Dodaj do ulubionych

CRP, OB a może ASO?

16.11.14, 22:22
Kompletnie się pogubiłam w tych badaniach. Pomożecie?
Otóż córka ciągle choruje. Zazwyczaj przed podaniem antybiotyku robimy CRP. Z kolei pulmonolog powiedziała żeby lepiej robić OB.
Pamiętam z mojego dzieciństwa że ja ciągle miałam bardzo wysokie ASO.
Możecie mi w prosty sposób wytłumaczyć które badanie przed podaniem antybiotyku najlepiej zrobić?
Obserwuj wątek
    • rulsanka Re: CRP, OB a może ASO? 16.11.14, 22:39
      Krew z rozmazem + crp to taki standard. Można zrobić pct, rośnie w infekcjach bakteryjnych. Ob niekoniecznie. Aso przy podejrzeniu paciorkowcowej anginy. Rośnie po jakimś czasie od zachorowaniu, w pierwszych dniach może być małe.
      Zasadniczo jeżeli infekcja trwa krócej niż tydzień, gorączka spada po lekach i samopoczucie jest w miarę dobre (pytanie, czy chodzi o dorosłego czy o dziecko - dzieci z reguły czują się lepiej), to po prostu się czeka i leczy objawowo. Infekcja wirusowa może mieć dwa rzuty gorączki: najpierw wysoka, potem przerwa, potem niższa gorączka, trwająca krócej.
      Przesłanką do dania antybiotyku jest gorączka nie spadająca po lekach, bardzo złe samopoczucie, pogarszający się stan w miarę trwania infekcji, angina paciorkowcowa (można robić test na paciorkowca - fajna rzecz).
      • karme-lowa Re: CRP, OB a może ASO? 16.11.14, 22:50
        Dziękuję Ci bardzo😊

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka