26.01.15, 18:42
bedzie w piatek na dwójce.
poszlam na to, bo lubię bajki.
nie dosyć ze nie była smieszna, była straszliwa i depresyjna to jeszcze wszedzie siedziały matki z wrzeszczacymi ze strachu dziecmi zamiast po prostu wyjsc.
to powinno byc dostepne od 12 rozu zycia. A nie takie trzylatki, za kilka lat napiszą na forum "traumy z dziecinstwa" pobyt w kinie na tym czyms co było nominowane do oskara...
Obserwuj wątek
    • przeciwcialo Re: Koralina 26.01.15, 18:44
      Koralina jest suuuper. Moje towarzystwo namiętnie oglądało chyba ze 20 razy.
      • wielkafuria Re: Koralina 26.01.15, 18:46
        ale rozumiem ze twoje towarzystwo ma wiecej niz kilka lat wink i nie zaczyna histerycznie wrzeszczec jak ktos przyszywa igłą gizuk do oka wink

bardziej mnie przerazały te nagłe wrzaski dzieci. żałowałam ze nie ma napisów, bo ledwo słyszałam co oni mówią.
        • przeciwcialo Re: Koralina 26.01.15, 18:50
          No ale kilka lat temu mieli mniej lat wink
    • triss_merigold6 Re: Koralina 26.01.15, 18:45
      Bo to jest dla zdecydowanie starszych dzieci, książka też.
    • ichi51e Re: Koralina 26.01.15, 18:49
      Podobni Frankenweenie i nightmare before christmas - ogladam i nie wiem dla kogo to...
      • wielkafuria Re: Koralina 26.01.15, 18:51
        Frankenweenie jest super, a tego drugiego nie widziałam, co to?
      • wielkafuria Re: Koralina 27.01.15, 12:33
        zaczełam ogladac nightmare before christmas, ale wieje nuuuudą. nie cierpię jak pół filmu oni spiewają.
        teraz zabieram sie za pudłaki big_grin
        • melmire Re: Koralina 31.01.15, 11:47
          A nam pudlaki zupelnie nie podeszly, obejrzalismy poczatek, nie mialo to sensu, ani rytmu, ani wyraznej historii i odpuscilismy sobie.Chyba za duzo japonskich animacji ogladamy i mamy za duze wymagania smile
          • wielkafuria Re: Koralina 31.01.15, 12:53
            sprobuj jeszcze raz tongue_out
    • sumire Re: Koralina 26.01.15, 19:00
      Koralina jest super, jak i cały Gaiman, którego wielbię obsesyjnie (zwłaszcza, że jest dość przystojny i ma przepiękny głos). Ale zdecydowanie nie dla małych dzieci, jak i nie dla wszystkich dorosłych. Mamunie pewnie wyszły z założenia, że jak animacja, to dla milusińskich.
      • wielkafuria Re: Koralina 26.01.15, 19:04
        nie wiem czemu mamunie nie wyszły z założenia ze jak dziecko ma spazmy ze strachu to trzeba wyjsc z sali.
        • iwoniaw To pewnie te od zapłaconych obiadów 26.01.15, 20:03
          które trzeba zjeść, a w każdym razie obowiązkowo nabrać na talerz, choćby na sam widok buraczka w zasmażce dziecię zbierało na torsje...
          Pewnie wyszły z założenia, że jak bilet zapłacony, to będzie bachor siedział do napisów końcowych, zamiast marnować żywą gotówkę big_grin
      • melmire Re: Koralina 26.01.15, 19:59
        Hyhy, pamietam jak w sobotnim pasmie dla dzieci pluscili Mononoke Hime smile
        Mnie sama , kiedy bylam dzieckiem tatus zabral do kina na Akire smile mial wieksza traume niz ja smile
        • feel_good_inc Re: Koralina 27.01.15, 12:06
          melmire napisała:
          > Hyhy, pamietam jak w sobotnim pasmie dla dzieci pluscili Mononoke Hime smile
          > Mnie sama , kiedy bylam dzieckiem tatus zabral do kina na Akire smile mial wieksza
          > traume niz ja smile

Tetsuooooo!
        • sumire Re: Koralina 27.01.15, 12:16
          A wilki z "Akademii pana Kleksa"? To był horror dopiero smile Oglądałam to po raz pierwszy jako bodaj 5-letnie dziecko... ale jakoś się wykaraskałam z tej traumy.
    • mynia_pynia Re: Koralina 26.01.15, 19:19
      Kocham Koralinę ale ja mam ponad 30 lat. Nie wiem czy mój trzy latek by zrozumiał bajkę, ale lubi się bać więc zapewne spróbujemy oglądnąć, no chyba, że będzie leciała po 20h.
    • heca7 Re: Koralina 26.01.15, 19:24
      Zależy , które dziecko. Moja córka miała jakieś 8,5 i była zachwycona. Nie ma żadnej traumy. Śpi po ciemku- ja się boję ciemności a ta cholera nie wink
    • memphis90 Re: Koralina 26.01.15, 19:26
      A ktoś gdzieś napisał, że Koralina będzie śmieszna....? No, ale ja czytałam najpierw książkę, więc wiedziałam czego się spodziewać. Aczkolwiek pierwsza scena, z patroszeniem lalki - co kojarzyło się z seksją niemowlęcia- wbiła mnie w fotel. Nie dla dzieci, zdecydowanie.

Swoją drogą matki zabierały dzieci na "Labirynt fauna", bo to taka magiczna bajka z wróżkami, faunami itd.
      • zuleyka.z.talgaru Re: Koralina 30.01.15, 22:25
        Co do "Labiryntu Fauna" - to poważnie? Z tego co pamiętam to sam plakat filmowy już raczej pokazywał, że to film dla dorosłych, zresztą sam del Toro w wywiadach przed premierą mówił, że "Labirynt..." to jakby kontynuacja "Kręgosłupa Diabła"...
    • solejrolia Re: Koralina 26.01.15, 19:28
      moja miała traumę, oglądała w wieku 7-8 lat.
      ale wyłączyć też nie dała!
    • annajustyna Re: Koralina 26.01.15, 19:29
      Moja Koraline lubi - widziala 2 razy. natomiast przerazila sie Rasputina z "Anastazji". Wiedzialyscie, ze to on tak naparwde przesladowal rodzine carska? wink.
    • zona_mi Re: Koralina 26.01.15, 19:48
      Koralina jest super, ale niektórzy durni rodzice nie mają zwyczaju sprawdzać, czy film nadaje się dla ich dzieci, więc zdarzały się tez przypadki zabierania kilkulatków na Labirynt fauna - przyszłoby Ci do głowy?
    • vre-sna Re: Koralina 26.01.15, 19:51
      Dla mnie dość dziwne, ciut przerażające. Córka, fakt lat chyba wówczas osiem uznała za ciekawe. I zupełnie w innych momentach reagowała emocjonalnie. Np. w ogóle nie przejęła się guzikami w miejscu oczu, gdzie mnie to aż bolało.
      Dla trzylatka mogło być to zupełnie niezrozumiałe.
    • kaka-llina Re: Koralina 26.01.15, 20:07
      Moja obejrzała jako czterolatka, bardzo jej się podobało, przez tydzień oglądała codzienniesmile Traumy nie było... Ale ona do tv (niestety) przyzwyczajona i wie, że to nie jest naprawdę a bac też się lubismile Syn tez chyba kiedyś widział, ale on to mało kumaty jeszcze jestsmile
      • lafiorka2 Re: Koralina 26.01.15, 20:29
        hm? nie widziałam.Obejrzę i nagram i stwierdzę czy moje dzieci mogą też obejrzeć.
    • kolibeer2 Re: Koralina 26.01.15, 20:17
      ale z tego co pamiętam, to Koralina była oznaczona jako film od 12 lat bodajże - nie daje to matkom do myślenia ?
      • kaka-llina Re: Koralina 26.01.15, 21:06
        Szczerze? Ja nawet nie wiedziałam.. gdzieś od kogoś dostałam i została.. Mi się bardzo podoba!
    • zonaczolgisty Re: Koralina 26.01.15, 21:48
      U nas lektura klasy 7mej (13to-latki), z zalozenia wiec dla starszych dzieci.
      • zuleyka.z.talgaru Re: Koralina 30.01.15, 22:12
        Nie wiem czy w większości wypowiadające się tutaj panie w ogóle wiedziały, że to na podstawie książki jest.
        Ciekawe czy zrobią film na podstawie "Księgi Cmentarnej? big_grin to też mogłaby być uczta dla oka smile
    • nicol.lublin Re: Koralina 26.01.15, 23:14
      ja uwielbiam! boska bajka. moja córka też była zachwycona, choć sama pewnie nie dałaby rady obejrzeć (bała by się), ale miała niespełna 9 lat! a nie 4!

chętnie obejrzymy ponownie smile
    • agni71 Re: Koralina 26.01.15, 23:21
      chętnie obejrzę, pewnie bez dzieci, bo sie boją tego filmu
      • una_mujer Re: Koralina 26.01.15, 23:43
        Nie dziwię się. Czytałam Koralinę jako dorosła i uważam, że straszna.
        I nie rozumiem takich rodziców; wychodziłam z trzylatką przed końcem Disney on Ice, bo była już zmęczona i znudzona. Przecież kupiłam ten bilet ze względu na nią i to ona miała się tam dobrze bawić...
    • priszczilla Re: Koralina 27.01.15, 08:11
      O ile pamiętam to Koralina była oznaczona jako film od 12 lat. Po prostu niektórym rodzicom się zdaje, że film rysunkowy musi być b.o. i to ignorowali.
    • kliklik Re: Koralina 27.01.15, 08:30
      Moja milusińska 4-latka obejrzała i wątpię, by miała traumę z tego powodu.
    • alpha.sierra Re: Koralina 27.01.15, 09:16
      Koralina to pikuś. Ci sami twórcy zrobili Pudłaki. To był dopiero czad smile.
      • nicol.lublin Re: Koralina 27.01.15, 10:57
        no nie wiem. pudłaki może są dziwne, ale żeby straszne? moja córa na pudłakach dobrze się bawiła, Koralina natomiast była bardzo wciągająca, ciekawa ale straszna.
        • wielkafuria Re: Koralina 27.01.15, 15:29
          Pudlaki sa suuuuupeeeer smile smile
    • koza_w_rajtuzach Re: Koralina 27.01.15, 09:23
      Masz rację, że powinny być ograniczenia wiekowe.
      Chociaż moje dzieci to oglądały ze 100 razy, dwa razy czytałam im również książkę. Kiedy pierwszy raz oglądały to syn miał 3 lata, a córka 6. Nie bały się, zresztą akurat córka nigdy w ogóle żadną sceną w filmie, bajce, książce nie wystraszyła się,
    • feel_good_inc Jakie to wszystko teraz delikatne 27.01.15, 12:09
      Na wygładzonych bajkach disneyowskich wychowane, to się takiej Koraliny boją.
      Ciekawe co będzie, gdy sięgną do oryginałów braci Grimm...
    • alpenne Re: Koralina 27.01.15, 12:10
      Byłam z synem parę lat temu ,miał z 8 lat .Wyszliśmy z kina w połowie filmu, nie dało się oglądać,bał się strasznie .Jest bardzo wrażliwym dzieckiem smile
    • wielkafuria Re: Koralina 30.01.15, 20:31
      oglądacie???? smile ja tak, tym razem bez wrzeszczacych z przerazenia dzieci w kinie tongue_out
      • nicol.lublin Re: Koralina 30.01.15, 21:00
        bardzo chciałam obejrzeć, ale córka powiedziała, że nic z tego! cholera, mogłam jej nie straszyć :-0
        • gaga-sie Re: Koralina 30.01.15, 22:03
          Ja obejrzałam, matko, kto to wymyślił...Ale podobało mi się.
          • zuleyka.z.talgaru Re: Koralina 30.01.15, 22:10
            Neil Gaiman smile napisał książkę.
            • gaga-sie Re: Koralina 30.01.15, 22:15
              To sprawdziłamwink ale książki nie znałam ( nie czytam literatury tego typu).
              • zuleyka.z.talgaru Re: Koralina 30.01.15, 22:20
                Polecam całego Gaimana smile
      • koza_w_rajtuzach Re: Koralina 31.01.15, 06:58
        Oglądałam z dziećmi, ale zasnęłam. One chyba obejrzały do końca ;P.
    • anorektycznazdzira Re: Koralina 30.01.15, 22:01
      Bajkę widziałam tylko w TV i moja 17letnia córka uprzedziła mnie, że mam olać siódemkę w rogu i nie pozwolić oglądać jej młodszemu bratu lat 9.
      I to bym każdemu powiedziała.
      Mnie się nie podobało, schiza i nie wiadomo o co chodzi.
      • naomi19 Re: Koralina 30.01.15, 22:10
        ta 7 w rogu to jakies nieporozumienie, moje dziecko bylo przerazone!
        • koza_w_rajtuzach Re: Koralina 31.01.15, 07:04
          ale z drugiej strony też możliwe, że masz bardzo wrażliwe dziecko.
          Mój syn też delikatny, teraz ma 6 lat, a tę bajkę namiętnie ogląda od 3-ego roku życia i przerażony nigdy nie był. Córki nie liczę, bo ona w ogóle nigdy nie miała żadnych dziecięcych lęków i nic w tv nie jest w stanie jej wystraszyć, a to też z kolei może być odchylenie w drugą stronę.
          • naomi19 Re: Koralina 31.01.15, 07:56
            Racja mam bardzo wrazliwe dziecko ale ta bajka to nie jest bajka a juz na pewno nie dla dzieci. Depresyjny klimat przerazajace potwory. Nie lubimybsie bac dolowac plakac. A taka jest ta "bajka". Te sama historie mozna bylo opowiedziec w madrzejszy sposob nie robiac dzieciom dziur w mozgu. A juz 7 w rogu to byla gruba pomylka. To nawet nie jest film dla 12- latkow...
            • koza_w_rajtuzach Re: Koralina 31.01.15, 08:23
              > A juz 7 w rogu to byla gru
              > ba pomylka

Z tym akurat się zgadzam. Niektóre dzieci ta bajka może bardzo wystraszyć.
            • sumire Re: Koralina 31.01.15, 08:51
              A wystarczyło przeczytać wcześniej, o czym to w ogóle jest.

Uwielbiam, jak ematki poprawiają pisarzy - można było opowiedzieć w mądrzejszy sposób, zapewne...

To, że ktoś w swej tępocie zakwalifikował "Koralinę" jako bajkę na dobranoc, to inna sprawa. Nie byłabym wszak szczególnie zdumiona, gdyby ludzie pracujący w TV nie mieli pojęcia o tym, co puszczają na antenę.
              • anorektycznazdzira Re: Koralina 31.01.15, 21:34
                Nie rozumiem dlaczego piszesz, że ktoś "poprawia pisarzy".
                Ja jestem w sytuacji takiej, że nie czytałam książki i patrzę na te animację, jak na każdą inną z miliarda pokazywanych w TV. Na ematce pada pytanie, jak mi się podoba- i mnie się NIE PODOBA, nie ma znaczenia jak doniosła książka była może inspiracją czy wręcz kanwą dla tego obrazu. Nie mam pojęcia, czy książka podobałaby mi się, czy nie. To nie ma znaczenia. Siadam przed TV, oglądam animację p.t. 'Koralina' i trochę mnie nudzi a trochę drażni. Przecież nikogo nie poprawiam, stwierdzam fakt dotyczący mojej skromnej osobywink.
            • wielkafuria Re: Koralina 31.01.15, 09:37
              naomi... ale to jest na podstawie ksiazki wink
              aczkolwiek rzeczywiscie "efekty" straszliwe smile ta pogoń pająkiem za Koraliną big_grin
              • naomi19 Re: Koralina 31.01.15, 15:31
                wiem, ze na podstawie ksiazki, a jakie to ma znaczenie skoro byla siodemka w rogu?
      • zuleyka.z.talgaru Re: Koralina 30.01.15, 22:10
        A książkę wcześniej czytałas?
        • anorektycznazdzira Re: Koralina 30.01.15, 22:11
          Nie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka