Dodaj do ulubionych

Skuteczny? Nieskuteczny? Plakat

25.11.14, 18:16
foch.pl/foch/1,132036,17025788,Jak_NIE_walczyc_z_przemoca_domowa_za_pomoca_seksizmu_.html
Wstrząsa czy nie wstrząsa ów plakat w ramach kampanii zwalczania przemocy domowej?
Bo ja mam takie uwagi:
- pan jest w buciorach, powinien być w kapciach, włazi w butach do kuchni i zdziwiony że brudno
- źle mopa trzyma
- nie ma wiaderka do mopa
- ta kuchnia jakoś od czapy zaprojektowana
Obserwuj wątek
    • oqoq74 Re: Skuteczny? Nieskuteczny? Plakat 25.11.14, 18:24
      Jest nieczytelny, bo rzadko kto zauważy, że on ściera krew i połączy to z przemocą domową.
      • echtom Re: Skuteczny? Nieskuteczny? Plakat 25.11.14, 19:03
        Znaczy - skuteczny tylko dla bardziej kumatych, bo ja też dopiero po przeczytaniu opisu zauważyłam krew. Pierwsze wrażenie: "Ale o co chodzi?"
        • wydramarlenka Re: Skuteczny? Nieskuteczny? Plakat 25.11.14, 19:10
          Dotyka się do tego mopa jak pies do jeża. Nie wygląda na tego, co tę krew posprzątał, a raczej na pozujące po cudzej robocie dziwadło.
          Jakoś kampanie społeczne już od czasu "za słonej zupy" nie mają u nas szczęścia do rozsądnych projektów.
        • oqoq74 Re: Skuteczny? Nieskuteczny? Plakat 25.11.14, 20:02
          Założenie jest takie, że nawet w dobrych, zasobnych domach dochodzi do przemocy. Tutaj widzimy niemal sterylną kuchnie, która ma się nijak do typowej, rodzinnej kuchni.
          Plakat wygląda jak nieudana reklama mopa.smile
          • guderianka Re: Skuteczny? Nieskuteczny? Plakat 25.11.14, 21:05
            Rodzinna kuchnia czyli co ?- Dzieci, serwetki, świeczki, owoce, warzywka itd. ?
            Nie byłaś nigdy w domu, w którym jest sterylna kuchnia? Ja byłam-kuchnia "na pokaz" ( no musi być w domu) , rzadko używana, małżeństwo stołuje się poza domem (bogaci)
            • oqoq74 Re: Skuteczny? Nieskuteczny? Plakat 25.11.14, 21:57
              Byłam.

Co nie zmienia faktu, że to ma trafiać do wszystkich. To ma uzmysłowić, że przemoc domowa zdarza się też w tych zwykłych normalnych domach, gdzie jest zupa na stole, kwiaty w wazonie, a na szafce świeżo upieczone ciasto.
              To ma wreszcie uzmysłowić, że przemoc nie dotyczy tylko majętnych, ale wszystkich.
              • guderianka Re: Skuteczny? Nieskuteczny? Plakat 25.11.14, 21:59
                Nie bardzo rozumiem-mówisz, ze do tej pory ludzie są przekonani o tym, że przemoc zdarza się tylko majętnym ?
                Zwykłe domy -są stale, w niektórych nawet bicie jest takie oczywiste
                • oqoq74 Re: Skuteczny? Nieskuteczny? Plakat 25.11.14, 22:13
                  Skoro nie rozumiesz, to trudno.
              • cosmetic.wipes Re: Skuteczny? Nieskuteczny? Plakat 26.11.14, 09:07
                oqoq74 napisał(a):

> To ma wreszcie uzmysłowić, że przemoc nie dotyczy tylko majętnych, ale wszystki
                > ch.

Coś ci sie pozajączkowało. Stereotyp jest taki, że przemoc występuje głównie u patoli. Czyli w biedzie.
                • oqoq74 Re: Skuteczny? Nieskuteczny? Plakat 26.11.14, 09:17
                  Nie pisałam o przemocy w ogóle, a odnosiłam się do tego co pisała Gude o kuchniach osób bogatych.
                  Może nie jasno się wyraziłam. Ale nie chodziło mi o to, że przemoc to tylko u bogatych.
                  Tylko o to, że ta kuchnia nie odpowiada założeniom projektu, bo to ani nie jest kuchnia majętnej rodziny - bo wtedy byłby to kuchnia bardziej w minimalistycznym stylu, czy bardziej spójna stylowo, ani rodzinna bo wtedy też wyglądałaby inaczej. A tu jest pomieszanie stylu, tylko w chłodnej kolorystyce, co ma dać wrażenie zimna i sterylności, a kłóci się to z podłogą imitującą podłogę z desek, kredens i parę innych rzeczy.
          • echtom Re: Skuteczny? Nieskuteczny? Plakat 25.11.14, 21:05
            Jak przeczytałam objaśnienie, to wiem, co autor miał na myśli smile Zdawało mi się jednak, że plakat powinien przemawiać do przeciętnego odbiorcy bezpośrednio, tzn. walić po oczach. Ten facet z mopem wygląda tak nieporadnie, że w pierwszej chwili pomyślałam, że jakaś zołza biedaka do sprzątania kuchni zagoniła i zdziwiłam się, co tu ma do rzeczy przemoc wobec kobiet tongue_out
            • klamkas Re: Skuteczny? Nieskuteczny? Plakat 25.11.14, 21:31
              A mnie wali po oczach. Ale mi przemoc nie kojarzy się z patologią, bałaganem, biedą i krwią rozbryzganą po całym pomieszczeniu jak komuś poniżej. A i pan prześladowca nie kojarzy mi się jako mistrz mopowania podłogi...
              • echtom Re: Skuteczny? Nieskuteczny? Plakat 26.11.14, 07:56
                Jednych wali, innych nie - znaczy, kontrowersyjny projekt smile Może o to chodziło wink
    • fadilla Re: Skuteczny? Nieskuteczny? Plakat 25.11.14, 18:25
      Ten pan zmywa krew, ale swoim wpisem o źle urządzonej kuchni odwróciłaś moja uwagę.
      • riki_i Re: Skuteczny? Nieskuteczny? Plakat 25.11.14, 18:28
        Wali sztucznoscia na kilometr
    • poecia1 Re: Skuteczny? Nieskuteczny? Plakat 25.11.14, 18:49
      Moje pierwsze skojarzenie to American Psycho.
      • sumire Re: Skuteczny? Nieskuteczny? Plakat 25.11.14, 19:44
        To samo pomyślałam - American Psycho. Wymuskany japiszon usuwający ślady po krwawej jatce.
        • sl-14 Re: Skuteczny? Nieskuteczny? Plakat 25.11.14, 20:56
          Ja tak samo, ale obawiam się, że taki odbiór nie będzie powszechny. Hasło rzeczywiście przegięte i pisze to będąc z frakcji, której nóż się w kieszeni otwiera, kiedy na hasło o przemocy przychodzi jakaś pipa z mądrościami typu "kobiety częściej stosują przemoc psychiczną".
    • guderianka Re: brrrr 25.11.14, 18:56
      Idealnie
      Zimna sterylna kuchnia przypomina mi kostnicę albo rzeźnię- to coś co wisi po lewej stronie hak rzeźnicki, czarne noże wyraźnie odcinają się na tle zimnej bieli. Idealne dopasowanie, mocne, kanciaste kształty, równiutkie linie na podłodzie, równiutko powieszone pocztówki/magnesy na lodówce-zimno, chłód, perfekcjonizm, i perfekcyjny , świetnie i elegancko ubrany mężczyzny, zimny jak i cała reszta.Czerwony element ma mop od strony spodniej-jakby wycierał krew uncertain
      • oqoq74 Re: brrrr 25.11.14, 19:58
        A gdybyś zobaczyła ten plakat bez podpisu, tez by ci się skojarzył? Jedziesz autem, w tramwaju i widzisz blibord a napis miga na tyle szybko, że nie jesteś w stanie odczytać.
        • triss_merigold6 Re: brrrr 25.11.14, 20:04
          Reklama podłóg z deski barlineckiej? Takie fajne, że nawet facet chce je zmywać.
          • oqoq74 Re: brrrr 25.11.14, 20:10
            Otóż to.
            Plakat jest zły, bo w takich warunkach staje się nieczytelny.
        • guderianka Re: brrrr 25.11.14, 20:27
          Tak.
          Ale ja mam takie "hobby" (?)-związane ze śmiercią, zwłokami, morderstwami itp
          • oqoq74 Re: brrrr 25.11.14, 20:30
            No a ja zawsze w ten sposób oceniam reklamy. Ale to skrzywienie, bo mąż z reklamami i agencjami jest związany i często pyta mnie o zdanie na temat swoich projektów.
            • guderianka Re: brrrr 25.11.14, 20:34
              Popełniasz "błąd" bo patrzysz na niego jak na plakat reklamowy ( chociaż i tak ma wiele jego cech, napisałam niżej)
              • oqoq74 Re: brrrr 25.11.14, 20:37
                A jaki jest cel? Poruszyć, skłonić do podpisu, zastanowić się nad problemem.

Taki plakat musi na pierwszy rzut oka "wołać" o co chodzi. A nie, że najpierw wszystko przeanalizujesz, przeczytasz i dojdziesz do wniosku, jest ok.
                • guderianka Re: brrrr 25.11.14, 20:38
                  Nie przeczytałam NIC z artykułu, tylko oglądnęłam "obrazek"
                  a jednak rozmawiamy..
                  • oqoq74 Re: brrrr 25.11.14, 20:59
                    Ale przeczytałaś tekst na plakacie.
                    A ja mówię cały czas o plakacie bez tekstu.
                    O plakacie, który mijasz po drodze, gdy jesteś w autobusie, idziesz z zakupami.
                    • guderianka Re: brrrr 25.11.14, 21:03
                      Nie, nie czytałam żadnego tekstu. Patrzyłam na obraz.
      • sl-14 Re: brrrr 25.11.14, 20:58
        Aha, pan jest piękny moim zdaniem i to mi tez utrudnia ogląd. tongue_out
    • sowa.szara Re: Skuteczny? Nieskuteczny? Plakat 25.11.14, 19:13
      biorąc pod uwagę co ten pan wyciera to nawet dobrze, że płytki pod sufit, jak w rzeźni..
      • najma78 Re: Skuteczny? Nieskuteczny? Plakat 25.11.14, 19:31
        Pan zle trzyma mop. Nie trzyma go odwrotnie, czesc ktora powinna wycierac podloge jest w odpowiednim miejscu. Kuchnia zle urzadzona? Przeciez widac ze to kuchnia, jak mozna skupiac sie na jej urzadzeniu skoro to plakat a nie zdjecie w gazecie o urzadzaniu wnetrz? Facet nie ma kapci? A czemu mialby miec, w koncu to nie reklama kapci ani herbaty?
        Kuchnia jest biala, z pozoru czysta. Biel, kafle, noze...zimno, nieprzyjemnie. Mezczyzna wyglada na eleganckiego i pozbawionego emocji, zrozbil swoje, sprzata slady dzialnosci.
    • latarnia_umarlych Re: Skuteczny? Nieskuteczny? Plakat 25.11.14, 19:28
      Mnie się podoba.
    • vre-sna Re: Skuteczny? Nieskuteczny? Plakat 25.11.14, 19:29
      Kuchnia wygląda jak rzeźnia, pan ściera czerwień z podłogi. Nie pomyliły im się te społeczne akcje?
      • vre-sna Re: Skuteczny? Nieskuteczny? Plakat 25.11.14, 19:42
        Bo nie wygląda ta kuchnia na zamieszkaną. Tylko na używaną w celach morderczych. Ale nie kojarzy się to z domową przemocą ( w rodzinie). Mnie kojarzy się z samotnym psychopatą.
    • 7dosia Re: Skuteczny? Nieskuteczny? Plakat 25.11.14, 19:31
      Dla mnie to właśnie on wygląda jak ofiara przemocy, dostał wpier.. i sprząta za karę.
      • asia-loi Re: Skuteczny? Nieskuteczny? Plakat 25.11.14, 19:34
        Gdyby nie było żadnych napisów, opisów i komentarzy, gdyby był sam "goły" plakat to w ogóle bym nie wiedziałabym o co chodzi.
        • ichi51e Re: Skuteczny? Nieskuteczny? Plakat 25.11.14, 19:36
          Moglby miec chociaz lape opuchnieta. Plama krwi zupelnie byle jaka
      • antyideal Re: Skuteczny? Nieskuteczny? Plakat 25.11.14, 19:51
        7dosia napisał(a):

> Dla mnie to właśnie on wygląda jak ofiara przemocy, dostał wpier.. i sprząta z
        > a karę.

Wlasnie, powinno byc w nim cos niepokojacego, a wyglada jak cycuś,
        ktoremu wredna żonka zlecila misję umycia podłogi.
        • triss_merigold6 Re: Skuteczny? Nieskuteczny? Plakat 25.11.14, 19:54
          On się boi tego mopa.
          • antyideal Re: Skuteczny? Nieskuteczny? Plakat 25.11.14, 19:59
            O to, to.
        • sumire Re: Skuteczny? Nieskuteczny? Plakat 25.11.14, 20:07
          Ale co niepokojącego?
          Tacy ludzie nie mają wściekłego spojrzenia i wypalonego na czole napisu "zejdź mi z oczu, bo w mordę".
          Przy czym jeśli już mówimy o niepokoju - dla mnie niepokojące jest to, że mamy wdrukowany obrazek sprawcy przemocy domowej jako zapijaczonego obdartusa, a to równie dobrze może być pachnący wodą kolońską za 700 złotych manager z trzema dyplomami albo przemiły sąsiad. Pod tym względem ten plakat robi swoje. Ale też jestem zdania, że trochę nieciekawie wyszło ze zwalaniem całej winy na mężczyzn.
          • antyideal Re: Skuteczny? Nieskuteczny? Plakat 25.11.14, 20:27
            Owszem, w zyciu realnym przemocowiec moze byc takim wymuskanym lalusiem nie budzacym
            cienia podejrzenia. Jednak celem plakatu kampanii tego typu jest przykucie naszej uwagi na
            moment dluzszy niz przebiegniecie wzrokiem z mysla: reklama koszul meskich ? nowego
            wspanialego mopa? a w ten sposob moim zdaniem ten obraz oddzialuje na odbiorce.

A co do wscieklego spojrzenia - no, jednak nawet elegancki przemocowiec w chwili sam na sam z ofiara, a tu jest przedstawiona taka sytuacja chwile po.., bez swiadkow, przestaje dbac o zachowanie pozorów, bo one sa potrzebne tylko na uzytek swiata zewnetrznego.

• semihora Re: Skuteczny? Nieskuteczny? Plakat 25.11.14, 21:21
            Na plakacie stoi jak wół, że prawie 90% ofiar to kobiety i dzieci. Więc o co chodzi z tym zwalaniem winy na facetów? 😒
            • sumire Re: Skuteczny? Nieskuteczny? Plakat 25.11.14, 21:29
              Na plakacie stoi, właśnie. Odpal sobie zalinkowany tekst MPiPS. Postaw się w roli faceta, który nigdy na nikogo ręki nie podniósł, bo tacy też są, o czym - mam nadzieję - wszystkie wiemy, a który widzi taki przekaz. Gettit?
              • triss_merigold6 Re: Skuteczny? Nieskuteczny? Plakat 25.11.14, 21:35
                To chyba jest przyzwyczajony, żadna nowina, że znakomitą większość ofiar stanowią kobiety i dzieci.
                • minor.revisions Re: Skuteczny? Nieskuteczny? Plakat 26.11.14, 14:29
                  Ale jest różnica między stwierdzeniem "90% sprawców to mężczyźni", a "90% facetów jak już coś robi w domu, to bije" -a chociaż plakat miał sugerować to pierwsze, to sugeruje (hasło!) to drugie.
    • eve-lynn Re: Skuteczny? Nieskuteczny? Plakat 25.11.14, 19:33
      W "prawdziwym życiu" to ona by sprzątala ta krew.
      • latarnia_umarlych Re: Skuteczny? Nieskuteczny? Plakat 25.11.14, 19:35
        może nie żyje
        • ichi51e Re: Skuteczny? Nieskuteczny? Plakat 25.11.14, 19:37
          To chociaz jej nogi moglyby wystawac
          • guderianka Re:ślady krwi 25.11.14, 19:46
            są w korytarzu, prowadzą do innego pomieszczenia-może tam jest trup..
            • latarnia_umarlych Re:ślady krwi 25.11.14, 19:58
              dokładnie tam, gude
            • oqoq74 Re:ślady krwi 25.11.14, 20:04
              Tylko to jest widoczne po analizie.
              A plakat, aby wywarł swój skutek, powinien być czytelny od razu.
              • guderianka Re:ślady krwi 25.11.14, 20:32
                Tak sobie myślę- ślady krwi układają się jednak w taki sposób, że wskazują na kuchnię jako miejsce "ostateczne"

Zasady tworzenia plakatu (m.in. na podst.: David Bernstein, Advertising Outdoor: Watch the Space):
                •bezpośredniość – najlepiej zwracać się do odbiorcy bezpośrednio: „Włącz się”, „Zadzwoń”, „Wyślij ankietę”;
                •prosty i czytelny przekaz – bez zbędnych ozdobników, zbyt dużej liczby elementów, skomplikowanych i obfitych przekazów słownych;
                •jeden dominujący motyw – obrazek, zdjęcie, napis;
                •wyraźne, duże napisy – by były widoczne z odległości kilkudziesięciu metrów;
                •ograniczona liczba słów – krótkie słowa i zdania stanowią o sile plakatu;
                •kontrast – wyraźne, skontrastowane barwy przyciągną uwagę odbiorcy;
                •ekspozycja logo – logo na plakacie musi być na tyle widoczne, by odbiorca skojarzył przekaz z konkretną organizacją, działaniem;
                •rozmieszczenie – od lewego górnego rogu zaczynając, na prawym dolnym kończąc (jest to zgodne z tym, w jaki sposób ludzie czytają i oglądają plakaty itp.)

Według powyższych ( poza logo bo to nie jest plakat reklamowy) -inne cechy się zgadzają.

Może to odbiorca jest zbyt "leniwy", nie chce mu się wysilić -by coś zobaczyć. A już to co napisała Triss poraża brakiem inteligencji emocjonalnej uncertain
                • echtom Re:ślady krwi 25.11.14, 21:12
                  Gude, zgadzam się Minor, że ten plakat jest w każdym punkcie niezgodny z podanymi przez Ciebie zasadami smile
                  • guderianka Re:ślady krwi 25.11.14, 21:12
                    to już doszliśmy, że to nie plakat wink
                    • oqoq74 Re:ślady krwi 25.11.14, 22:02
                      Tyle, że te zasady dotyczą wszystkich reklam, także tych społecznych.
          • claudel6 Re: Skuteczny? Nieskuteczny? Plakat 26.11.14, 12:47
            big_grin
      • claudel6 Re: Skuteczny? Nieskuteczny? Plakat 26.11.14, 12:46
        o to to!
        10/10
    • anorektycznazdzira Re: Skuteczny? Nieskuteczny? Plakat 25.11.14, 19:40
      Plakat w stylu "zrobiona na tiptop pani domu w szpilkach i czerwonej obcisłej sukience, wypinając pupkę dodaje przyprawy do zupy". Myślałam, że ten "styl" mamy już za sobą.

Hasło- OK, może dobrze, że ktoś je wypowiada głośno, ale plakat od czapy.
      • triss_merigold6 Re: Skuteczny? Nieskuteczny? Plakat 25.11.14, 19:50
        Laboratorium samotnego psychopaty. Przy przemocy domowej to krew powinna być na szafkach bardziej i pan powinien być trochę potargany.
        • latarnia_umarlych Re: Skuteczny? Nieskuteczny? Plakat 25.11.14, 19:57
          chyba, że to Hannibal. On nigdy nie jest potargany.
        • klamkas Re: Skuteczny? Nieskuteczny? Plakat 25.11.14, 20:02
          A dlaczego krew powinna tryskać po szafkach?

Moja koleżanka mało się nie przekręciła po jednym uderzeniu, w ogóle uderzył ją pierwszy (i na szczęście ostatni raz )- nomen omen szorowała na kolanach podłogę, uderzył ją pięścią w głowę od góry - po samym uderzeniu został guz, a krew rozlała się po podłodze, o którą złamała nos, wybiła zęby i uszkodziła sobie staw żuchwowy. Podejrzewam, że krew została tylko w miejscu, w które uderzyła...
        • araceli Re: Skuteczny? Nieskuteczny? Plakat 25.11.14, 20:40
          triss_merigold6 napisała:
          > Laboratorium samotnego psychopaty. Przy przemocy domowej to krew powinna
          > być na szafkach bardziej i pan powinien być trochę potargany.

Taki plakat służyłby jedynie utwierdzeni zgubnych stereotypów. Sprawcy przemocy to często nie wulgarni robole robiący dzikie awantury tylko ludzie chodzący w białych kołnierzykach, perfekcyjnie opanowani, często cieszący się dużym autorytetem.
      • latarnia_umarlych Re: Skuteczny? Nieskuteczny? Plakat 25.11.14, 19:56
        "Myślałam, że ten "styl" mamy już za sobą. "
        Myślę, że to celowy zabieg: on jest mężem tej odpicowanej, perfekcyjnej laski z przyklejonym uśmiechem. Tylko on się nie uśmiecha i nie ściera wyimaginowanego pyłku, tylko jej krew.
        • iwoniaw Re: Skuteczny? Nieskuteczny? Plakat 25.11.14, 20:07
          Też tak to odebrałam: pan nie wyglądający na menela (a nawet przeciwnie) w odpicowanym mieszkaniu coś, owszem "robi" - sprząta krew ofiary, za moment nikt niczego nie pozna i "niedowiaryżecośjestnarzeczy".
          Dość wstrząsający i chyba o to powinno chodzić w tej akcji - przyjrzyj się bliżej, a perfekcyjny obraz nie będzie taki oczywisty. Coś w ten deseń.
          • guderianka Re: Skuteczny? Nieskuteczny? Plakat 25.11.14, 20:40
            dokładnie
            przemoc nie musi być patologiczna, brudna i z marginesu
            może odbywać się w pięknie, ciszy, elegancji
            boli tak samo..
          • riki_i Re: Skuteczny? Nieskuteczny? Plakat 25.11.14, 21:04
            Bzdury bzdury bzdury. Plakat ma działać od razu, a nie na zasadzie doszukiwania się drugiego dna po 5 h rozkminki. Jest ohydna zimna kuchnia z niepraktyczną deską barlinecką na podłodze i facet ubrany z totalnie innej bajki niż kuchenna, który kompletnie niefachowo trzyma mopa. Pitolenie głodnych kawałków, że zmywa krew, trzeba mieć nierówno pod sufitem, żeby tam tę krew dostrzec. Pierwsze skojarzenia normalnego człowieka są takie jak u Triss - plakat jest kompletnie chybiony.

Oczywiście, jeśli będziemy pytali zaangażowanych gejów w redakcji Malemana, albo jakieś popier....lone Panie Erbel na placu Zbawiciela w Warszawie, odpowiedzi mogą być inne. Ale dla kogo w końcu ten jest ten plakat? Dla mas , czy dla kwiatu towarzyskiej bohemy środowisk "zaangażowanych"???
            • guderianka Re: Skuteczny? Nieskuteczny? Plakat 25.11.14, 21:06
              Deska barlinecka nie jest taka wąska tongue_out
        • kota_marcowa Re: Skuteczny? Nieskuteczny? Plakat 25.11.14, 20:08
          Możliwe, ale model kompletnie chybiony. Jak już wyżej napisała antyideal, ten wygląda jak cycuś, który boi się mopa tongue_out
          • guderianka Re: Skuteczny? Nieskuteczny? Plakat 25.11.14, 20:40
            Takiego bojącego się cycusia nikt nie posądzi o przemoc prawda ?
            Powinien być karczek wytatuowany i ze szlugiem w ustach
            • antyideal Re: Skuteczny? Nieskuteczny? Plakat 25.11.14, 20:55
              Plakat po prostu jest kiepski i nie porusza i to mowie ja, ofiara, swego czasu, takiego
              eleganckiego pana o nieposzlakowanej opinii, pracujacego na wysokim stanowisku
              ( bez krwawych akcji jednak).
              Juz nie mowiac o tym, co slusznie ktos zauwazyl, ze przemoc to nie tylko ta konczaca sie
              krwawymi rozbryzgami w calym mieszkaniu, co utrwali w ofiarach przemocy psych., ekonomicznej poczucie, ze nie ma prawa szukac pomocy, bo przeciez nikt jej nie bije.
            • cosmetic.wipes Re: Skuteczny? Nieskuteczny? Plakat 26.11.14, 09:17
              Nie musi być wytatuowany, nie musi być karkiem.
              Mnie razi wyraz twarzy tego pana. Jako elegancki i zimny sprawca przemocy powinien mieć mine psychola - nie wiem, jakiś lekki półuśmiech, widoczną na obliczu satysfakcję ze spektakularnego przekazania swoich racji kobiecie, pysk kota opitego tłustą śmietanką...
              A on wygląda jak sirota, która pierwszy raz widzi sprzęt do mycia podłogi i tak się skupia na kiju, ze prawie mu zwieracze puszczają.
              No nie klei mi się.
              • echtom Re: Skuteczny? Nieskuteczny? Plakat 26.11.14, 09:33
                Też widzę problem w panu. Budzi bardziej politowanie niż zgrozę - wydaje się taki, excusez le mot, ciotowaty.
              • iwoniaw Re: Skuteczny? Nieskuteczny? Plakat 26.11.14, 09:41
                No ale właśnie o to chodzi, że pan Absolutnie Nie Wygląda I Nikt By W Życiu Nie Powiedział. A krew z podłogi ściera do czysta, nawet jeśli mopa nie trzyma fachowo...
                Popatrzcie zresztą same na argumenty przeciw podpisaniu konwencji: że u nas przecież normalnie, że gdzie tam, że kto o tym słyszał, że to wręcz obraża ludzi porządnych i kochających swe rodziny, że wszak tysiące panów mopują i prasują, że w normalnej kuchni to by się nie stało, a ta jakaś taka wynaturzona, że po co w ogóle się w TAKI sposób zabierać do problemu, który może i jest, ale przecież nie mordują z tasakiem, no bez przesady... A teraz porównajcie z tym wątkiem uncertain
                • sumire Re: Skuteczny? Nieskuteczny? Plakat 26.11.14, 09:42
                  Wreszcie ktoś to napisał.
                  A tu dyskusja o mebelkach w kuchni.
                • oqoq74 Re: Skuteczny? Nieskuteczny? Plakat 26.11.14, 09:50
                  OK, skłonił Cię ten plakat do podpisania petycji? Podpisałas?
                  • klamkas Re: Skuteczny? Nieskuteczny? Plakat 26.11.14, 10:05
                    Mnie nie skłonił do podpisania. Ale w pełni zgadzam się z ideą "prawo powinno chronić ofiary przemocy" i widzę tą przemoc na plakacie. Nie podpisałam, bo uważam, że nasze prawo aktualnie ma mechanizmy pozwalające na skuteczną pomoc, tylko niestety z jakiegoś powodu (pewnie głównie mentalności) one nie działają. W tym sensie plakat nie jest skuteczny, ale też żaden inny by mnie nie przekonał do podpisania...
                • minor.revisions Re: Skuteczny? Nieskuteczny? Plakat 26.11.14, 14:31
                  Ale popatrz na hasło, z którego nei wynika, że porządnie wyglądający też biją, tylko, że faceci w domu głównie biją, nożfak.
    • inguszetia_2006 Re: Skuteczny? Nieskuteczny? Plakat 25.11.14, 20:15
      Witam
      Niezły jest. Martwa cisza, niby nie dzieje się nic. I zaczynasz się przyglądać i w głowie się wszystko zaczyna układać. I kuchnia taka biała i nie ma tam nic na wierzchu, bo pan sięga po pierwszy sprzęt leżący na wierzchu i nim uderza, rzuca, to trzeba pochować sprzęty etc.
      W sumie bardzo dobry pomysł: namaluj (wyobraź sobie), co chcesz, masz biała kartkę (pustą, białą kuchnię) i tylko jeden warunek - "ten facet właśnie przywalił żonie i sprząta, bo...".
      Co do skuteczności, to nie wiem, o czym mówisz? Ma poruszyć kobiety bite, czy jak? Bo kobiet bitych nie wyzwoli na pewno, raczej zdołuje. Mechanizmy psychologiczne są jakie są. "On się poprawi, bo kocha", "wstydzę się", "nie dam sobie sama rady" etc. Może to plakat do rodziców skierowany, co? Patrz, jak żyje twoja córka. Przyjrzyj się tej białej kuchni. Nie wiem.
      Pzdr.
      Ing
    • na_pustyni Re: Skuteczny? Nieskuteczny? Plakat 25.11.14, 20:25
      Najpierw przeczytałam Twojego posta, a potem dopiero spojrzałam na zdjęcie, więc nie mam świeżego oka. Nie czepiałabym się butów i sterylności kuchni. Wrócił z biura, zobaczył okruch i pobił winną.
    • kropkacom Re: Skuteczny? Nieskuteczny? Plakat 25.11.14, 20:34
      Mocny.
    • minor.revisions Re: Skuteczny? Nieskuteczny? Plakat 25.11.14, 20:42
      nie wstrząsa, raczej utrwala stereotypy, że przemoc domowa to wtedy, kiedy się leje krew. Ktokolwiek projektował to coś, już pomijam fakt, że projektancko dyletant (białe napisy na białym tle, żeby przypadkiem komuś nie było łatwiej przeczytać), ale na bank nie rozmawiał wcześniej z żadną ofiarą przemocy domowej.
      • minor.revisions Re: Skuteczny? Nieskuteczny? Plakat 25.11.14, 20:45
        poza tym dość skutecznie obraża istniejącą w mniejszości, ale realną grupę mężczyzn, którzy w domu robią naprawdę coś, co nie jest bijaniem dzieci i kobiet.
        • sl-14 Re: Skuteczny? Nieskuteczny? Plakat 25.11.14, 21:23
          No właśnie, dlatego nie podoba mi się hasło - że jeśli mężczyzna robi coś w domu, to jest to bicie.
          • klamkas Re: Skuteczny? Nieskuteczny? Plakat 25.11.14, 21:42
            Pokazałam plakat mężowi - jest prawie kurem domowym (prawie, bo zarabia na waciki i nie gotuje, poza tym zajmuje się domem, zakupami, dzieckiem, rachunkami i organizacją życia). I nie czuje się urażony. W ogóle nie odczytał tego jako "jak już chłop ruszy palcem, to na pewno jest to agresja".
    • araceli Re: Skuteczny? Nieskuteczny? Plakat 25.11.14, 20:43
      Niestereotypowe podejście do tematu stąd Ci się nie podoba tongue_out
      • triss_merigold6 Re: Skuteczny? Nieskuteczny? Plakat 25.11.14, 20:59
        IMO plakaty/ulotki należące do tzw. reklamy społecznej nie są po to, żeby się podobać. One mają trafiać, wstrząsać, skłaniać do namysłu, wywoływać jakieś silniejsze emocje.
        • minor.revisions Re: Skuteczny? Nieskuteczny? Plakat 25.11.14, 21:07
          On a ma skłonić do działania. No to pytanie, drogie panie: czy któraś z was wie, po wnikliwej lekturze plakatu, co, gdzie, kiedy i w jakim celu ma podpisać? I to jest właściwie największy fail tego projektu.
          • triss_merigold6 Re: Skuteczny? Nieskuteczny? Plakat 25.11.14, 21:37
            A tam jest coś do podpisania?
            • minor.revisions Re: Skuteczny? Nieskuteczny? Plakat 26.11.14, 14:38
              I tak, i nie. Przeczytaj sobie ten drobny tekścik i znajdź w nim dwa absurdy wink
          • claudel6 Re: Skuteczny? Nieskuteczny? Plakat 26.11.14, 14:25
            jesłi chodzi o konwencję przeciw przemocy to juz z 5 razy sie podpisałam w róznych miejscach. nie widzę jakoś by rządzący wzięli sobie te podpisy pod petycjami do serca.
        • sumire Re: Skuteczny? Nieskuteczny? Plakat 25.11.14, 21:14
          Czyli co, wolałabyś zobaczyć na zdjęciach wybite zęby i skręcone nadgarstki?
          • triss_merigold6 Re: Skuteczny? Nieskuteczny? Plakat 25.11.14, 21:39
            Niekoniecznie, sugestywność nie musi być aż tak dosłowna. Zresztą zbyt szokujące przekazy są przeciwskuteczne, odbiorca reaguje odrzuceniem bez analizy (vide wigilijna wtopa biednej Kasi Bratkowskiej).
            • sumire Re: Skuteczny? Nieskuteczny? Plakat 25.11.14, 22:09
              Zbyt szokujące owszem, nie działają.
              Ale tu właśnie nie ma sugestywnej dosłowności, dosłownej sugestii, zwał jak zwał. Wyżej pojawił się zarzut, że obserwując z tramwaju nie wiadomo, o co cho, bo trzeba się chwilę zastanowić. Ale gdy już się zastanowisz, kotwica zarzucona.
              Powtarzam - nie uważam tej kampanii za dobrą. Ale dziwi mnie niezmiernie, jak wiele kobiet zobaczyło w niej tylko przystojniaka z mopem; smutne to w sumie.
              • oqoq74 Re: Skuteczny? Nieskuteczny? Plakat 25.11.14, 22:18
                Na tym plakacie jest napis, a w nim prośba o podpisanie petycji. Jadąc tramwajem tego nie odczytasz.
                Wertując gazetę z taką reklamą, przełożysz kartkę i nawet nie zastanowisz się nad tym co napisane.

• triss_merigold6 Re: Skuteczny? Nieskuteczny? Plakat 25.11.14, 22:23
                Nie traktuj każdego wpisu aż tak dosłownie. Wiem o co chodzi, bo przeczytałam, że Amnesty International itd. i ciag skojarzeń sam się wyzwolił. Ale zobaczyłam obraz statyczny tj. czytałam "Focha" siedząc, nie w pośpiechu, nie w biegu gdzieś na mieście.
          • ichi51e Re: Skuteczny? Nieskuteczny? Plakat 25.11.14, 22:01
            Jak juz mowimy o przekazie ktory zapadl to ja mimo uplywu lat pamietam taka scrne z sypiajac z wrogiem z Julia Roberts - on wraca taki wymuskany i porzadny i w domu wszystko jest tip top a on idzie do szafki i sprawdza czy puszki stoja rowno nalepkami a potem sie okazuje ze cos jes nie tak...
            No i potworne kochac za bardzo i drogi maz ktory wmawial zonie ze smierdzi miedzy innymi...
            • guderianka Re: Skuteczny? Nieskuteczny? Plakat 25.11.14, 22:05
              mi zapadł w pamięc moment, w kórym on znajduje w wc obrączki..
              • mood_indigo Re: Skuteczny? Nieskuteczny? Plakat 26.11.14, 10:00
                Mnie wkurzył, bo on znajduje te obrączki już po pogrzebie, co szczególnie w przypadku zaginięcia bez ciała musiało trochę potrwać. Trochę niespójne. Natomiast film świetny.
            • triss_merigold6 Re: Skuteczny? Nieskuteczny? Plakat 25.11.14, 22:06
              O, "Sypiając z wrogiem" to ja też pamiętam. Ręczniki, on sprawdzał ręczniki (albo ręczniki były w podobnym filmie). W upalne dni nosiła sweter żeby zakryć siniaki na ramionach.
        • araceli Re: Skuteczny? Nieskuteczny? Plakat 25.11.14, 23:08
          No przecież właśnie trafił - panią z podbitym okiem w ogóle byś się nie przejęła a tu proszę jaka dyskusja!
          • oqoq74 Re: Skuteczny? Nieskuteczny? Plakat 26.11.14, 07:45
            Ten plakat ma na celu skłonić do poparcia petycji podpisem. Skoro trafił, to rozumiem, że też podpisałaś?
          • minor.revisions Re: Skuteczny? Nieskuteczny? Plakat 26.11.14, 14:42
            Idę o zakad, że każda kampania społeczna w temacie byłaby tu dyskutowana. niestety, głuwnie ze względu na nieudolność, bo większość kampanii spolecznych jest nieudolna, zazwyczaj zupełnei się rozmija cel kampanii, przekaz, "co autor miał na myśli" oraz grupa, do której to miało trafić,.
      • miliwati Re: Skuteczny? Nieskuteczny? Plakat 26.11.14, 06:54
        araceli napisała:

> Niestereotypowe podejście do tematu stąd Ci się nie podoba tongue_out
        >
        Niestereotypowe? No bez jaj, co tu jest niestereotypowego? Toż to klasyka stereotypowego obrazu przemocy domowej - faceci w garniturach biją nieszczęsne kobiety i wycierają krew z butów w dywany.
    • guderianka Re:ślady krwi 25.11.14, 20:58
      Nie kłócę się-bo się nie znam
      Ale skoro jest tak jak piszesz-to znaczy, zę to nie jest plakat wink
      • minor.revisions Re:ślady krwi 25.11.14, 21:00
        > Ale skoro jest tak jak piszesz-to znaczy, zę to nie jest plakat wink

Owszem, pomijając niechlujstwo wykonania, to raczej to przypomina jakąś rozkłądówkę do gazety, nie plakat.
        • guderianka Re:ślady krwi 25.11.14, 21:03
          Skoro tak mówisz
      • oqoq74 Re:ślady krwi 25.11.14, 21:08
        Egal,plakat czy reklama. Efekt jest mierny.
        • guderianka Re:ślady krwi 25.11.14, 21:12
          Wstrząsa czy nie wstrząsa ów plakat w ramach kampanii zwalczania przemocy domowej?

mną wstrząsa
          • oqoq74 Re:ślady krwi 26.11.14, 07:42
            I rozumiem, że podpisałaś już petycję?
    • lauren6 Re: Skuteczny? Nieskuteczny? Plakat 25.11.14, 21:32
      Plakat dobry. Artykuł z focha tradycyjmie od czapy. Szukanie dziury w całym jak narzekanie, ze kuchnia brzydka.
    • mayaalex Re: Skuteczny? Nieskuteczny? Plakat 25.11.14, 21:38
      jak dla mnie za malo czytelny. Krew nie od razu widac i troche trzeba pokombinowac, jak ta krew laczy sie z przemoca. No i rzeczywiscie pan w butach tez troche dziwnie wyglada.
    • helufpi Re: Skuteczny? Nieskuteczny? Plakat 25.11.14, 21:39
      Dla mnie dziwaczne jest to, że to nie jest domowa kuchnia - wygląda na kuchnię obsługującą stołówkę jakiejś instytucji, kredensik po prawej ocieplający ten wizerunek sugeruje, że to może poprawczak, a może dom dziecka? Brakuje tylko takiego wielkiego aluminiowego gara.
      Widzę makabrycznego pana, ale raczej sobie wyobrażam, że zaszlachtował kucharkę w stołówce, bo zupa była za słona (to było genialne!) niż że dopuścił się przemocy domowej względem żony.
    • alexa0000 Re: Skuteczny? Nieskuteczny? Plakat 25.11.14, 21:51
      Nie rusza mnie w ogóle. Zupa była znacznie lepsza.
      • triss_merigold6 Re: Skuteczny? Nieskuteczny? Plakat 25.11.14, 21:57
        I skulone dziecko z misiem.
        • alexa0000 Re: Skuteczny? Nieskuteczny? Plakat 25.11.14, 22:16
          Nie pamietałam misia, wyguglowałam, tak. Ta obecna kampania w ogóle nie porusza struny, mojej w każdym razie. Rozumowo dociera do mnie i wiem, co powinna poruszy i dlaczego, ale nie porusza.
    • elle.hivernale Re: Skuteczny? Nieskuteczny? Plakat 25.11.14, 21:54
      Mama miała gorszy dzień i zrobiła porządek z potomstwem. Tata sprząta.
      Podoba mi się odejście od wizerunku topornego przymuła w siateczkowej koszulce, za uja wafla nie wyłapałabym przekazu na podstawie foty, a tekst jest mało czytelny.
    • oqoq74 Skoro skuteczny, to ile z Was 25.11.14, 22:20
      poszukało informacji, gdzie można podpisać petycję? Zaraz po obejrzeniu plakatu?
      • morgen_stern Re: Skoro skuteczny, to ile z Was 26.11.14, 09:53
        Ponieważ pytasz w tym wątku o to chyba z 10 razy i nikt ci nie odpowiada, to się zlituję - podpisałam.
        • oqoq74 Re: Skoro skuteczny, to ile z Was 26.11.14, 09:56
          Owszem, pytam, bo taki jest przekaz tego plakatu. A ponieważ jest mało odpowiedzi, poza Twoją, to wniosek jest jeden, plakat jest zły, bo powoduje dyskusje o wszystkim od podłóg po pana, a nie wyzwala chęci podpisania petycji.

• triss_merigold6 Re: Skoro skuteczny, to ile z Was 26.11.14, 09:59
            Weź pod uwagę, że forumki wczoraj pierwszy raz zobaczyły ten plakat. To tak nie działa, że widzisz reklamę społeczną i 10 minut później lecisz podpisywać/wpłacać na konto.
            • oqoq74 Re: Skoro skuteczny, to ile z Was 26.11.14, 10:02
              Pewnie. Ale też nie działa tak, że po tygodniu będzie większość o tym pamiętać i podpisze.
              Bo dziś dyskutują, a pojutrze o tym zapomną.
              I żeby nie było, nie wszyscy.
        • minor.revisions Re: Skoro skuteczny, to ile z Was 26.11.14, 14:46
          pod wpływem plakatu?
      • guderianka Re: Skoro skuteczny, to ile z Was 26.11.14, 10:07
        A Ty ?
        Po takiej dyskusji to chyba już nie jest ważne jaka jest forma plakatu ale wiedza, czemu on służy
        • oqoq74 Re: Skoro skuteczny, to ile z Was 26.11.14, 11:04
          Forum emama, to nie wszyscy ludzie.
          Tutaj o przemocy i jej różnych formach rozmawia się często.

Ale przeciętny człowiek widząc taki plakat, przeczyta tylko: to nieprawda że mężczyźni nic nie robią w domu. Wniosek stąd, że większość czyta tylko nagłówki, to co drobnym druczkiem już nie.
          Ta reklama ma trafiać do wszystkich, nie tylko ematek, które temat przemocy wałkują w różnych wątkach.
          • guderianka Re: Skoro skuteczny, to ile z Was 26.11.14, 11:16
            Podpisałaś czy nie ?
            • oqoq74 Re: Skoro skuteczny, to ile z Was 26.11.14, 11:32
              A jak Ci powiem, że tak i to zanim zobaczyłam plakat uwierzysz?
              • guderianka Re: Skoro skuteczny, to ile z Was 26.11.14, 11:35
                Czemu mam nie wierzyć ?
          • echtom Re: Skoro skuteczny, to ile z Was 26.11.14, 11:54
            > Ale przeciętny człowiek widząc taki plakat, przeczyta tylko: to nieprawda że mężczyźni nic nie robią w domu.

Wspomniałam już, że nie złapałam metafory i w pierwszym momencie odebrałam ten plakat jako zwracający uwagę na przemoc psychiczną wobec mężczyzn w rodzinie.
    • morgen_stern Re: Skuteczny? Nieskuteczny? Plakat 26.11.14, 09:32
      Rozbawiło mnie bardzo rozbieranie tego zdjęcia na czynniki pierwsze smile Serio? wink
      Dla mnie to raczej symbol, metafora, w ogóle nie zwróciłam uwagi na rodzaj podłogi, meble i tego typu szczegóły. Nie jest to może mistrzostwo świata w dziedzinie "spoty społeczne", ale całkiem wymowne.
      Myślę też, że co poniektórzy dostają piany na samo hasło "przemoc wobec kobiet", już o feminizmie nie wspominając.
    • mood_indigo Re: Skuteczny? Nieskuteczny? Plakat 26.11.14, 10:05
      Do mnie przemawia. Koleś ma bezwzględność w twarzy, natomiast sterylna kuchnia, nienaganny strój pana i krew na mopie to metafory.
      Napis z informacją nieczytelny, to jedyny fail jak dla mnie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka