cosmetic.wipes 31.10.14, 12:42 Powinno się go oddać Amerykanom czy nie? Nie tyle chodzi o stronę prawną, co raczej o odczucia. Jak sądzicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
drinkit Re: Polański 31.10.14, 12:44 I nie, nie pochwalam tego co zrobił; tak, oglądam jego filmy. Odpowiedz Link Zgłoś
mx3_sp Re: Polański 31.10.14, 12:45 patrząc na to wszystko to on został najbardziej wydymany. Odpowiedz Link Zgłoś
drinkit Re: Polański 31.10.14, 12:47 no dokładnie. Facet będzie za wszystko bekać do końca życia i długo po śmierci, sprawa ciągnie się za nim jak smród, a w USA zrobiliby pokazówkę i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka1 Re: Polański 31.10.14, 12:49 Jak USA załatwi te dawne sprawy, to niech się bierze za Polańskiego Odpowiedz Link Zgłoś
jakw Re: Polański 31.10.14, 22:56 mx3_sp napisała: > patrząc na to wszystko to on został najbardziej wydymany. Bo wydawało mu się, że jest taki sprytny, że może sobie dowolnie dymać. Więc właściwie sam się wydymał. Odpowiedz Link Zgłoś
jesienna.nuta Re: Polański 31.10.14, 12:49 Nie. W Polsce jest przedawnienie nawet za gorsze sprawy. Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: Polański 31.10.14, 12:54 Zdecydowanie nie. Dla mnie ta sprawa to w ogóle jakiś kosmos, od samego początku, czyli od owego zdarzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Polański 31.10.14, 13:03 Polanski jest w tej sprawie kompletnym idiota. Gdyby nie byl uciekl albo szybko wrocil tych million lat temu, odsiedzialby pewnie jakiej 9 miesiecy, moze i mniej, i dzis nikt by o tym nie pamietal. Wrecz moglby pewnie przeprowadzic pardon procedure i nawet nie miec rekordu. A tak to mu sie sprawa ciagnie jak glut i scigac go to bedzie forever. Za bezmyslnosc sie placi - ja bym go wyslala do US w szybkich abcugach nie tyle ze wzgledu na sama wage tamtego przestepstwa ale jako prosta/zasluzona nauczke za zwyczajna glupote. Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: Polański 31.10.14, 13:11 Zgadzam się. Gdyby wtedy nie uciekł, odpowiedział przed sądem, teraz miałby pełne prawo, domagać się, żeby mu tej sprawy nie wypominano. Jednak uciekł. I to, czy ówczesna policja i ważne szychy chciały coś na tej sprawie ugrać, jest sprawą drugorzędną. Nasuwa się pytanie, czy gdyby zamiast Polańskiego, był inny, zwykły Iksiński, polski wymiar sprawiedliwości i prokuratura, równie gorliwie dbałyby o jego prawa. Odpowiedz Link Zgłoś
jan.kran Re: Polański 31.10.14, 13:14 Bi przeczytaj prosze Jego autobiografię , tam jest dokładnei opisane co Mu mogło grozić w Stanach. Odsiedzial więzienie zgodnei z umowa z amerykańskim sądem . I dalej konserwatywny sędzia karierowicz Go ścigał. To nie chodziło tylko o fakt odbycia kolejnej kary tylko o złamanie Jego kariery. W odruchu samoobrony uciekł do Paryża i zrobił jeszcze parę fajnych filmów oraz założył nowa rodzinę. Jego ofiara kilkakrotnie Mu wybaczyła publicznie , ostatnio po Jego zatrzymaniu w Szwajcarii a chyba Samantha Gailey - Geimer ma najwięcej do powiedzenia w tej sprawie. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Polański 31.10.14, 13:26 jan.kran napisała: > Bi przeczytaj prosze Jego autobiografię , tam jest dokładnei opisane co Mu mogł > o grozić w Stanach. The key word jest AUTObiography! Ja sie juz nasluchalam przez ostatnich 30 lat z okladem pewnie ze setki (jak nie wiecej) wywiadow, reportazy i innych takich ze wszystkimi jeszcze zyjacymi (!!!) zamieszanymi w sprawe Polanskiego - od czasu do czasu komus sie przypomina To, co o sobie pisze/mowi Polanski to tak jakby jego sprawa a tzw. facts & reality ida sobie swoja droga. Life. Odpowiedz Link Zgłoś
jamesonwhiskey Re: Polański 31.10.14, 15:39 The key word jest AUTObiography! no chyba on wie najlepiej co sie dzialo tzw. facts & reality ida sobie swoja droga. Life. bo ty tam bylas i znasz fakty lepiej od niego ? Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: Polański 31.10.14, 13:26 Z tego co ja czytałam, to on uciekł jeszcze przed ogłoszeniem wyroku. Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: Polański 31.10.14, 13:32 www.rmf24.pl/raport-polanski/raportpolanskiwareszcie/news-sprawa-romana-polanskiego-chronologia,nId,288070 tutaj jest skrót tego co się wydarzyło Odpowiedz Link Zgłoś
vre-sna Re: Polański 31.10.14, 13:59 Powiem tak, wybaczyła, bo to nie był gwałt, ale on powinien był włączyć hamulec i nie dopuścić do przelecenia w ramach spełnienia własnej chuci małoletniej. Odpowiedz Link Zgłoś
latarnia_umarlych Re: Polański 31.10.14, 18:06 "Bi przeczytaj prosze Jego autobiografię", "Mu", "Go", "Jego" itp. Po co ta wielka litera, modlisz się do niego? Piszesz jak o Chrystusie. Niesmaczne. Odpowiedz Link Zgłoś
jakw Re: Polański 31.10.14, 22:51 jan.kran napisała: > Bi przeczytaj prosze Jego autobiografię , tam jest dokładnei opisane co Mu mogł > o grozić w Stanach. Autobiografie raczej nie są pisane z odpowiednim dystansem do osoby bohatera. Odpowiedz Link Zgłoś
minor.revisions Re: Polański 31.10.14, 15:30 Poański został wydymany przez sędziego, który poszedł z nim na jakąś tam ugodę, (już nie pamiętam szczegółów, ale google owszem), a potem słowa nei dotrzymał (sędzia znaczy), bo chciał sobie zrobić sławne nazwisko na tej sprawie. więc Polański zwiał, bo uznał, że cholera wie, ile razy jeszcze będzie okłamany. Bardzo łatwo oceniać z perspektywy lat, kiedy nei musiz podejmować takich decyzji. Odpowiedz Link Zgłoś
vre-sna Re: Polański 31.10.14, 15:38 O, za to on analnie wydymał nastolatkę. Dokładnie trzynastolatkę. Odpowiedz Link Zgłoś
minor.revisions Re: Polański 31.10.14, 16:21 A czy ja to neguję? Nie mówię, że dobrzer zrobił, mówię, że twierdzenie, że to, że uciekł, oznacza, że jest idiotą, jest bezpodstawne. Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: Polański 31.10.14, 15:48 Nieprawidłowości przy tej sprawie to jedno, a ucieczka przed odpowiedzialnością za swoje czyny to drugie. Odpowiedz Link Zgłoś
minor.revisions Re: Polański 31.10.14, 16:27 oqoq74 napisał(a): > Nieprawidłowości przy tej sprawie to jedno, a ucieczka przed odpowiedzialnością > za swoje czyny to drugie. No właśnie nie do końca, skoro o odpowiedzialności decyduje facet, który mataczy. Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: Polański 31.10.14, 16:34 I to ma być usprawiedliwienie ucieczki? Sorry, dla mnie zachował się jak tchórz. Jeśli były jakieś nieprawidłowości, to adwokaci mogli je podnosić w sądzie, a jeśli wypłynęły dowody później, starać się o unieważnienie procesu. Odpowiedz Link Zgłoś
minor.revisions Re: Polański 31.10.14, 19:13 nie, to ma być uświkadomienie, że niekoniecznie był idiotą. Miał do czynienia z nieprzewidywalnym sędzią, który nei dotrzymywał słowa. Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: Polański 31.10.14, 19:17 I na to mógłby się powoływać, gdyby został skazany i chciał unieważnić proces. Odpowiedz Link Zgłoś
minor.revisions Re: Polański 31.10.14, 19:52 ale skoro sędzia nei dotrzymał słopwa, to nie można mu się dziwić, że wolał nei testować rzetelności sędziego, tylko na wszelki wypadek wziąć sprawy we własne ręce. Ja bym go z tego powodu idiotą nie nazwała. NAjwyraźniej miał podstawy, żeby przypuszczać≤ że takwei powoływanie się mu nic nie da. Być może wiesz lepiej, oczywiście Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: Polański 31.10.14, 19:58 Nie było mnie przy tym, tak jak i Ciebie. Opieram się na różnych artykułach, programach i filmach, które na ten temat były pokazywane. Nie zapominaj, że Polański, to nie człowiek, który stał sam jeden przed wymiarem sprawiedliwości, niewinny niczym lilija, tylko miał za sobą prawników. Odpowiedz Link Zgłoś
jakw Re: Polański 31.10.14, 22:27 minor.revisions napisała: > Poański został wydymany przez sędziego, który poszedł z nim na jakąś tam ugodę, > (już nie pamiętam szczegółów, ale google owszem), a potem słowa nei dotrzymał > (sędzia znaczy), bo chciał sobie zrobić sławne nazwisko na tej sprawie. więc Po > lański zwiał, bo uznał, że cholera wie, ile razy jeszcze będzie okłamany. Bardz > o łatwo oceniać z perspektywy lat, kiedy nei musiz podejmować takich decyzji. Rzeczywiście, bardzo łatwo oceniać takie wydarzenia jak nie ma się zwyczaju sypiać z małolatami będąc osobą wiele lat starszą. Rozumiem, że nikt, kto nie wydymał 13-latki lub 13-latka nie ma prawa się wypowiadać? Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Polański 31.10.14, 18:16 bi_scotti napisała: > Za bezmyslnosc sie placi - ja bym go wyslala do U > S w szybkich abcugach nie tyle ze wzgledu na sama wage tamtego przestepstwa ale > jako prosta/zasluzona nauczke za zwyczajna glupote. Chcesz dawac nauczke starcowi za głupotę, ktora popelnił przed 30 laty? Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: Polański 31.10.14, 18:25 A może nauczkę za to, że uciekł i nadal ucieka? Czy dlatego, że minęło tyle lat wszyscy mają przymknąć oczy na to co zrobił? Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Polański 31.10.14, 18:31 Ja sie odnosze do wywodu Bi - ona chce go karac za glupotę. Uciekanie przez 30 lat to dość dotkliwa kara. Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: Polański 31.10.14, 18:34 A przepraszam, kto tę karę sam sobie wymierzył? Czy ktoś go zmusił do seksu z tą nieletnią? Czy ktoś zmusił go by wyjechał ze Stanów, gdy wpierw zgodził się na układ? Czy ktoś zabrania mu stawić się w USA i wreszcie sprawę zakończyć? Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Polański 31.10.14, 19:01 No właśnie. Ma jakieś powody, obawy, chyba wielkie, skoro woli życ w wiecznej ucieczce i niepewnosci niz zaufać amerykańskiemu systemowi sprawiedliwosci. Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: Polański 31.10.14, 19:07 Proszę Cię. To ma go usprawiedliwiać? Podstawowy powód, że trafi do więzienia. Czy to, że jest to znana osoba, uznany reżyser powoduje, że ma automatycznie prawo do decydowania za co można go karać, a za co nie? Odpowiedz Link Zgłoś
jan.kran Re: Polański 31.10.14, 19:11 Jak to cos wnosi do sprawy to przypominam że też jestem matką córki Ale to akurat nie wpływu na moja ocene sytuacji. Która Z Was czytala oryginalne sprawozdanie z procesu Polanskiego , jego zeznaia i ofiary ? I choc jedną wypowiedź Samanthy Geimar z ostatnich lat ? Ja czytałam. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Polański 31.10.14, 18:30 nangaparbat3 napisała: > Chcesz dawac nauczke starcowi za głupotę, ktora popelnił przed 30 laty? Pewnie, ze chce, bo w kazdym z tych mijajacych lat on podejmowal takie a nie inne decyzje w sprawie, ktora wciaz nad nim wisi. Tak dlugo jak dane przestepstwo nie ulega przedawnieniu, tak dlugo nauczka jest uzasadniona. Co nie zmienia faktu, ze gdyby sie w koncu zjawil u moich sasiadow, dal uprzejmie zaaresztowac, to pewnie do zadnego jail by nie trafil, bo byloby million okolicznosci takich i szmakich, ale ruch nalezy do niego. Przez te wszystkie lata. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Polański 31.10.14, 18:38 bi_scotti napisała: > Pewnie, ze chce, bo w kazdym z tych mijajacych lat on podejmowal takie a nie in > ne decyzje w sprawie, ktora wciaz nad nim wisi. Więc sam wybral karę Damoklesa. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Polański 31.10.14, 19:00 nangaparbat3 napisała: > Więc sam wybral karę Damoklesa. No i cool, i jest w swoim zyciu banity/nomada/wloczegi/tulacza konsekwentny - his choice. Dlatego ja nie bardzo rozumiem te powracajace dyskusje, czy system sprawiedliwosci US powinien mu zza Oceanu ot tak wybaczyc i o przestepstwie zapomniec ... bo wilekim artysta jest ... RP wybral swoj los. Moze pamietasz ale nie tak dawno temu ten zlodziej z napadu na pociag bankowy zwany "Mozgiem" wrocil z samo-wygnania do UK zeby umrzec w wiezieniu we wlasnym kraju - w jakims momencie sam widac doszedl do wniosku, ze dluzej/dalej juz sie nie da uciec. I sprawiedliwosci w koncu stalo sie zadosc. On all levels ... Odpowiedz Link Zgłoś
aneta-skarpeta Re: Polański 31.10.14, 13:01 sama jestem jak najbardziej oburzona tym co zrobił, ale daliby już spokój- tyle lat, juz miał nawet areszt domowy... bez sensu Odpowiedz Link Zgłoś
vre-sna Re: Polański 31.10.14, 13:39 Nie. Chociaż uważam, że jego postępek (akurat wówczas były dziwne czasy - odkrywanie wolnosci, burzenie stereotypów) był obleśny. Żaden normalny facet, nawet w euforii, nie tknąłby trzynastolatki. Ale teraz? Trzeba było go wykastrowac i osądzić po dokonaniu czynu. W krótkim odstępie czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
vre-sna Re: Polański 31.10.14, 13:46 No, ale gdyby moją corkę to spotkało, to bym chciała ukarania gnoja. Czyli moja poprzednia wypowiedz była w sumie kretynska. Odpowiedz Link Zgłoś
kietka Re: Polański 31.10.14, 14:10 nad czym tu sie zastanawiac...jest czyn karalny, powinien byc wyrok. nie ma rownych i rowniejszych. Postawa niektorych tselebrytów i dziennikarek żenua... Odpowiedz Link Zgłoś
vre-sna Re: Polański 31.10.14, 14:17 Wiesz, ale on zwiał, a teraz jest innym człowiekiem. Jako matka dziewczyny nie odpuściłabym, jako wymiar sprawiedliwosci nie wiem. Bo przy obiektywnym orzekaniu bierze się pod uwagę inne okoliczności, nieistotne przy odczuwaniu krzywdy. Odpowiedz Link Zgłoś
miedzymorze Re: Polański 31.10.14, 14:32 Tak. oraz uważam za obrzydliwe zapraszanie kogoś takiego jako gwiazdy do uświetnienie a otwarcia. pozdr, mi Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: Polański 31.10.14, 14:36 Matka tej dziewczyny chyba właśnie planowała taki finał. Odpowiedz Link Zgłoś
vre-sna Re: Polański 31.10.14, 14:54 Te wszystkie, chore okoliczności go nie tłumaczą. Dorosły, w sensie dorośnięty i teoretycznie dojrzały nie powinien tego zrobić. Nic go nie tłumaczy, ani napalona na karierę matka, ani w tym celu podstawiona niby już dojrzała córka. To dziś jest nieoczywiste, kto ile ma lat, ale wtedy? Nie, nie uwierzę, że nie domyślał się. To jest pedofilia. To jest chore. Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: Polański 31.10.14, 15:39 Podejrzewam, że się nie domyślał. Sporo 13-latek wygląda na lat 16. Czy przespanie sie z 16-latką jest moralne, to inna sprawa, ale jest na pewno niekaralne. Odpowiedz Link Zgłoś
yasuko-yasuko Re: Polański 31.10.14, 15:47 W Stanach jest karalne. A facet się nie przespał tylko zgwałcił. Ona protestowała. Odpowiedz Link Zgłoś
jamesonwhiskey Re: Polański 31.10.14, 16:46 espał tylko zgwałcił. Ona protestowała. wyrazajac ten prostest przyszla na chate do dwoch 40sto letnich kolesi pewnei poogladac znaczki ? Odpowiedz Link Zgłoś
vre-sna Re: Polański 31.10.14, 17:17 I co, jak przyszła to na czole miała "weź mnie"? Odpowiedz Link Zgłoś
yasuko-yasuko Re: Polański 31.10.14, 17:37 Miała 13 lat. Nie ma znaczenia w jakim celu przyszła. To on był dorosły i miał obowiązek myśleć. Odpowiedz Link Zgłoś
vre-sna Re: Polański 31.10.14, 15:53 Ale to jest śliskie tłumaczenie. Nie wierzę w jego niewiedzę. Nie miał hamulców i tyle. Babcia Frytkowskiej opisała tamte lata, przewinął się w nich Polański; tamte lata były szalone, nie było aids i innych chorób, lało się morze wódki i korzystało się z wolności, artyści korzystali z tego i trudno się dziwić. Polanski był jednym z tych, który przeleci każdą, a potem popłynął na fali sławy do Ameryki. Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: Polański 31.10.14, 15:55 To mogłaby być okoliczność, która działałaby na jego korzyść. Ale to nie jest usprawiedliwienie. Odpowiedz Link Zgłoś
jakw Re: Polański 01.11.14, 12:57 No i co z tego, że wyglądają? 13-lat wychodzi zza tego wyglądu po kilku zdaniach rozmowy. Odpowiedz Link Zgłoś
angeka2 Re: Polański 31.10.14, 15:33 Oczywiście. Nie może być tak, że celebryta może się przespać z kim chce, nawet z dzieckiem i jest ok, a jeśli pedofil jest obleśny i biedny, to należy go złapać i skazać. I co to za argument, że minęło już x lat. Co z tego, że minęło? To ja mogę wybzykać dziecko i po 30 latach świat stanie w mojej obronie? A może wystarczy 15 lat? Albo 15 minut? To facetów problem, żeby ustalali przed stosunkiem, ile lat ma dziewczyna. Mogą oceniać na oko albo prosić o dowód. Za seks z dzieckiem - kara. Nawet jeśli dziecko jest zdemoralizowane lub o to błaga. Kropka. Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: Polański 31.10.14, 15:53 Mnie najbardziej bawia argumenty, że to już inny człowiek, wielki artysta, wybitny reżyser. OK. Nie zmienia to faktu, że uciekł przed odpowiedzialnością. Odpowiedz Link Zgłoś
vre-sna Re: Polański 31.10.14, 16:01 A gdyby chodziło o biskupa? w końcu też do czegoś rzeczony biskup doszedł? Artyści mają przyzwolenie na zachowania wykraczające poza normę, bo oni generalnie tam mieszkają. Ale przecież nie są niepoczytalni, prawda? Normy prawne tak samo ich obowiązują jak tych, którzy pod wpływem kokainy uśmiercają staruszkę na pasach. Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: Polański 31.10.14, 16:06 Dla mnie nie ma znaczenia aktor, biskup, sędzia... wszyscy powinni tak samo wobec prawa odpowiadać. Odpowiedz Link Zgłoś
vre-sna Re: Polański 31.10.14, 16:17 No właśnie. Dojrzały typ użył sobie młodej panienki i twierdził, że nie wiedział nic o jej wieku, wcześniej dał jej jakieś tabletki, bo niby miało to ufajnić wieczór, po wszystkim spierdzielił z kraju, chociaż nic złego nie zrobił. ? Odpowiedz Link Zgłoś
ruda_owca Re: Polański 31.10.14, 16:17 > Powinno się go oddać Amerykanom czy nie? > > Nie tyle chodzi o stronę prawną, co raczej o odczucia. Jak sądzicie? Oczywiscie ze tak. Dopuscil sie czynu karalnego i obrzydliwego w sensie moralnym i powinien za to odpowiedziec. Odpowiedz Link Zgłoś
atena12345 Re: Polański 31.10.14, 16:51 chciałam się określić, ale po przemyśleniu: nie mam zdania też bez sensu.. Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Polański 31.10.14, 16:57 > ale po przemyśleniu: nie mam zdania No własnie ja tez nie mam zdania (co mi się rzadko zdarza ), stąd ten wątek. Czekam na jakieś argumenty, które przeważą szalę w jedną lub drugą stronę. Odpowiedz Link Zgłoś
vre-sna Re: Polański 31.10.14, 17:04 A gdyby to twoja córka była ofiarą? Też nie? A gdybyś Ty była tą wykorzystaną? Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Polański 31.10.14, 17:22 Gdyby to była moja córka, to chciałabym mu urwać na żywca jaja, potem ranę posolić, a następnie długo i boleśnie mordować. Natomiast gdybym była żoną/córką/kimś bliskim Polańskiego, to pewnie miałabym fefnaście tysięcy usprawiedliwień dla niego - na czele z tym, że nie wiedział o wieku, a kończąc na "ludzie się zmieniają". Ale ponieważ nie jestem stroną w tej sprawie, to się waham. Aczkolwiek jakiś tam pogląd powoli mi się krystalizuje. Odpowiedz Link Zgłoś
jakw Re: Polański 31.10.14, 23:05 Kiedy aresztowali Polańskiego kilka lat temu w Szwajcarii i zastanawiali się nad ekstradycją , moja starsza córka była właśnie w wieku 12-13 lat. Znałam więc całkiem sporo przeróżnych panien 13-letnich. I czytając wtedy te wszystkie artykuły doszłam do wniosku, że naprawdę trudno mi uwierzyć, że można pomylić 18-latkę z 13-latką, niezależnie od tego jak ta 13-latka się wytapetuje. Tzn można pomylić na zdjęciu, ale w realu? Przecież taka 13-latka wychodzi zza tej tapety po kilku zdaniach. Odpowiedz Link Zgłoś
turzyca Re: Polański 03.11.14, 15:03 I czytając wtedy te wszystkie arty > kuły doszłam do wniosku, że naprawdę trudno mi uwierzyć, że można pomylić 18-la > tkę z 13-latką, niezależnie od tego jak ta 13-latka się wytapetuje. Tzn można p > omylić na zdjęciu, ale w realu? Przecież taka 13-latka wychodzi zza tej tapety > po kilku zdaniach. Nie 18, a 15 - niezaleznie od moich wlasnych pogladow na ten temat wiek przyzwolenia to wiek przyzwolenia. A odroznienie 13-latki od 15-latki moze byc trudne. W swojej strefie kulturowej jest oczywiste, ale przy zmianie kraju, kultury i ew. jeszcze kregu spolecznego bywa wrecz niemozliwe. Ja zawsze jestem zaskoczona, jak przegladam moje wlasne zdjecia ze szkoly, zdjecia klasowe z dwoch kolejnych lat, z roznych szkol, nie sprawiaja wrazenia, jakby byly robione rok po roku, z jednej strony dzieci, z drugiej mlodziez. Odpowiedz Link Zgłoś
vre-sna Re: Polański 31.10.14, 17:24 Parę lat temu, gdy złapali go w Szwajcarii oczywiście, że byłam przeciwko. Jego dzieciństwo, dorastanie w komunistycznym kraju, osiągnięcia artystyczne i późniejsze ustatkowane źycie przeważyły szalę. Ale teraz córka dorasta i spojrzałam na sprawę stricte opierając się na wydarzeniach patrząc oczyma trzynastolatki i wchodząc w skórę tejże. I ymieniłam zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Polański 31.10.14, 17:31 I ymieniłam zdani > e. Rozumiem. Ale sama wiesz, że u mnie słabo z emocjami Więc szukam i pytam. Odpowiedz Link Zgłoś
vre-sna Re: Polański 31.10.14, 17:39 Nie, ty mądra i logiczna babka jesteś, o, u mnie za to słabo z logiką. Odpowiedz Link Zgłoś
mirmunn Re: Polański 31.10.14, 17:48 Widziałam zdjęcia tej dziewczyny jako 13 latki w bikini- wyglądała na co najmniej 16-17 lat. Absolutnie Polańskiego nie usprawiedliwiam- mógł pomyśleć, ale obie strony mają za uszami na czele z matką, która przyprowadziła 13- letnią córkę na imprezę do Jacka Nicholsona (wydarzenie miało miejsce w jego domu)- bodaj najsłynniejszego uwodziciela Hollywood. Co to dziecko w ogóle tam robiło?? I co, matka planowała tam tort i zabawy w kółko graniaste? No ludzie... Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Polański 31.10.14, 18:00 Matka tej dziewczynki to całkiem osobna patola... Odpowiedz Link Zgłoś
antyideal Re: Polański 31.10.14, 18:04 Przeciez Polanski nie wzial anonimowej dziewczyny poznanej na ulicy, tylko sesja byla umowiona, zdaje sie po znajomosci, wiec przypuszczalnie temat wieku padł. Sadze, ze potraktowal Samanthe jako dar i przedmiot transakcji - ona da mu cialo, on pomoze jej w karierze modelki. Została zarowno ofiarą Polanskiego jak i "ambitnej" matki. Odpowiedz Link Zgłoś
jamesonwhiskey Re: Polański 31.10.14, 18:09 le teraz córka dorasta i spojrzałam na sprawę stricte opierając się na wydarzeniach patrząc oczyma trzynastolatki i wchodząc w skórę tejże. I ymieniłam zdanie. tez wypuszczasz coronie " w miasto" zeby kariere robila? Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Polański 31.10.14, 18:12 Dżejms, tobie brakuje kilku(set) styków. Najwyraźniej nie rozumiesz słowa pisanego, oraz nie ogarniasz ciągu przyczynowo-skutkowego. Odpowiedz Link Zgłoś
vre-sna Re: Polański 31.10.14, 18:40 Nie wiem jak ci odpowiedzieć, żebyś zrozumiał. Chodzi o wiek w sumie jeszcze dziecka. Nie dopuszczam możliwości wykorzystania dziecka w taki sposób przez dorosłego. I gdyby do czegoś takiego doszło, to nieważne ile lat minęłoby w moim przekonaniu musiałoby dojść do ukarania sprawcy. Odpowiedz Link Zgłoś
vre-sna Re: Polański 31.10.14, 18:45 Ale, gdy mówimy o tym konkretnym przypadku też czuję zgrzyt. Może to, że gość nie miał stałych ciągot pedofilskich? Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Polański 31.10.14, 18:30 Nie. Wyobraź sobie co by było dalej - co by się dzialo w stanach. Tam też maja brukowce. Odpowiedz Link Zgłoś
jan.kran Re: Polański 31.10.14, 18:59 Podaruję sobie pisanie z dużej litery , to moja staroświecka maniera okazujaca szacunek . Zostawmy to . Ad rem. Miałam odpuscić bo dyskusji o Polanskim przeprowadziłam wiele po wydarzeniach w Szwajcarii zwlaszcza ale nie tylko. Schemat dyskusji jest z reguły jeden do jeden. Wiekszość dyskutantów słyszało że w jakimś kościele dzwoniło , coś sie o uszy obiło , powtarzaja wytarte slogany i schematy. Ale ponosi mnie mój wrodzony temperament polemiczny Ja interesuje się życiem i twórczością Polanskiego dłużej niz wynosi wiek niektórych Ematek. Przeczytałam Autobiografię wielokrotnie , UWAGA , chwalę sie się , w trzech jezykach ( co jest o tyle istotne że są rożnice w wydaniach , zwłaszcza polskim ) , czytałam sporo wypowiedzi Samanthy Geimer , głownie w mediach obcojezycznych , ogladalam kilka filmów dokumentalnych o Polanskim , ogladalam wywiady z nim samym w wielu mediach i jezykach i nie wszystke były pochlebne dla niego. Faktem jest że skorzystał z okazji , że postąpił źle i niemoralnie i że tego sam nie neguje ani się nie wybiela. Faktem jest że zostal niesprawiedliwie potraktowny prze amerykański wymir sprawiedliwość ci bo był gotowy do dobycia kary i to zrobił tzn. przebywał w wiezieniu na obserwcji tyle ile zalecił sedzia. Faktem jest że Samatha nie byla dziewicą i biała liliją i że zostala wplątana w całą aferę przez matkę. Gdyby Polański pomógł zrobić jej karierę to mamusia sama by ja wpychała Polanskiemu i innym pewnei też do łóżka . Faktem jest że Polanski zrobił źle , chciał ponieść konsekwencje i poniósł bo spedził czas w wiezieniu skad nota bene dostał bardzo dobrą opinie co sędziemu nie pasowało. Dotrzymal tego czego sąd żądał , przyznal sie do winy ale sedzia konserwatysta i karierowicz zagiał na niego parol. Polanskii stracił co najmniej dwa dobre projekty filmowe, zasłużył po postąpił źle , niemoralnie i przede wszystkim głupio pakujac siew aferę znieletnią. Ale kara musi być adekwatna do winy. On nie miał szansy ponieść odpowiedniej kary bo nie był potraktowany sprawiedliwie. Uciekł ze Stanów i ja go rozumiem bo to purytański , konserwatywny kraj gdzie sądy są kompletnei inne od naszego rozumienai sprawiedliwej kary i nagrody ( O.J. Simson, chociażby jest przykładem ). Odpowiedz Link Zgłoś
vre-sna Re: Polański 31.10.14, 19:15 Zgadzam się z Janem, pomimo banicji, której doświadczył, w Ameryce zapewne miałby więcej i szybciej, to jednak ta sprawa jest nierozwiązana. Uniknął kary. Nieadekwatnie są też traktowani przemytnicy narkotyków w Tajlandii. Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: Polański 31.10.14, 19:16 Z umówionych 3 miesięcy obserwacji, "odsiedział" 1,5 miesiąca, bo został zwolniony, by dokończyć projekt filmowy i wtedy uciekł. Wiedział, że ucieczka oznacza banicję, oznacza, że USA będą go ścigać. Gdyby poddał się sądowi, nawet poszedł do więzienia. To miałby szansę też bronić się, że sędzia się chce wybić, czy że popełniono nieprawidłowości. Przywoływanie tego, że dziewczyna nie była dziewicą jest obrzydliwe. To jak usprawiedliwianie gwałtu, bo dziewczyna miała za krótką sukienkę. Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love no nie, mylisz się 31.10.14, 19:44 Czym innym jest chodzenie w "zbyt krótkiej" spódnicy po parku, a czym innym przebieranie się 13 nastolatki aktywnej seksualnie za dorosłą i przyłażenie tak na imprezy seksualne do dorosłych. Tam przede wszystkim ta matka powinna dostać karę więzienia, a skoro ona uniknęła tego to i Polański może. Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: no nie, mylisz się 31.10.14, 19:53 To, że nie była dziewicą nie znaczy, że była aktywna seksualnie. Być może wcześniej też ją ktoś zgwałcił. Z tego co wcześniej pisano, to nie była inicjatywa dziewczynki, tylko jej matki. I owszem, uważam, że ona też powinna za to odpowiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
jan.kran Re: no nie, mylisz się 31.10.14, 20:06 Odsiedział tylko 1,5 miesiąca bo 90 dni to było maksimum ale mógł być wypuszczony w czasie obserwacji wcześniej. I nie on zadecydował że odsiedzi mniej tylko psycholog wiezienny i dyrekcja wiezienia. Co rozwśscieczyło sędziego. To że Samantha nie była przecietną trzynastolatka ani fizycznie ani mentalnie i że nie byla dziewicą nie usprawiedliwia tego co zrobił Polanski. Ale pisanie że jest pedofilem i zboczeńcem to przegiecie w druga strone. On wykorzystał okazję , ona na to pozwoliła ze strachu , podziwu ze aż Polanski sie nią , zaiteresował , z checi zamponowania swojemu otoczeniu. Została bardzo skrzywdzona i to jest fakt i kara powinna być orzeczona. Ale kara jasna , czarno na białym , a nie trzymanie Polanskiego w szachu i niepewnosci. Projekt filmowy , Papiillon , stracił , potem kolejny film z Redfordem i siedział nie wiedzac czy jak i kiedy zostanie ukarany. Amerykański wymiar sprawiedliwości nie jest jasny i sprawiedliwy i nie działa według naszych europejskich norm. On o tym wiedział , poza tym amerykańskei brukowce i konserwatywna opinai i tak go juz zlinczowaly i skazały wiec nie czekał tylko uciekł. Może pochopnei , ale ja go w pewien sposób rozumiem. Nie uciekł przed karą bo winy nie negował tylko przed jej nieprzewidywalnościa. A jak już poruszyłam sprawę dziewictwa Samanthy to na pewno jej partnerem był jej aktualny chłopak o czym powiedziała Polanskiemu. Ona pochodziła z moim zdaniem z nie calkiem zdrowej rodziny , ojczym i matka używali marijuany w sporych ilościach , matak była zafiksowana karierą córki , dziewczynka nie miała normalnego dziecinstwa i kreowala sie na starszą i brdziej cool niż była , prawdopodobnei wbrew sobie. Przez historię z Polanskim ma spaprane życie choć chyba teraz sobie poukładała i amerykańskei media dołożyły sie dodatkowo do krzywdy jaką jej zrobił Polanski. Jest dorosła kobietą i nie chce sie na nim mścić , może to że wybaczyła to za duże slowo ale chce mieć spokój. A za każdym razem jak ta afera jest wycigana to ona też dostaje odłamkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: no nie, mylisz się 31.10.14, 20:19 Wszystko ładnie pięknie. Tylko to nie jaka hipokryzja. Z jednej strony fajnie jest robić filmy w USA, dostawać nagrody, być traktowanym jak gwiazda. Z drugiej USA jest be, bo traktuje gwałciciela jak gwałciciela. Taki przeciętny gwałciciel, jest podobnie traktowany, nie wie jaką karę otrzyma, jak długo posiedzi. Czy sędzia, który mu się trafi akurat chce zabłysnąć w mediach? Nie wie. Dlatego powoływanie się na to jest nieco śmieszne, moim zdaniem. Ofiara została skrzywdzona i przez Polańskiego, i przez matkę i przez media. I nie dam sobie powiedzieć, że jakoś tam odpokutował. Minęło ponad 30 lat. Miał tysiąc pińset okazji by sprawę zakończyć, poddać się karze. On woli uciekać. Jego wybór. Tylko to egoistyczne w stosunku i do ofiary (każdy jego wyjazd, do innego kraju powoduje, że amerykanie zaczynają walczyć o jego ekstradycje, to powoduje, że media interesują się sprawą, być może wydzwaniają do ofiary) i do jego rodziny ( bo muszą znosić ciągłe zainteresowanie mediów, nerwy). Powinien sobie tylko zdać sprawę, że jak umrze, to obok jego osiągnięć, będzie też pamięć o tym, że wiecznie uciekał. Odpowiedz Link Zgłoś
jan.kran Re: no nie, mylisz się 31.10.14, 20:26 Nie jestem fanką Lisa ale warto przeczytać , zwłaszcza ten akapit : tomaszlis.natemat.pl/122351,co-z-tym-polanskim ###J est prawdą, że sędzia Rittenband, który w 1977 roku rozpatrywał w Los Angeles sprawę Polańskiego, używał jej do autopromocji. Zaproponował Polańskiemu układ - rezygnację ze ścigania go za cztery zarzuty w zamian za poddanie się karze za zarzut piąty, ale potem postanowił jednak układ unieważnić, doszedłszy do wniosku, że Polański w więzieniu przyda mu się bardziej niż Polański na wolności. Polański dostrzegając pułapkę uciekł z Ameryki. Jeden z prokuratorów w Los Angeles powiedział, że widząc to, co wyrabia sędzia, sam zrobiłby tak jak reżyser. Mamy więc sędziego-krętacza, ale przecież wciąż nie unicestwia to ani ciężaru przestępstwa, ani jego odrażającego moralnego wymiaru. Mamy też ofiarę. Samantha Geimer ma już dziś 50 lat. Rozmawiałem z nią w zeszłym roku w moim programie. Powiedziała, że Polańskiemu wybaczyła. Stwierdziła, że sędzia był manipulantem. Dodała, że jej pragnieniem jest, by sprawa została definitywnie zamknięta. Chce, by w pokoju i w spokoju żył Polański. A przede wszystkim sama chce mieć cały ten dramat za sobą. Nawiasem mówiąc Polański i Geimer jeszcze całkiem niedawno byli w mailowym kontakcie. Z tego co mówiła, owe maile z obu stron są życzliwe, a ze strony Polańskiego, pełne pokory i poczucia winy. Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: no nie, mylisz się 31.10.14, 20:32 Minęło ponad 30 lat. Ruch jest po jego stronie. On woli uciekać. Niech ucieka. Ja moge jego postawę oceniać. I tyle. Jego wybór. Odpowiedz Link Zgłoś
jan.kran Re: no nie, mylisz się 31.10.14, 20:35 Na wszystkie mojej wywody , argumenty przemyślenia , dowody Oqoq odpowiadasz swoimi emocjami a nie faktami. Ja już takich dyskusji przeprowadziłam taka ilość że nie mam ochoty bic piany. Ja podaje konkretne faty, dukumentacje , cytaty. Tak że umówmy sie na zakończenie naszej dyskusji chyba że zadasz sobie trud na patrzenie obiektywnei a nie emocjonalnei i troche na ten temat poczytasz. Pozdrawiam. Ula Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: no nie, mylisz się 31.10.14, 20:46 JAkie fakty? Uciekł - uciekł - to jest fakt. Można oceniać, czy miał powód, czy nie. Ale to jest fakt. To, że ofiara mu wybaczyła, chce zakończenia sprawy - to tez fakt. Tylko to nie ma znaczenia z prawnego punktu widzenia. Bo prawo w tym względzie, nie przewiduje przedawnienia i nie przewiduje, że na skutek wybaczenia, prokuratura przestanie kogoś ścigać. I to jest fakt, a nie emocje. Cytat z Lisa. Ok. Tylko to jest komentarz, wyjaśnienie okoliczności. Polański mnie ani grzeje, ani ziębi. Sama kierujesz się emocjami podkreślając ile to na ten temat czytałaś. Rozumiem, że nikt kto nie przeczytał tyle co Ty nie prawa do własnego zdania na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love ale po co bronisz amerykańskiego prawa? 31.10.14, 20:52 W PL to przestępstwo się już przedawniło i nie można za nie ścigać. To, że amerykanie coś-tam chcą ścigać, to niech sobie ścigają, ale na swojej ziemi i nie znaczy to jeszcze, że PL powinna się na każdą ekstradycję zgadzać. USA blokuje każdą ekstradycję do PL jak może i się większości nie udało przeprowadzić. Może nawet żadnej. Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: ale po co bronisz amerykańskiego prawa? 31.10.14, 21:08 Przepisy ekstradycyjne, to jest osobna bajka. I gdyby patrzeć na literę prawa, to Polska nie powinna go wydawać. Ale moje uwagi tego nie dotyczyły. Dotyczyły tylko tego co sądzę na ten temat. Zdarzenie miało miejsce w USA i wg tamtego prawa powinno być sądzone. To, że się u nas przedawniło - ma skutek w przypadku przepisów ekstradycyjnych. A żeby stwierdzić, czy USA nie zgadzają się na każdą ekstradycję, to trzeba mieć jednak podstawy, znać te wszystkie sprawy, także od strony prawnej, dokumentów, dowodów, a nie tylko wiedzę z art. w gazetach. Ja tej wiedzy nie mam, Ty jak mniemam też nie. I żeby nie było. Nie bronię amerykańskiego prawa. Co więcej, mam świadomość, że każda ze stron na tej sprawie chce i chciałaby wiele ugrać. Ale nie zmienia to mojej negatywnej oceny postawy Polańskiego. Tyle i tylko tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
jan.kran Re: no nie, mylisz się 31.10.14, 21:26 oqoq74 napisał(a): > Polański mnie ani grzeje, ani ziębi. > Sama kierujesz się emocjami podkreślając ile to na ten temat czytałaś. Rozumiem > , że nikt kto nie przeczytał tyle co Ty nie prawa do własnego zdania na ten tem > at. --------> Ciebie ani ziębi ani grzeje a mnie owszem. Właśnie dlatego że tyle wiem na jego temat. Każdy ma prawo do własnego zdania ale jednak uważam że gdybanie a znanie faktów to dwie różne sprawy. Poza tym dla mniei Polanski jest znakomitym i jednym z ulubionych reżyserów , zarazem jego biografia mnie i porusza i tak ... jest moim ideałem , glównie ze względow artystycznych. Wiele razy ja i jego fani zastanawialiśmy się jakby się potoczyło jego życie reżysera gdyby nie musiał uciekać... Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: no nie, mylisz się 31.10.14, 21:34 Ale ja nie neguję, że to wybitny reżyser. Sama lubię jego filmy. Sorry, ale z Twojej wypowiedzi wynika, że nie jesteś obiektywna. Jeśli określasz go ideałem, to trudno oczekiwać, że nie będziesz go usprawiedliwiać. Odpowiedz Link Zgłoś
turzyca Re: no nie, mylisz się 03.11.14, 15:11 > Taki przeciętny gwałciciel, jest podobnie traktowany, nie wie jaką karę otrzyma > , jak długo posiedzi. Czy sędzia, który mu się trafi akurat chce zabłysnąć w me > diach? Nie wie. W Europie wie. Mniej wiecej, ale wie. Moze zajrzec do kodeksu karnego i sprawdzic, jaka kara jest przewidziana za poszczegolne uczynki. Nawet jak sedzia zechce zablysnac, to istnieje gorna granica wymiaru kary. W Stanach za ten sam uczynek typu posiadanie marihuany mozna dostac i jakies roboty spoleczne i dozywocie. Swoboda sedziow jest znacznie wieksza. Odpowiedz Link Zgłoś
jakw Re: no nie, mylisz się 31.10.14, 22:45 jan.kran napisała: > Projekt filmowy , Papiillon , stracił , potem kolejny film z Redfordem i siedz > iał nie wiedzac czy jak i kiedy zostanie ukarany. Zwykłemu Kowalskiemu czy Smithowi też pewnie by się w takiej sytuacji życie zawodowe porąbało. W aktualnym polskim systemie to może nawet dłużej by siedział, bo rozprawa byłaby pewnie za 5 lat. > Ona pochodziła z moim zdaniem z nie calkiem zdrowej rodziny , ojczym i matka u > żywali marijuany w sporych ilościach , matak była zafiksowana karierą córki , > dziewczynka nie miała normalnego dziecinstwa i kreowala sie na starszą i brdzie > j cool niż była , prawdopodobnei wbrew sobie. Ale czy tu usprawiedliwia faceta o 30 lat starszego? Odpowiedz Link Zgłoś
burina Re: Polański 01.11.14, 03:58 >Podaruję sobie pisanie z dużej litery , to moja staroświecka maniera okazujaca szacunek . Yyy? Reguła pisania zaimków z dużej litery jest nadal aktualna. No ale jak to z regułami bywa, trzeba umieć je stosować. A jak się chce łamać reguły, to trzeba z kolei umieć to łamanie dostosować. A jeśli uznać Twój zabieg stylistyczny za manierę, to też uważaj, bo ona już od jakiegoś czasu nie służy wyrażaniu szacunku, a 'obsikaniu swojego terytorium' na słitaśnych forach i blogusiach, gdy piszesz o swoim TŻecie i grupie odjazdowych przyjaciół. Ewentualnie manierę tę można zaobserwować u ludzi, którym gdzieś tam dzwoni, że jakieś zaimki należy pisać z dużej litery, ale nie są sobie w stanie przypomnieć kiedy i jakie więc dla pewności stosują dla wszelkich możliwych. Zaręczam Ci, że nie chcesz być zakwalifikowana do tej szufladki. PS. Jakby co, to służę materiałami poglądowymi Odpowiedz Link Zgłoś
burina Re: Polański 01.11.14, 04:24 A tak w ogóle, to obie zacznijmy od tego: Wielka litera Odpowiedz Link Zgłoś
szalona-matematyczka Biedny dziadek Polanski, no biedny... 03.11.14, 12:34 Tak, powinni go jak najbardziej odstawic w kajdankach do USA, gdzie powinien dostac (wg mnie) zasluzona kare. Brzydze sie mezczyznami wykorzystujacymi kobiety, a podwojnie brzydze sie facecikami gwalcacymi dzieci. Dla mnie jest nieistotne ile on teraz ma lat, powinien odpowiedziec za swoje przestepstwo. Tak samo jestem za tym by 80-90-letni byli SS-mani, ktorzy w latach 30./40. XX wieku mordowali ludzi odpowiadali karnie za swe przestepstwa. I mi to lata, ze oni dopiero teraz zostali zlapani (bo oczywiscie caly czas sie skutecznie ukrywali), ze oni teraz tacy biedniutcy, bo tacy starzy i chorzy. Ich ofiary tez byly bezbronne. Kare powinno sie wg mnie wymierzyc tez ze wzgledow spolecznych, zeby nastepni potencjalni gwalciciele dzieci (jak Polanski) lub mordercy (jak SS-mani) wiedzieli, ze sprawiedliwosc ich kiedys dopadnie i wtedy nie ma zmiluj. Odpowiedz Link Zgłoś
hamerykanka Re: Polański 31.10.14, 19:03 Tak. Tez jestem matka corki i uwazam, ze sprawiedliwosci powinno stac sie zadosc, niezaleznie kim osoba oskarzona jest.A nawet tym bardziej, zeby skonczylo sie to spoleczne przyzwolenie na "politykom, sedziom, artystom etc mozna wiecej". Odpowiedz Link Zgłoś
elle.hivernale Re: Polański 31.10.14, 20:01 To co zrobił było obrzydliwe i naganne, ale już widzę jak w analogicznej sytuacji USA wydaje Polsce swojego znanego reżysera. Odpowiedz Link Zgłoś
mishkoo Re: Polański 01.11.14, 12:57 Dokładnie. Niech USA wyda swoich przestęców o których ekstraducje domaga się Europa...choćby tych pilotòw którzy zerwali kolejkę we Włoszech-20 osób zginęło, a oni wciąż bezkarni. Odpowiedz Link Zgłoś
jamesonwhiskey Re: Polański 31.10.14, 20:39 Cos wam sie baby pomieszalo nie jest zadnym banita I nigdzie nie ucieka zyje sobie na wypasie we francji, szwajcarii I w pompie ma te cale stany Odpowiedz Link Zgłoś
jan.kran Re: Polański 31.10.14, 21:09 Dzieki Ematce znowu na coś ciekawego natrafiłamPP Tak mnie zirytowala ta dyskusja że odswieżyłam sobie wiedzę i poszukałm nowych źródeł , tylko po polsku bo nie mam siły tłumaczycć. I znalazlam wywiad , wysłuchałam go przed chwilą.Po pierwsze uważam że osoby biorące udział w tej dyskusji powinny go koniecznie wysłuchać. Po drugie ciekawa jestem bardzo opinii na temat tego wywiadu a zwłaszcza jak widza i odbieraja Samanthę Geimer. www.youtube.com/watch?v=voiRyN5R6uc Odpowiedz Link Zgłoś
vre-sna Re: Polański 01.11.14, 11:31 Ten wywiad pokazał, jak można zniszczyć życie komuś, kto w ogóle jest niezawinioną stroną w tej historii. Ona była młoda i niedojrzała, on był starym wyjadaczem c.pek. Znielubiłam go po wysłuchaniu tego wywiadu. Pozytyw jest taki, że kobieta jest silna i nie załamała się. I będąc ofiarą jednak ma najpierwsze prawo do wypowiedzi w kwestii ukarania Polańskiego. Należy to zdanie uszanować. Tylko dlaczego odnoszę wrażenie, że nie chce aresztu i skazania nie dlatego, że wybaczyła. Ona nie chce przechodzić przez piekło opowiadania o tym, chce też chronić rodzinę przed mediami. Gnojek odcisnął piętno na jej życiu. Odpowiedz Link Zgłoś
vre-sna Re: Polański 01.11.14, 11:38 Ofiary mają przechlapane, zwlaszcza, gdy dojdzie do skrzywdzenia przez osoby znane. Samson, Allen, dyrektor poznańskiego chóru, znany brytyjski dziennikarz. Nie wierzy się ofiarom tylko publicznemu wizerunkowi sprawcy. To jest chore. Odpowiedz Link Zgłoś
jakw Re: Polański 01.11.14, 12:37 vre-sna napisała: > Ofiary mają przechlapane, zwlaszcza, gdy dojdzie do skrzywdzenia przez osoby zn > ane. Samson, Allen, dyrektor poznańskiego chóru, znany brytyjski dziennikarz. N > ie wierzy się ofiarom tylko publicznemu wizerunkowi sprawcy. To jest chore. Ja pamiętam, jak któryś celebryta kilka lat temu wypowiadał się, że ta 13-latka to przecież była dziwka i o co wogóle chodzi, skoro nie była dziewicą. Wychodziło niemal na to, że to prawiczek Romek został podstępnie zmuszony do seksu. Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: Polański 01.11.14, 12:32 Też odniosłam wrażenie, że każde na nowo rozgrzebywanie tej sprawy jest dla niej trudne. I chciałaby spokoju i dla siebie, i dla rodziny. Gdyby wtedy ten proces się odbył, on został skazany. Ona mogłaby mieć inne życie. No i to co dziś o tej sprawie sama mówi, jest spojrzeniem dorosłej kobiety, z doświadczeniem wielu lat ciągłego przypominania jej o tym zdarzeniu. Odpowiedz Link Zgłoś
vre-sna Re: Polański 01.11.14, 13:22 Ona ma pretensje do wymiaru sprawiedliwości nie o brak skazania sprawcy, ale o nieuczciwość sędziego, którego działanie spowodowało ucieczkę Polańskiego, co z kolei skutkowało niemożnością przeprowadzenia całej procedury, rozpętało się piekło, które trwa do dziś. Imho, nietrafiony link. Nie broni Polańskiego, utwierdza, że stary dziad był winny i powinien był być ukarany. Odpowiedz Link Zgłoś
pomidorpomidorowy Re: Polański 31.10.14, 21:39 a gdyby nie nazywal sie Polanski tylko Kowalski? Odpowiedz Link Zgłoś
jan.kran Re: Polański 31.10.14, 21:45 To pewnie dziś nie byłoby tego wątku Po pierwsze Samantha by nie byla tak zainteresowana Kowalskim jak Polanskim , sędzia by przez Kowalskiego nie widział dalszego szczebla do kariery , a jakby Kowalski uwiódł nieletnią to by odsiedział co mu sie należy a nie byłby ciągany medialnie przez światowe media kilkadziesiąt lat a ta nieszczesna Samantha razem z nim. Odpowiedz Link Zgłoś
vre-sna Re: Polański 01.11.14, 11:56 Stary cap kontra młoda i niedojrzała, otumaniena narkotykiem dziewczynka. To jest szósta / siódma klasa szkoły podstawowej (wg starego). Na dzisiejsze gimnazjalistka. Odpowiedz Link Zgłoś
pomidorpomidorowy Re: Polański 01.11.14, 11:53 inne traktowanie bo jest znany?to co niby odsiedzial to jakas kpina....gdyby to byl Kowalski zostalby zlinczowany w swoim srodowisku a tutaj...hmmm zawsze jakas wymówka ze niby nie wiedzial ile ma lat etc Odpowiedz Link Zgłoś
vre-sna Re: Polański 01.11.14, 12:07 Tło polityczne nie zwalnia z odpowiedzialności, gość miał 43 lata w momencie popełnienia czynu. Sorry, ale w tym wieku myślenie k.tasem jest żałosne. Odpowiedz Link Zgłoś
feniks_z_popiolu Re: Polański 01.11.14, 05:39 Mam mieszane uczucia. Z jednej strony zasłużył na karę. Argumenty że wydawało mu się iż dziewczyna jest starsza do mnie nie trafiają. Tym bardziej jak spojrzy się na sprawę w kontekście jego innych ówczesnych zachowań. Ale z drugiej strony ten 81 latek starszy gość już swoje odcierpiał. Trochę posiedzial w więzieniu trochę w areszcie domowym. Może wystarczy? Nie wiem jak to od strony formalnej wygląda musimy czy nie musimy go wydać? Odpowiedz Link Zgłoś
jakw Re: Polański 01.11.14, 12:40 Formalnie to już kilka lat temu MS się wypowiadał, że w Polsce po takim czasie takie czyny ulegają przedawnieniu i w związku z tym nie ma podstaw do ekstradycji. Odpowiedz Link Zgłoś
lelija05 Re: Polański 01.11.14, 12:07 A może on miał coś więcej za uszami niże tylko tę jedną 13 latkę... Odpowiedz Link Zgłoś
pomidorpomidorowy Re: Polański 01.11.14, 12:26 jedno ujawnione a skoro gustowal... Odpowiedz Link Zgłoś
kamunyak Re: Polański 01.11.14, 15:29 polecam obejrzenie filmu mającego opinie najlepiej oddającego tamtą sytuację. Roman Polański - Ścigany i pożądany Sprawa nie jest wyłacznie czarno - biała. Mamusia pokrzywdzonej to aktorka, podrzędna ale jednak znająca sytuację w branzy i zwyczaje tam panujące. Jeśli taka osoba przyprowadza swoją córke do dwóch chłopów, mających opinię kobieciarzy i imprezowiczów, tak to ujmijmy, i zostawia dziewczę z nimi samą, to jest to mało rozsądne, co najmniej. Ba, nasuwa się sugestia, ze nie było to działanie przypadkowe i nierozmyślne. Ale, najwidoczniej, coś poszło nie tak skoro potem mamusia poleciała na policje. Dodatkowo, dopiero co Polański "umozliwił" karierę niejakiej nastassji kinski, która po związku z nim właśnie, jako 15-latka, zaistniala w branzy filmowej. O tym zapewne mamusia aktorka wiedziała. Wszystko to wskazuje, ze kierowanie swoja córeczką było jak najbardziej świadome. I jeszcze ciekawostka, otóz biedne dziewczę nie było dziewicą. Czyli, 13-latka juz miała za soba seksualna inicjację. Ciekawe, kto tym razem nie pomogł jej w karierze? pomijajac to, fakt jest faktem, ze polański nie powinien byl zrobic tego, co zrobił, bez wzgledu na wszystko. Jednak cały późniejszy bieg spraw pokazuje, że wszystko szło nie tak, jak powinno. Sędzia, z pobudek osobistych, nie dotrzymywał żadnych warunków zawrtej ugody (umowy) z adwokatem Polańskiego. Publicznie (w prasie) oglosił, że "wsadzie tego polaczka do więzienia na zawsze". Wcześniej omówione warunki odbycia kary itp itd były inne. Nie ma sie co dziwic, ze Polański do USA nie wrócił. Dziewczyna, łącznie ze swoją mamusią, święta nie była. Dostały forsę za ten "gwałt", chyba niezłe. Sędzia zrobil proces pokazowy, nie był obiektywny a ze sprawiedliwoscia miał tyle wspólnego co np. procesy z okresu stalinowskiego w PRL. Dziś nikt w Polsce nie ma wątpliwosci co do wartości tamtych wyroków. Co do wartosci tego też są uzasadnione wątpliwości. Nie ma żadnego powodu żeby wracać do tamtej sprawy. Nikt tego nie chce, takze sama zainteresowana a to ona właśnie powinna przede wszystkim o tym decydować. W końcu to jej stała się "krzywda". W tym wszystkim nie chodzi o sprawiedliwosc a o zemstę. Czyli, jeden z najpaskudniejszych motywów działania. Nie ma żadnego powodu żeby nasz kraj sie na to godzil. Odpowiedz Link Zgłoś
vre-sna Re: Polański 01.11.14, 15:46 Stała się krzywda, bez ujęcia w cudzysłów. Matka, reżyser, realia. I zmanipulowana, niewinna w tej sprawie dziewczynka. Ona nie chce kary, bo za każdym powrotem do tematu odbija się ta sprawa rykoszetem na jej życiu. Ona nie jest winna bycia córką aktorki i nie jest winna chuci dojrzałego mężczyzny. Słowo krzywda więc nie powinno być słowem nieprawdziwym. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Polański 01.11.14, 15:59 Zgadzam się, ten cudzysłów wyjatkowo nie na miejscu, podobnie zresztą jak argument, ze dziewczynka nie byla dziewica. To nie ma nic do rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
kamunyak Re: Polański 01.11.14, 18:56 > Stała się krzywda, bez ujęcia w cudzysłów. Tak, tylko, że skrzywdziła ją przede wszystkim matka, z rozbuchanymi ambicjami. O tym teraz już nikt nie mówi. Stąd ten cudzysłów. Poza tym to sama wraca do sprawy. O ile się nie myle to książke napisała o sprawie, czy nie? Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: Polański 01.11.14, 18:59 Raczej nie ma wyboru, bo przy każdym pobycie Polańskiego w kraju, z którego możliwa byłaby ekstradycja temat wraca i za każdym razem do niej wydzwaniają. Serio myślisz, że odpowiada tej kobiecie, kolejny i kolejny raz odpowiadać na pytania jak to było, co myślała, co czuła? Odpowiedz Link Zgłoś
vre-sna Re: Polański 01.11.14, 19:03 Obejrzyj zalinkowany przez Jana wywiad to się dowiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: Polański 01.11.14, 16:50 Nie zapadł żaden wyrok w tej sprawie, poza ugodą cywilnoprawną. Więc z łaski swojej trzymaj się faktów. Obrona dojrzałego reżysera, przez przedstawianie ofiary jako nastoletniej puszczalskiej, jest obrzydliwe. Ona była dzieckiem. Została skrzywdzona przez Polańskiego, przez matkę, media i wymiar sprawiedliwości. No, zaiste, biedny misio z tego reżysera. Dziewczynka sama chciała. To mi przypomina pewien tekst, jednego księdza, że to dzieci nakłaniają biednych księży do gwałtu. Skoro można wysnuwać wniosek, że Polański jest ofiarą spisku matki i córki, to równie prawdopodobny jest wniosek, że cała ta sprawa ze ściganiem go przez amerykański wymiar sprawiedliwości jest mu na rękę. Przy okazji każdej promocji filmu w różnych krajach, czy otrzymanych nagrodach, sprawa wraca jak bumerang, przynosząc rozgłos. Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love 12-latków sądzi się w USA jak dorosłych, więc nie 01.11.14, 17:04 przesadzajmy z tą niewinną 13-latką, wielce skrzywdzoną i nie wiedzącą co się dzieje na około. Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: 12-latków sądzi się w USA jak dorosłych, więc 01.11.14, 19:01 Oczywiście. Na pewno z pełną premedytacją zmusiła go, by zrobił to co zrobił. Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love to całkiem możliwe, skoro 12 latki mogą pociągnąć 01.11.14, 20:41 za spust z premedytacją i zabić świadomie drugą osobę.... Odpowiedz Link Zgłoś
kamunyak Re: Polański 01.11.14, 18:33 więc odpowiadać karnie powinna także matka. Za niedopełnienie obowiązku opieki. Nie piszę, że mała jest "puszczalska". Nie piszę, że jest winna całej sytuacji, przeciwnie, ja przede wszystkim obarczam odpowiedzialnością matkę. Ale to, że dziewczynka miala już kontakty seksualne, jest faktem, stwierdzonym w toku rozprawy. No, przepraszam, to nie jest norma dla 13-latki. Ja, w tym wieku bedąc, raczej zastanawiałam się czy dostanę lalkę pod choinkę a z koleżankami nie rozmawiałam o prezerwatywach, one raczej też nie miały takich doswiadczeń. To, czy dziewczynka została skrzywdzona takze przez media itd to sprawa nie mająca związku z wątkiem, mówimy o Polańskim. Obejrzałaś film? nie! lepiej jest oburzać się na podstawie "uprzejmie donoszę". Ja obejrzałam. A wyrok nie zapadł ale był juz "dogadany" miedzy sedzią a adwokatem. Dopóki sędziemu się nie odmieniło bo urażona została jego ambicja. Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: Polański 01.11.14, 18:57 Wątek dotyczy Polańskiego, a nie matki dziewczynki. Gdybyś przeczytała moje wypowiedzi, wiedziałabyś, że nie neguję jej winy, ani tego, że sędzia, czy prokurator chciał na tej sprawie się wybić. Tyle, że to są sprawy poboczne. Fakt jest jeden, Polański uciekł. Gdyby zależało mu na zakończeniu tej sprawy, to zrobiłby wszystko by ją zakończyć. I usprawiedliwianie tego, bo zły sędzia się uwziął jest niepoważne. Pisałam wyżej. Dla mnie jego postępowanie jest egoizmem. I co z tego, że miała kontakty? To wcale nie oznacza, że Polański mógł zrobić to co zrobił. Polański dokonał wyboru, ponosi tego konsekwencje. I tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
vre-sna Re: Polański 01.11.14, 18:59 Nie ma znaczenia, czy była dziewicą czy nie. Dla mnie tak samo obrzydliwi są mężczyźni, którzy korzystają z usług seksualnych tajskich dzieci, które też bywają niestety wcześniej doświadczne aniżeli rówieśnicy z Europy. Akurat ten argument jest kompletnie bez sensu. Mało tego, skoro sama zainteresowana stwierdziła, że w tamtym okresie padło mnóstwo kłamstw na jej temat i jej matki to tym bardziej bym była sceptyczna. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Polański 01.11.14, 19:22 Wg mnie nieswietnie. Wina matki, bardzo prawdopodobna, nie umniejsza odpowiedzialnosci Polańskiego. A rozważania na temat dziewictwa (czy jego braku) dziewczynki uwazam za ponizej wszelkiej krytyki. Z tym wszystkim, na odpowiedź postawiona w inicjujacym wątek poscie, odpowiadam zdecydowanie "nie", nie powinno dojść do ekstradycji. Tym, które siegają po argument więzienia za batonik, odpowiem, że Polański jest w identycznej sytuacji - mnostwo ludzi unika kary za poważne przestepstwa, ale zazwyczaj są to ludzie "środka" - lokalni politycy, prawnicy, lekarze, biznesmeni. Najgorzej maja ci z dwoch końcow skali - ci najbiedniejsi i ci najbardziej widoczni. Odpowiedz Link Zgłoś