0zegata0 12.08.14, 20:32 Czy lubicie programy kulinarne, jesli tak to jakie. Ja osobiscie jak widze taki program w TV automatycznie przelaczam kanal... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kk345 Re: Programy kulinarne 12.08.14, 20:46 Skoro ich nie lubisz, to po co o nie pytasz? Odpowiedz Link Zgłoś
anika772 Re: Programy kulinarne 12.08.14, 21:08 Niezupełnie kulinarny, ale- uwielbiam program Katarzyny Bosackiej "Wiem co jem". I sama Katarzyna jest świetna, chętnie bym ją poznała osobiście. Odpowiedz Link Zgłoś
annakate Re: Programy kulinarne 12.08.14, 21:15 Bardzo lubię -zwłaszcza Nigellę, kiedyś "Two fat ladies", Pascala; nie lubie natomiast specjalnie programów o formule konkursu typu master chef Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Programy kulinarne 13.08.14, 18:56 Program Bosackiej ciekawy, ale jak przebiera się za idiotki i odgrywa głupka, to mi się wszystko cofa. Rozumiem, że program ma być do nieświadomego konsumenta, ale że dla przygłupawego...? Odpowiedz Link Zgłoś
kamunyak Re: Programy kulinarne 13.08.14, 13:23 > Bardzo lubię program Makłowicza mnie denerwuje, że wszędzie wklada paluchy, je z gara a potem częstuje tym wszystkim oglądających. Od razu odrzuca mnie od przybytków publicznego jedzenia, kiedy tylko sobie przypomne co ten "kucharz" wyprawia przy przyrządzaniu posiłków. Odpowiedz Link Zgłoś
wagab_unda Re: Programy kulinarne 13.08.14, 12:03 Popieram, masterchef australia! Odpowiedz Link Zgłoś
emka_waw Re: Programy kulinarne 13.08.14, 13:02 > Popieram, masterchef australia! O tak! Jedyny program z serii masterchef, gdzie uczestnicy nie próbują się nawzajem pozagryzać, a prowadzący lansować na szmaceniu uczestników. I do tego bez takiej wielkiej napinki i sztucznego dramatu. Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: Programy kulinarne 13.08.14, 11:10 Jesli temat cię nie interesuje to po co pytasz? Odpowiedz Link Zgłoś
karisma_warusco Re: Programy kulinarne 13.08.14, 11:15 Może jak ktoś tu jej poleci konkretny tytuł to nie będzie już tak automatycznie przełączać Swoją drogą rozwalają mnie osoby, które wchodzą w wątki, aby napisać tylko rzyg, blee, albo w wątku o zwierzętach, że nie mają zwierząt i ich ni lubią i w ten deseń- to musi być jakiś masochizm A już zakładanie wątku na temat, jaki nas nie interesuje jest dziwactwem najwyższej wody. A co do meritum to odpowiem na pytanie: Oglądam wszystkie jak leci, zwykle na jakichś playerach itp. podczas gotowania. Czasem czerpię z nich inspiracje, czasem dowiem się czegoś nowego, w niektórych lubię poszczególnych uczestników, inne mnie niemożebnie wkurzają, ale oglądam, żeby się potorturować Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Programy kulinarne 13.08.14, 18:03 triismegistos napisała: > Jesli temat cię nie interesuje to po co pytasz? Nie wiem jak autorka watku ale ja sie przyznam, ze fascynacja programami kulinarnymi mnie osobiscie zastanawia. Nie lubie, nie ogladam ale zyje wsrod ludzi I ci ludzie wokol mnie ogladaja, znaja tych roznych chefs, interesuja sie nie tylko tym, co ci chefs gotuja ale w ogole traktuja ich jak personalities/celebrities. Sila rzeczy, bedac w tzw. "towarzystwie", czlowiek slucha i dowiaduje sie, ze istnieje ktos taki jak np. Nigella, ktora ma ponoc klopoty z waga i agresywnym mezem. Correct? Przyznam, ze ja np. o istnieniu i dzialalnosci Martha Stewart dowiedzialam sie dopiero przy okazji jej sprawy sadowej. Troche glupio, eh Wiem, ze jest jakis Jimmy/Jamie (?), Brytyjczyk, ktory nawet u nas, w Kanadzie ponoc cos robic w kwestii zdrowego odzywiania w szkolach. A moze sie myle? Moze to dzwon w innym kosciele - i to mozliwe Dlatego byc moze powstal i ten watek ... nie wiem ... moze autorka sama sie wypowie - ja zajrzalam, bo wlasnie czuje sie takim outsider, bo mnie to nie bierze ale skoro innych tak, to cos w tym pewnie musi byc Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Programy kulinarne 13.08.14, 18:58 Tak, Jamie Oliver jest brytyjskim kucharzem, ale mocno zaangażowanym w promowanie domowego, zdrowego żywienia. Bardzo lubię jego programy. Odpowiedz Link Zgłoś
feel_good_inc Głównym problemem jest to, że ich prawie nie ma... 13.08.14, 11:12 Wszelkie masterczułki, topszefy, ugotowani, rewolucje - to zwykle reżyserowane reality szoły dla idiotów. Podobnie wypadają programy o "zdrowym odżywianiu" pełne bzdur i reklamówek. Sensowny poziom trzymają jedynie te programy w których się po prostu gotuje, a nie lansuje jakiegoś domorosłego celebrytę - Kulinarne podróże Makłowicza czy 30 minut Jamiego Olivera, ale już nie programiki Pascala czy Okrasy. Odpowiedz Link Zgłoś
truscaveczka Re: Głównym problemem jest to, że ich prawie nie 13.08.14, 20:35 O, Okrasy bym tu nie wymieniała w tych gorszych, lubię. Lubię też Jakubiaka, który mruga specjalnie do mnie Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: Programy kulinarne 13.08.14, 11:12 Jako program kulinarny lubię i oglądam (czasem) Makłowicza. Oglądam też Kuchenne Rewolucje i (kiedyś, już mi się znudziło) Ugotowanych. Ale te programy traktuję mniej jako "kulinarne", a bardziej jako reality show. A Gesslerową specjalnie lubię - za to, że bywa taką suką, heterą, a nawet chamką. Bardzo mi się to podoba W Ugotowanych, w prawie każdym odcinku przeżywałam różne zdumienia (uczestnikami, ich zachowaniem, poziomem wiedzy kulinarnej, prezentowanymi potrawami) i dla tych zdumień program czasem oglądałam. Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: Programy kulinarne 13.08.14, 11:25 Ugotowani żadną miarą nie są programem kulinarnym. Uczestnicy w większości przypadków nie potrafią gotować. Natomiast czasami oglądam jako, khem, program socjologiczny. Nie przestaje mnie zadziwiać swoboda z jaką w towarzystwie obcych ludzi, na wizji, porusza się tematy kloaczne, wegetarianie marudzący, że poczęstowano ich mięsem, kręcenie nosem na złe maniery wsóbiesiadnikow przy jednoczesnym głośnym wytykaniu błędów gospodarzom, i w ogóle różne paskudne cechy prezentowane całej Polsce bez skrępowania i poczucia obciachu Odpowiedz Link Zgłoś
karisma_warusco Re: Programy kulinarne 13.08.14, 11:35 Ja też oglądam dla dziwowania się z głupoty ludzkiej i braku poczucia obciachu. Ostatnio przypomniałam sobie jeden z pierwszych odcinków. I była tam kobieta, która nie lubiła niczego, nie było chyba rzeczy, którą by pochwaliła. Cały czas podkreślała, że są różne gusta, ale ona nie lubiła niczego! I zastanawia mnie, czy to jest do tego stopnia reżyserowane, że ci ludzie mają tacy być, czy pozwala im się na jakąś naturalność? W jednym, czy drugim przypadku pani i tak wyszła na idiotkę i albo nią była, albo postanowiła być dla kasy. Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: Programy kulinarne 13.08.14, 11:47 Oczywiście, na pewno to jest reżyserowane. Ale z drugiej strony weź, jakie pieniądze musieliby ci zaproponowac, żebyć publicznie, w telewizji zrobiła z siebie buraka i chamke z kijem w doopie (zanim zaczęlam to oglądac byłam przekonana, że chamto i kije w zadku wzajemnie się wykluczają) Odpowiedz Link Zgłoś
karisma_warusco Re: Programy kulinarne 13.08.14, 11:59 No to albo pani nie ceniła się zbyt wysoko, albo była burakiem totalnym. Już niew iem co gorsze Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Programy kulinarne 13.08.14, 19:00 Ugotowanych oglądałam z 2-3 razy. Też mnie mierziło to, że zaproszeni na obiad obcy ludzie zaczynają rozłazić się po chałupie i zaglądać do wszystkich pomieszczeń. Halo, to obiad, nie kontrola stacji deratyzacyjnej! Siedzieć na d.pach w salonie i nie rozłazić się! Odpowiedz Link Zgłoś
militta Re: Programy kulinarne 13.08.14, 11:29 Mam to samo. Ugotowani raz po raz dostarczają mi zdziwień, zapewne reżyserzy specjalnie tak zestawiają uczestników żeby było większe "show". Jedyne co to zastanawiam się czy oni mają jakieś wytyczne co im wolno a czego nie gotować, bo czasem mam takie wrażenie kiedy widzę co ląduje na talerzach. Z programów typowo o gotowaniu korzystam rzadko, wolę książki kucharskie i internet, ale czasem oglądam Jamiego, a ostatnio takie krótkie programy Odpowiedz Link Zgłoś
militta Re: Programy kulinarne 13.08.14, 11:29 Mam to samo. Ugotowani raz po raz dostarczają mi zdziwień, zapewne reżyserzy specjalnie tak zestawiają uczestników żeby było większe "show". Jedyne co to zastanawiam się czy oni mają jakieś wytyczne co im wolno a czego nie gotować, bo czasem mam takie wrażenie kiedy widzę co ląduje na talerzach. Z programów typowo o gotowaniu korzystam rzadko, wolę książki kucharskie i internet, ale czasem oglądam Jamiego, a ostatnio takie krótkie programy Morana. Odpowiedz Link Zgłoś
soczek_bez_gazu Re: Programy kulinarne 13.08.14, 13:29 militta napisała: > Mam to samo. Ugotowani raz po raz dostarczają mi zdziwień, zapewne reżyserzy sp > ecjalnie tak zestawiają uczestników żeby było większe "show". Jedyne co to zast > anawiam się czy oni mają jakieś wytyczne co im wolno a czego nie gotować, bo cz > asem mam takie wrażenie kiedy widzę co ląduje na talerzach. Też mam takie wrażenie. Czasem wręcz mi się wydaje że dają im przepis i każą gotować bez żadnych wcześniejszych prób. No bo na logikę to każdy wybrałby takie danie które umie przygotować, nie? No a czasami nie umieją. Z drugiej strony taki mój znajomy znajomych brał udział w tym programie i po prostu wziął od mamy sprawdzony przepis. I chyba nawet wygrał. Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: Programy kulinarne 13.08.14, 11:52 a widziałaś Ugotowanych w wersji brytyjskiej? Leci chyba na BBC Ent. Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: Programy kulinarne 13.08.14, 12:05 Widziałam kilka wersji i niestety (a nie należę to "wstydzących się za Polskę) polskaedycja jest najbardziej żenująca. Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: Programy kulinarne 13.08.14, 13:09 Mam wrażenie, że u nas największe spięcie doop występuje. Tam to jest takie zwykłe pichcenie przeciętnych ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Programy kulinarne 13.08.14, 11:13 Kiedyś bardzo lubiłam. Teraz mnie irytują. Odpowiedz Link Zgłoś
mantis_after_dinner Luke Nguyen 13.08.14, 11:28 i to wlasciwie tyle. Reszta moze sie gonic Odpowiedz Link Zgłoś
mozambique Re: Programy kulinarne 13.08.14, 11:35 maklowicz jest nie do wytrzymania pascal tez miszel morą na odstrzal za wszedobylską SAŁATĘ zamiast sałatki wszystkei dziunie mizdrzące sie do kamery nad krojonym ziemniakiem odpadają wlasciwie zostaje tylko OKrasa - za podtrzymywanie kuchni polskiej Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: Programy kulinarne 13.08.14, 11:49 Pascala nie znoszę za swiństa, który dorzuca do jedzenia. Dobra, ja wiem knur sponsoruje ten program, ale litości... Poza tym skądinąd wiem, ze Pascal mówi po polsku znakomicie a na wizji kaleczy język dla dodania popularności i ilekroć go widzę mam głębokie poczucie żenady... Odpowiedz Link Zgłoś
mozambique Re: Programy kulinarne 13.08.14, 11:54 to tez wiem i dlatego pascala nie ogladam juz od wielu lat Odpowiedz Link Zgłoś
karisma_warusco Re: Programy kulinarne 13.08.14, 11:58 Poważnie? Nie wiedziałam o tym. To rzeczywiście żenujące. Odpowiedz Link Zgłoś
kietka Re: Programy kulinarne 13.08.14, 12:04 bez rezerwacji - anthony bourdain kudłaci kucharze wersja UK jakubiak lokalnie Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: Programy kulinarne 13.08.14, 12:02 A tak w ogóle, bardzo lubię masterszefy, najbardziej australijskiego, ale polski zasadniczo też dal radę. Lubię prukwę (tzn geslerową), chociaz czasem jak pani guru od gotowania coś powie to nie wiem czy się śmiać czy płakac... Ale i tak uważam, że w gruncie rzeczy ten program robi dobrą robotę. Bardzo lubię program "męskie wypieki", czy jakoś tak. Makłowicza kiedyś oglądałam pasjami, teraz mój entuzjazm jakby spadł, ale dalej go cenie, nie tyle za wiedzę wyciągniętą z jego programów (która nascie lat temu była bezcenna), co za te smakowicie oblizywane paluchy. Oglądam sporo zagramanicznych, których nazw nie pamiętam. Generalnie, lubię programy o haute cuisine, o interesujących mnie kuchniach narodowych, o wyrobie czekolady, czy o serach. Bardzo sobie cenię techniczne podejscie prowadzących. Z drugiej strony lubię szoł, byle nie oparty na zapraszaniu do kuchni celebrytów i kaleczeniu języka. Szoł oparty na fruwających talerzach może być. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Programy kulinarne 13.08.14, 17:54 Jedyny program kulinarny jaki w zyciu ogladalam i nawet do niego wracalam to Two Fat Ladies ale nie ze wzgledu na kulinaria tylko na obie panie tudziez miejsca, w ktorych gotowaly - nie zapomnie episode, w ktorym z grupa scouts piekly jakas rybe zakopana w ziemi no i swinia z Jamaica na ktorys Christmas. So cool Ah, piekne lata 90te ... Obie panie juz w zaswiatach, nalezy miec nadzieje, ze da sie tam jezdzic na motocyklu Odpowiedz Link Zgłoś