Dodaj do ulubionych

Macierzyński

• leyla76 Re: Macierzyński 22.02.19, 10:34
      Ale narzekacie. Rok wolnego, płatnego po urodzeniu dziecka, tylko pomarzyć. U mnie w Szwajcarii raptem 14tyg urlopu płatnego 80%. Dodam, ze znam osoby, które do pracy wróciły po miesiącu, góra dwa.
    • gosia_t Re: Macierzyński 22.02.19, 10:41
      W Norweggi monza wybrac 49 tygodniowy urlop rodzicielki i wtedy wyplacja 100% pensji lub 59 tygodniowy i wtedy otrzymuje sie 80% pensji. Matka musi wybrac 9 tygodni, ojciec musi 15 tygodni. Reszte dziela miedzy siebie wg. uznania. Bardzo wielu tatusiow siedzi wiecje niz 15 tygodni na urlopie.
    • sweet_sour Re: Macierzyński 22.02.19, 11:37
      Za pierwszym razem wróciłam do pracy po 10 miesiącach (2 przepadły, bo mąż nie miał wtedy mozliwości wykorzystać). Za drugim razem wróciłam po 8 miesiącach (7 macierzyńskiego plus zaległy urlop), 3 miesiące wziął mąż. Rok bym z dzieckiem wytrzymała, nie ma problemu smile Ale ze względu na to, że zarabiam znacząco więcej od męża, takie rozwiązanie było dla nas korzystniejsze finansowo. Dodatkowo, ja mam podwyżkę raz roku, więc moje 100% zasiłku macierzyńskiego przez pół roku było niższe niż moja pensja, kiedy przechodziłam na zwolnienie. Z kolei mój mąż oprócz pensji ma premie kwartalne, więc jego zasiłek w wysokosci 60% średniego wynagrodzenia był tylko nieznacznie niższy niż standardowa miesięczna pensja. Ale zdecydowanie jestem wyjątkiem wśród znajomych, zarówno w wykorzystaniu tylko części macierzyńskiego, jak i zarobków znacząco wyższych od partnera...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka