Dodaj do ulubionych

Pytanie o fiskusa

23.01.15, 15:52
Ematki, taka rzecz.

W końcu ktoś zdecydował się mi dać trochę zarobić i Bogu dzięki. Tyle że trzeba dać adres swojej skarbówki i tu mam problem. Podobnie zresztą mam problem z głosowaniem w wyborach, więc czas się kogoś zapytać.

Otóż jestem w Kraku zameldowana tymczasowo, zazwyczaj się melduję na rok. Z tym, że w dowodzie nadal mam adres domu rodzinnego. Powinnam ten dowód wymienić, tak nawiasem mówiąc? (oba adresy aktualne, wszak jeżdżę tam i tak częściej, niż powinnam) I adres której skarbówki podać?
Obserwuj wątek
    • pitahaya1 Re: Pytanie o fiskusa 23.01.15, 16:04
      Podaj adres tymczasowy i przypisz mu odpowiedni urząd skarbowy, czyli adres krakowski i odpowiedni urząd.
      Meldowałam u siebie pewną osobę na czas określony. Ona zakładała na mój adres działalność i składki odprowadzała do mojego US.
    • gazeta_mi_placi Re: Pytanie o fiskusa 23.01.15, 16:14
      Ze słoikami nie gadam.
      • marusia_ogoniok_102 Re: Pytanie o fiskusa 23.01.15, 16:19
        Też cię kochamy, gazetko tongue_out Ciekawam jestem, czy kiedyś cię widziałam w Bombaju >.>
        • gazeta_mi_placi Re: Pytanie o fiskusa 23.01.15, 16:25
          Nie sądzę, chyba że się załapałaś na tę promocję na Gruponie big_grin
    • ludborka Re: Pytanie o fiskusa 23.01.15, 16:14
      podatek odprowadza się w miejscu zamieszkania, nie zameldowania. musisz wypełnić druk ZAP-3 i wysłać do właściwego US
      • marusia_ogoniok_102 Re: Pytanie o fiskusa 23.01.15, 16:21
        Tyle że robota już pojutrze. Da radę wysłać to to albo złożyć w poniedziałek? Czy mi za to urwą głowę i poślą do kazamatów na długie lata? tongue_out
        • solejrolia Re: Pytanie o fiskusa 23.01.15, 16:25
          ale to tylko urząd skarbowysmile
          nie zus-srus, a z moich doświadczeń wynika, że w urzędzie skarbowym raczej problemów nie robią z niczego. w przeciwieństwie do tego drugiego, gdzie proste nie jest nic, i nigdy, i wszystko działa przeciw tobie...
        • ludborka Re: Pytanie o fiskusa 23.01.15, 16:37
          najlepiej zadzwoń, skrusz się i dowiedz u źródła wink
          • ludborka Re: Pytanie o fiskusa 23.01.15, 16:38
            a! i gratulacje! smile
    • mysz-83 Re: Pytanie o fiskusa 23.01.15, 16:51
      liczy się adres zamieszkania nie zameldowania, złóż ZAP-3 i już. Nie musisz się skruszć jak tu ktoś napisał. Po prostu zamieszkałaś tam dwa dni temu wink
      • marusia_ogoniok_102 Re: Pytanie o fiskusa 23.01.15, 17:00
        Tyle że zameldowana jestem na tymczas właśnie w Krakowie, czyli tam, gdzie mieszkam tongue_out Problemem jest tylko to, że w dowodzie mam nadal dom rodzinny, do którego jeżdżę w weekendy. I nie wiem, gdzie w związku z tym się ewentualnie kajać.
      • marusia_ogoniok_102 Re: Pytanie o fiskusa 23.01.15, 17:01
        A ZAP-3 złożyć do rodzinnego US, czy do krakowskiego?
        • mysz-83 Re: Pytanie o fiskusa 23.01.15, 17:06
          Dowodu nikt nie sprawdza. Wpisujesz adres zamieszkania i składasz do właściwego US dla miejsca zamieszkania czyli krakowskiego
        • filipianka Re: Pytanie o fiskusa 23.01.15, 17:09
          do jakiegokolwiek
          pracodawca będzie składał do us dopiero w przyszłym roku
          • mysz-83 Re: Pytanie o fiskusa 23.01.15, 17:17
            nie do jakiegokolwiek właściwego US dla miejsca zamieszkania

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka