13.10.14, 16:05
Moja mała coraz częściej chce oglądać normalne filmy jakieś familijne/przygodowe. Ostatnio trafiła na Błękitną Lagunę. Za pierwszym razem obejrzałyśmy razem. Odwracałam jej uwagę jak były jakieś niedozwolone sceny. Później stwierdziłam, że nie ma tam nic TAKIEGO coby dziecku zaszkodziło. Czy mam rację, bo mąż oburzony i nie pozwala jej puszczać. Kto ma rację?

Córka ledwo przyleciała ze szkoły na kanapę i mamo włącz mi film. Ma pięć i pół lat. Ogląda obie część. Zabronić?
Obserwuj wątek
    • kolteta Re: Zabronić 13.10.14, 16:26
      Dla mnie dziwne jest, że dziecko w ogóle domaga się TV.... Poza tym serio uznałaś, że akuratvyen film powinna zobaczyć? Jest tyle naprawdę fajnych filmów dla dzieci a ty jej włączasz akurat Błękitną Lagunę....
      • kkalipso Re: Zabronić 13.10.14, 16:35
        Zawsze po szkole z godzinę ogląda. Film obejrzałyśmy przypadkiem akurat leciał w tv. Trafiłyśmy na moment kiedy te dzieci są małe matka jeszcze żyje ...

Jest tyle naprawdę fajnych filmów

Zaproponuj.
        • slonko1335 Re: Zabronić 13.10.14, 16:41
          może coś z tego watku wybierzesz:
          forum.gazeta.pl/forum/w,566,128843623,,Film_dokumentalny_lub_przyrodniczy_dla_pieciolatki.html?v=2
      • lafiorka2 Re: Zabronić 13.10.14, 21:38
        kolteta napisała:

> Dla mnie dziwne jest, że dziecko w ogóle domaga się TV.... Poza tym serio uznał
        > aś, że akuratvyen film powinna zobaczyć? Jest tyle naprawdę fajnych filmów dla
        > dzieci a ty jej włączasz akurat Błękitną Lagunę....

k...wa! nie bądźcie juz takimi debilkami...
        taaak,racja...jak dziecko może chciec oglądać tv?! powinno czytac w Pustyni i puszczy np albo jakąś Trylogię Rzymską,albo np. Wojna i Pokój.... co tam?
        OJP.... udajecie już takie och i ach że czasami rzyg po prostu bierze!
      • edelstein Re: Zabronić 14.10.14, 09:48

> Dla mnie dziwne jest, że dziecko w ogóle domaga się TV.... 

Oczywiscie,jak wiadomo dzieci ematek do 18 zadnej bajki nie oglada ja tylko czytaja Prousta do poduszki- i Dostojewskiego jak maja wolna chwile.

"...Bezkompromisowa,nie ma nic do stracenia.Nikogo nie kocha i zdania nie zmienia.Sto procent szaleństwa-tak,to jest jej opcja.Wie,jak zapominać,dobrze zna sie na chłopcach.Gryzie tak,jak suka,jest łagodna tak,jak owca,jest bliska jak siostra i wciąż tak bardzo obca..."
    • demonii.larua Re: Zabronić 13.10.14, 16:30
      Błękitna laguna to film dla młodzieży, nie dla dzieci.
      • eo_n Re: Zabronić 13.10.14, 16:33
        Nie znam tego filmu, znaczy tytuł znam, ale nie widziałam.
        Moja jednak jakoś tak mając 4,5 lubiła "W stronę Marrakeszu". Obejrzałyśmy sobie kilka razy. Chyba jej to nie zaszkodziło wink
        • lily-evans01 Re: Zabronić 13.10.14, 21:45
          Ja z moją 8-latką ze 2 m-ce temu oglądałam "Nędzników" - wersję z 2012 r. wink.
          Przewinęłam tylko 1 fragment - sceny, jak bohaterka zostaje prostytutką i jak prostytutki śpiewają w porcie (bo to musical) wink. To niestety było naprawdę dosadne i drastyczne, nawet dla mnie.
          Moje dziecko było tak zachwycone filmem, że się aż zdziwiłam.
          • eo_n Re: Zabronić 13.10.14, 22:44
            Właśnie mam ten film do zobaczenia, a jakoś się nie składa, bo mąż nie lubi musicali... Jak już mamy czas na film, to zwykle pada na coś innego. Chyba obejrzę, jak się pogoda popsuje, a on będzie w pracy, o! smile
          • kkalipso Re: Zabronić 13.10.14, 23:07
            Tez się przybieram do obejrzenia (nie cierpię muskali), ale ze względu na Hugh Jackman muszę obejrzeć. Oglądałam wspaniały wywiad właśnie z nim o jego karierze z naciskiem na Nędzników. Wiele fragmentów jak kręcili sceny jego reakcja, kiedy dostał rolę jak podkładali głos itd. I to było niesamowite, trzeba obejrzeć, bo wstyd.
            • crises Re: Zabronić 14.10.14, 09:35
              >ze względu na Hugh Jackman

To się odmienia.
            • lily-evans01 Re: Zabronić 14.10.14, 11:13
              Specjalnie dla Ciebie 1 z moich ulubionych fragmentów z Jackmanem (chociaż ja jestem z tej opcji, która preferuje inspektora Javerta - gra Russell Crowe):
              www.youtube.com/watch?v=ykrB0YbvglA
            • pederastwa Re: Zabronić 14.10.14, 12:41
              >cryingnie cierpię muskali)

"Nie cierpię Moskali" powinno być.
    • aurinko Re: Zabronić 13.10.14, 16:32
      5,5 lat i domaga się włączenia filmu dla młodzieży? Co będzie oglądała za 5-7 lat? Zaproponowałabym coś innego, jeśli w ogóle.
      • gulcia77 Re: Zabronić 13.10.14, 16:39
        A cóż takiego strasznego jest w "Błękitnej lagunie" (poza tym, że dla mnie nudna, jak flaki z lejem)??? Trochę golizny i miłości. Moim zdaniem to jest milion razy lepsze niż ogrom przemocy w filmach typu "Spiderman". Cóż wam, drogie panie, tak gołe tyłki przeszkadzają???
        • aurinko Re: Zabronić 13.10.14, 16:39
          A kto pisał o gołych tyłkach???
    • kropkacom Re: Zabronić 13.10.14, 16:45
      Jak chcesz to puść. Proste. To chyba z tego co pamiętam nie jest jakiś ciężki film big_grin Po prostu będziesz musiała odpowiedzieć na masę niewygodnych, dla wielu rodziców, pytań. Aby młodej zamącił w głowie, moim zdaniem, musi być starsza. Poza tym to kiepskie kino.
      • kkalipso Re: Zabronić 13.10.14, 16:56
        Właśnie nie. Opowiada mi, że jak się zgubimy na bezludnej wyspie to żeby schować się przed burzą trzeba zbudować szałas. Wie co można zjeść i skąd wody napićsmile Niewygodnych pytań nie zadaje ja też oczu nie zasłaniam, kiedy pierwszy raz dziewczyna z chłopakiem się całują. Wszystko jest przedstawiane w takim romantycznym klimacie. Lepsze to chyba od wielu durnych bajek.
      • lafiorka2 Re: Zabronić 13.10.14, 21:40
        kropkacom napisała:

> Jak chcesz to puść. Proste. To chyba z tego co pamiętam nie jest jakiś ciężki f
        > ilm big_grin Po prostu będziesz musiała odpowiedzieć na masę niewygodnych, dla wielu
        > rodziców, pytań. Aby młodej zamącił w głowie, moim zdaniem, musi być starsza. P
        > oza tym to kiepskie kino.

ale przeciez ematka swoim dzieciom wszystko tłumaczy co i jak jak mają po 4 latka no nie? więc w czym problem?
    • klubgogo Re: Zabronić 13.10.14, 21:45
      Ale czego zabronić?Natury? Gdyby tam łomoty jakies były i bijatyki? Ale seks, fizjologia?
    • solejrolia Re: Zabronić 13.10.14, 22:12
      dobra, obejrzała, to obejrzała, ale teraz spokojnie możesz zaproponować jej jakis inny, ciekawszy film. jaki ? np. dzieci z bullerbyn, opowieści na dobranoc, niania, kupiliśmy zoo, artur i minimki, mikołajek....to tak na szybko, co mi przyszło do głowy, zapewniam cię -tego jest mnóstwo, i na każdy dzień możesz inny proponować, aż o lagunie zapomnitongue_out
    • rosapulchra-0 Re: Zabronić 13.10.14, 23:24
      Dobrze, ze pozwoliłaś. Ale jeszcze pogadaj z córką na niektóre poruszone w tym filmie tematy.
      • kkalipso Re: Zabronić 13.10.14, 23:30
        O właśnie ... Naprawdę fajnie nam się rozmawia przy tym filmie.
    • daisy Re: Zabronić 14.10.14, 10:26
      Szczerze mówiąc, dla mnie to kosmos, że dziecko 5,5- letnie ogląda cokolwiek innego niż MiniMini albo TVP ABC (i to przed godzinę dziennie). Po co? Naprawdę niedobrze jest w życiu doznać pewnych rzeczy za wcześnie.
      • andaba Re: Zabronić 14.10.14, 10:33
        Co takiego strasznego było w tej Lagunie, bo ja to oglądłam ze20 lat temu?

Moja córka gdzieś w okolicy 5,5 roku uwielbiała taki serial z DC (oglądany u babci, bo my nie mamy) nie pamiętam tytułu, ale o syrenach. Potem sobie na YT wyszukiwała i oglądała.
        Co jest dziwnego w tym, że pięciolatka chce oglądać filmy dla młodzieży? Wy jako dzieci nie oglądałyście nigdy filmów dla dorosłych? Tylko wieczorynka, żadnej Isaury, Shoguna i innych?
        • daisy Re: Zabronić 14.10.14, 10:34
          Nie, w przedszkolu nie. Rodzice mieli olej w głowie. Obejrzałyśmy później i jakoś nic nam nie ubyło.
          • noname2002 Re: Zabronić 14.10.14, 10:51
            Tak, moi mnie zabronili oglądać "Isaurę" i jako jedyna w zerówce nie wiedziałam jak wygląda trzcina cukrowa. Sadyści, nie rodzice wink
    • neffi79 Re: Zabronić 14.10.14, 10:35
      nie zabraniałabym
    • zazou1980 Re: Zabronić 14.10.14, 10:46
      nie widzę tu żadnego problemu. moja córka też ma 5,5 roku i od kilku miesięcy zaczęłą oglądać długie filmy. ostatnio głównie przygodowe - kilka odcinków indiany jones'a, spidermana, itp. z seriali bardzo podoba jej się szpital (pozostałość po 2-óch tygodniach wakacji u babci), ale włączam tylko w piątek, bo nie daję rady nawet tego słuchać...
      generalnie jestem zadowolona, że dorasta i interesuje się czymś innym niż bajki, choć minimini dalej króluje.

dodam, że jest zagorzałą kibicką - bardzo lubi mecze, głównie piłki nożnej (ligowe i naszej reprezentacji), ale nie pogardzi też lekką atletyką...
      • rysa30 Re: Zabronić 14.10.14, 10:54
        Nie wydaje mi sie, żeby w tym filmie bylo cokolwiek nieodpowiedniego dla 5,5latki.
        Nie jest to może górnolotne kino, ale dla 5latki może być.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka