Dodaj do ulubionych

Do znających stolicę

06.11.14, 11:44
Zanim zaczę cokolwiek rozważać, podpowiedzcie, bo w stolicy byłam tylko rekreacyjnie i na zwiedzaniu.
Miejsce zamieszkania okolice Górczewskiej, nowe budownictwo.
Fajna miejscówka czy nie?
Czy w okolicy są jakieś podstawówki godne rozwagi, czy kiszka i mus wozić i zawozić wte i we wte. Jak z komunikacją miejską? Wiem, wujek google, ale wy znacie wszystko z pierwszej ręki...
Obserwuj wątek
    • priszczilla Re: Do znających stolicę 06.11.14, 11:50
      Górczewska ma kilka kilometrów, musiałabyś być bardziej szczegółowa. Najlepiej powiedz, o które konkretnie osiedle chodzi.
      • stacie_o Re: Do znających stolicę 06.11.14, 11:57
        obok Wola Parku (to się odmienia?) czy woli parku.
        • heca7 Re: Do znających stolicę 06.11.14, 12:05
          Obok Wola Parku. Nie odmienia się wink Mówi się jadę na Wolę, mieszkam na Woli.
        • beverly1985 Re: Do znających stolicę 06.11.14, 12:15
          Wybierając zamieszkanie w Warszawie ja i mąż zadaliśmy sobie pytanie: czy istnieje realne zagrożenie, ze któres z nas będzie pracować w okolicy tzw. "mordoru na Domaniewskiej" (zagłębie biurowe na Mokotowie w beznadziejnym dojazdem, gdzie do najbliższego metra jest 20-30 minut). Niestety odpowiedź była "tak", i w takim układzie północne dzielnice Warszawy, jak Górczewska, odpadały.

Jeśli wam nie grozi przepychanie się przez pół miasta do pracy to można tam mieszkać. Dość blisko jest park Moczydło, pływalnia pod nosem, szkoły i przedszkola są (nie wiem jak z ich dostępnością). Wola to stara dzielnica, stąd infrastruktura juz wybudowana. Za 5-6 lat ma tam być wybudowana stacja metra "Wola Park".
          • stacie_o Re: Do znających stolicę 06.11.14, 12:25
            Stary szuka pracy, dostał propozycję właśnie z wawy. Ale kontrakt na amx 2-3 lata, więc my przelotem. Mieszkanie jest firmy, więc nie mamy możliwości manewru, że jak nie ta lokalizacja, to inna. Co do tego, gdzie będzie pracować, to nie wiem konkretnie, bo pracuje sie tam, gdzie jest zlecenie.
            • beverly1985 Re: Do znających stolicę 06.11.14, 12:28
              No to jak nie macie możliwości manewru to bierzcie smile Najwyżej czasem będzie dość długo dojeżdżał, ale to w Warszawie norma. Trzebaby mieszkać w samym centrum byc mieć dobry dojazd wszędzie.
              • aagnes Re: Do znających stolicę 06.11.14, 12:32
                Miejsce jest beznadziejne - codziennie tamtedy przejezdzam i zastanawiam sie komu wpadl do glowy pomysl zbudowania tam osiedla. sa oczywiscie gorsze miejscowki - typu "nowa" białołęka. ale jezeli praca bardzo fajna i tylko na chwile to jakos przezyjecie.
                • priszczilla Re: Do znających stolicę 06.11.14, 13:05
                  Też nie lubię tego miejsca, ale jeśli nie musicie tego mieszkania kupować to da się wytrzymać.
              • rosapulchra-0 Re: Do znających stolicę 06.11.14, 12:57
                Urodzona w centrum Warszawy i mieszkająca tam większość swego życia - nie potwierdzam.
            • seniorita_24 Re: Do znających stolicę 06.11.14, 12:34
              To ie jest złe miejsce do mieszkania, jak blisko torów w nowych blokach to pewnie średnio, tak jak przy samej Górczewskiej ze względu na hałas. Jeśli chodzi o lokalizacje to pod kątem dzieci (żłobki, przedszkola, kluby, zajęcia dodatkowe dla najmłodszych jest dobrze). Z podstawówkami nie pomogę, bo to jeszcze mnie nie interesuje. Dojazd w kierunku centrum jest całkiem niezły, chociaż 30 minut do wg mnie minimum. Nie tak daleko są parki, trochę dalej las (tu już łatwiej samochodem, albo autobusem pod WAT podjechać). W Wola parku masz kino, fitness itp.
              Popatrz na Google Maps na sam blok i najbliższą okolicę, ale wg mnie to niezła lokalizacja.
    • antyideal Re: Do znających stolicę 06.11.14, 13:23
      Miejscówka jest dobra, choc nie jest to oaza ciszy i spokoju wink ale plusem jest
      bliskosc kilku parkow i lasku na Kole. Komunikacyjnie wg mnie tez jest ok.
      Za czas jakis bedzie wielkie rozgrzebywanie okolicy z powodu budowy metra,
      wiec warto sprawdzic czy nie przypadnie na okres Waszego pobytu.
      Ogolnie polecam, jak rowniez jedną z okolicznych podstawówek, szczegoly w razie
      potrzeby na priv wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka