Dodaj do ulubionych

Potrzebny przepis seler naciowy

01.08.14, 11:52
Robiłam jakieś ogórki po amerykańsku ,przepis od sąsiadki ,ogórki czekają na pasteryzację ,w przepisie był seler naciowy ,3 kawałki .Został prawie cały ,fajna sałatka jaka ? dajcie przepis ,ja uwielbiam różne jadałam ale w domu nie robiłam bo moi Panowie nie trawią .Przeglądam przepisy w internecie i sama nie wiem który wybrać ,czy będzie dobra ,a będe pewnie jadła ze 2 dni bo seler naprawdę duży.
Obserwuj wątek
    • klamkas Re: Potrzebny przepis seler naciowy 01.08.14, 11:57
      Możesz zużyć do zupy zamiast normalnego selera.

A z sałatek jadłam kiedyś takie cudo (było pyszne, chociaż nie lubię połączenia mięsa z owocami) z selerem, kurczakiem i mandarynką. Sos jogurtowo majonezowy chyba...
      • oteczka Re: Potrzebny przepis seler naciowy 01.08.14, 12:00
        A kurczak to pierś ? czy wędzony ? takie coś mi się marzy ,zupy odpadają nie gotuję praktycznie ,jak ugotuję to jem 3 dni sama albo z psami .
        • klamkas Re: Potrzebny przepis seler naciowy 01.08.14, 12:03
          Pierś. Taka lekko obsmażona. Z przypraw chyba tylko sól i pieprz, przynajmniej nie wyczułam nic innego. Może jakiś por dla zaostrzenia smaku?
    • tonik777 Re: Potrzebny przepis seler naciowy 01.08.14, 11:58
      Jak mi kiedyś został taki seler to robiłem uproszczoną wersję sałatki z tej strony. Uprościłem to do 3 pierwszych składników.
    • nickbezznaczenia Re: Oteczko 01.08.14, 12:11
      Czy możesz podać przepis na te ogórki? smile
      • oteczka Re: Przepis 01.08.14, 14:44
        4 kg ogórków ( słupki)
        1/2 kg cebuli (talarki)
        4 papryki (paski)
        3-4 gałązki selera naciowego (kawałki obojętnie jak pocięte)
        ZALEWA do moczenia
        18 szkl wody ,2 szkl soli ,dodać warzywa moczyć 3 godz
        Przełożyć do słoików ,gęsto upchane wyszło 9 l słoików
        ZALEWA marynata
        4 szkl wody
        3 szkl octu
        4 szkl cukru
        1łyżka curry
        1łyżka kurkumy
        1 łyżeczka ziela angielskiego
        2 łyżeczki gorczycy
        zalać zalewą pasteryzować około 10 minut
        Co z tego wyjdzie nie wiem ,śmiałam się że ogórki w lukrze ,ale syn jadł u kolegi w ubiegłym roku i mówi że fajnie smakują.
        • nickbezznaczenia Re: Przepis 01.08.14, 14:46
          Dziękuję bardzo.

Robię w poniedziałek! smile
    • olinka20 Re: Potrzebny przepis seler naciowy 01.08.14, 12:14
      Ja wiem, ze to wyglada jakby ktos juz zjadł wink ale jest zaskakująco dobre:
      dyja.pl/index.php/blog/przepisy/221-farfalle-z-warzywami-w-sosie-z-watrobki.html
    • kama265 Re: Potrzebny przepis seler naciowy 01.08.14, 12:16
      ja robię sałatkę taką jak podał tonik777 a tą różnicą, że zamiast pestek słonecznika dodaję rodzynki. Można dodać też brzoskwinię/nektarynkę albo ananasa
      • bei Re: Potrzebny przepis seler naciowy 01.08.14, 12:43
        Seler naciowy, winogrona, pestki dyni lub slonecznika, koperek i dresing z oliwy i soku cytrynowego plus czosnek i pieprz, albo jogurt, czosnek, pieprz, albo majonez rozcieńczony jogurtem.

Koktail- ogorek, seler naciowy i kefir , albo maslanka, albo yogurt- plus pieprz, natka pietruszki lub koper.

Sam seler pociety w slupki i sos do moczenia i przegryzka do oglądania filmu lub do forumowania.
        Mozna dla koloru pociac marchew w slupki- i białą rzodkiew .
    • myszy80 Re: Potrzebny przepis seler naciowy 01.08.14, 12:38
      Seler naciowy poszatkować. Zrobić sosik: 2-3 ząbki czosnku przecisnąć przez praskę, wymieszać z solą. Dodać 1 łyżkę soku z cytryny, 1 łyżkę oliwy z oliwek, 1 łyżeczkę cukru, zioła do sałatek (najlepiej kamisa). Sos wymieszać z selerem. Odstawić do lodówki na ok 1/2 godziny. Potem dodać 2-3 łyżki jogurtu naturalnego.
      • oteczka Re: Potrzebny przepis seler naciowy 01.08.14, 14:37
        dzięki za przepisy ,nawet 2 różne sobie zrobię.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka