Dodaj do ulubionych

Klocki cobi

20.12.14, 14:31
Seria WWII. Czyli kup dziecku zestaw "powstanie warszawskie barykada" cobi.pl/zabawki/klocki/mala-armia-ww2/ w sumie nie wiem czy przegiecie czy w sumie dobry sposob na uczenie historii. Ktos kupil dziecku zestaw z katiusza? (99pln)
Obserwuj wątek
    • aquella Re: Klocki cobi 20.12.14, 14:34
      przegięcie to tylko ze względu na kiepską jakość ( w porównaniu z lego) bo się nie trzymają tak dobrze oraz instrukcja jest strasznie nieprzejrzysta ( chyba, że się poprawili ale ja już próbować nie będę po serii bitwy pod grunwaldem)
      • zuleyka.z.talgaru Re: Klocki cobi 20.12.14, 22:35
        Nie poprawili ;/ jest mało czytelna.
    • atena12345 Re: Klocki cobi 20.12.14, 15:43
      Nie wydałabym na cobi złotóki, bo to szajs. Rozłażą się masakrycznie
      • adellante12 Re: Klocki cobi 20.12.14, 17:08
        Raz kupiłem młodemu jakieś... Pożałowałem tego 10minut po powrocie do domu. Nawet bez porównania z Lego jest to makabryczny syf. Nie wiem kto to produkuje i z czego ale to jakis dramat. Rozłażą się nie pasują, mają ostre krawedzie. Ogólnie totalne szmaciarstwo.
        • myszka_kasia Re: Klocki cobi 08.11.15, 14:44
          Potwierdzam, córka dostała samolot edycji BP, klocki prężą, co najśmieszniejsze rozłażenie się klocków iwdać nawet na zdjęciu na pudełku dokładnie w tym samym miejscu jak po złożeniu, do tego mają koszmarnie ostre krawędzie pokaleczyłam sobie ręce przy składaniu, instrukcja też pozostawia wiele do życzenia, ogólnie nie polecam, duże rozczarowanie a porównania do Lego są bardzo, ale to bardzo przesadzone, nie ma co porównywać jeśli klocki to już lepiej mniej a lepszej jakości czyli zdecydowanie LEGO.
    • mamameg Re: Klocki cobi 20.12.14, 17:16
      Mieliśmy jeden mały zestaw, ale wyrzuciłam, nie szło tego składać, klocki do siebie nie pasowały.
    • gladys_g Re: Klocki cobi 20.12.14, 18:13
      WWII nie i nie uważam, żeby kupowanie klocków było tym właściwym sposobem, aby uczyć historii.

Ale mamy kilka mniejszych zestawów i jeden duży z pingwinami - składają się OK, kompatybilne z lego, więc wzbogacają wielki wór jako uzupełnienie.
      • makurokurosek Re: Klocki cobi 08.11.15, 21:51
        Zdecydowanie nie są kompatybilny z lego
    • scarlett74 Re: Klocki cobi 20.12.14, 22:40
      Ale przegięcie to w jakim sensie, że niby straszne (wojna), czy strasznie (badziewne ) wykonanie.
    • dziennik-niecodziennik Re: Klocki cobi 21.12.14, 18:07
      ??
      zaskakujecie mnie.
      mamy kilka pierdółek z Grunaldem i zestaw z Pingwinami i nie mozna narzekac. z Lego sie komponuje, trzyma sie OK, nie ma sie czego czepic.
      • tymianek21 Re: Klocki cobi 21.12.14, 18:32
        Jestem zadziwiona tymi negatywnymi opiniami! W domu mamy kilkadziesiąt pudełek LEGO i kilkanaście zestawów COBI właśnie z serii: wojsko- armia oraz Grunwald. Kupione były dla syna fana wojska i rycerzy. Wszystkie COBI świetnie składają się, nic nie odpada. Co więcej daje je się bez problemu połączyć z Lego. Mamy je już bardzo długo nic się nie odłamało. Może pomyliłyście COBI z klockami Dromader? Syn dostał 2 opakowania w prezencie i faktycznie tych dromader nawet ja nie dałam rady połączyć-rozłączyć.
        • kropkaa17 Re: Klocki cobi 21.12.14, 19:14
          Tez mnie dziwia te komentarze. My co prawda w domu mamy tylko lego ale syn u kuzynow bawi sie wymieszanym lego i cobi i specjalnych roznic nie widze, normalnie sie skladaja, nie rozpadaja.
        • aquella Re: Klocki cobi 21.12.14, 21:20
          akurat trafiłaś na takie które się trzymają a powiesz też, że instrukcja jest tak dobrze opracowana jak ta w lego ? dla mnie to porażka po prostu
          • dziennik-niecodziennik Re: Klocki cobi 21.12.14, 21:56
            ale do czego tu instrukcja, do budowania z klocków trzeba miec instrukcje??...
            nie mam zdania, w Lego tez instrukcji nie oglądałam...
            • tymianek21 Re: Klocki cobi 21.12.14, 22:32
              Instrukcja? Taka do ułożenia budowli? Mój syn- nienawidzący puzzli nie miał nigdy problemów z ułożeniem żadnych rzeczy. Dostawał pudełko i układał nawet nie wiedziałam że mogą być jakieś problemy z odczytaniem instrukcji!
        • ruda.anka2 Re: Klocki cobi 08.11.15, 17:34
          > Jestem zadziwiona tymi negatywnymi opiniami!
          Ja też. Mamy cobi pingwiny, nic im nie dolega. Składają się z lego, trzymają, nie mają ostrzejszych krawędzi od lego. Nie widzę różnicy szczerze mówiąc.
          • mynia_pynia Re: Klocki cobi 08.11.15, 17:41
            Potwierdzam, mamy 2 zestawy jeden z przed 2 lat wóz strażacki a drugi świeżutki z serii przyrodniczej. Klocki są naprawdę dobrze wykonane i porządnie się trzymają - jak lego.
            W dodatku są kompatybilne bo wóz strażacki obecnie jest złożony wg uznania syna zarówno z lego jaki i cobi.
    • run_away83 Re: Klocki cobi 08.11.15, 20:29
      Nie kupiłabym ale nie ze względu na kontrowersujnośc tego akurat modelu, tylko z powodu kiepskiej jakości - moi synowie kiedyś dostali po zestawie cobi, składanie tego to była tortura a nie zabawa - klocki są tak niedokładnie zwymiarowane i wykonane z tak twardego tworzywa, że modele się rozlatują w trakcie budowania na skutek naprężeń, a krawędzie są tak ostre, że można sobie nieźle poharatać paluchy.

Jakby LEGO wypuściło podobny zestaw, to możliwe że bym się skusiła.

BTW - byłam wczoraj na wystawie pt. "Gry Wojenne" - o roli zabawek w czasie wojny, i o tym, jak w ciągu minionego stulecia zmieniały się zabawki militarne, ich rola i odbiór. Parę eksponatów dosłownie zwaliło mnie z nóg, całość mocno dała do myślenia.
      • zona_mi Re: Klocki cobi 08.11.15, 20:56
        Mój syn też twierdzi, że cobi są kiepskiej jakości, budowle się rozlatują, ogólnie mniej atrakcyjne w użyciu.
        I też lubi niekonwencjonalne użycie klocków - ulubionych LEGO - nie tylko do układania gotowych zestawów, tworzy swoje.
        To zaraźliwe wink

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/rg/gb/xv7z/qlwr8aI8Qwnx5NebGX.jpg
    • jasnoklarowna Re: Klocki cobi 20.09.17, 11:01
      Hmmm
      Młodemu kilka zestawów wojennych kupiliśmy czołgi jakis motorem i działka p.panc.
      Ludziki są fajne, mundury pokazują istotne różnice. Młody się bawi.
      Minusem są faktycznie kiepsciejsza instrukcja niż lego ale do przejścia. Trochę łatwiej niż lego się rozpadają.
      Ale syna niespełna 7 latka na tyle zainteresowała seria że prosił by na yt włączać mu filmiki o tych zestawach. I właśnie z tych filmików dowiedział się najwięcej. O czołgach ich wadach zaletach itp. Ale też o wojnie. Zaskoczył mnie tym że znał znak Polski walczącej i wiedział że to wiąże się z powstaniem. Tak że ten.
      Walor edukacyjny to ma. Ten facet na yt to się kobikoski czy jakoś podobnie nazywał. Opowiadał o wszystkich zestawach. Możliwe że to reklama producenta była ale nawet fajnie zrobiona i wiele informacji przekazała
    • aerra Re: Klocki cobi 20.09.17, 11:18
      Mnie nie razi broń jako zabawka, bo moje dziecko nie mając pistoletu potrafiło sobie zrobić karabin z patyka czy z rolki po ręczniku papierowym...
      Ale Cobi nie kupię, jeden zestaw młody dostał w prezencie, jakość do pięt Lego nie dorasta. Miał jakiś helikopter z pingwinami, żółto-niebieski. Żółty by w 3 odcieniach, niebieski w 4. Klocki totalnie niedopasowane, zadziory od formy (Lego mamy kilkadziesiąt zestawów, starych i nowych, i nigdy czegoś takiego tam nie widziałam), ostre krawędzie. Nie i nie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka