01.11.14, 22:42
Historia póki co krótka i wystąpiła potrzeba rad smile
Dziś zlokalizowałam 2 żywe owsiki w okolicy odbytu córki, przed zaśnięciem wierciła się i pupa ją swędziała. Od dwóch dni często chodzi robić kupę.
Czy jeśli pójdę jutro do przychodni z opieką nocną / weekendową dostanę receptę na skuteczny lek?
Co polecacie ?
Obserwuj wątek
    • mamawojtuska79 Re: Owsiki :/ 02.11.14, 01:46
      Nigdy nie miałam takiego problemu, ale na owsiki to chyba skuteczny lek to pyrantelum, recepta dla wszystkich domowników. Czeka cię także mega sprzątanie w domu, gotowanie pościeli itd.. Jednym słowem współczuję.

PS. Mój synek od września chodzi do przedszkola, cholernie się boję że przywlecze mi jakiegoś pasożyta do domu.
    • szmytka1 Re: Owsiki :/ 02.11.14, 09:23
      Vermox, małe tabletki, opakowanie coś koło 3 zł płaciłam 2 tyg. temu, ale nie wykorzystałam bo się okazało, ze syn ma atak wyrostka, a nie pasożyty. Tabletki przyjmuje się w odstępie 2 tygodni. Pyrantellum wg mojego lekarza nieskuteczne na to cholerstwo.
      • heca7 Re: Owsiki :/ 02.11.14, 11:15
        No zazdroszczę. Ja raz musiałam kupić dla dziecka. Poszłam do lekarza i się zaczęło. Najpierw musiałam ... 3 razy zrobić badanie kału na obecność pasożytów- a bo może to nie owsiki? Nie kooźwa miniaturowe dżdżownice tongue_out U dziecka więc nie było tak łatwo. Dopiero po otrzymaniu wyników po raz trzeci dostałam receptę. Chore uncertain
    • feiticeira Re: Owsiki :/ 02.11.14, 12:34
      Mogą wam kazać zrobić badania. W badaniach z kału może nic nie wyjść, lepiej jest zrobić badanie na szkiełku - rano, przed poranną toaletą, wziąć taśmę klejącą i kilkukrotnie przytknąć w okolicę odbytu, potem nakleić na szkiełko i zanieść do labu.
      Kiedy już będziesz miała receptę na leki to czeka Cię WIELKIE SPRZĄTANIE.
      Usuwasz kurz nawet z takich zakamarków, w które nigdy nie zaglądałaś.
      Gotujesz wszystko, co da się wygotować, jeśli się czegoś wygotować nie da, to chowasz to gdzieś na pół roku.
      Pierzesz firany i zasłony, narzuty, koce, co tam masz.
      Prasujesz to wszystko w jak najwyższej temperaturze można.
      Myjesz zabawki, pierzesz pluszaki.
      Jeśli się da, przejedź po materacach łóżek, kanap, wersalek, krzeseł itp żelazkiem.
      Odkaź łazienkę.
      Bieliznę zmieniajcie tylko w łazience.
      Wszystkie gatki i ręczniki wygotuj, potem uprasuj.

Powodzenia w walce, właśnie to wszystko przechodziłam dwa tygodnie temu.
      • feiticeira Re: Owsiki :/ 02.11.14, 12:37
        aa i jeszcze dodam, że nam przepisano Zentel, jednorazowa dawka. Lekarka, ktora to przepisywała, twierdziła, że po tej jednej tabletce będziemy uzdrowieni. Faktycznie, dziecku objawy minęły, ale w necie czytałam, że jedna dawka to może być za mało. Zobaczymy, jestem czujna wink
        • anyx27 Re: Owsiki :/ 02.11.14, 18:29
          Moja rada - każde dziecko powinno być odrobaczane regularnie raz w roku, podobnie, jak odrobacza się pieski i kotki wink Polecam Vermox + oczywiście dieta, probiotyki, z naturalnych wspomagaczy olej z pestek dyni.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka