Dodaj do ulubionych

Mammografia - pytanie

23.02.15, 19:09
Jako że co roku na wiosnę robie generalny przegląd organizmu byłam dziś u internisty po stosowne skierowania.
I przy okazji wymyśliłam że może czas na mammografię. Mam 36 lat a to moja psychologiczna data graniczna strachu przed rakiem (nie wiem skąd mi się to wzięło) i uznałam że to już czas.
Pan doktor powiedział że skoro nie mam w wywiadzie nikogo z rakiem piersi to on nie zaleca mammografii przed 45 rż a da mi skierowanie na USG piersi.
Nie mam z tym problemu tylko jestem ciekawa: naprawdę sa takie wytyczne? Ja sądziłam że 35 rż to już mammografia jest rozsądną i zalecaną procedurą.
Obserwuj wątek
    • mruwa9 Re: Mammografia - pytanie 23.02.15, 19:20
      tu, gdzie mieszkam, pierwsza mammografie u pan niskiego ryzyka robi sie u 40-latek i powtarza co 2 lata.
      Natomiast nic nie stoi na przeszkodzie, zeby samej sie badac regularnie od mlodszego wieku.
      • anilka Re: Mammografia - pytanie 23.02.15, 19:30
        Ja mam problemy z piersiami i gdy na mamomografii wychodziło coś niejasnego to i tak miewałam potem kontrole na usg. W takim wieku jednak usg, ale kiedyś lekarz mi powiedział , że to zależy od budowy piersi , a nie od dokładnego wieku
    • wielkafuria Re: Mammografia - pytanie 23.02.15, 19:36
      oni takie maja wytyczne bo zakladaja ze kobieta po 40 juz nie bedzie rodzic i nie chca jej naswietlac wczesniej. jak jest mammografia dwoch piersi to sa 4 zdjecia.
      idac na jakiekolwiek przeswitlenie napromieniuje nas tak samo.
      jak chcesz to idz.
      idz do innego lekarza jak chcesz miec skierowanie i isc na nfz, albo zrob sobie prywatnie.
      • beataj1 Re: Mammografia - pytanie 23.02.15, 19:44
        Nienienie. Ja się wcale nie upieram. USG mnie satysfakcjonuje.
        Pytałam z ciekawości bo wydawało mi się że to właśnie po 35 rz to jest zalecane. I okazało sie, że właśnie - wydawało mi się smile
        • zuleyka.z.talgaru Re: Mammografia - pytanie 23.02.15, 20:10
          Z tego co mi lekarz mówił to spokojnie do 40-45 robi się usg piersi a dopiero później mammografię. MAa to związek z budową tkanek piersi.
        • snakelilith Re: Mammografia - pytanie 23.02.15, 20:55
          W Niemczech mammografię zaleca się kobietom dopiero od 50-tego roku życia. Do 70-tki, co dwa lata. Kobiety przed menopauzą mają zbyt zwartą budowę tkanek w biuście i mammografia nie jest badaniem pierwszego wyboru. Stosuje się ją wtedy tylko przy podejrzeniach o jakieś nieprawidłowości, albo u kobiet z grupy wysokiego ryzyka. U innych kobiet profilaktyczna mammografia przed 50-tką stanowi niepotrzebne obciążenie promieniowaniem. W tym wieku lepiej sprawdza się USG i samobadanie piersi.
          Najnowsze statystyki jednej z lepszych kasy chorych w DE pokazują też, że wcześniejsza diagnoza raka piersi niekoniecznie ma wpływ na przedłużenie życia pacjentki, a negatywny wynik mammografii nie oznacza, że raka na pewno się nie ma, ale to inny temat do dyskusji.
    • kalia-kalia Re: Mammografia - pytanie 23.02.15, 19:46
      Ogólnie jest tak, że u młodych kobiet zaleca się USG a u starszych mammografię - to ze względu na inną budowę piersi.
      Ta granica pewnie jest płynna, ale np. u mnie miasto finansuje oba te badanie za granicę uznając 45 rok życia.
      • capa_negra Re: Mammografia - pytanie 23.02.15, 20:12
        A jeśli jesteś w grupie ryzyka to dostajesz co roku skierowanie na oba badania
        • wielkafuria Re: Mammografia - pytanie 23.02.15, 20:17
          dokładnie. a jak na mammografi wyjdzie cos nie tak to robi sie biopsje gruboiglową i pobiera wycinek.
    • cosmetic.wipes Re: Mammografia - pytanie 23.02.15, 21:09
      Mój gin twierdzi, że metoda diagnostyczna nie tyle powinna być dostosowana do wieku, co raczej do budowy piersi. Piersi tłuszczowe lepiej się diagnozuje mammografią, gruczołowe USG.
    • klubgogo Re: Mammografia - pytanie 23.02.15, 21:19
      Ależ tu chodzi o budowę piersi. Młode piersi zbudowane są głównie z tkanki gruczołowej, która z wiekiem przechodzi w gruczołowo-tłuszczową i w końcu w tłuszczową. Jasną tkankę gruczołową bada się usg, bo jest po prostu lepiej widoczna, a ciemną tłuszczową za pomocą promieni. Lekarze wskazują, że po 35-40 rż. należy wykonać mammografię, nie zapominając również o usg, bo ten z kolei obraz łatwiej wychwytuje torbiele.
      • snakelilith Re: Mammografia - pytanie 23.02.15, 22:40
        klubgogo napisała:

> Ależ tu chodzi o budowę piersi. Młode piersi zbudowane są głównie z tkanki gruc
        > zołowej, która z wiekiem przechodzi w gruczołowo-tłuszczową i w końcu w tłuszcz
        > ową. Jasną tkankę gruczołową bada się usg, bo jest po prostu lepiej widoczna, a
        > ciemną tłuszczową za pomocą promieni. Lekarze wskazują, że po 35-40 rż. należy
        > wykonać mammografię, nie zapominając również o usg, bo ten z kolei obraz łatwi
        > ej wychwytuje torbiele.

Na budowę piersi wpływają hormony. Po każdej ciąży piersi stają się "luźniejsze" , ale gwałtownie tracą tkankę gruczołową dopiero w czasie menopauzy, gdy spada poziom estrogenów. Może więc być, że kobiety, które wcześnie stały się matkami i przechodziły więcej razy ciążę mogą faktycznie przed 40-tym roku życia nadawać się lepiej na mammografię, ale trzeba wziąć pod uwagą, że dziś kobiety później decydują się na macierzyństwo, mają mniej dzieci i dłużej żyją, a każda mammografia obciąża organizm promieniowaniem. Jestem na krótko przed 50-tką i ostatnio lekarka w ramach badania profilaktycznego wspomniała po raz pierwszy coś o mammografii, którą radziła zrobić dopiero po 50-tce. Do tej pory robiłam tylko USG. Nie znam ani jednej kobiety w moim otoczeniu, która decydowała się na to badanie wcześniej. A one wszystkie dbają o zdrowie i regularnie chodzą do lekarza. Mammografia przed 40-tym roku życia bez jakiegokolwiek podejrzenia wydaje mi się grubą przesadą bez większego medycznego uzasadnienia. Zamiast namawiać młode kobiety na mammografię należałoby raczej zachęcać do niej kobiety starsze, takie w przedziale 50-70, bo one są statystycznie bardziej narażone na raka piersi.
    • pani.jezowa Re: Mammografia - pytanie 23.02.15, 22:33
      Pierwszą mammografię miałam w wieku 25 lat nie mając (wtedy jeszcze) nowotworu w rodzinie.
      Po kontrolnym usg lekarka je wykonująca napisała, że ze względu na budowę pierwsi zaleca robienie w jednym roku usg, w następnym mammografii.
      I tak robię.

Swoją drogą mojej mamie mammografia nie wykryła nowotworu wyczuwalnego ręką i widocznego na usg.
      Nawet, gdy lekarze już wiedzieli gdzie on jest i "gdzie patrzeć" wciąż nie było go widać na mammografii.
      Warto robić jedno i drugie na zmianę.
    • aka10 Re: Mammografia - pytanie 23.02.15, 22:44
      "U mnie" od 40-tego do 74-tego roku zycia wszystkie kobiety dostaja skierowanie na mammografie. Jesli te zdjecia z jakiegos powodu sa niewyrazne, robi sie USG. Przed 40-tym rokiem zycia skierowanie daje ginekolog, jesli widzi potrzebe lub pacjentka o nie prosi, jesli chce to badanie zrobic. Dlaczego konieczne by bylo czekanie do 45-tego roku zycia?
      • verdana Re: Mammografia - pytanie 23.02.15, 22:49
        Regularna mammografia to regularne napromieniowanie. Rakotwórcze. Nie ma sensu robić bez wskazań. W tym wieku najpierw USG, a wtedy lekarz powie, czy warto robić mammografię, czynie. Ale na pewno nie należy od mammografi zaczynać.
      • snakelilith Re: Mammografia - pytanie 23.02.15, 23:14
        aka10 napisała:

> "U mnie" od 40-tego do 74-tego roku zycia wszystkie kobiety dostaja skierowanie
        > na mammografie.

Gdzie to jest "u mnie"?
        • bachula_gr Re: Mammografia - pytanie 24.02.15, 07:55
          U mnie (Grecja) ginekolog kieruje na mammo po 40-tce. Moj praktykuje w pakiecie z usg bo twierdzi, ze dopiero wtedy ma sensowny obraz sytuacji. Druga mammo I usg po roku od pierwszej a teraz zalecenie, ze po 1.5-2 lat.
          Jesli nic sie nie dzieje, cytologia raz w roku w parze z usg dopo, na tej samej wizycie.
          • snakelilith Re: Mammografia - pytanie 24.02.15, 11:17
            bachula_gr napisała:

> U mnie (Grecja) ginekolog kieruje na mammo po 40-tce. Moj praktykuje w pakiecie
            > z usg bo twierdzi, ze dopiero wtedy ma sensowny obraz sytuacji. Druga mammo I
            > usg po roku od pierwszej a teraz zalecenie, ze po 1.5-2 lat.

Grecja? Płacisz za mammografię prywatnie, czy pokrywa ci ubezpieczenie? Jakoś trudno mi bowiem wyobrazić sobie, że Niemczech medycyna jest tak zaściankowa i zaleca mammografię kobietom o całe 10 lat później niż w Grecji. Prywatna służba zdrowia kieruje się jednak w dużej mierze także finansowymi interesami, a pacjentom trudno ocenić, które z badań są naprawdę medycznie wskazane, a które nabijają tylko kasę lekarzom.
            • bachula_gr Re: Mammografia - pytanie 24.02.15, 11:44
              Place prywatnie lekarzowi za wizyte z cyto + usg (40-50 euro) a za zlecona przez niego mammo i usg (po 40tce) placi kasa chorych, ja doplacam ryczaltowo po ok 3 euro za badanie w prywatnym osrodku diagnostyki obrazowej.
    • 1borgia Re: Mammografia - pytanie 24.02.15, 09:41
      jestem przeciwny badaniu.
      • bei Re: Mammografia - pytanie 24.02.15, 10:28
        Jaka Ty jesteś mlodasmile
        • rezonans11 Re: Mammografia - pytanie 24.02.15, 10:42
          To jest faktycznie bardzo indywidualne. Wykonuję mammografie od 17 lat i widziałam już 30 latki z piersiami tłuszczowymi (z resztkową tkanką gruczołową) jak i 50 latki z piersiami gruczołowymi (a w zasadzie mastopatycznymi) u których nic nie było widać na zdjęciach. Dlatego metoda badania powinna być dobierana indywidualnie a każdy lekarz podczas badania palpacyjnego powinien wiedzieć jakie utkanie piersi ma pacjentka.
    • mamaalana1 Re: Mammografia - pytanie 24.02.15, 10:58
      Ja 2 lata temu robiłam mammografię, czyli w wieku 35 lat. Mam piersi z przewagą tkanki tłuszczowej a ich obraz jest lepiej widoczny w mammografii. Mam zalecenie robić co 2 lata. Też nie było u mnie w rodzinie przypadku raka piersi.
      Pozdrawiamsmile
    • mamusia1999 Re: Mammografia - pytanie 24.02.15, 14:01
      Z tego co wiem jedyne sensowne statystyki na temat mammografii jako metody screeningu opublokowal do tej pory jedynie niejaki Gigerenzer. W skrocie: sens to ma dopiero kolo menopauzy. Niestety w sumie. Ciagle czekamy na sukces podobny do cytologii.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka