Dodaj do ulubionych

Wybuch w mikrofalówce

13.08.14, 14:55
Czyściłam mikrofalę.
Najpierw przetarłam wilgotną szmatką.
Później wstawiłam szklankę z wodą ( zwykle wstawiam z cytryną, ale nie mam cytryny i nie chciało mi się iść, więc wstawiłam bez)
Po około 3 minutach usłyszałam huk i brzęk i to taki, że aż podskoczyłam
Mikrofala sama się zatrzymała.
Woda się wylała, miseczka jest potłuczona.
Co się do cholery mogło stać? sad
Obserwuj wątek
    • ichi51e Re: Wybuch w mikrofalówce 13.08.14, 14:59
      Metaliwy przedmiot? Jakis wzorek?
      • karisma_warusco Re: Wybuch w mikrofalówce 13.08.14, 15:30
        Przezroczysta miseczka szklana z jednolitego szkła, od zawsze używam jej do tego celu- to już taka mikrofalowa miska.
    • baltycki Re: Wybuch w mikrofalówce 13.08.14, 15:08
      karisma_warusco napisała:

> Później wstawiłam szklankę z wodą
      Jak to kobieta, nie przeczytalas instrukcji, i nie wiedzialas, ze do szklanki z woda nalezy wlozyc lyzeczke.
      Wiedzialas?
      • karisma_warusco Re: Wybuch w mikrofalówce 13.08.14, 15:27
        Mam tę mikrofalę od 4 lat i od tylu ją tak samo czyszczę.
        Szklana miseczka przeznaczona do mikrofali.
        Skąd pomysł z łyżeczką? Może jeszcze metalową wink
        • ichi51e Re: Wybuch w mikrofalówce 13.08.14, 15:40
          Luzeczka to stary numer - sprawia ze plyn podgrzewa sie rownomiernie (nie moze byc metalowa big_grin) ale to nie to. Raczej jakies spiecie w takim razie.
        • baltycki Re: Wybuch w mikrofalówce 15.08.14, 12:59
          > Skąd pomysł z łyżeczką? Może jeszcze metalową wink
          Oczywiscie, ze metalowa.. wyjasnienie nizejsmile
      • memphis90 Re: Wybuch w mikrofalówce 13.08.14, 17:38
        Dziwne, moje instrukcje wyraźnie mówią, ze żadnych łyżeczek ani innych metalowych przedmiotów wkładac do mikrofalówki nie można.
      • maslova Re: Wybuch w mikrofalówce 13.08.14, 18:16
        baltycki napisał:

> karisma_warusco napisała:
        >
        > > Później wstawiłam szklankę z wodą
        > Jak to kobieta, nie przeczytalas instrukcji, i nie wiedzialas, ze do szklanki z
        > woda nalezy wlozyc lyzeczke.
        > Wiedzialas?

Jak to facet, nie przeczytał instrukcji, a wydaje mu się, że pozjadał wszystkie rozumy. Do mikrofali nie wolno wkladać żadnych rzeczy zawierających metal.
        • baltycki Re: Wybuch w mikrofalówce 15.08.14, 12:58
          Az sprawdzilem, czy dobrze pamietam.
          Tak, na mojej kuchence mikrofalowej jest w widocznym miejscu naklejka z przekreslona szklanka z plynem bez lyzeczki i nieprzekreslona szklanka z plynem z lyzeczka.

Tu bardzo dobre wyjasnienie, po co i na co lyzeczka))))

"Przy grzaniu wody w szklanym naczyniu w kuchence mikrofalowej często dochodzi do
          efektu "przegrzania cieczy". Woda, osiągnąwszy 100 stopni, nie zaczyna wrzeć,
          tylko ogrzewa się nadal. W taki sposób mozna wode podgrzać nawet do 130, 140
          stopni. Do zapoczątkowania wrzenia wystarczy wtedy nieznaczny wstrząs, i wrzenie
          jest wtedy nader gwałtowne - po prostu ze szklanki wytryskuje fontanna wrzątku.
          Było to przyczyna wielu wypadków - ktoś wyjmował szklanke z przegrzana wodą z
          mikrofalówki dostawał strumien wrzątku prosto w twarz.

Przegrzewaniu wody w mikrofalówce można zapobiec a bardzo prosty sposób -
          własnie przez wsadzenie niewielkiego metalowego przedmiotu do szklanki. Łyżeczka
          jest tutaj idealnym obiektem, bo przecież i tak będzie później w użyciu!

W latach osiemdziesiątych rząd Szwecji, zaniepokojony duża liczbą poważnyc
          poparzeń z powodu przegrzewania się wody w mikrofalówkach, zalecił obywatelom
          wsadzanie łyżeczki do szklanki w przypadku ogrzewania wody na hertbatę!"

> Jak to facet, nie przeczytał instrukcji, a wydaje mu się, że pozjadał wszystkie
          > rozumy.
          W mojej zagranicznej instrukcji jest lyzeczka, w polskich instrukcjach nie ma?
          Moze z tego powodu smile

"W Polsce "kranówa" zawiera tyle zanieczyszczeń, ze do przegrzania rzadko
          dochodzi. W Szwecji jednak w wielu miastach w wodociągach jest woda źródlana i
          taka łatwo sie przegrzewa."

Zrodlo
    • mnietoniemi Re: Wybuch w mikrofalówce 13.08.14, 17:40

> Później wstawiłam szklankę z wodą ( zwykle wstawiam z cytryną, ale nie mam cytr
      > yny i nie chciało mi się iść, więc wstawiłam bez)
      > Po około 3 minutach usłyszałam huk i brzęk

Po trzech minutach na pełnej mocy, większość wody w szklance zamieniła sie w parę, która to para spowodowała awarię magnetronu.

• marusia_ogoniok_102 Re: Wybuch w mikrofalówce 15.08.14, 00:45
      Czy jesteś mną? big_grin
    • asia_i_p Re: Wybuch w mikrofalówce 15.08.14, 10:59
      Może gdzieś ci się uszkodziła wcześniej i rozgrzana woda tylko dopełniła procesu zniszczenia?
    • baltycki Re: Wybuch w mikrofalówce 15.08.14, 13:22

> Co się do cholery mogło stać? sad

To sie stalo, i wystarczyl wstrzas. Gotowanie wody w mikrofali bez lyzeczki jest niebezpieczne!

• baltycki Re: Wybuch w mikrofalówce 15.08.14, 14:02
        A tu bez wsypywania czegokolwiek (uprzedzajac Twoj zarzut, ze nie wsypywalassmile)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka