Dodaj do ulubionych

Zgadzacie się że to obraża

03.10.14, 11:57
Taki fotomontaż wklejonej Rubikowej do zdjęcia ofiar obozów koncetracyjnych?
https://bi.gazeta.pl/im/61/7e/ff/z16744033Q,Anja-Rubik.jpg

Moim zdaniem nie obraża a obnaża. Ta obłudę dzisiejszego przemysłu modowego. Że niby te dziewczyny sa szczupłe ale bez przesady. A przecież takie zdrowe i zadbane.
I tak nam się wmawia że one naturalnie szczuplutkie i takie sliczne że zapomnieliśmy że przecież to nie jest już naturalna szczupłość.
Ja też tak sobie powtarzałam chude sa bo taki przemysł, taki wymysł projektantów.
Ale ten fotomontaż pokazuje że one już nie są szczupłe a na granicy wyniszczenia. I że co innego powiedzieć chude jak z Oświęcimia a co innego pokazać że one naprawdę są TAK chude.

I że to właśnie takie sesje obrażają ofiary obozów. Bo tu wyskakuje wygładzona laska robi sobie zdjęcie jaka jest śliczna i artystyczna i jak dąży do szczupłego ideału.
A tymczasem szczupły ideał niewiele się różni od ludzi umierających z głodu.

To trzeba pokazywać - bo sami sobie w kulturze popularnej robimy kuku.
Obserwuj wątek
    • solejrolia Re: Zgadzacie się że to obraża 03.10.14, 12:06
      uważam podobnie- nie obraża, obnaża.
    • heca7 Re: Zgadzacie się że to obraża 03.10.14, 12:09
      Autor powinien tylko wstawić zdjęcie Anji w odpowiedniej skali. Ona jest za mała w stosunku do tych mężczyzn. Podejrzewam, że wzrostem przewyższa połowę z nich.
      • dziennik-niecodziennik Re: Zgadzacie się że to obraża 03.10.14, 12:16
        to juz w ogole wyglądałaby jak szkielet.
    • lafiorka2 Re: Zgadzacie się że to obraża 03.10.14, 12:09
      forum.gazeta.pl/forum/w,567,154982232,154982232,Przerazajacy_fotomontaz_.html
    • lilly_about Re: Zgadzacie się że to obraża 03.10.14, 12:16
      No patrz pani... a gdyby wkleić zdjęcie otyłej na tle słoni, to już by nie obnażało, ale obrażało, prawda? I to jest właśnie obłuda.
      • beataj1 Re: Zgadzacie się że to obraża 03.10.14, 12:23
        Nie ponieważ słonie są innego gatunku. O otyłości mówi się jasno - to choroba. Nikt jej nie stawia za wzór.
        Tu mamy ludzi których ktoś próbował zabić przez wyniszczenie, zagłodził prawie na śmierć i odczłoweiczył. I mamy niunkę (i tysiące podobnych do niej) która sama doprowadziła się do takiego stanu i jeszcze próbuje nam wmawiać (i nie tylko ona personalnie) że tak jest ślicznie pięknie i że to ideał do którego należy dążyć. Bo przecież to jak wygląda to efekt tego że o siebie dba, je zdrowo i rekreacyjnie ćwiczy jogę.

Może ci ludzie w obozach też uważali na to co jedzą i rekreacyjnie ćwiczyli jogę no hitlerowcy uważali że pasiaki lepiej leżą na "szczupłych" ciałach.
        • lilly_about Re: Zgadzacie się że to obraża 03.10.14, 12:25
          O anoreksji też się mówi, że to choroba, tylko w przypadku Rubik raczej nie mamy z tym do czynienia.
          • beataj1 Re: Zgadzacie się że to obraża 03.10.14, 12:33
            No w przypadku ofiar obozów też nie ma mowy o anoreksji.
            Ja wcale nie twierdzę że Rubikowa ma anoreksję. Ja nawet nie twierdze że to ona jest winna trendowi. Jest tak samo ofiarą - nie sądzę że sama z siebie marzyła o takim wyglądzie. Chce zarabiać - nie je.
            Ale to zdjęcie idealnie pokazuje do czego to prowadzi. I że to dążenie do az takiej szczupłości w pewien sposób własnie obraża ofiary obozów. W stylu będę piękna i cudowna i idealnie na mnie będą wisieć spodnie. To co że będę tak wyglądać ja ofiary. A może te ofiary właśnie wyglądały świetnie? Taki styl modowy na więźnia. Za chwile pewnie jakiś rzutki projektant coś takiego wymyśli. Modelki już ma.

Za parę lat nastolatki nie będą widzieć niczego przerażającego w zdjęciach z obozów. Przecież wszystkie modelki tak wyglądają czym tu sie przejmować?
            • lilly_about Re: Zgadzacie się że to obraża 03.10.14, 12:37
              No więc jeśli winny jest system, to dlaczego obraża się personalnie modelkę? Bo to jest obraza, czy się komuś podoba, czy nie. I więźniów obozów również obraża fakt wykorzystywania ich sylwetek do takich tanich chwytów marketingowych.
              • beataj1 Re: Zgadzacie się że to obraża 03.10.14, 12:41
                Ja bym prędzej ten fotomontaż traktowała jako bardzo mocną i skuteczną reklamę społeczną.

Rubikowej się oberwało bo akurat zrobiła sobie kretyńską sesję.
                I naprawdę nie jest tak że Rubikowa nie wie co robi. Zarabia miliony na tym że jest zagłodzona. Nie jest ofiarą. Ona jest beneficjentką tego systemu - gra w ta grę na równi z projektantami czy redaktorami gazetek czy reklam.
                • lilly_about Re: Zgadzacie się że to obraża 03.10.14, 12:44
                  Co ty z tym zagłodzeniem wciąż?? Ona jest chuda, nie zagłodzona. Aż tak bardzo kłuje cię w oczy, że nie ma rozmiaru 44?
                  • mondovi Re: Zgadzacie się że to obraża 03.10.14, 12:47
                    Noszę 36 i przy niej wyglądam jak słonica w ciąży.
                    • lilly_about Re: Zgadzacie się że to obraża 03.10.14, 12:49
                      Ja też noszę 36. I nie jestem fanką Anji Rubik. Ale nie ma to nic wspólnego z obrażaniem czy atakowaniem jej, a tym bardziej hasłami kampanii społecznej w związku z idiotycznym zdjęciem.
                      • mondovi Re: Zgadzacie się że to obraża 03.10.14, 13:08
                        Ale kto tu atakuje modelkę? Raczej trend.
                  • beataj1 Re: Zgadzacie się że to obraża 03.10.14, 12:49
                    No własnie przez lata tak się wmawiało (i ja to też kupowałam) ot bardzo chuda dziewczyna. Bo modelki muszą być chude bo ciuchy lepiej leżą. Ok chuda, niech będzie. Modelki to przecież specyficzny rodzaj człowieka.
                    Ale to zdjęcie pięknie pokazuje że już nie chude a właśnie zagłodzone. Znajdź różnice pomiędzy nią a ofiarami. Elegancki markowy sweter i skarpety za 2000 zł. Reszta no cóż - nie wiele się rożni. Może czas nazwać rzeczy po imieniu.

Co do rozmiarów. Co komu przeszkadzały modelki wyglądające jak te w latach 80 -90. Piękne kobiece kobiety.
                    • lilly_about Re: Zgadzacie się że to obraża 03.10.14, 12:51
                      Za 20 lat może kanon piękna zmieni sie na taki, który wypuści na wybieg rozmiary powyżej 40, bo jak świat światem to się zmienia.
                      • beataj1 Re: Zgadzacie się że to obraża 03.10.14, 12:56
                        Może się zmieni. Tylko problem że nasze córki (i synowie) żyją w otoczeniu które wciąż sączy do ucha - nie można być za bogatym, za młodym i za szczupłym.
                        My żyłyśmy w nieco innym świecie a i tak wiele kobiet wolałoby złamać nogę niż przytyć (były takie badania - około 60 procent własnie). Młodzież, dzieci mają przekichane bombardowane takimi przekazami.
                        Chyba nie chciałabym by moje dziecko głodziło się w imię takiego ideału.
                        • lilly_about Re: Zgadzacie się że to obraża 03.10.14, 13:01
                          Przecież 90% kobiet widzi, że ona jest przeraźliwie chuda. I bez durnych zdjeć.
                          • mamameg Re: Zgadzacie się że to obraża 03.10.14, 13:03
                            Przecież 90% kobiet widzi, że ona jest przeraźliwie chuda. I bez durnych zdjeć.

Po lekturze forum e-mama, gdzie otyłość zaczyna się od rozmiaru 40, bardzo w to wątpię.
                    • pederastwa Re: Zgadzacie się że to obraża 03.10.14, 13:09
                      >Znajdź różnice pomiędzy nią a ofiarami.

Ja różnicę widzę wyraźnie. Zwykle kobiety są drobniejszej budowy niż mężczyźni, tutaj to faceci wyglądają chudziej. Facet o obwodzie uda czy łydki identycznym jak u szczupłej, ale w normie kobiety będzie mieć ciężką niedowagę. Ania jest bardzo chuda, ale nie jest zagłodzona, wygląda zdrowo. Nie ma sterczących kolan, ma zdrową skórę, ładne włosy.
                      • landora Re: Zgadzacie się że to obraża 03.10.14, 13:35
                        Moim zdaniem ma sterczące kolana.
                        A skórę i włosy da się poprawić w Photoshopie.
                        • pederastwa Re: Zgadzacie się że to obraża 03.10.14, 13:47
                          Porównaj jej kolana i kolana więźniów.
                          Pewnie, wszystko da się poprawić, ale na żywo też ją ktoś widuje, na pokazach, wybiegach. Nikt nie zgłaszał, że jest łysa, ma blizny po tyfusie i zaawansowaną gruźlicę.
                      • oqoq74 Re: Zgadzacie się że to obraża 03.10.14, 13:36
                        Co za bzdura. Jak ona rzeczywiście wygląda, to nie masz zielonego pojęcia. Zdjęcie jest obrobione, ma makijaż. O tym, że w przypadku niektórych modelek stosuje się wypełnianie, bo są za chude, pewnie nie masz pojęcia.
                      • elf1977 Re: Zgadzacie się że to obraża 03.10.14, 18:09
                        Ma sterczące kolana, na tym zdjęciu one bardzo się rzucają w oczy.
                  • cosmetic.wipes Re: Zgadzacie się że to obraża 03.10.14, 13:50
                    > Co ty z tym zagłodzeniem wciąż?? Ona jest chuda, nie zagłodzona

Ona jest bardzo, bardzo chuda. Więc zagłodzona. Jeśli wolisz: wyniszczona.

> Aż tak bardzo
                    > kłuje cię w oczy, że nie ma rozmiaru 44?

Mnie kłuje, że ona nawet 34 nie ma.
                    • lilly_about Re: Zgadzacie się że to obraża 03.10.14, 13:53
                      Raczej kłuje cię to, ile na tym zarabia wink
                      • cosmetic.wipes Re: Zgadzacie się że to obraża 03.10.14, 14:11
                        Tak, koronny argument ematkowy big_grin
                        • lilly_about Re: Zgadzacie się że to obraża 03.10.14, 14:23
                          Nie do obalenia w tym przypadku.
                          • cosmetic.wipes Re: Zgadzacie się że to obraża 03.10.14, 14:26
                            Udowodnij tongue_out
                    • mamameg Re: Zgadzacie się że to obraża 03.10.14, 13:57
                      10/10
                  • semihora Re: Zgadzacie się że to obraża 03.10.14, 16:53
                    Chuda? Chyba Ty też masz jakiś problem...
        • priszczilla Re: Zgadzacie się że to obraża 03.10.14, 12:31
          >>>I mamy niunkę (i tysiące podobnych do niej) która sama doprowadziła się do takiego stanu i j

Nie masz pojęcia czy ona się sama doprowadziła do takiego stanu czy po prostu tak już ma. Taka chudość to nie jest coś, co się w naturze u ludzi nie zdarza, nawet jeśli jedzą normalnie.

Nie Ania Rubik jest winna, że przemysł modowy działa tak jak działa, więc nie rozumiem skąd ten brak szacunku wobec niej personalnie.
          • beataj1 Re: Zgadzacie się że to obraża 03.10.14, 12:37
            Może sę zagalopowałam z niunką ale jej bredzenie o obrażaniu ofiar mnie zirytowało.
            Sama dąży do takiego stanu (kiedyś było jej nieco więcej zatem nie jest tak że ona zawsze tak ma) i robi sobie sesje na śliczną chudą panią.

Ta sesja podobno też jest inspirowana jakimś gościem co go znaleziono w dziczy zagłodzonego na śmierć - gdzieś czytałam i mogłam coś pomieszać.

W społeczeństwach dobrobytu głód jest sexy.
          • oqoq74 Re: Zgadzacie się że to obraża 03.10.14, 13:56
            Poszukaj sobie jej wcześniejszych zdjęć to zobaczysz, jak wyglądała naturalnie szczupła, a jak teraz, gdy jest wychudzona.
            • aneta-skarpeta Re: Zgadzacie się że to obraża 03.10.14, 14:21
              zeby nie gadac po próżnicy

anja rubik kiedys
              https://oi57.tinypic.com/2vuetk0.jpg

https://media-cache-ak0.pinimg.com/236x/6c/2e/50/6c2e50b7555c5b613f828b143eca6534.jpg
              • nathasha Re: Zgadzacie się że to obraża 03.10.14, 15:43
                A to juz rozumiem dlaczego kiedys mowila ze nie lubi swoich bioder - bo zaradzila problemowi tak jak zaradzila.
              • sl-14 Re: Zgadzacie się że to obraża 04.10.14, 09:34
                Taa, ona w jakimś wywiadzie mówiła, że jej największym kompleksem są szerokie biodra. A patrząc po tych zdjęciach, to biodra i talia są jej jedynymi atutami.
      • stacie_o Re: Zgadzacie się że to obraża 03.10.14, 12:43
        może nie na tle słoni, ale internet jest pełen żartów z otyłych
        proszę
        www.google.pl/search?q=fat+girl+meme&espv=2&biw=1366&bih=667&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=4XwuVNq4NIXcatydgMgI&ved=0CAYQ_AUoAQ
        a słynne powiedzenie, w oświęcimiu nie było otyłych to już kanon, nawet tego forum
      • konsta-is-me Re: Zgadzacie się że to obraża 03.10.14, 13:57
        Od kiedy slonie sa otyle???
      • elf1977 Re: Zgadzacie się że to obraża 03.10.14, 18:05
        Dziwne odniesienie...Tutaj modelkę porównano z ludźmi, nie ze zwierzętami, ma tym zdjęciu wygląda ona nie na szczupłą, lecz na chudą, szczególnie widać to przy jej kolanach...
    • 18lipcowa3 Re: Zgadzacie się że to obraża 03.10.14, 12:18
      masakra jaka ona chuda
    • priszczilla Re: Zgadzacie się że to obraża 03.10.14, 12:20
      Ale akurat szczupłość Ani Rubik może być naturalna. Znam ludzi, którzy jedzą po 3 tys. kalorii dziennie popijając piwem i są właśnie tak chudzi.
      • madzioreck Re: Zgadzacie się że to obraża 03.10.14, 12:25
        Ale tu nie chodzi o to, czy chudość akurat Ani Rubik jest naturala, tylko o to, ze taki właśnie "ideał" się lansuje. Widziałam filmik z jakiegoś castingu dla nastolatek, gdzie jakiś babsztyl siedzący za stołem komentował obrzydliwie figurę stojącej przed nią szczupłej, zgrabniutkiej dziewczyny. O matkooo, jaka gruuuuubaaaaa! Za grubaaaa jesteś, musisz to zrzucić! To wszystko <pani pokazała coś w okolicy pośladka> to sadło jeeeeest!
        Pamiętam też cytaty z wypowiedzi Jacykowa, coś na temat eksponowania nadwagi u dziewczyny z Top Model, czy co to tam był za program - nie spełniała standardów dzisiejszego modelingu, nie była wystarczająco chuda, więc "ma nadwagę" uncertain
        To jest chore. Sorry, ale chore. Mój mąz też z natury chudy, jego siostra też, mam kolegę ważącego 50kg, choć wysoki - ale niech nikt mi nie wmawia, że ktokowliek, kto jest od nich tęższy, jest za gruby...
        • aniani7 Re: Zgadzacie się że to obraża 03.10.14, 23:34
          Pamiętam jak prześliczna Magdalena Mielcarz opowiadała, że nie mogła być dłużej modelką, bo ciągle próbowano jej wmówić, że jest gruba jak świnia i powinna wziąć się za siebie.
      • mondovi Re: Zgadzacie się że to obraża 03.10.14, 12:26
        Ale to nie chodzi o to, czy jej szczupłość jest "naturalna", tylko o to, że ona jest promowana jako kanon piękna i multum młodych dziewcząt dąży do jej "idealnej" figury.
      • aquella Re: Zgadzacie się że to obraża 03.10.14, 12:26
        też znam, ale jednocześnie czytałam wywiad z Anią, w którym mówi, że ciast i tuczących rzeczy jeść jej nie wolno, ciasta piecze i podrzuca sąsiadom, czyli ta chudość akurat w jej przypadku jest wspomagana, a jak widać jest popyt na to skoro jest jedną z topowych modelek
        • priszczilla Re: Zgadzacie się że to obraża 03.10.14, 12:35
          Ale to nie jej wina przecież, że tak działa przemysł modowy. Nie rozumiem hejtu wobec niej akurat. Jeśli już to wszyscy jesteśmy temu winni, co na tym forum doskonale widać. Już rozmiar 42 jest uznawany tutaj za chorobę i jeśli tylko ktoś się do tego przyzna to zaraz znajdą się "życzliwi" z napomnieniami na temat konieczności przejścia na dietę itp.
          • aquella Re: Zgadzacie się że to obraża 03.10.14, 12:44
            a gdzie ja napisałam że to jej wina i że jej nienawidzę?, dla mnie ona jest mega fotogeniczna i przykro mi, że nie może sobie przytyć te 10kg do normalnego wyglądu
            • priszczilla Re: Zgadzacie się że to obraża 03.10.14, 14:18
              Sorry, odnosiłam się bardziej do tych, którzy się wypowiadali przed tobą.
      • black_halo Re: Zgadzacie się że to obraża 03.10.14, 16:17
        Tyle, ze szczuplosc Anji Rubik, nawet jesli naturalna - nie jest standardem. Przecietna kobieta nosi bardziej rozmiar 40-44, ponizej tego jesli naturalnie to ma szczescie a jesli to musi sie sporo napracowac. Dla wiekszosci rozmiar ponizej 40 jest trudny do osiagniecia a jeszcze bardziej do utrzymania. Pare szczesciar z dobrymi genami nie powinno dyktowac tego co jest ladne.
      • 71tosia Re: Zgadzacie się że to obraża 03.10.14, 23:23
        nie jest, slyszalam wywiad w ktorym opowiadala jak bardzo boi sie jesc owoce bo maja za duzo cukru. A owoce i wazywa to wlasciwie jedyne rzeczy ktore je.
    • guderianka Re: Zgadzacie się że to obraża 03.10.14, 12:40
      w moim odczuciu- obraża ofiary..
    • naplaze Re: Zgadzacie się że to obraża 03.10.14, 12:47
      Ania przebiega codziennie kilka-kilkanaście kilometrów. Przebiegnij jutro z rana 2 tys. m bez zadyszki, to pogadamy.
      • mamameg Re: Zgadzacie się że to obraża 03.10.14, 13:08
        Anorektyczki też (dopóki nie są totalnie wyniszczone) tyle biegają, albo robią tysiące przysiadów itp, i co z tego? powinno się je naśladować?
        • antyideal Re: Zgadzacie się że to obraża 03.10.14, 13:12
          A czy Anja prowadzi jakas dzialalnosc zachecajaca do wygladania tak jak ona,
          namawia kobiety do odchudzania ?
          • mamameg Re: Zgadzacie się że to obraża 03.10.14, 13:53
            A czy ktoś odbiera to zdjęcie jako skierowane personalnie przeciwko Anji? czy raczej chodzi o to co się pokazuje jako ideał piękna?
          • mozambique Re: Zgadzacie się że to obraża 03.10.14, 14:06
            owszem w 100% - jako jurorka w top-model wyraznie nakłaniałą dziewczyny do osiągniecia sylwetki takiej jak ona ma
            pamietam ze stanela obok jakiejs kandydatki z tekstem ze jeszcze troche ( w sensie - kandydatka jeszcze troche schudnei) i bedą mogly razem chodzic po wybiegu . czy jakos tak
            wszystkei odcinki są w necie jakby ktos chcial sparwdzic
            • priszczilla Re: Zgadzacie się że to obraża 03.10.14, 14:17
              Zna realia tego zawodu i zgodnie ze stanem faktycznym radziła komuś kto sobie sam ten zawód wybrał. Nie robi pogadanek w podstawówkach, żeby dziewczynki zachęcać do zawodu modelki.
              • mozambique Re: Zgadzacie się że to obraża 03.10.14, 14:26
                jaja sobie robisz ?

tysiące dziewczyn z podstawówek i gimnazjum oglada ten program marzac ze kiedys tez tak schudną i moze pojadą do Mediolanu
                • beataj1 Re: Zgadzacie się że to obraża 03.10.14, 14:45
                  Mediolan pewnie nie przemawia ale wizja siebie z małego miasta noszącej ciuchy od projektantów, występującej w telewizji zwiedziającej najpiękniejsze miejsca na ziemi i poznajacej gwiazdy już tak.
                  Tylko trzeba być chudym, bardzo chudym.
                  • priszczilla Re: Zgadzacie się że to obraża 03.10.14, 14:53
                    Zgadzam się, że takich programów nie powinno się pokazywać, przynajmniej nie w publicznej tv. Ale czy to by sprawiło, że gimnazjalistki nie będą marzyć o karierze modelki - wątpię.
                • elf1977 Re: Zgadzacie się że to obraża 03.10.14, 18:17
                  Nie szanuję w gruncie rzeczy zawodu modelki, ale to już moja sprawa. Natomiast co do lansowania wychudzonego ideału piękna - jako nauczycielka w gimnazjum sporo się napatrzyłam. Dziewczynki potrafią jeść dziennie 3 kg mandarynek (i nic więcej), ograniczają spożycie kalorii np. do 500 dziennie, jedzą same jogurty, dopóki nerki im nie padną...Jest naprawdę źle i coraz gorzej. Szczupłe dziewczyny nienawidzą swoich ciał, a "normalne" figury postrzegają jako otyłe.
                  To, co dzieje się na wybiegu - głównie dotyczy nastolatek.
      • gulcia77 Re: Zgadzacie się że to obraża 03.10.14, 14:14
        Poczytaj sobie "Pięć lat kacetu" i "Na marginesie życia" Grzesiuka. On po wyzwoleniu z obozu robił sobie taki test - wbiega bez zadyszki na czwarte piętro, znaczy się nie ma gruźlicy. Zafałszowanie obrazu siebie to częsty syndrom u ofiar. Dla mnie Rubik jest też jedną z ofiar systemu - nawet jeśli czerpie z tego finansowe profity, to nie zmienia to faktu, że jest jedną z twarzy promowania czegoś, co żadną miarą nie jest naturalne.
        A wiesz dlaczego w obozach nie było ludzi otyłych? Bo umierali pierwsi.
    • antyideal Re: Zgadzacie się że to obraża 03.10.14, 12:58
      Nie podoba mi sie wykorzystywanie zdjec ofiar obozow koncentracyjnych w takim kontekscie,
      to obrazliwe dla nich. Te zdjecia beda krazyly po internecie i w wiekszosci beda przedmiotem
      zartów i glupich komentarzy a nie dyskusji o obludzie przemyslu modowego.
    • kwiat_w_kratke Re: Zgadzacie się że to obraża 03.10.14, 13:06
      Zgadzam się, że nie obraża a obnaża. Myślę, że o bardzo trafne sformułowanie.
    • oqoq74 Re: Zgadzacie się że to obraża 03.10.14, 13:46
      Nie chciałabym, żeby ktokolwiek mi bliski, kto był w obozie, robił za tło dla Anji Rubik.
      Rozumiem, co autor miał na myśli, ale nie podoba mi się forma.

A co do samego problemu wychudzonych modelek. Tak długo będą lansowane wychudzone dziewczyny, jak długo, dla kariery, pieniędzy, popularności będą się godziły na to by stać się swoim cieniem.
      Anja Rubik jest współwinna, bo sama godzi się na to, by ograniczać jedzenie, by upieczone ciasta oddawać sąsiadom, by biegać po kilkanaście km dziennie, by nie przytyć 100 g, bo bycie Top modelką jest ważniejsze niż własne zdrowie, bo jest wzorem dla całej masy dziewcząt, które chcą być jak ona.
      • kietka Re: Zgadzacie się że to obraża 03.10.14, 13:55
        która śmierć jest "ważniejsza", w obozie koncentracyjnym?, czy na anoreksję, w wyniku podążania za modą, promowaną przez swiat mody...kot liczył ile nastolatek zagłodziło sie na smierc dazac do ideału?
        kto odwazy sie ważyc, ten głupi.
        • oqoq74 Re: Zgadzacie się że to obraża 03.10.14, 14:02
          Ale ja tego nie wartościuję. W żadnym razie.

Nie podoba mi się tylko wykorzystywanie wizerunku więźniów obozu. Ale rozumiem co chciał autor uzyskać.
          • kietka Re: Zgadzacie się że to obraża 03.10.14, 14:55
            pewnie dobitniej by wygladała na tle pacjentek szpitala psychiatrycznego leczacych anoreksję, czytelniczek magazynow modowych, dazacych do ideału piekna, ktorym ojciec, czy kolega docinał, ze wazac 55 kg sa grube...
            • oqoq74 Re: Zgadzacie się że to obraża 03.10.14, 15:00
              Jak widzę, kompletnie nie rozumiesz o co mi chodzi.
              • kietka Re: Zgadzacie się że to obraża 03.10.14, 15:40
                a swoj wizerunek bys wykorzystała w takiej syt?
                • oqoq74 Re: Zgadzacie się że to obraża 03.10.14, 15:46
                  Nie. Tylko ja mam wybór, mogę nie muszę brać w czymś udział.

Ludzie w obozie, wyboru nie mieli. Nie mają też prawa głosu, w kwestii jak zdjęcie im zrobione, dokumentujące ich tragiczne przeżycia, będzie wykorzystane. Dlatego nie podoba mi się to, co zrobiono.
                  • beataj1 Re: Zgadzacie się że to obraża 03.10.14, 16:20
                    Poniekąd masz rację. Ale z drugiej strony pokazuje jak postępowało nasze przyzwyczajenie do wiodoku ekstremalnie szczupłych dziewczyn/modelek.
                    Niby człowiek wiedział że modelki sa strasznie chude i są coraz chudsze. Ale to cały czas było w głowie (przynajmniej u mnie) jako chudość znajdująca się w obrębie normy. Ot bardzo chude coraz chudsze ale przecież na boga do naprawdę chudych zagłodzonych osób to im daleko.
                    Taki obraz w głowie że nikt poza ekstremalnie chorymi osobami do takiego stanu się nie doprowadzi. A tu się okazuje że już patrzymy na takie osoby. Tak strasznie chude. I wcale nie uważamy że to już choroba (nigdy Rubikowej nie odbierałam jako osoby chorej na anoreksję).
                    To zdjęcie pokazało jak już spowszedniał nam widok strasznie chudych dziewczyn. I że one sa prawie tak chude jak ci wyniszczeni umierający z głodu ludzie z obozów. A to juz nie jest piekne.

I jest coraz chudziej. Tu zdjęcie kolejnej modelki (akurat z Pudla)

https://e5.pudelek.pl/8b1d53d018fa31221ac38a126c477844e908aedd
                    I to że projektańci naprawdę nie mają problemu pokazywaniem ciuchów na tak straszliwie chudych cialach.
                    Nie chce by mojej córce się wydawało że powinna dążyć do takiego ideału...
                    • oqoq74 Re: Zgadzacie się że to obraża 03.10.14, 17:19
                      Tak się składa, że mam męża, który zajmował się obróbką graficzną zdjęć modelek, także sam robił zdjęcia i wiem, jak to wygląda od tej strony. Nie miał co prawda styczności z Anją Rubik, ale to działa wszędzie podobnie.
                      Niby mamy świadomość, że świat mody, aktorów, celebrytów to fikcja, poza i dużo pudru. Ale prawda jest taka, że nabieramy się na to wszystko.

• guderianka Re: Zgadzacie się że to obraża 03.10.14, 21:30
                      Wiesz beata - piszesz "spowszedniał nam" ale w sumie na jakiej podstawie ?bo Tobie spowszedniał ?
                      ja potrafię odróżnić -chudość, chorobliwą chudość, szczupłą sylwetkę, grubą itd.-nie mam z tym problemu
                      zgadzam się z przedmówczynią w każdym słowie- to zdjęcie jest niesmaczne, jest nadużyciem
    • kawka74 Re: Zgadzacie się że to obraża 03.10.14, 14:05
      Nie podoba mi się zestawienie więźniów obozu, ofiar ludobójstwa, z panną o końskiej twarzy i kościstych kolanach, która na swoim wizerunku zarabia miliony, która sama się w biznes modowy wpakowała i która może z niego wyjść.
      Są pewne rzeczy, sprawy, wydarzenia, które nie powinny być w ten sposób wykorzystywane, nawet w dobrej wierze.
      • triss_merigold6 Re: Zgadzacie się że to obraża 03.10.14, 14:49
        Tak niesmacznie jakoś.
        Niemniej, modelka wygląda jakby umierała z głodu i lotto mi czy ma anoreksję, problemy z tarczycą czy ćwiczy do obłędu. Nie powinna być pokazywana publicznie jako ikona mody i celebrytka.
        • nathasha Re: Zgadzacie się że to obraża 03.10.14, 15:49
          ale czy ona tak wyglada naprawde czy zostalo to przerysowane w photoshopie?
          • triss_merigold6 Re: Zgadzacie się że to obraża 03.10.14, 16:34
            To są zdjęcia z jej innej sesji, fotoszopem została wygładzona, bo przecież nie ma takiego koloru skóry.
            • nathasha Re: Zgadzacie się że to obraża 03.10.14, 18:11
              Ale photoshopem mozna zrobic i wiele innych rzeczy w tym niezle zeszpecic zdjecie. Nie takie wpadki zdarzaly sie nawet Vogue'owi.
      • kietka Re: Zgadzacie się że to obraża 03.10.14, 14:53
        problem polega na tym, ze smierc, to smierc...
        pewnie setki tysiecy młodych istnien pochłonęła moda na chudosc, powiecie, ze to wybor?
        kto przy zdrowych zmysłach wybiera smierc nie bedac do niej "zmuszanym", nie wazne, fizycznie, czy psychicznie?
        • kawka74 Re: Zgadzacie się że to obraża 03.10.14, 15:42
          Problem polega na tym, że do tej śmierci prowadziły dwie różne drogi. Nie widzi mi się zestawienie panny, która rezygnuje z ciasteczek, żeby kosić grubą kasę, z ofiarami mordu.
      • elf1977 Re: Zgadzacie się że to obraża 03.10.14, 18:21
        Zgadzam się.
    • nenia1 Re: Zgadzacie się że to obraża 03.10.14, 15:17
      Oczywiście, że obraża. Tyle, że ludziom zawsze wydawało się, że chudych można obrażać, pewnie dlatego, że grubych jest więcej i pani w szkole zazwyczaj tylko o grubych mówiła, żeby nie przezywać, a o chudych nie a skoro tak to już samodzielnie trudno pomyśleć i wpaść na to, że chudy to też człowiek.
      • quilte Re: Zgadzacie się że to obraża 03.10.14, 16:00
        Zdjęcie mną wstrząsnęło. Czy obraża? Jeśli już, to więźniów, nie wiem, czy wyraziliby zgodę na pokazanie swoich wyniszczonych - bez ich winy i woli - ciał obok wizerunku pani, która wyniszcza się na własne życzenie bo taki ma sposób zarobkowania. Jak ją to niby obraża? Wygląda tak? No wygląda. Sama to sobie zrobiła? No sama. Nie jest to jej naturalny wygląd? No nie jest, vide zdjęcia sprzed paru lat. Ktoś napisał, że tak wygląda bo sobie odmawia ciasteczek. Nie rozśmieszajcie mnie, raczej na śniadanie "je" kawę, na obiad jabłuszko, a na kolację pół pomidora i pół liścia sałaty. Czasem rezygnuje z jabłuszka.
      • black_halo Re: Zgadzacie się że to obraża 03.10.14, 16:21
        No to skoro grubych jest wiecej to dlaczego ideal kobiety jest chudy?
        • cosmetic.wipes Re: Zgadzacie się że to obraża 03.10.14, 16:32
          Ideał kobiety nie jest ani chudy, ani gruby.

Anja Rubik i jej podobne nieprawdopodobnie chude panie, po figurze których nie można z całą pewnością określić ich płci są ideałem projektantów. Być może wynika to z oszczędności tkanin, być może z funkcji pań, które są po prostu wieszakami wystawowymi, a być może z tego, że spora część tego środowiska ma skłonność do nastoletnich androgynicznych efebów. A może ze wszystkiego na raz.
        • nenia1 Re: Zgadzacie się że to obraża 03.10.14, 16:42
          Dla kogo ideałem jest kobieta chuda? Powtarza się jak mantrę, że modelki są symbolem piękna i urody.
          W takim razie czego symbolem są miss piękności? Jakoś nie widzę wychodzonych miss na podium.
          Mam wrażenie, że ludzie nie potrafią wychodzić ze stereotypów. Kiedyś faktycznie modeli uchodziły za symbol urody, ale obecnie modelkami zostają nie kobiety piękne, ale charakterystyczne, odmienne, dziwne - świat mody nie ma ochoty na szablonowy wygląd, nawet jeśli jest najpiękniejszy. Więc dla mnie powtarzanie do znudzenia, że lansuje się chudy model piękna jest oznaką tego, że ktoś nie potrafi samodzielnie myśleć - zastał coś i wydaje mu się, że się to coś nie zmienia. Równie dobrze można twierdzić, że lansuje się modę na makijaż topielicy i nieboszczyka - bo często modelki dodatkowo się oszpeca dziwacznymi makijażami jak na halloween.
          • triss_merigold6 Re: Zgadzacie się że to obraża 03.10.14, 16:56
            Dla homoseksualistów rządzących światem mody ideałem jest osobnik androgyniczny.
            • nenia1 Re: Zgadzacie się że to obraża 03.10.14, 18:24
              I wyłącznie w takich kategoriach należy to rozpatrywać. Skąd więc larum?
        • ichi51e Re: Zgadzacie się że to obraża 03.10.14, 17:54
          Bo zawsze w urodzie mniejszosc rzadzi - np blondynki naturalne staniwia maly procent populacji.
    • a1ma Re: Zgadzacie się że to obraża 03.10.14, 15:48
      Kolaż mocno niesmaczny. A do tego nieprawdziwy - Anya ma prawie 180 cm wzrostu, a tu jest najniższa - w rzeczywistości byłaby pewnie o głowę wyższa od tłumu za nią, wiec i proporcje by sie troche zmieniły.

Ale przede wszystkim - uważam, ze to mocno nie na miejscu porównywać ofiary zbrodni ze szczupła kobieta, ktora pozuje do zdjęcia za tysiące dolarów.
    • sl-14 Re: Zgadzacie się że to obraża 03.10.14, 17:25
      > Moim zdaniem nie obraża a obnaża. Ta obłudę dzisiejszego przemysłu modowego.

To powinno być oczywiste, bo przekaz nie jest specjalnie skomplikowany. Ale, jak widać po reakcjach, dla niektórych za trudny.
    • ichi51e Re: Zgadzacie się że to obraża 03.10.14, 17:48
      Tyle ze ten fotomontaz jest manipulacja. Ile Rubik ma wzrostu? Ponad 175 na pewno. A tu wszyscy sa wyzzsinod niej - czyli jest zeskalowana - ona nie jest TAK chuda jak oni.
      • ichi51e Re: Zgadzacie się że to obraża 03.10.14, 20:00
        Az poszukalsm - ma 1.80 plus bardzo wydokie obcasy na zdjeciu. Wziawszy pod uwage niedozywienie i rzeczywistosc obozowa powinna byc o glowe wyzsza od najwyzszego faceta zeby skala sie zgadzala. Do tego na zdjeciu ma uda "ociosane" cieniem - w koloRze jest tam miesko nie tylko kosc.
    • sameshitdifferetnday Re: Zgadzacie się że to obraża 03.10.14, 18:14
      Już nie mam siły czytać tych bzdur osób, które o branży nie wiedzą nic, a mimo to najgłośniej krzyczą.
      Cały temat jest idealnie wytłumaczony i podsumowany tutaj:

dziewczynynieplacza.pl/2014/10/03/chuda-anja-rubik-w-vogueu-czy-tak-musi-wygladac-top-modelka/
      • oqoq74 Re: Zgadzacie się że to obraża 03.10.14, 18:51
        smile tia, właściciele agencji zwalają na projektantów, projektanci na modelki, modelki na branżę.
        Śmieszne są te tłumaczenia, że przecież nie trzeba się wzorować na modelkach, skoro później i media i projektanci i cała branża krzyczą: to jest top modelka, to jest kanon itd.
        Cała ta branża powinna wziąć odpowiedzialność za to co robi z młodymi dziewczynami i kobietami. Przecież oni nie tworzą dla sztuki, tylko po to by zarabiać forsę.
        • nenia1 Re: Zgadzacie się że to obraża 03.10.14, 19:17
          Ciekawe czym w takim razie wytłumaczyć anoreksję u mężczyzn?
          • oqoq74 Re: Zgadzacie się że to obraża 03.10.14, 19:45
            Branża modowa nie ogranicza się tylko do kobiet.
            • nenia1 Re: Zgadzacie się że to obraża 03.10.14, 19:59
              A konkretniej? Mężczyźni zapadają na anoreksję z powodu wychudzonych modelek?
              • oqoq74 Re: Zgadzacie się że to obraża 03.10.14, 20:10
                Modele mężczyźni też bywają wychudzeni i androgynicznej budowy. Chociaż są też tacy, którzy dbają o figurę bardziej muskularną.
              • aurita Re: Zgadzacie się że to obraża 03.10.14, 20:40
                Szacuje się, że około 6% chorujących na anoreksję to mężczyźni. Dane te mogą być zaniżone właśnie ze względu na błędne przekonanie, że jest to zaburzenie dotyczące tylko kobiet (lekarze unikają diagnozowania anoreksji u mężczyzn, sami chorzy unikają piętna chorych na kobiecą chorobę).

info z netu: anoreksja.mam-efke.pl/index.php?go=faktymity
      • aurita Re: Zgadzacie się że to obraża 03.10.14, 18:59
        drogi/droga sameshift... nie wiem co jest idealnie wytlumaczone w zalinkowanym przez Ciebie tekscie skoro autor nawet nie zrozumial jednej rzeczy: to nie jest hejt na Anje Rubik (ktora osobiscie uwazam za wyjatkowo nieladna i wyjatkowo mila i czarujaca osobe) a le hejt na promowanie wyglodzonej anorektycznej sylwetki. Rozumiem, ze ubrania lepiej ukladaja sie na osobach szczuplych ale tutaj przekroczylismy kolejny Rubikon. Anja na tych zdjeciach nie wyglada jak kobieta ale jest podobna do wychudzonych mezczyzn z obozu koncentracyjnego. Czy gdyby miala 10-15 kg wiecej sweter by lezal na niej gorzej? Wszystko jeszcze zostalo podkreslone swiatlem, skarpetkami jak u 5 letniej dziewczynki i dziwna poza. Zapewniam Cie, ze zdajemy sobie sprawe ze to wizja redakcji Vogue i fotografa ale Anja chyba za to wziela jakas kase? nie wzieli ja do tej roboty z lapanki?
      • kwiat_w_kratke Re: Zgadzacie się że to obraża 03.10.14, 19:30
        sameshitdifferetnday napisał(a):

> Cały temat jest idealnie wytłumaczony i podsumowany tutaj:
        >
        > rel="nofollow">dziewczynynieplacza.pl/2014/10/03/chuda-anja-rubik-w-vogueu-czy-tak-musi-wygladac-top-modelka/

Artykuł wyjątkowo głupi, z całą masą przekłamań. Aż trudno uwierzyć, że ktoś mógł przeczytać te brednie i nie zauważyć, że autorka ma zerowe pojęcie o anoreksji. Najbardziej rozbroiło mnie zdanie: Anja zapewnia, że anoreksji nie ma
        Bez komentarza.
    • mid.week Re: Zgadzacie się że to obraża 03.10.14, 20:25
      Zyjemy w kompletnnej schizofremii. Gdzieś pomiędzy wzorcem Anji Rubik a przekąską wapdającą między posiłkami. To jest bardziej niezdrowe niż chudość modelek.
    • kkalipso Re: Zgadzacie się że to obraża 03.10.14, 22:38
      Przemysł obnaża. Modelkę obraża!

Schudłabym więcej, gdyby było mi dane choć raz znaleźć się na okładce Vogue. Jest świetną modelką jej ciało to narzędzie pracy musi mieć określone wymiary- zresztą wciąż wygląda tak samo. Robi swoją prace i tyle. Każdy ma swojego bzika ona może uwielbia być modelką i zrobi wszystko, żeby utrzymać się jak najdłużej w branży. Nie rozumiem co w tym złego?! Nie jest absolutnie odpowiedzialna za to, jak pokierują swoim życiem młodsze dziewczyny zwalanie winy na modelkę za przyszłe/niedoszłe anorektyczki jest śmieszne. Każda powinna mieć swój rozum i odpuścić w odpowiedniej chwili, bo to, że ktoś chudy to nie znaczy, że projektanci będą wydzwaniać i błagać o sesję. Zresztą każda praca wymaga poświęceń. Jej można tylko pozazdrościć, bo robi to, co kocha i mimo że już nie pierwszej młodości to jednak liczy się w branży. Dostaje pracę-bierze. Zapewne nie w jej rękach jest koncept sesji zdjęciowej! To tak jakby aktora oskarżać za scenariusz filmu, w którym gra ...Znam kilka pięknych wysokich szczupłych dziewczyn co jedzą co chcą o której chcą i wyglądają jak kościotrupy-czasem pozory mylą a plotki na temat szczupłych dziewczyn sięgają absurdu typu masz nadwagę wpieprzasz za dziesięciu ...
      • aurita Re: Zgadzacie się że to obraża 03.10.14, 23:07
        > ch jest koncept sesji zdjęciowej! To tak jakby aktora oskarżać za scenariusz fi
        > lmu, w którym gra ...

no wiesz dobry aktor w byle szmirze nie zagra i aktorzy odrzucaja role w filmach ktorych scenariusze im sie nie podobaja. Szczegole aktorzy z gornej polki. Anja tez jest z gornej polki.

> można tylko pozazdrościć, bo robi to, co kocha

to ma wplyw na to co robi czy nie ma, bo kompletnie juz nie rozumiem twojej wypowiedzi?
        • kkalipso Re: Zgadzacie się że to obraża 03.10.14, 23:37
          Chyba nie mamy o czym mówić- gadasz jakby kobieta zrobiła sesję dla Bravo albo Przyjaciółki ..
        • antyideal Re: Zgadzacie się że to obraża 04.10.14, 09:39
          A dlaczego mialaby odpuscic ? Bo Aurita uwaza, ze powinna ? ;p
          • aurita Re: Zgadzacie się że to obraża 04.10.14, 15:46
            no wlasnie: dokladnie jest tak jak mowisz aurcicie sie ta sesja nie podoba ale to nie ma wplywu na Anje, ktorej sesja sie podobala i w niej wystapila: czyli jednak ma wplyw na to co robi... (wy same nie rozumiecie co wam spod paluszkow wychodzi...)
            • antyideal Re: Zgadzacie się że to obraża 04.10.14, 17:44
              No oczywiscie, ze ma, ale widocznie nie ostrzegli jej tam, w tym jakims tam Wołgu,
              ze Aurita bedzie z jej sesji niezadowolona heh.
              • aurita Re: Zgadzacie się że to obraża 04.10.14, 18:20
                czyli jej sie ten wizerunek podoba, i gicior, nie nalezy wiec plakac, ze inni (w tym aurita) to krytykuja : na tym fotomontazu ginie w tlumie osob zaglodzonych niemalze na smierc, a wszystko po to aby zaprezentowac sweterek i spadajace skarpetki.
                • antyideal Re: Zgadzacie się że to obraża 04.10.14, 18:45
                  Jak slusznie zauwazyla Kkalipso Anja to tylko wykonawczyni cudzych pomysłow - fotografa,
                  zleceniodawcy sesji i sadze, ze nie ma wielkiego wplywu na to jaki bedzie efekt koncowy.
                  Aktor ma przynajmniej mozliwosc zapoznania sie z dokladnym scenariuszem, a bywa i tak,
                  ze nie jest zadowolony z tego co powstalo w trakcie nagrywania, ale nie ma wplywu na
                  decyzje rezysersko-producenckie.
                  A sesja - jak sesja, chuda dziewczyna o smutnej twarzy, wiekszosc sesji modowych, mam wrazenie, obecnie wykonywana jest w podobnej konwencji i to nie modelki dyktuja te mode
                  na zabiedzone dziewczynki.
                  • aurita Re: Zgadzacie się że to obraża 04.10.14, 18:52
                    ale w tym uczestnicza
                    • antyideal Re: Zgadzacie się że to obraża 04.10.14, 19:00
                      Ale cięgi za promowanie wychudzonych sylwetek naleza sie komus innemu,
                      a to one sa ofiarami hejtu.
                      • aurita Re: Zgadzacie się że to obraża 05.10.14, 14:03
                        ..... przez kilka poprzednich postow tlumaczylas mi zawziecie, ze Anja ro bi to co SAMA chce i nie musi sie liczyc z niczyim zdaniem...

Uczestniczy w tym procederze dobrowolnie, co wiecej jeszcze czerpie z tego korzysci, krytyka nalezy takze i jej i nie rob z niej ofiary. Ofiarami mody sa mlode dziewczatka ktore daza do takiego "idealu", bedac mloda tez czytalam rozne vogi i cosmo itp i wydawalo mi sie, ze musze byc jak najchudsza aby byc piekna, na szczescie dosyc szybko "zmadrzalam"... wielu sie nie udaje
    • 71tosia BMI=15.6 03.10.14, 23:33
      wpisalam jej wage i wzrost (znalazlam w internecie) 50kg i 178cm. iletowazy.pl/osoby/ile-wazy-anja-rubik/
      BMI=15.6
      'wskaźnik BMI wynosi 15.6.
      Tak niski poziom wskaźnika BMI może oznaczać wychudzenie. Stan taki może być spowodowany chorobami zaburzeń łaknienia. Czym prędzej zasięgnij porady lekarza!'

Wiec jest i to bardzo wychudzona. Znacznie bardziej widac to gdy sie porusza i na tych nie pozowanych zdjeciach, na tym tu komentowanym i tak nie jest najgorzej.
      • aurita Re: BMI=15.6 04.10.14, 18:41
        z ciekawosci sprawdzilam Cindy Crawford: 177 cm i 55 kg, BM =17,6 tzn, ze ma niedowage w stosunku do "normy"....
        Gisele Budchen 17,8
        Laetitia Casta prawie 20 !!!! ma tylko 169 cm wink
        Claudia Schiffer 18,8

• 71tosia Re: BMI=15.6 04.10.14, 23:21
          ponizej 15 to stan klicznego wyniszczenia organizmu, wystarczy ze p Ania schudnie 2 kilogramy. co ciekawe u Nataszy Poly, podobno wazy 48kg przy 178cm jej BMI=15.1 az tak bardzo tego wychudzenia nie widac.
    • bei Re: Zgadzacie się że to obraża 04.10.14, 23:42
      Byłby całkiem inny odbiór szczupłych modelek, gdyby na wybieg wychodziły też te, o innych wymiarach. To jak z kolorem włosów, jak typem antropologicznym-
      Ludzie różnie wyglądają, zdarza się, ze nie trzeba byc anorektykiem, ani chorym by być bardzo, bardzo szczupłym.
      Nie byłoby kanonu chudego wieszaka i nie byłoby dązenia do przesadyzmu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka