m.nikla 28.08.14, 20:09 a myslałam, ze przelewam je na czyjes konto osobiste...co mam teraz zrobic? za pozno zeby dzwonic do banku- czy ta wplata wroci do mnie? sama z sibie? wie ktos ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lelija05 Re: odesłałam pieniadze na konto agencji bankowe 28.08.14, 20:24 Anuluj transakcję i po kłopocie. Odpowiedz Link Zgłoś
m.nikla Re: odesłałam pieniadze na konto agencji bankowe 28.08.14, 20:29 to bylo kilka godzin temu , juz nie moge tego zrobic... Odpowiedz Link Zgłoś
lelija05 Re: odesłałam pieniadze na konto agencji bankowe 28.08.14, 20:33 Sprawdzałaś? Odpowiedz Link Zgłoś
m.nikla Re: odesłałam pieniadze na konto agencji bankowe 28.08.14, 20:38 tak nie ma takiej mozliwosci juz - bede sie teraz bardzo bujac zeby odzyskac te pieniadze od banku? Odpowiedz Link Zgłoś
roksana158 Re: odesłałam pieniadze na konto agencji bankowe 29.08.14, 11:44 jak potwierdzałas smsem to nic nie zrobisz. A ja nie to dzwoni na infolinie Odpowiedz Link Zgłoś
kerri31 Re: odesłałam pieniadze na konto agencji bankowe 28.08.14, 22:42 Teoretycznie ta agencja , która otrzymała nienależne pieniądzę powinna Ci je zwrócić ale czy to zrobi ??!!! Dobre pytanie. Powinna Ci je odesłać na konto lub zawiadomić listownie o takim przelewie w celu wyjaśnienia. Jak wpłacasz omyłkowo do banku i napiszesz pismo , że to pomyłka - bank dochodzi zwrotu wpłaty od klienta, który niesłusznie otrzymał pieniądze. W teorii można go postraszyć artykułami, by je oddał i większośc oddaje . W praktyce klient nie musi tego robić. Odpowiedz Link Zgłoś
kitek_maly Re: odesłałam pieniadze na konto agencji bankowe 29.08.14, 11:40 W teorii możn > a go postraszyć artykułami, by je oddał i większośc oddaje . W praktyce klient > nie musi tego robić. Nie w teorii, a jest prawnie zobowiązany do zwrotu i mówi o tym KC i Prawo Bankowe. A w praktyce to różnych rzeczy ludzie nie robią, mimo że muszą. Odpowiedz Link Zgłoś
inna_nowa_ja Re: odesłałam pieniadze na konto agencji bankowe 29.08.14, 11:13 ja tak miałam, jak omyłkowo zrobiłam przelew i trafił do Pana Kowalskiego, bank wystąpił z prośbą o zwrot a Pan Kowalski nie wyraził zgody(: napisał nawet oświadczenie, że omyłkowo przelane pieniądze nie stanowiły wzbogacenia się i wydał je na życie codzienne. Odpowiedz Link Zgłoś
mx3_sp Re: odesłałam pieniadze na konto agencji bankowe 29.08.14, 11:28 art 405 kc Odpowiedz Link Zgłoś
roksana158 mx3 29.08.14, 11:49 mx3_sp napisała: > art 405 kc a jak walisz artykułami to uzasadnij jak to sie załatwia. Po przepisy swoją drogą a w rzeczywistości nie tak łatwo odzyskac. Napiszesz pismo z art i co? Sprawa do sadu dla 50-100 zł? Odpowiedz Link Zgłoś
joasia33 Re: mx3 29.08.14, 11:58 Artykuł 286 Kodeksu karnego: palestrapolska.wordpress.com/2014/01/06/przestepstwo-oszustwa-wybor-orzecznictwa/ art. 286 k.k. : Kto, w celu osiągnięcia korzyści majątkowej, doprowadza inną osobę do niekorzystnego rozporządzenia własnym lub cudzym mieniem za pomocą wprowadzenia jej w błąd albo WYZYSKANIA BŁĘDU lub niezdolności do należytego pojmowania przedsiębranego działania, podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8. Zgłasza się na policję i już. Działa, bo sprawdzone, niestety Odpowiedz Link Zgłoś
joanna29 Re: mx3 29.08.14, 14:01 > art. 286 k.k. : Kto, w celu osiągnięcia korzyści majątkowej, doprowadza inną os > obę do niekorzystnego rozporządzenia własnym lub cudzym mieniem za pomocą wprow > adzenia jej w błąd albo WYZYSKANIA BŁĘDU Autorka nierozporzadzila niekorzystnie po wprowadzeniu jej w błąd. Sama dobrowolnie dokonala przelewu na taki a nie inny rachunek bankowy. Skontaktuj sie z ta agencja, powiedz o pomylce i popros o przelew zwrotny. Wyslij, albo zawiez pismo, że prosisz o przelanie pieniedzy na taki a taki rachunek bank. Odpowiedz Link Zgłoś
mx3_sp Re: mx3 29.08.14, 12:10 liczę na to, że autorka potrafi czytać i przysposabiać wiedzę. Odpowiedz Link Zgłoś
chylka.chylka Re: mx3 29.08.14, 13:25 > liczę na to, że autorka potrafi czytać i przysposabiać wiedzę. Nie "przysposabiać", lecz "przyswajać". Dziękuję za uwagę. Odpowiedz Link Zgłoś
mary_lu Re: odesłałam pieniadze na konto agencji bankowe 29.08.14, 12:15 Pewnie samo nie wróci, tylko będziesz musiała pójść z podaniem. Agencje są bardzo trzymane za mordy przez banki, żaden taki numer na niekorzyść klienta nie może przejść. Ale jednocześnie są zmuszane do wypełniania ton papierzysk, stąd automatycznie raczej nic nie pójdzie, jedynie z podankiem. Odpowiedz Link Zgłoś
oteczka Re: odesłałam pieniadze na konto agencji bankowe 29.08.14, 12:22 Mnie wróciły ,odesłałam pieniądze kupującej z allegro bo za mało zapłaciła po 3 dniach patrzę a przelew jest z powrotem . Odpowiedz Link Zgłoś
m.nikla Re: odesłałam pieniadze na konto agencji bankowe 31.08.14, 08:32 W oddziale banku powiedzieli mi ze nr rachunku, na ktory odeslalam pieniadze NIE ISTNIEJE. Teraz pisze reklamacje do swojego banku, a moj z kolei sie nie przyzneje do tego ze pieniadze wyszly w ogole z mojego rachunku... poniewaz najpierw do mnie wplynela ta sama kwota z tymi samymi danymi a ja ja odeslalam.... wiec pisza mi- ale przeciez wplynela do pani taka kwota ...wiec wszystko sie zgadza. Juz mam dosyc, dziadostwo Odpowiedz Link Zgłoś