Dodaj do ulubionych

Faceci w szkole

02.09.14, 11:27
Poszłam na rozpoczęcie roku szkolnego do nowej szkoły i nowej klasy mojego dziecka.
Każdy dzieciak przyszedł z rodzicem, a zdecydowaną większość stanowili... ojcowie! Dodam, że uroczystość odbywała się o 14.30, więc raczej nie zdążyli przed pracą. Przewodniczącym komitetu rodzicielskiego też najprawdopodobniej będzie facet.

Jestem zbudowana.
Obserwuj wątek
    • ailia Re: Faceci w szkole 02.09.14, 11:29
      super, u nas od tego roku w przedzskolu jest dwoch panow przedszkolankow. Tez fajnie smile
      • ola_fatyga pedofile? n/t 02.09.14, 13:17
        • kk345 Idiotka? n/t 02.09.14, 16:03
          • ola_fatyga Przedstawiasz się? 02.09.14, 16:53
            goniec.com/component/k2/12991-dwaj-pedagodzy-pedofile-skazani-w-szkocji/
            pedofile ciagna tam, gdzie sa dzieci.

" Z kolei były pracownik przedszkola 21-letni Danny Kilburn z Glenrothes, przyznał się do brania udziału w dystrybucji nieprzyzwoitych zdjęć dzieci. "
    • melancho_lia Re: Faceci w szkole 02.09.14, 11:34
      U nas w szkole przewodniczącym RR jest facet, w radzie ojców jest przewaga. Faktycznie na rozpoczęciu bylo mnostwo tatusiów.
    • mozambique Re: Faceci w szkole 02.09.14, 11:40
      u nas pierwszy dzień żlobka tez odbębnił tatuś
      ja pewnie bym nie dala rady smile
    • mejerewa Re: Faceci w szkole 02.09.14, 11:41
      a to podstawowa, czy wyżej?

W gimnazjum też to zauważyłam i w porównaniu do podstawówki duża różnica, bo w SP na zebraniach, uroczystościach itp. przeważały matki i babcie.

Podobnie z kadrą nauczycielską, widzę, że w gimnazjum dużo mężczyzn. Córka do tej pory miała same nauczycielki i jednego nauczyciela przez rok, teraz w gimnazjum ma dwóch wychowawców i kilku nauczycieli przedmiotów, więc różnica spora. Sama jestem ciekawa czy to wpłynie na relacje z rodzicami.
    • dziennik-niecodziennik Re: Faceci w szkole 02.09.14, 11:42
      u nas w RR dwie babki, pięciu facetów smile bardzo fajne zebrania są, krotko, rzeczowo i do brzegu.
    • tender-love Re: Faceci w szkole 02.09.14, 12:22
      a jakby większość stanowiły matki, to też bys zakładała o tym wątek????

co jest dziwnego w tym, że rodzic zajmuje się WŁASNYM dzieckiem? cholera jasna, ja tego nie rozumiem - dziwicie się, że ludzie zajmują się swoimi dziećmi?
      • kocianna Re: Faceci w szkole 02.09.14, 12:52
        Cieszymy się, że społeczeństwo odchodzi od dzieci-kuchnia-kościół jako domena kobiet. Doceniamy, że mężczyźni biorą aktywny udział w wychowywaniu dziecka. Zauważamy realne równouprawnienie, tak rzadko jeszcze dziś spotykane. Dlaczego przychodzi BABA (z dzieckiem) do lekarza? Facetowi lekarz najczęściej mówi "proszę powtórzyć żonie...".

Niestety, wciąż jeszcze to nie jest naturalne, że kobieta zarabia tyle samo, co mężczyzna, że mężczyzna bierze zwolnienie/opiekę na dziecko, że mężczyzna sprawuje opiekę bezpośrednią, idzie na urlop wychowawczy, udziela się w życiu szkolnym, jest rejonowym pediatrą czy nauczycielem przedszkola. Gazety "parentingowe" są skierowane do matek, li i jedynie. Facet z dzieckiem to takie dziwo, że wystarczy, że zacznie pisać bloga, a zamieni się w poczytnego pisarza.
    • szamanta Re: Faceci w szkole 02.09.14, 12:32
      U moich dzieciaków to właśnie większości faceci-ojcowie sprawują pieczęć i trzymają wszystko w ryzach, konkretach i stanowczo . Przekaz informacji krótki i treściwy będąc w radach rodziców , czy trójkach klasowych
      Wiele matek bardzo boi się narażać nauczycielkom i cos odezwać, sprzeciwić dyrekcji, jeszcze nie spotkałam się z lizydoopstwem ze strony ojca u moich dzieci w szkołach i ja sobie to chwale .
    • swiecaca Re: Faceci w szkole 02.09.14, 12:35
      nie wiem jak u nas bo mąż był na rozpoczęciu smile
    • joa66 Nauczyciele 02.09.14, 12:41
      Ja byłam zadowolona bo przez całą edukacje syna mężczyźni stanowili minimum 50% kadry nauczycielskiej.
    • nitka111 Re: Faceci w szkole 02.09.14, 13:05
      U starszego przeważali ojcowie na zebraniach od pierwszej klasy do końca podstawówki. Jak będzie teraz nie wiem, u nas na zebranie wybiera się mąż.
      U młodszego przeważają mamy.
    • gulcia77 Re: Faceci w szkole 02.09.14, 16:21
      Jakby się tak zastanowić, to u mnie też mój jest obecny w szkole częściej niż ja. Ja nie mam czasu smile
      Za to w tym rok wychowawcą młodego został facet, co więcej mój serdeczny kolega z czasów nastoletnich. Mam nadzieję, że ze współpracy będę bardziej zadowolona, niż to było w klasach I-III. A mój największ zarzut dotyczył niedouczenia smile
    • lily-evans01 Re: Faceci w szkole 02.09.14, 20:07
      U nas przeważająca większość rodziców przychodzi parami, na wszelkie uroczystości, ale i na zebrania też wink.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka