Dodaj do ulubionych

Wolnosc w Montessori

26.09.14, 07:54
Pytanie do mam prowadzacych dziecko w systemie montessorianskim. Jak rozumiecie pojecie "wolnosci" w tym systemie? Jak to jest realizowane w praktyce? Zaciekawilo mnie bo ktos ostatnio napisal ze jest to pojecie bardzo czesto zle interpretowane i jestem ciekawa jak interpretujecie/realizujecie?

"Real freedom ... is a consequence of development; it is the development of latent aguides, aided by education. Development is active. It is the construction of the personality, reached by effort and one's own experiences; it is the long road which every child must travel to attain maturity."

Ciekawi mnie zwlaszcza jak to wyglada w praktyce i na ile wolnosci dajecie smile
Obserwuj wątek
    • mamasiasiulki Re: Wolnosc w Montessori 26.09.14, 10:01
      Dzieci mają swobodę wyboru aktywności w obrębie czasu, jaki jest na nią przeznaczony. Z tego, co się orientuję na tym to ma polegać wink Chyba, że się źle orientuję, to poproszę o podstawę stwierdzenia wink

Tzn. mamy czas na "swobodną zabawę" - dzieć wybiera sobie JEDNĄ (podstawa w Montessori!) zabawkę/pomoc, układa na swoim dywaniku i z nią pracuje. Kończąc sprząta po sobie i dopiero może wziąć coś innego. Nie narzuca mu się, czy zajmie się zapinaniem guzików, puzzlami, klockami (nie ograniczamy się tylko do samych pomocy "klasycznych"), matmą czy lekcją trójstopniową, może liczyć na pomoc rodzica (lekcja trójstopniowa czy trudniejsze zagadnienia, czytanie, liczenie - wiele rzeczy i tak trzeba pokazać, gdy dzieciaka zainteresują). Plan dnia jest bardzo ściśle przestrzegany. Pora wstawania, wyjścia do "placówek", spacerów, zabaw, odpoczynku, posiłków.

Gdy jest pora na mycie rąk/przygotowanie sobie posiłku/spożywanie go/odpoczynek, to dziecko myje ręce/przygotowuje posiłek/je lub czeka, aż inni skończą jeśli nie jest głodne/odpoczywa. Gdy idziemy na dwór, to idziemy na dwór i nie ma, że jedno nie chce. Porządek musi być.

Podczas "lekcji ciszy" pracujemy w ciszy. Podczas pracy z pomocami/innymi zabawkami pracujemy z nimi. Swoboda polega raczej na tym, że mniej jest "zabaw zorganizowanych" i zabaw z definicji grupowych, bo odbywają się one na życzenie dzieci. To dziecko decyduje, czym się zajmie. Nie zabraniamy trzylatkowi nauki czytania, nie narzucamy siedmiolatkowi zabawy/nauki akurat TYM i akurat TERAZ.

W przełożeniu na np. szkołę wyglądałoby to tak, że w porze "pracy indywidualnej" to dziecko wybiera, czy będzie malowało, przerabiało "materiał matematyczny", segregowało pomponiki, obserwowało mrówkę czy macało szorstkie literki, ale PRACUJE INDYWIDUALNIE, a nie skacze po klasie na jednej nodze, bo na to ma ochotę.

A propos szorstkich literek, to metodyka Montessori określa nawet, jaki sposób "badania" tychże pokazujemy dziecku! Jak ma przyłożyć paluch i jak sunąć po literce, w którą stronę, którymi palcami. Śmiem się pokusić o stwierdzenie, że ta wolność jest w Montessori dość pozorna wink
      • ichi51e Re: Wolnosc w Montessori 26.09.14, 12:18
        No wlasnie to mnie bardzo ciekawi - jak M.M godzila te wszystkie torie o tym ze wolnosc to podstawa z bardzo ostrym (jak dla mnie) rygorem smile z ksiazki jakos to niespojnie troche wyglada. Tak jakby chodzilo o wolnosc w okreslonych ramach? Cos w rodzaju chrzescijanskiego "no jest wolna wola ale prawdziwie wolny czlowiek moze wybrac tylko dobro (swoje lub cudze)"
        • mamasiasiulki Re: Wolnosc w Montessori 26.09.14, 12:52
          Bo tu zasadniczo chodzi o wolność poznania - dziecko uczy się tego, co chce i w swoim tempie. Ale jest spory rygor "organizacyjny" i jak już czegoś się uczy, to właściwie w jedyny słuszny sposób wink Tu ja osobiście rozmijam się z Montessori, nie jestem aż tak rygorystyczna ;-P
    • helufpi Re: Wolnosc w Montessori 26.09.14, 18:31
      Ja tylko chciałam zauważyć, że w cytacie nie chodzi bynajmniej o zwykłą wolność, lecz o - moją ulubioną, mrożkowską - PRAWDZIWĄ wolność. Która, jak powszechnie wiadomo, występuje jedynie tam, gdzie nie ma tej zwykłej. Dalsza część cytatu tylko to potwierdzasmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka