Dodaj do ulubionych

Bilet ulgowy

10.11.14, 11:26
Tak odnosnie watku o 12 latce wyrzucinej z tramwaju zastanawiam się czy dziecko w wieku szkolnym nie posiadające legitymacji jak np moje dzieci które nie mieszkają w Pl a co za tym idzie nie mają Pl leg. Maja prawo korzystać z biletów ulgowych?
Obserwuj wątek
    • aurinko Re: Bilet ulgowy 10.11.14, 11:27
      Regulamin komu przysługuje ulga może być inny w każdym mieście.
      • baltycki Re: Bilet ulgowy 10.11.14, 11:46
        Ulgi przewidziane w ustawie sa ogolnopolskie.
    • przystanek_tramwajowy Re: Bilet ulgowy 10.11.14, 11:50
      Tak odnosnie watku o 12 latce wyrzucinej z tramwaju zastanawiam się czy dziecko w wieku szkolnym nie posiadające legitymacji jak np moje dzieci które nie mieszkają w Pl a co za tym idzie nie mają Pl leg. Maja prawo korzystać z biletów ulgowych?

A płacisz podatki w Polsce? Jeśli tak, to twoje dzieci powinny mieć zniżki. Jeśli nie, to nie widzę powodów, żeby miały jakiekolwiek ulgi.
      • owianka Re: Bilet ulgowy 10.11.14, 12:00
        > A płacisz podatki w Polsce? Jeśli tak, to twoje dzieci powinny mieć zniżki. Jeś
        > li nie, to nie widzę powodów, żeby miały jakiekolwiek ulgi.

Wyobraź sobie, że są takie kraje, które ulg na transport udzielają wg wieku każdemu dziecku każdej narodowości. Taka Austria, Holandia, Niemcy. Mało tego! Do 18. roku życia wpuszczają dzieci i młodzież za darmo do muzeów, gdzie normalnie bilet kosztuje ok. 20 euro! Również polskie dzieci i młodzież! Rozpasanie, już nie wiedzą, co z pieniędzmi robić.
        • memphis90 Re: Bilet ulgowy 10.11.14, 12:31
          > Wyobraź sobie, że są takie kraje, które ulg na transport udzielają wg wieku każ
          > demu dziecku każdej narodowości.
          Wyobrażam sobie takie kraje, ale wyobrażam też sobie, że Polska do nich nie należy.
          • a1ma Re: Bilet ulgowy 10.11.14, 23:41
            Wyobraź sobie, ze sa miasta, gdzie komunikacja publiczna jest za darmo. Dla wszystkich!!

Tylko co to wnosi do tematu?
      • edelstein Re: Bilet ulgowy 10.11.14, 12:03
        Buhahahhahahhahhahahhahahahah

Wyobraz sobie,ze w innych krajach uczniowie/dzieci jezdza za darmo lub z ulga bez wzgledu na to gdzie ich rodzice placa podatki.
        • przystanek_tramwajowy Re: Bilet ulgowy 10.11.14, 12:11
          Jak jakiś kraj stać, to mu nikt nie zabrania! Może nawet swoim obywatelom złote sracze fundować. Ale u nas bida aż piszczy (to wiem akurat z postów emigrantek), więc niech ci, co stąd uciekli, nie wyciągają łap po pieniądze z naszego dziurawego budżetu.

---
          Kazałam dzieciakowi wysiąść, mówiąc, że ze mną jej rodzice nie ustalali, że wraca z nami. Dzieciak przerażony, bo ona sama autobusami jeszcze nie jeździ i jak ona ma teraz wrócić. Powiedziałam jej by zadzwoniła do rodziców i odjechałam (by beatulek).
          • baltycki Re: Bilet ulgowy 10.11.14, 12:13
            Zmien ustawe.
            • edelstein Re: Bilet ulgowy 10.11.14, 12:24
              Ktora?
              • baltycki Re: Bilet ulgowy 10.11.14, 17:03
                o uprawnieniach do ulgowych przejazdów środkami publicznego transportu zbiorowego

• edelstein Re: Bilet ulgowy 10.11.14, 23:33
                  Eee Baltycki wg tego co zalinkowalam to rzecznik nie moze sie doprosic,by polskie dzieci uczace sie za zagramanica mialy ulgi,a co dopiero dzieci o innej narodowosci.
          • edelstein Re: Bilet ulgowy 10.11.14, 12:21
            Nie placac za przejazd dziecka wyciagam rece po kase?big_grin wow. Czyli uczniowie z Pl w Niemczech okradaja panstwo niemieckie jezdzac za freebig_grin
      • rosapulchra-0 Re: Bilet ulgowy 10.11.14, 15:40
        Co za skrajna głupota.
        Wyobraź sobie przystanku, że gdybyś na wakacje pojechała ze swoim dzieckiem np. do UK, to nie tylko dziecko ma zniżki na transport z racji wieku, ale i opiekę medyczną całkowicie za darmo, włącznie z lekami (do 16 r.ż.) i to bez względu na to, czy płacisz podatki w Polsce czy innym Urugwaju.
        A takich krajów jak UK jest całkiem sporo.
        Więc twoja wypowiedź świadczy tylko i wyłącznie o bardzo pustej i mocno ograniczonej głowie. No chyba że trollujesz, to wtedy sorry.
      • majka003 Re:Legitymacja=zniżka 10.11.14, 16:47
        No to zagnę was. Jechaliśmy w wakacje pociągiem(młoda nie miała legitymacji) i pan konduktor stwierdził,że ZNIŻKA przysługuje tylko DO LEGITYMACJI!!To nic,że np. widać że dziecko szkolne,itp. LEGITYMACJA=ZNIŻKA. Po rozmowie udało nam się i nie musiałam kupić biletu całego. Skończyło się na upomnieniu.
        • rosapulchra-0 Re:Legitymacja=zniżka 10.11.14, 17:04
          A pan kontroler to pierwszy po Bogu?
    • demonii.larua Re: Bilet ulgowy 10.11.14, 11:56
      >Maja prawo korzystać z biletów ulgowych?
      W przypadku dzieci szkolnych i starszych uczących się dokumentem potwierdzającym prawo do ulgi jest legitymacja szkolna/studencka. Zagraniczni mogą się legitymować legitymacją ISIC. Czyli nie ma legitymacji - nie ma ulgi.
    • morekac Re: Bilet ulgowy 10.11.14, 11:59
      W Warszawie wygląda to tak:
      np. ulga 50%:
      Dzieci i młodzież od 1 października roku kalendarzowego, w którym kończą 7 lat do ukończenia 16 roku życia- Dokument ze zdjęciem zawierający datę urodzenia- czyli dziecko musi mieć ze sobą paszport/dowód itp.
      Starsze nieletnie i studenci muszą mieć legitymację szkolną/studencką.
      Myślę, że to zależy od tego, czy do ulgi uprawnia bycie uczniem czy wiek dziecka.
      • baltycki Re: Bilet ulgowy 10.11.14, 12:11
        Uprawnia bycie uczniem, Warszawa wyszla z slusznego zalozenia, ze kazde dziecko do ukonczenia 16 lat jest uczniem.
        Szkoda, ze poslowie z takiego nie wyszli i nie dokonali stosownego zapisu w ustawie.
    • edelstein Re: Bilet ulgowy 10.11.14, 12:17
      brpd.gov.pl/aktualnosci-wystapienia-generalne/w-sprawie-ulg-na-przejazdy-srodkami-komunikacji-publicznej
      Spoko nawet jakby mialy zagramaniczna to matoly w Pl jej nie respektuja.Jestem za tym by Polscy uczniowie nie mieli znizek za granica tak dlugo az w Pl zaczna respektowac inne legitymacje niz polskie.Slodkie,ze polskie czterolatki musza miec dowod,ze sa czterolatkamitongue_out

"...Bezkompromisowa,nie ma nic do stracenia.Nikogo nie kocha i zdania nie zmienia.Sto procent szaleństwa-tak,to jest jej opcja.Wie,jak zapominać,dobrze zna sie na chłopcach.Gryzie tak,jak suka,jest łagodna tak,jak owca,jest bliska jak siostra i wciąż tak bardzo obca..."
    • dokach Re: Bilet ulgowy 10.11.14, 21:11
      u nas nie mogą, musi być legitka polskiej szkoły.
      • rosapulchra-0 Re: Bilet ulgowy 10.11.14, 21:44
        Jesteś na 100% pewna?
    • jakw Re: Bilet ulgowy 10.11.14, 23:12
      W Wwie regulamin rzecze, że podstawą ulgi 50% dla dziatwy w wieku 7-16 lat jest dokument ze zdjęciem i datą urodzenia. Powyżej tego wieku, w przypadku dzieciątek uczących się lub studiujących w zagranicznych szkołach/uczelniach - ważna na dany rok kalendarzowy legitymacja ISIC. W przypadku "dzieciątek" krajowych - odpowiednia legitymacja szkolna/studencka.
      • jakw Re: Bilet ulgowy 10.11.14, 23:23
        Acha, powyżej 16-go roku życia z legitymacją ISIC zniżka w Wwie przysługuje chyba tylko w przypadku biletów długookresowych (co najmniej 30-dniowych)
    • mama-123 Re: Bilet ulgowy 10.11.14, 23:32
      Kilka lat temu kupowalam bilet kolejowy dla mnie i sisotry - obie dorosle. Byla ze mna tez corka i forsaken dla niej darmowy bilet, o czym nawet nie wiedzialam. Pani widzac ja spiaca na moich ramionach dala mi dla niej bilet.
      Ja wtedy wiedzialam, ze dzieci w jej wieku jezdzily za darmo.
      Wsiadlysmy do pociagu, ja z moja siostra i dwiema corkami. Kiedy kontroler przyszedl poprosil nas o bilety. Podalam mu, a on pyta: gdzie czwarty bilet?
      Ja nie mialam pojecia, ze potrzebowalam bilety dla corek, bo dzieci jezdzily przeciez za darmo.
      Koniec koncow zostalam zmuszona do kupienia darmowego! biletu i pouczono mnie, ze powinnam sie cieszyc, ze nie place kary.

A odpowiedzi na pytanie w temacie nie znam.
    • a1ma Re: Bilet ulgowy 10.11.14, 23:39
      Dziecko musi sie wylegitymować dokumentem uprawniającym do zniżki. Zniżka przysługuje dzieciom w wieku szkolnym, czy dzieciom uczącym sie? W pierwszym wypadku wystarczy np. paszport, w drugim musi byc legitymacja / zaświadczenie ze szkoły.
      • edelstein Re: Bilet ulgowy 10.11.14, 23:46
        Dzieciom z Polska legitymacja przysluguje.Polskim dzieciom z legitymacja kraju obcego juz nie.Patrz link rzecznika praw dziecka
    • piepe Re: Bilet ulgowy 11.11.14, 00:16
      No przeciez to oczywiste, ze nie mają prawa, skoro nie mają legitymacji. Jakaś nieteges jestes czy coś?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka