac gotowke.
          A skad bierzesz gotowke? Ja gotowki prawie na oczy nie widuje.
          • niutaki Re: Chodzicie do banku? 19.07.14, 11:20
            Mam swoja malutka dzialalnosc i czesc klientow placi gotowka, niektorzy tak wola, a mi to naprawde bez roznicysmile
          • ola Re: Chodzicie do banku? 21.07.14, 14:25
            Nie cały świat pracuje tak jak Ty.
            Mnie też klienci płacą głównie gotówką. Raz na tydzień, dwa, kiedy zbierze się większa suma, wpłacam ją do banku, żeby zasilić konto. Żadna filozofia, której nie dałoby się ogarnąć rozumem.
    • cauliflowerpl Re: Chodzicie do banku? 19.07.14, 10:41
      Bardzo, bardzo rzadko, tym bardziej, że są otwarte do 14.
      Ostatnio byłam dane osobowe zmieniać.
    • szmytka1 Re: Chodzicie do banku? 19.07.14, 10:42
      o byłam ze 2 lata temu, jak potrzebowałam pieniędzy z konta męża, a tam nie mam karty, to musiałam iść do 'okienka'. Teraz mąż ma opcję obsługi internetowej, to rpzelałabym sobie na swoje konto i bym nie musiała iść. No ale ja nie załatwiam spraw związanych z kredytami i innych poważnych interesów w banku nie mam.
    • run_away83 Re: Chodzicie do banku? 19.07.14, 10:48
      Nie wszystko da się zalatwić przez internet. W ciagu ostatbich kilku miesięcy zalatwialiśmy kupę spraw w bankach, które musieliśmy zalatwić osobiście - przed wyjazdem z Polski musieliśmy zalatwić wniosek o wcześniejszą spłatę kredytu, likwidację kredytu odnawialnego, likwidację dwóch kont i połaczenie dwóch innych. Po przyjeździe do UK musiałam założyć konto, dopisać się do wdpólnego konta, złożyć wniosek o kartę płatniczą. Tak, wszędzie ciągaliśmy ze sobą dziecko (lub nawet wszystkie dzieci) bo nie mamy ich z kim zostawić.
    • semihora Re: Chodzicie do banku? 19.07.14, 11:15
      No, ostatnio to byłam dobrych parę lat temu, ale wcale mi tego nie brakuje.
    • tol8 Re: Chodzicie do banku? 19.07.14, 11:57
      Ostatnio w banku byłam tuz po kradzieży, bo nie miałam jak pieniędzy wybrać tongue_out Czyli jakieś 4 mce temu. No i jak chcę wypłacić kasę z konta oszczędnościowego, to też tylko w banku.

Akurat mój bank nie ma wpłatomatów, więc jak mam potrzebę, to korzystam z wpłatomatu w banku M.
    • wies-baden Re: Chodzicie do banku? 19.07.14, 13:04
      Jest jeszcze Private Banking... można umawiać się na spotkania z doradcami inwestycyjnymi...
      • verdana Re: Chodzicie do banku? 19.07.14, 13:08
        Wielokrotnie - zmienić dyspozycje, na rozmowach z doradcą, zmiana rodzaju konta, dopisanie współwłaściciela itd. Nie wszystko da sie załatwić internetowo.
        • spalona_gora Re: Chodzicie do banku? 19.07.14, 16:38
          > Nie wszystko da sie załatwić internetowo.

To akurat zależy od banku. W niektórych to już chyba wszystko się da.
    • mruwa9 Re: Chodzicie do banku? 19.07.14, 16:10
      od lat nie bylam. Jakis rok temu odkrylam, ze oddzial mojego banku sie przeprowadzil do innej siedziby, nawet nie wiem, kiedy.
      Wszystko zalatwiam przez internet.
    • sueellen Re: Chodzicie do banku? 19.07.14, 16:16
      w banku osobiście:
      - otwierałam konto oszczędnosciowe dla dzieci
      - podawałam nowy adres zamieszkania
      - spotykałam się z doradcą finansowym
      - realizowałam czeki
    • gazeta_mi_placi Re: Chodzicie do banku? 19.07.14, 19:31
      Mam dwa konta w dwóch bankach - konto główne w banku do którego mam kartę oraz drugie konto do dodatkowego przychodu (nieregularnego) z jednego portalu.
      To drugie mam w banku w którym gotówkę można za darmo tj. bez opłat podjąć w kasie a bank ów mam praktycznie na wyciągnięcie ręki - najbliższy budynek, po tej samej stronie ulicy.
      Najczęściej tam podejmuję gotówkę pod koniec miesiąca sad
      Zdarza się, że kilka razy bo np. w poniedziałek pobrałam tyle ile tam było, a w środę lub czwartek wpłynęły kolejne kwoty od kolejnych klientów.
      Po co mam wydawać co miesiąc na opłaty związane z kartą (chyba coś koło 7 zł jak nie więcej) skoro za darmo mogę pobrać w okienku w miejscu które mam bliżej niż na wyciągnięcie ręki?
      • koronka2012 Re: Chodzicie do banku? 19.07.14, 23:24
        gazeta_mi_placi napisała:

> Po co mam wydawać co miesiąc na opłaty związane z kartą (chyba coś koło 7 zł ja
        > k nie więcej) skoro za darmo mogę pobrać w okienku w miejscu które mam bliżej n
        > iż na wyciągnięcie ręki?

Opłaty za obsługę karty stosuje się chyba jedynie wtedy kiedy na konto NIE wpływa określona kwota i NIE dokonuje się płatności kartą (tu już bywa różnie - albo iluś sztuk, albo kwotowo, zależy od banku). Nie znam banku, w którym nie byłoby zapisów wyłączających opłaty pod pewnymi warunkami.

Nawet gdybym do banku szła w kapciach, to i tak czas stracony na operację i ewentualną kolejkę odstręczałby mnie od wypłaty gotówki w okienku. Przecież przed każdym chyba oddziałem jest bankomat, po co tracić czas na wydruki, podpisy...
      • pederastwa Re: Chodzicie do banku? 20.07.14, 15:06
        > drugie konto do dodatkowego przychodu (nieregularnego) z jednego portalu.

wink wink wink
    • e-kasia27 Re: Chodzicie do banku? 19.07.14, 21:01
      Tak.
      Po gotówkę na przykład - na kartach mam ustawiony limit dziennych wypłat, jak potrzebuję więcej, to idę do banku i wypłacam w okienku.
      Albo wtedy, gdy w bankomacie wyświetla się informacja, że można wyjąć tylko 300zł, bo w bankomacie zostały już tylko resztki pieniędzy, albo są same dyszki.
      Bankomat, jedyny jaki mam pod nosem, jest na ścianie banku, więc czasowo i logistycznie, to żadna dla mnie różnica.
      Po co mi gotówka?
      No, nie wszędzie można płacić kartą, na bazarze/targowisku na przykład się nie da, w kilku małych okolicznych sklepikach z warzywami też się nie da, kurierowi zwykle też trzeba płacić gotówką, za taksówkę też gotówką się płaci...
      • gazeta_mi_placi Re: Chodzicie do banku? 19.07.14, 21:27
        W Krakowie co najmniej trzy największe korporacje taksówkowe mają możliwość płatności kartą.
        Na 100% Icar i 919 oraz Barbakan, ale nie wiem czy ten ostatni w każdej jednej czy w niektórych, na pewno jednak można zastrzec wcześniej prośbę o taksówkę z taką płatnością.
        • e-kasia27 Re: Chodzicie do banku? 20.07.14, 01:22
          Nie mieszam w Krakowie, a moja ulubiona firma, z której zawsze zamawiam taksówki jeszcze się możliwości płacenia kartą nie dorobiła.
    • jola-kotka Re: Chodzicie do banku? 19.07.14, 21:16
      Ale jak większą kwotę chce się podjąć z konta to idzie się do banku,no chyba że ktoś lubi stać długo przy bankomacie i na dziesięć razy wypłacać
    • 18lipcowa3 Re: Chodzicie do banku? 19.07.14, 21:35
      Faktycznie dawno nie bylam
      Wszystko zalatwiam przez net , a wplaty przez wplatomat.
    • murwa.kac Re: Chodzicie do banku? 19.07.14, 21:40
      tak.
      kilka, kilkanascie razy w miesiacu.
      wplacam gotowke. wplatomat mam na drugim koncu miasta, placowek 3 pod nosem.
      i wyplacam tez, bo ze wzgledow bezpieczenstwa mam dzienny limit wyplat ustawiony niski, wiec jak potrzebuje wiecej ide do banku.
      • bi_scotti Re: Chodzicie do banku? 19.07.14, 21:50
        Pewnie, ze bywam w banku. Przez Internet zalatwiam tylko to czego naprawde nie da sie juz osobiscie, np. oplaty w PL. Mam paranoje na temat kradziezy ID spotegowana znajomascia kilku osob, ktorym sie to zdarzylo jak rowniez historiami o compromised records np. klientow takich sklepow jak Target czy Sears jak rowniez naszej wlasnej Canada Revenue, zreszta tuz przed terminem rozliczania ostatnich podatkow uncertain Wszystkie zapewnienia bankowe, ze moje konto/konta sa protected wkladam miedzy bajki i jesli moge cos zalatwic osobiscie, to zalatwiam. No i przeciez nie tylko ja. Jeszcze z 10 lat temu banki zmniejszaly ilosc branches, zmniejszaly ilosc godzin pracy etc. Teraz kazdy sie oglasza, ze pracuja ile sie da, niektore 7 dni w tygodniu, wiele od 8:00 rono do 8:00 wieczor i klienci sa. Klienci w kazdym wieku smile Bo Internet wygodny jest ale licho nie spi a juz hackers to na pewno nie wink A to w koncu chodzi o MOJE pieniadze - wole sie przejsc do banku kiedy trzeba niz otworzyc website i zobaczyc $0.00!
        • murwa.kac Re: Chodzicie do banku? 19.07.14, 23:03
          bi_scotti napisała:

CytatMam paranoje na temat kradziezy ID spotegowana znajomascia kilku osob, ktorym sie to zdarzylo jak rowniez historiami o compromised records

no nie powiem, mi ostatnio ręka drgneła przy bankomacie po przeczytaniu tego artykułu

wyplacilam w placówce jednak. bo za chiny nie wiem jak wygladaja te podejrzane elementy, nakladki czy odstajace elementy uncertain
          • bi_scotti Re: Chodzicie do banku? 19.07.14, 23:10
            murwa.kac napisała:

> za chiny nie wiem jak wygladaja te podejrzane
            > elementy, nakladki czy odstajace elementy uncertain
            >

Nie wiem jak w PL ale u nas TV zyczliwie pokazuje wszystkie kolejne "wynalazki" roznych przestepcow bankomatowych gdy tylko zostana wykryte/odkryte/udostepnione przez policje zeby publika wiedziala i sie strzegla. No banki sukcesywnie zmieniaja ksztalty/formy bankomatow tak zeby potencjalnym zlodziejom utrudnic zycie jak sie da. To taka ciagla, niekonczaca sie "gra" pomiedzy tymi, co zabezpieczaja i tymi, co zabezpieczenia lamia. A my, klienci, gdzies w srodku tej "zupy", eh ...
            • murwa.kac Re: Chodzicie do banku? 19.07.14, 23:15
              no w PL takich cudów nie ma.
              czy w tv informuja to sie nie wypowiem, bo go nie posiadam.
              ale zaden artykul dotyczacy skimmingu nie ma rzetelnego objasnienia, odnosnika, czegokolwiek co by po ludzku wyjasnil.
              bo co mi po tym, ze sobie grafiki na necie obejrze. ja podejde do takiego bankomatu i po prostu tego nie widze. bo zdjecia sa, pardą le mła, penisowe i mało pogladowe.

zmiany bankomatow w pl? zapomnij!
              a nie, przepraszam, niedawno wymienili jeden w gda. bo ktos probowal go wysadzic i z letka go poturbował big_grin
    • lilly_about Re: Chodzicie do banku? 19.07.14, 21:55
      Chodzę, jeśli czegoś nie mogę załatwić internetowo lub telefonicznie. Ostatnio byłam dwa tygodnie temu wypłacić kasę z konta oszczędnościowego.
    • czar_bajry Re: Chodzicie do banku? 19.07.14, 22:01
      to źle ci się wydaje..
      Chodzę do banku, umiem korzystać z bankomatu i obsługiwać konto przez internet jednak czasami muszę iść do oddziału.
    • kamunyak Re: Chodzicie do banku? 19.07.14, 22:55
      No, nie każdy ma tak proste życie, że tylko pensja na konto a potem to juz wyłącznie bankomat albo kasjerka w markecie. Jeszcze ew. stały przelew za gaz/prąd tp.
      Ja np. wypłacam większe kwoty w banku, wyższe niz jednorazowa możliwa wypłata. Wpłacam pieniądze w banku, w tym w walucie. Otwieram lokaty, rachunki, po uzgodnieniu z doradcą.
      Emeryci, których tam widuję, najczęściej mają kartę, bo widzę, że nią wymachują przy stanowisku, więc pewnie tylko cos zmieniają w rachunku.
      Nie ma to jak stereotypy.
      • leanne_paul_piper Re: Chodzicie do banku? 20.07.14, 00:09
        > Ja np. wypłacam większe kwoty w banku, wyższe niz jednorazowa możliwa wypłata.
        > Wpłacam pieniądze w banku, w tym w walucie. Otwieram lokaty, rachunki, po uzgod
        > nieniu z doradcą.

Ja to wszystko robię przez internet, względnie w banko(wpłato)maciewink.
        • czar_bajry Re: Chodzicie do banku? 20.07.14, 01:54
          Nie każdy bank ma wpłatomaty.
        • leni6 Re: Chodzicie do banku? 20.07.14, 15:41
          W jakim banku wypłacasz w bankomacie pieniądze w walutach obcych innych niż PLN lub EUR ?
        • kamunyak Re: Chodzicie do banku? 20.07.14, 23:47
          > Ja to wszystko robię przez internet, względnie w banko(wpłato)maciewink.

taaak? a to muszę się ciebie poradzić,
          - jak wypłacić np. 4000 zł jeśli dzienny limit jest np. 1000 zł?
          Uprzedzam sugestię, limitu podnosić nie chcę ze względu na ew. kradzież karty, danych z karty czy też jej zgubienie.
          - jak rozmawiasz z doradcą przez internet?
          • kk345 Re: Chodzicie do banku? 21.07.14, 10:17
            Podnieś limit, wypłać gotówkę, a potem od razu przywróć poprzedni, niski limit.
            • slonko1335 Re: Chodzicie do banku? 21.07.14, 10:37
              dokładnie tak robię, pod bankomatem za pomocą smartfona zmieniam limit na czas wypłaty.....
              • kamunyak Re: Chodzicie do banku? 21.07.14, 12:33
                he he he..
                nie uzywam smartfona, nie korzystam z sieci w (zwykłym) telefonie. Nie musze mieć stałego kontaku z ematką więc w ogóle nie mam aktywnego połączenia. I żyję, o dziwo.
                A bankomat mam na przeciwko domu niemal, przy oddziale banku. Wchodze do tegoż oddziału i wypłacam.
                Zresztą to tylko jeden z przykładów był.
                • slonko1335 Re: Chodzicie do banku? 21.07.14, 12:43
                  ale to żaden problem, wtedy przed wyjściem z domu/biura zmieniam limit na czas wypłaty z bankomatu, wypłaty powyżej limitu raczej rzadko wyskakują mi nieplanowane w czasie gdy absolutnie nie mam jak skorzystać z netu, pytasz jak wypłacić gotówkę gdy większa niż limit bez wchodzenia do banku to własnie pisze jak bo nie ejst to wielki problem ogólnie...
    • zuzanka79 Re: Chodzicie do banku? 19.07.14, 23:01
      Ja osobiście chodzę w każdy dzień pracujący.
      Na minimum 8 godzin.
      I jeszcze mi za to płacą wink
    • leanne_paul_piper Re: Chodzicie do banku? 20.07.14, 00:06
      Od lat nie byłam w banku. Nawet jak musiałam wyrazić zgodę na obciążanie konta do służbowej karty kredytowej, to wysyłałam formularze on-line do skutkuwink (zamiast podjechać do banku i sprawdzić, jak ja się do choinki podpisałam na umowie przy zakładaniu rachunku).
    • leni6 Re: Chodzicie do banku? 20.07.14, 15:34
      Ja umiem obsługiwać bankomat, ba nawet korzystam z serwisu internetowego banku, a i tak zdarza mu się bywać w oddziale. W oddziale przede wszystkim wpłacam/wypłacam duże kwoty w PLN oraz wpłacam/wypłacam dowolnej wielkości kwoty w innych walutach. Do tego sporadycznie załatwiam inne rzeczy jak np. kredyt hipoteczny czy lokata negocjowana.
    • solejrolia Re: Chodzicie do banku? 21.07.14, 09:03
      tak chodzę,
      jestem średnio raz na 1,5-2 miesiące, raz częściej, innym razem długo nie mam potrzeby.

widuję tam różnych ludzi, nie tylko emerytów.

nie wszystko da się załatwić przez internet,
      np. zmieniłam dane w dowodzie osobistym, i musiałam osobiście pojawić sie w banku z nowym dokumentem.
      czasem chodzi o wpłatę na konto,
      a czasem o wypłatę gotówki.
      raz byłam po to by mi dostosowano usługę skrojoną na miarę, albo upoważnienie do konta i inne...
      przez net robię opłaty, i telefonicznie na infolinię też dzwonię od czasu do czasu.

NAJRZADZIEJ korzystam z bankomatu, właściwie prawie wcale !
    • wuika Re: Chodzicie do banku? 21.07.14, 10:20
      Chodzę rzadko, ale się zdarza.
      Aktualizacja danych - nie wszystko da się on-line. Kredyt hipoteczny. Likwidacja kont.
    • slonko1335 Re: Chodzicie do banku? 21.07.14, 10:27
      Tak, zdarza się, głównie po to aby wpłacić gotówkę-własna lub firmową-choć firmową głownie we wpłatomacie wpłacam ale od mojej chcą prowizję wtedy, więc wolę w okienku. Chodze też do banku odebrać walutę która kupuję online.

Sygnaturka się zgubiła....
      • slonko1335 Re: Chodzicie do banku? 21.07.14, 10:38
        o i zapomniałam po drobne czasami jeżdżę jeszcze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka