konwalka 12.08.14, 22:48 kibicuje z daleka serdecznie wyborcza.pl/1,75478,16468293,Zablokuja_wozy_na_trasie_do_Morskiego_Oka___Potrzebujemy.html#CukGW Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nangaparbat3 Re: cos sie rusza 12.08.14, 22:55 Rety, myslalam że jakas ćma za firanką, naprawdę A co do meritum - dobrze, że sie rusza. Odpowiedz Link Zgłoś
marusia_ogoniok_102 Re: cos sie rusza 12.08.14, 23:10 > Rety, myslalam że jakas ćma za firanką, naprawdę Ja też Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: cos sie rusza 13.08.14, 09:51 Byłam nad Morskim Okiem parę dni temu, następnego dnia padł koń. Byłam zaskoczona, że tylu ludzi jedzie bryczką, myślałam, że ludzie są już bardziej świadomi. Niektóre konie widać było, że naprawdę zmęczone. Ale ostatnio czytałam, że jak zabronią całkiem, to ci ludzie się koni pozbędą, bo z tego żyją i nie będą ich trzymać jak nie będzie z tego zysku. To też rozumiem, bo mnie nie byłoby stać na utrzymanie konia dla zabawy. Myślę, że rozwiązaniem byłoby zachowanie przepisów co do częstotliwości, z jaką konie mogą wyjeżdżać na trasę, ale wymiana bryczek na czteroosobowe zamiast dwunastoosobowych. To podniosłoby cenę trzykrotnie, ale trudno, kogo stać - jedzie, kogo nie stać - idzie pieszo albo wcale nie ogląda Morskiego oka, obowiązkowe to nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: cos sie rusza 13.08.14, 13:02 Zgadzam się - już raz wprowadzono przepisy, które zmniejszyły ilość ludzi na bryczkach, tylko 12 osób to nadal za dużo. Można zmniejszać dalej, można wprowadzić zasadę, że wozy są tylko czterokonne. Jest też pomysł, żeby bryczki jeździły do Wodogrzmotów, a potem juz tylko małe bryczki. Uważam, że coś z tym trzeba zrobić, ale nie na zasadzie absolutnego zakazu - bo to jest bez sensu. Konie są zwierzętami pociągowymi, tymczasem sporo ludzi traktuje w ogóle pracę konia jako coś niedopuszczalnego. Skazując przy okazji wszystkie te konie na śmierć. Odpowiedz Link Zgłoś
konwalka Re: cos sie rusza 13.08.14, 13:20 za kazdym razem, kiedy czytam o tych biednych koniach, przypomina mi się Pierwszy upał wiosenny, skrząc się po murawach, Ślepi szyby w chałupach i wodę we stawach. Muchy ruchem celowym - a bez celu krążą. W jeden powój miłosny dwie łątki się wiążą. Świerszcz wzniósł nogę - na baczność, a drugą - w sen dłuży... Gardziel kwiatu drobnego zachłysnął bąk duży - Tylko wół, co tej wiosny czad chłonie morderczy - Jak rogata mogiła, w pustkowiu pól sterczy! Źle mu! Przemęczył żebra, przepracował płuca! Pole w ślepiach kołuje... Mrok do łba się rzuca... Nigdy dotąd nie tracił ziemi pod kopytem... Stracił teraz i runął!... Runął - całym bytem! Za duży - dla litości, dla snu - zbyt brzuchaty... A że zemdlał na wiosnę - zwie się Wiosnowaty. Toć go znałem! Miał w pysku - woń mlecznej ciepłoty, W której tchu źródłowieją ziół słodkie wypoty. Lubił słuchać, jak woda, wargą ssana czujnie, Na dno brzucha mu spada - dźwięcznie i niechlujnie... Lubił wgniatać kurzliwie w piach, lśnistszy od złota, Dreptające kopyta z przytwierdkami błota. Nie wiem, jak się to działo - ale już o świcie Wchodził z widnokręgami w obłędne współżycie... Gdzie się zjawił - tam zawsze tkwił w snów bezokolu, I bezdomniał w oborze - i daleczał w polu... Oczami, co się martwią, choć światu nie przeczą, Patrzył we mnie, jak w oddal - w mgłę ledwo człowieczą.- Wierzył w Boga, nie wiedząc, że to - Bóg... Na miedzy Przystawał, by ciąg dalszy snuć owej niewiedzy. A nie bratał się z ciałem, co marło w niedoli - Żył sam w sobie - poza nim... A ono - niech boli... I zadrwiły zeń nagle niegodziwe kości: Nie zniósł wiosny - bez szczęścia, czaru - bez radości... Poraziło go słońce. Przyśniły się zgony... Skroń chylę i całuję łeb, snem pomącony, Twardy, jak głaz, co cierpi z trudem - nie od razu... Kocham upór męczeński - hej! - takiego głazu... A on leży i leży... Muchy grzbiet obsiadły. Brzuchem w nicość się tłoczy, a wargi pobladły - Jęzor z nich się w świat wywarł i na bok zwichnięty Śmierć liże, niby cukier, dany dla przynęty... Dzień przystanął opodal... Czas luzem się tuła... Jar pobliski brzmi osą, jak pusta szkatuła. Cisza stoi nad polem - żywa i gorąca, Lecz nad tą ciszą, z istnień utkaną tysiąca, Góruje tajemnicą drętwego mozołu Cisza - wezbrana w ciele zemdlonego wołu. Bolesław Leśmian Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: cos sie rusza 13.08.14, 13:49 jest jeszcze piekny song Brechta o koniu, ktory padl ciągnąc furę, śpiewa Wojnowska, niestety nie umiem znaleźć w necie Odpowiedz Link Zgłoś
marychna31 Re: cos sie rusza 13.08.14, 19:36 piękny, nie znałam choć bardzo lobię Leśmiana. Odpowiedz Link Zgłoś
konwalka Re: cos sie rusza 13.08.14, 20:19 no, to nie jest najbardziej popularny wiersz Lesmiana zawsze becze jak go czytam ja, stara baba, rycze jak czytam wiersz Odpowiedz Link Zgłoś
misiu-1 Re: cos sie rusza 13.08.14, 15:30 Ja także kibicuję. Przede wszystkim służbom porządkowym, wypisującym ekoterrorystom mandaty na podstawie Art 90. KW. Urzędowi Miasta w Zakopanem dutki też się przydadzą. Odpowiedz Link Zgłoś
konwalka Re: cos sie rusza 13.08.14, 17:22 Ja także kibicuję. Przede wszystkim służbom porządkowym, wypisującym ekoterrorystom mandaty na podstawie Art 90. KW nie dziwi nic Odpowiedz Link Zgłoś
misiu-1 Re: cos sie rusza 13.08.14, 17:59 To zrozumiałe. Zawsze byłem krytyczny wobec łamania prawa przez ekoterrorystów. Odpowiedz Link Zgłoś
marychna31 Re: cos sie rusza 13.08.14, 19:37 misiu1- atrapa człowieka, z atrapą ludzkich emocji, z atrapą poczucia sprawiedliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: cos sie rusza 13.08.14, 20:46 co chcesz, misiu tylko za zygotami się opowiada i tylko one go interesują reszta żywych stworzeń, czy to ludzkich czy zwierzęcych może zdychać. Misia to nie wzrusza. Odpowiedz Link Zgłoś
kama265 Re: cos sie rusza 13.08.14, 21:13 ale czemu się dziwicie, o jest dość charakterystyczne dla takich ekstermistycznych katolików - pogarda dla zwierząt / innych ludzi mających odmienne poglądy. I jeszcze w sprawie zwierzaków powoływanie się na biblię "czyńcie sobie ziemię poddaną". Grzech pychy. Powinieneś się wstydzić Misiu. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: cos sie rusza 13.08.14, 23:42 kama nie przesadzaj Katolik o zwierzęta dba równie dobrze. Przynajmniej prawdziwy a nie pseudo Odpowiedz Link Zgłoś
kama265 Re: cos sie rusza 14.08.14, 10:14 napisałam o eksternistycznych katolikach Odpowiedz Link Zgłoś
misiu-1 Re: cos sie rusza 14.08.14, 07:45 O, bardzo przepraszam. To nie mój postulat, żeby konie zdechły, tylko Konwalki. Ja jestem za tym, aby nadal żyły i uczciwie pracowały na swoje utrzymanie. Skoro człowiek może pracować, to i koń także. Odpowiedz Link Zgłoś
tri-ss Re: cos sie rusza 13.08.14, 15:31 Mogłaś napisac na gorze, że to wątek o maltretowanych koniach, to bym sobie darowała wchodzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
kozica111 Re: cos sie rusza 13.08.14, 18:06 Tia, a każdy konika sobie postawi w ogródku dla ozdoby, konie niepotrzebne pójdą na rzeź.Przepisy trzeba zmieniać mądrze, dawać rozsądna alternatywę. Odpowiedz Link Zgłoś
naomi19 Re: cos sie rusza 13.08.14, 20:25 z koni zrobia kielbase, smacznego wojownicy... jak cos robic, to z glowa, chyba nie uwazacie,ze goral bedzie takiego konika karmil, pielegnowal i z nim spal?poprostu trafi wam sie w hamburgerze i tyle Odpowiedz Link Zgłoś
3-mamuska Re: cos sie rusza 13.08.14, 23:52 z koni zrobia kielbase, smacznego wojownicy... jak cos robic, to z glowa, chyba nie uwazacie,ze goral bedzie takiego konika karmil, pielegnowal i z nim spal?poprostu trafi wam sie w hamburgerze i tyle Nawet jesli to pójdą te co pracuja teraz, a nie następne i następne..... Następne Przez lata. Skończy sie ich cierpienie. Fakty sa takie ze mentalność tych ludzi sie nie zmieni, beda popędził konie zeby tylko zarobic czy to beda 2-4 osobowe bryczki to tym bardziej beda musiały zrobic wiecej kursów, bo dla tych ludzi to "mieso armatnie" potrzebne do zarobku, i chca zarobic beda naginać przepisy . A jesli przepisy sie zmienia i zabronią to organizacje pomagające konia napewno je wykupią. Odpowiedz Link Zgłoś
naomi19 Re: cos sie rusza 14.08.14, 09:32 takie bogate sa te organizacje, zeby naraz wszystkie konie wykupic? no to rzeczywiscie super Odpowiedz Link Zgłoś
claudel6 Re: cos sie rusza 14.08.14, 23:25 OT: tak trudno wymyślic nick, kóry nie kopiowałby istniejącego od lat na forum? kolejna copycatka od siedmiu boleści. Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: cos sie rusza 13.08.14, 18:14 Tak czy siak te konie skończa w rzeźni. Odpowiedz Link Zgłoś
cauliflowerpl Re: cos sie rusza 13.08.14, 19:30 Jak zwykle, tam, gdzie można by zaostrzyć przepisy i egzekwować kary, problemy rozwiązuje się przy pomocy Fejsbuka. Niedługo pewnie trzeba się będzie przez Fejsa skrzykiwać na zbiorowe szukanie gwałcicieli i morderców, a potem na wymierzanie im kary. Ręce opadają. Odpowiedz Link Zgłoś
x.i.007 Re: cos sie rusza 13.08.14, 19:46 nie zgadzam się że winni są leniwi turyści. leniwi turyści zawsze wybiorą najwygodniejszy dostępny środek transportu.. czy gdyby otwarto drogę dla samochodów to czy rozjechanie parku narodowego byłoby jedynie winą leniwych turystów? Odpowiedz Link Zgłoś
misiu-1 Re: cos sie rusza 13.08.14, 19:59 x.i.007 napisała: > nie zgadzam się że winni są leniwi turyści. W ogóle sam zwrot "leniwi turyści" jest niegrzeczny, bo wyraża dezaprobatę dla niechęci do wysiłku ludzi, którzy wszak przyjeżdżają do Zakopanego odpoczywać, a nie pracować. Nie każdy w pracy siedzi na dupie i przewraca papiery. Odpowiedz Link Zgłoś
konwalka Re: cos sie rusza 13.08.14, 20:39 reasumując ( w mysl zasady, że zycie polega na wybieraniu mniejszego zła)- dla tych koni jest lepiej jest, ze pojdą na kotlety ZANIM zrobia jeszcze pierdylion morderczych kursów z banda tłustych leni, którzy pojechali w góry, niż potem, jak juz beda za stare na orke Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: cos sie rusza 13.08.14, 20:58 A jeszcze lepiej, aby nie robiły morderczych kursów, tylko zwykłe kursy z mniejszym załadunkiem. No, ale jak sie rzuci chwytliwe hasło, to trudno potem złagodzić je do racjonalnego poziomu. Lepiej brzmi "Precz z bryczkami na Morskie Oko", niż "Walczmy o sześcioosobowe wozy". Nawet uśmiercenie koni nagle staje się elementem akcji tej koni broniących. I tak w końcu dobra idea zmienia się w karykaturę. I tylko koni żal. Odpowiedz Link Zgłoś
konwalka Re: cos sie rusza 13.08.14, 22:05 verdana, na litość boską! koni żal, kiedy rypia jak beduini, a nie wtedy, kiedy rozpoczyna sie akcja ekologicznych pewnie doskonale wiesz, ze praca ponad siły to jest tylko jeden z wielu elementow koszmarnych zaniedban wobec tych zwierzat Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: cos sie rusza 13.08.14, 23:09 I jakże logiczna jest zgoda na to, aby wszystkie konie zostały zabite, bo jeden padł. Zaniedbań wobec zwierząt nie leczy się posyłaniem ich do rzeźni, tylko przepisami i kontrolą. W tym wypadku jakoś nikomu koni nie jest zal - zabiją je - nie szkodzi, grunt, ze nasza sprawa zwycięży. Ekologia całą parą. Odpowiedz Link Zgłoś
konwalka Re: cos sie rusza 13.08.14, 23:18 to moja ostatnia odpowiexz stosujesz demagogiczne chwyty i probujesz uczynic pseudokarte przetargową ze słow przeinaczonych konie po zakonczeniu swojej upiornej orki bedą co? przekazane do domu spokojnej starosci konskiej? pieszczochane codziennie rano przed podaniem owsa i wody? nie. one trafią do rzezni wszystkie lub prawie wszystkie. argument o rzezni pojawial sie w wtym watku tyle razy (swoja drogą to argumentacja w stylu: nie zwracaj uwagi matce, ze wydziera sie na dziecko, bo w domu jeszcze bardziej da mu popalic), ze w koncu odpowiedzialam, jaki dostrzegam w tym paradoks, bolesny paradoks z jakiegos powodu dokonalas dziwnej hiperbolizacji idac tym tropem dojdziemy do wniosku, ze postulujemy zabicie koni chore, verdana, chore "masz akwarium? nie? to znaczy, ze jestes pedałem" koncze rozmowe Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: cos sie rusza 13.08.14, 23:28 Nie stosuję demagogicznych chwytów. Po prostu - jak sama napisałaś - nieszczególnie Was interesuje , co się stanie z końmi. Gorzej - wiecie, ze nic dobrego je nie czeka, pójdą do rzeźni. Tłumaczenie, że to dla nich lepiej - to dopiero jest demagogia, która potrafi bardzo prosto zlikwidować trudny dylemat. No, ale o wiele łatwiej zamknąć oczy na to, co sie z nimi stanie, przecież nie Wy je będziecie zabijać, to o co chodzi? Inaczej sprawa przestanie być tak pięknie jednoznaczna, nie będzie takich pięknych akcji, tylko żmudne wywalczanie zmian prawa. A to nie jest takie widowiskowe i zabawne. O konie chodzi tu najmniej. Tak, to jest chore, ze o tych koniach nie myśli tak naprawdę żadna ze stron. Odpowiedz Link Zgłoś
3-mamuska verdana.... 14.08.14, 00:01 Nie stosuję demagogicznych chwytów. Po prostu - jak sama napisałaś - nieszczególnie Was interesuje , co się stanie z końmi. Gorzej - wiecie, ze nic dobrego je nie czeka, pójdą do rzeźni. Tłumaczenie, że to dla nich lepiej - to dopiero jest demagogia, która potrafi bardzo prosto zlikwidować trudny dylemat. No, ale o wiele łatwiej zamknąć oczy na to, co sie z nimi stanie, przecież nie Wy je będziecie zabijać, to o co chodzi? Inaczej sprawa przestanie być tak pięknie jednoznaczna, nie będzie takich pięknych akcji, tylko żmudne wywalczanie zmian prawa. A to nie jest takie widowiskowe i zabawne. O konie chodzi tu najmniej. Tak, to jest chore, ze o tych koniach nie myśli tak naprawdę żadna ze stron. Tysiące koni trafia do rzeźni każdego dnia. Lepsze to niz męczarnie przez kilkanaście miesięcy, bo to podlega pod znęcanie sie. W USA psy/koty wyciąga sie z zaniedbanych domów i spora czesc idzie do uśpienia, bo sa chore/ agresywne itp. Ale to lepszy los niz cierpienie z powodu chorób braku jedzenia, picia czy agresji ze strony człowieka czy innych psow. Żyjące w ciasnych klatkach i zjadajace własne odchody w głodu. To co nie walczyć? O psy ktore sa hodowane do walk? Niech sie gryzą i walczą, po co je ratować skoro i tak pójdą do uśpienia ,bo często maja skrzywiona psychikę i nie miga isc do adopcji? Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: verdana.... 14.08.14, 09:23 Tak własnie sadziłam - nikogo konie nie obchodzą. I naprawdę, wątpię, czy śmierć jest lepsza od pracy - o ile zgadzam sie, że te konie pracują nad siły, to nie padają masowo. Żyją. To naprawdę ważne. Jak walczy sie z trzymaniem psów na łańcuchach, to nie przecina się po prostu łańcuchów, pozostawia psa właścicielowi, aby go wygonił, zagłodził czy powiesił - ale stara sie wyedukować społeczeństwo, a chore psy zabiera do schronisk, a nie zabija na miejscu... Metody z USA sa co najmniej kontrowersyjne. Co innego usypiać zwierzęta w bardzo złym stanie, czy agresywne, a co innego konie, które zostaną zabite, aby nie musiały pracować - nie dlatego,że są chore. Poza tym konie są zwierzętami pociągowymi. To, że ciągną przeładowany wz jest skandaliczne. To, że ciągną wóz nie - to jest normalne. I można by te konie spokojnie pozostawić przy życiu, tylko wtedy akcja jest trudniejsza, nie wymaga zebrania tłumów, tylko pracy nad prawem. Więc wybiera sie najłatwiejszą i najbardziej zabawną dla działaczy akcję. Czy ma to wiele wspólnego z dobrem zwierząt śmiem wątpić. Odpowiedz Link Zgłoś
misiu-1 Re: verdana.... 14.08.14, 09:34 verdana napisała: > Poza tym konie są zwierzętami pociągowymi. To, że ciągną przeładowany wz jest > skandaliczne. Mam wrażenie, że dla "obrońców zwierząt" wóz nie jest przeładowany dopiero wtedy, kiedy jest pusty i ma rozmiary wózka dla lalki. Odpowiedz Link Zgłoś
naomi19 Re: verdana.... 14.08.14, 09:38 ta akcja przypomina wiekszosc akcji eko- akcja na fajsbuku i naglosnienie sprawy, a potem zero pomyslu, jak to dalej poprowadzic. emocje, emocje, emocje. chyba potrzebne im samym. rowniez nie widze nic dziwnego w koniu ciagnacym woz. nieprzeladowany. nie mozna tego bylo zalatwic z glowa? Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: verdana.... 14.08.14, 09:52 No, dokładnie tak. Przykro mi, ale tu widzę raczej pomysł na fajną zabawę, niż jakąkolwiek prawdziwą troskę o konie. Odpowiedz Link Zgłoś
claudel6 Re: verdana.... 14.08.14, 23:29 o, verdana prolajferka sie stała. nagle życie ma wartość za wszelką cenę, co z tego że ch..owe. Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: verdana.... 15.08.14, 13:45 No tak, za wszelką cenę. Dotychczas - od 2009 padły dwa konie. I dlatego zabijmy wszystkie. To się nazywa troską o zwierzęta. Odpowiedz Link Zgłoś
naomi19 Re: verdana.... 15.08.14, 15:14 sprawdzmy ile zmarlo osobz przepracowaniana swiecie, zabijmy sie na wszelki wypadek albo po prostu zgladzmy japonie- poprawia sie statystyki. Odpowiedz Link Zgłoś
misiu-1 Re: cos sie rusza 14.08.14, 07:36 konwalka napisała: > reasumując ( w mysl zasady, że zycie polega na wybieraniu mniejszego zła)- dla > tych koni jest lepiej jest, ze pojdą na kotlety ZANIM zrobia jeszcze pierdylion > morderczych kursów z banda tłustych leni, którzy pojechali w góry, niż potem, > jak juz beda za stare na orke Nie sądzę, żeby konie wolały iść na kotlety wcześniej, niż później. Pogardą i nienawiścią do ludzi, którzy po całorocznej, ciężkiej pracy przyjechali w góry odpocząć, a przy okazji nacieszyć się widokami, wystawiasz sobie bardzo złe świadectwo. Odpowiedz Link Zgłoś
misiu-1 Re: cos sie rusza 14.08.14, 22:10 "Dzisiejsza sekcja zwłok wykazała, że śmierć Jukona nastąpiła w wyniku pęknięcia aorty i zawału mięśnia sercowego. Wg specjalistów przyczyną mogły być; uwarunkowania genetyczne, postinfekcyjnie lub pourazowo osłabiona ścinana aorty, rozwarstwiający tętniak aorty. Prawdopodobieństwo, że przyczyną zgonu był wysiłek jest niewielkie." Odpowiedz Link Zgłoś
konwalka Re: cos sie rusza 15.08.14, 13:06 watek zostal poprowadzony w strone tak absurdalnych stwierdzen, ze jakiekolwiek dopisywanie argumentow uwazam za pomysl zenujący pomijajac widoczek konia wypoczywającego po trudach i znojach (z prząśniczkami w tle), to fakt, ze obroncy meczonych zwierzat zostali uznani za, de facto, dewiantow dażących do usmiercania koni, uwazam za forumowy hit dziesięciolecia ktos chyba puscil kierownice po raz pierwszy w kilkunastoletniej historii pisania tutaj, klikam kosz a "interpretacja" slow o rzezni moze zostac zilustrowana tylko jedną sceną filmową... www.youtube.com/watch?v=mCajFZcxPEA Odpowiedz Link Zgłoś
misiu-1 Re: cos sie rusza 15.08.14, 17:18 konwalka napisała: > fakt, ze obroncy meczonych zwierzat zostali uznani za, de facto, dewiantow dażących do > usmiercania koni, uwazam za forumowy hit dziesięciolecia Być może tylko durniów, nie potrafiących przewidzieć skutków swoich protestów. Ale przypadek niedźwiadka Knuta z berlińskiego ZOO nie pozwala wykluczyć także wspomnianej przez Ciebie ewentualności. Odpowiedz Link Zgłoś
leanne_paul_piper Re: cos sie rusza 21.08.14, 21:19 Dobry artykuł w tym temacie pokazujący polską mentalność www.polityka.pl/tygodnikpolityka/spoleczenstwo/1589025,1,dlaczego-konie-padaja--a-raczej-umieraja--w-drodze-do-morskiego-oka.read Bardzo kibicuję pomysłowi wprowadzenia meleksów, a jeżeli będzie potrzebna pomoc dla 'oczywiście niechcianych i już bezużytecznych koni' mogę się dołożyć finansowo do ich wykupienia i utrzymania gdzieś na dobrej farmie. Mam nadzieję, że tak zrobi więcej osób. Odpowiedz Link Zgłoś