Dodaj do ulubionych

Czy przedszkolanka to też nauczyciel?

13.10.14, 11:32
Zastanawiam się nad podarowaniem kwiatka pani opiekującej sie moim synem.Czy pani pracująca w przedszkolu też jest zaliczana do nauczycieli?Czy praktykuje się dawanie kwiatów paniom w przedszkolu w dzień nauczyciela?Co myślicie?
Obserwuj wątek
    • triss_merigold6 Re: Czy przedszkolanka to też nauczyciel? 13.10.14, 11:37
      Tak, też nauczyciel. Nie bądź nadgorliwa, jeśli już to kwiatek od całej grupy dla obu nauczycielek i pomocy przedszkolnej.
      Nie spotkałam się dotąd z dawaniem kwiatów w przedszkolu z okazji Dnia Nauczyciela, ale sądzę, że istnieje coraz więcej mamuś z syndromem małej lizuski.
    • mx3_sp Re: Czy przedszkolanka to też nauczyciel? 13.10.14, 11:38
      w przedszkolu oprócz nauczycieli pracuje również intendentka, dyrektorka, sprzątaczka, woźna, księgowa, kucharka, pomoc im chcesz te kwiatki podarować z okazji Dnia Edukacji Narodowej? Tak samo jak nie ma przedszkolanek tak i nie ma dnia nauczyciela.
    • joaaa83 Re: Czy przedszkolanka to też nauczyciel? 13.10.14, 11:39
      Też nauczyciel, ale w przedszkolu mojej córki się nic nie daje. Nawet na koniec roku nie było żadnych prezentów dla przedszkolanek. Trochę zdziwiona byłam, ale nie wyrywałam się przed szereg.
      • triss_merigold6 Re: Czy przedszkolanka to też nauczyciel? 13.10.14, 11:49
        U nas były od całej grupy na zakończenie przedszkola. Na taki zwykły koniec roku szkolnego, nie.
    • 18lipcowa3 Re: Czy przedszkolanka to też nauczyciel? 13.10.14, 11:41
      mamakacperka11 napisała:

> Zastanawiam się nad podarowaniem kwiatka pani opiekującej sie moim synem.Czy pa
      > ni pracująca w przedszkolu też jest zaliczana do nauczycieli?Czy praktykuje się
      > dawanie kwiatów paniom w przedszkolu w dzień nauczyciela?Co myślicie?

u nas sie daje, przeciez to nauczyciel
      • tabakierka2 Re: Czy przedszkolanka to też nauczyciel? 13.10.14, 11:44
        dałam po kwiatku na koniec roku. na dzień nauczyciela się (chyba) nie daje u nas.
    • e-kasia27 My dawaliśmy 13.10.14, 11:54
      Nasza obecnie pierwszoklasistka bardzo lubi dawać kwiatki i czekoladki tym, których lubi, więc w przedszkolu dawała i na dzień nauczyciela i na zakończenie roku, chociaż przedszkole było prywatne, więc płatne.
      Teraz też zaniesie, już się o to dopominała, bo panią bardzo lubi.

To idiotyzm uznawać, że dawanie kwiatów to lizusostwo - to tylko miły gest, przecież to kosztuje grosze, a jest miło i dawać, i dostawać, to dlaczego sobie tego odmawiać??
    • ziarenko-piasku Re: Czy przedszkolanka to też nauczyciel? 13.10.14, 11:54
      Tak, mamo Kacperka, pani opiekująca się (i nie tylko zapewne) Twoim synem, jest nauczycielem na pewno, no chyba, że piszesz o placówce prywatnej - tu rożnie bywa big_grin
      Pracując w szkole kiedyś, potem w przedszkolu - byłam nauczycielem i tu i tam - nauczycielem na tych samych zasadach big_grin
      A kwiaty, bombonierki zdarzaly się zawsze i nigdy nie były odbierane jako lizusostwo, częściej jednak były to składkowe prezenty., bardzo miłe smile
    • joanna_poz Re: Czy przedszkolanka to też nauczyciel? 13.10.14, 12:01
      tak, syn zanosił coś tam dla pani z okazji jej święta.
      • mx3_sp Już od dawna nie ma dnia nauczyciela 13.10.14, 12:02
        tylko edukacji, czyli wszystkich zainteresowanych. Komuna chyba już dawno się skończyła?
        • joanna_poz Re: Już od dawna nie ma dnia nauczyciela 13.10.14, 12:03
          a kto za tę edukację odpowiada? ekspedientka? czy nauczyciele?
    • solaris31 Re: Czy przedszkolanka to też nauczyciel? 13.10.14, 12:05
      dzisiaj nie ma zawodu - przedszkolanka, a jest nauczyciel przedszkola. wszystko dlatego, że osoby chcące podjąc pracę w przedszkolu, musza skończyć studia z pedagogiki wczesnoszkolnej / takie same są do klas 1-3 w szkołach/ wink nasze panie w przedszkolu były na tym punkcie bardzo uczulone.

a, że opiekowały się dziećmi i je uczyły, kwiaty na dzien edukacji zawsze dostawały.
    • iwles przyklejone przez moderatora, autor: pomidorpomido 13.10.14, 12:19

a dzien przedszkolanki? wink Dodaj do ulubionych

pomidorpomidorowy 13.10.14, 11:49

obchodzicie tzn skladacie sie na prezenty?
      Synek w prywatnym przedszkolu, skladamy sie na prezent i kwiatki.
      Pomijam fakt ze uwazam ze same kwiatki by wystarczyly ( i nie pisze tego z chciwosci 15 zl jestem w stanie przekazac smile

W waszych p-kolach jest zwyczaj obdarowywania Pan ? U nas ma to byc bizuteria + kwiatki
    • evrin Re: Czy przedszkolanka to też nauczyciel? 13.10.14, 12:41
      Poniewaz chce wpoic mojemu przedszkolakowi szacunek dla pracy nauczyciela, jutro córka zaniesie paniom po kwiatku. W zeszłym roku tez zaniosła. Ma to dla mnie wymiar dydaktyczny i nie pojmuje, jak mozna traktowac to jako lizusostwo...

Chyba, że pisza to osoby, które uważają kadrę pedagogiczną, za głupie i zakompleksione baby dręczące ich dzieci oraz za nierobów pracujących po 4h dzennie, gdzie "kazdy normalny człowiek" pracuje 8h. Takie opinie spotykam.
    • mamakacperka11 Re: Czy przedszkolanka to też nauczyciel? 13.10.14, 17:18
      Nie myślałam o żadnym podlizywaniu się. To raczej z mojej strony wyraz sympatii dla pań tam pracujących.
      • nickbezznaczenia Re: Czy przedszkolanka to też nauczyciel? 13.10.14, 17:29
        I gdzie tu dylemat?
        Zanosisz jutro i syn wręcza. Jutro jak najbardziej wypada. smile
    • gaga-sie Re: Czy przedszkolanka to też nauczyciel? 13.10.14, 18:46
      Tak. W zeszłym roku zapomnieliśmy, ale w tym syn zaniesie własnoręcznie przygotowaną laurkę ( zobaczył taki pomysł w gazetce i napalił się, że też zrobi) oraz czekoladki dla wszystkich pań. Dziwią mnie opinie, że w przedszkolu to lizusostwo. W szkole już nie? Przesady nie lubię, ale drobne gesty uważam za miłe. Tym bardziej, ze panie są tak fajne, że chcemy im podziękować.
      • mysz1978 Re: Czy przedszkolanka to też nauczyciel? 13.10.14, 20:19
        nie wydaje mi sie zeby to byla nadgorliwosc ani podlizywanie sie. Moi synowie paniom w przedszkolu zawsze na Dzien Nauczyciela dawali kwiatka i jakies czekoladki. Na zakonczenie roku rowniez i na koniec roku rowniez paniom "z obslugi" (glownie z kuchni) zeby podziekowac smile

Nauczycielki w przedszkolu to osoby ktore zwykle konczyly te same studia, co panie w klasach I-III wiec jak najbardziej nauczycielkami sa. Poza tym jak Wam sie wydaje - ucza dzieci czy nie?
        Jak mlodszy syn chodzil do zlobka (prywatny) to tez o paniach pamietalam, bo przeciez i one go uczyly roznych rzeczy.
    • mamakacperka11 Re: Czy przedszkolanka to też nauczyciel? 14.10.14, 09:48
      Zakupiłam większe pudełko czekoladek.Syn wręczył, Panie bardzo dziękowały, były uśmiechnięte i szczęśliwe za życzenia dzieci i upominki.
      W szatni wiele dzieci miało kwiaty czy słodycze dla pań.
      Nie ubyło mi z powodu tego upominku a myślę,że było im niezmiernie miło.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka