Dodaj do ulubionych

Torbiel nerkowa

17.11.14, 21:06
Proszę powiedzicie czy to groźne
Dziś miałam USG, opis krótki: poszerzony prawy moczowód (12mm) i poszerzenie miedniczki nerkowej. Mówił coś o torbieli ale nie wpisał tego bo mam skierowanie do Urologa.
Urolog za parę dni, chyba zwariuję do tego czasu. Boję się o raka. Boję się operacji, szpitala.
mój jedyny objaw, który z tym łaczę to, to ból pod prawym żebrem i trochę z boku. Tak naprawdę nie wiem czy to od tego.
Może ktos coś wie? Nie mam siły szukać w googlach bo są tam własnie same tragedie, Łacznie z przeszczepami i innymi historiami.
Obserwuj wątek
    • bei Re: Torbiel nerkowa 17.11.14, 21:15
      Zapewne taka uroda tej nerki, ze torbiel jest.
      Pojdziesz do medyków by wykluczyć zle, ale po to, by potwierdzać.
      Moja torbiel ma ze dwadzieścia lat ( tz od dwudziestu lat wiem o niej, zapewne już wcześniej byla)
      Nie mam jak na razie problemów z nią. Na pewno u Ciebie też tak będzie.
      • bei Poprawka! 17.11.14, 21:39

A nie po to, by potwierdzać!

olaromanska.blox.pl/html

www.dlaleszka.cba.pl/
    • incubus_0 Re: Torbiel nerkowa 17.11.14, 21:16
      Torbiel sama w sobie nie jest groźna. Zależy to od innych czynników i tego, czy to na 100% torbiel. Idź do urologa. A masz w opisie tę torbiel?

Ja mam od trzech lat torbiel na wątrobie i nic. Chodzę na USG co roku, nic się nie dzieje, jest sobie, wypełniona płynem i tyle.
      • verdana Re: Torbiel nerkowa 17.11.14, 21:26
        A w jakim wieku jesteś? Bo torbiele na nerkach od pewnego wieku to bardzo częsta dolegliwość, może nawet nie dolegliwość, a uroda taka. 30% dorosłych ma torbiele w nerkach.
        Niepokoić się można powyżej trzech w młodym wieku, a i to nie dlatego, ze rak, ale że może to być wielotorbielowatość nerek.
        Na razie -żadnych powodów do paniki nie ma.
        • zona.pilota Re: Torbiel nerkowa 17.11.14, 21:53
          jeszcze mi trochę do 40-tkiwink
          torbiel torbielą ale martwi mnie ten poszerzony moczowód
      • zona.pilota Re: Torbiel nerkowa 17.11.14, 21:54
        nie mam w opisie . Mam tylko to, co wyżej napsiałam. Cos tam przebąknął o torbieli i kazał isc do urologa.
        masz jakieś dolegliwości?
    • gazeta_mi_placi Re: Torbiel nerkowa 17.11.14, 21:28
      Bardzo wiele osób, nawet stosunkowo młodych ma niegroźne torbiele na nerkach, ja taką mam, wyluzuj choć oczywiście do lekarza idź skonsultować na wszelki wypadek.
      • zona.pilota Re: Torbiel nerkowa 17.11.14, 21:52
        a masz jakieś bóle?
        • gazeta_mi_placi Re: Torbiel nerkowa 17.11.14, 22:03
          Nie, czasem lekkie po prawej strony, ale rzadko i wiem od czego big_grin
    • echtom Re: Torbiel nerkowa 17.11.14, 21:39
      A jak to wygląda w rodzinie?
      • zona.pilota Re: Torbiel nerkowa 17.11.14, 21:51
        nikt się chyba nie badał pod tym kątem, nic mi niewiadomo
        • echtom Re: Torbiel nerkowa 17.11.14, 21:58
          To raczej spoko, wielotorbielowatość jest dziedziczna.
          • verdana Re: Torbiel nerkowa 17.11.14, 22:06
            Ale jak nikt sie nie badał, to skąd wiadomo, ze nie dziedziczna? Tylko wtedy byloby chyba juz więcej torbieli - martwic sie należy powyżej 3.
            • echtom Re: Torbiel nerkowa 17.11.14, 22:54
              No, raczej by wiedzieli, że coś jest nie tak.
    • pomidorpomidorowy Re: Torbiel nerkowa 17.11.14, 22:30
      moja mama ma...lekarz kazal jedynie co rok robic usg czy aby sie nie powieksza, raczej niegrozne to.
      • kremka2014 Re: Torbiel nerkowa 17.11.14, 22:53
        Torbiele w nerkach takie pojedyncze to nic takiego. Izi. Ja mam dwie . Raczej ta powikszona miedniczka to moze byc cos groźniejszego, ale może byc tez Np.to skutek infekcji. Co do przewodu- ja mam zwężony...taka moja uroda i juz.
    • eliszka25 Re: Torbiel nerkowa 18.11.14, 00:55
      sama pojedyncza torbiela nie trzeba sie specjalnie przejmowac. moj syn urodzil sie z wada ukladu moczowego i nachodzilismy sie troche po specjalistach. poczatkowo bylo podejrzenie wlasnie torbieli i moge potwierdzic to, co pisza dziewczyny - prawie kazdy dorosly ma jakas tam torbiel gdzies i jesli nie ma dolegliwosci, to nie trzeba sie przejmowac. wiekszosc ludzi nawet nie wie, ze jakas torbiel ma.

mimo to koniecznie idz do lekarza zeby to dobrze zdiagnozowac. u mojego syna poszerzony moczowod byl oznaka refluksu moczowego, z ktorego wyrosl. dorosli z tego raczej nie wyrastaja, wiec lepiej idz do lekarza, bo jesli to refluks, to przez nieleczony mozesz stracic nerke. jesli jednak nie masz dolegliwosci z przewodem moczowym i czestych infekcji drog moczowych czy nerek, to raczej nie refluks. calkiem prawdopodobne jest, ze po prostu taka twoja "uroda", a raczej twoich nerek. nie martw sie na zapas.
      • bei Re: Torbiel nerkowa 18.11.14, 09:15
        Moze brałas środki rozkurczowe przed badaniem?
        Albo progesteron?
        Moze przeszłas przed badaniem infekcję ukłasu moczowego?
        Wówczas moczowód moze byc poszerzony.
        Medyk wszystko wyjaśnismile na pewno będzie DOBRZE!
    • niktmadry Re: Torbiel nerkowa 18.11.14, 08:05
      Torbiele w 98 % przypadków są zmianami łagodnymi. Nie wiem czy można określić ich stopień złośliwości bez operacji. Na pewno musisz obserwować. Ja bym nie panikowała ale... musisz być wyczulona na nagły, ostry ból.... to moż być skręcenie lub pęknięcie torbieli. Przy skręceniu może dojść do niedokrwienia, przy pęknięciu - nie wiem gdzie wyleje się jej zawartość - jeśli do otrzewnej to trochę niefajnie....krórto pisząc raczej jest to łagodne i niegroźne ale przy nagłym, silnym bólu dzwoń pok karetkę.
      • pederastwa Re: Torbiel nerkowa 18.11.14, 15:28
        Skręcenie torbieli w nerce? Pierwsze słyszę.
    • zona.pilota Byłam u lekarza 18.11.14, 12:38
      właśnie wróciłam, specjalista urolog-chirurg.
      No więc zerknął na wyniki krwi, moczu, nie widzi nieprawidłowości
      Spojrzał na wczorajsze USG i wykonał swoje. Twierdzi, ze nie ma żadnej torbieli. Żadnej patologii. Ten wczorajszy lekarz coś bąknął o torbieli ale nie wpisał jej w opis, nie wiem może miał jedynie podejrzenie (to nie był urolog, to był ginekologsmile )
      No więc jego słowa urologa "to nie wymaga dalszej diagnozy, nie widze nieprawidłowości, nerki nigdy nie są identyczne, to co z tego, że jest zaznaczona miedniczka, może to taka uroda, moze pozostałośc po infekcji, zostawić, nie martwic się, duzo pić", mówię, że pobolewa pod prawym żebrem a poza tym nie mam żadnych dolegliwości ze strony ukł. moczowego. Spytał czy bóle są mocne, mówię, ze nie, raczej uwierające jakby żebro, spytał czy miewam gorączki (nie) i to tyle.
      Wyszłam szczęsliwa ale juz zaczynam wątpić, mam chęc szukać innego lekarza, czy to hipochondria?sad

• gazeta_mi_placi Re: Byłam u lekarza 18.11.14, 12:52
        Hipochondria, wyluzuj naprawdę, młoda jeszcze kobieta z Ciebie, w wieku 60 lat z takim podejściem to codziennie chyba będziesz musiała latać po lekarzach.
        Ja tam wolę się profilaktycznie nie badać, bo lekarz zawsze coś znajdzie, a jak nie znajdzie to skieruje na jeszcze inne badanie żeby coś się znalazło.
      • incubus_0 Re: Byłam u lekarza 18.11.14, 15:07
        A byłaś u gastrologa i pytałaś? Może to woreczek żółciowy.
        • verdana Re: Byłam u lekarza 18.11.14, 15:58
          O nerkach zapomnij. Zrobiłabym jeszcze próby watrobowe.
          Mnie tak coś pobolewa z prawej strony od lat dokładnie 13. W zimie. Nikt nie wie dlaczego, więc przywykłam.
          • zona.pilota Re: Byłam u lekarza 18.11.14, 16:58
            Verdano, jak wygląda to pobolewanie u Ciebie? Ja mam wrażenie, ze mocno nasiliło się jesienią, w lecie czasem coś zabolało ale teraz jest codzień. Fakt nie są to bóle wymagające tabletek przeciwbólowych ale są lekko uciązliwe. I jakby non stop obecne, niezlaeznie od jedzenia i pory, nad ranem gdy leże na prawym boku to czuję uwieranie. Gastrolog w rozmowie powiedziała, że tam tez jest jelito i zbierają się gazy, oby to było to.
            A próby chcę w koncu zrobic, nigdy nie robiłam. Woreczek i wątrobą na USG bez zmian chorobowych. Ciągle jeszcze myslę o mojej nerwicy somatycznej ale chyba nie wszystko mozna na nia zwalićuncertain

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka