Dodaj do ulubionych

to ile tych wierzących?

02.03.15, 18:56
wiarygodny ten CBOS czy nie?
bo ok, ze ilosc ochrzczonych nijak sie ma do ilosci wierzących i zaangażowanych religijnie to jasne. ale CBOS jest firmą starą i uznaną, i nie słyszałam żeby ktoś mu zarzucał nierzetelnosc. no dobra, mozna sie czepiac ze tylko 1000 osób przebadano, ale jesliprobka została uznana za reprezentatywną to znaczy ze tyle wystarczyło.
żadnej ematki nie złapali do ankiety? wink
Obserwuj wątek
    • mid.week Re: to ile tych wierzących? 02.03.15, 19:04
      Niespełna trzy piąte Polaków (56 proc.) ma niezachwianą wiarę w istnienie Boga

Cała reszta albo miewa watpliwości albo nie wierzy. To mało?
      • dziennik-niecodziennik Re: to ile tych wierzących? 02.03.15, 19:06
        z drugiej strony - tylko 3% deklaruje całkowitą niewiare. to raczej malo.
        • mid.week Re: to ile tych wierzących? 02.03.15, 19:36
          Jak dla mnie wierzyć mogą wszyscy, byleby nie w KK.
        • ichi51e Re: to ile tych wierzących? 02.03.15, 21:25
          o jestem w tych 3%!
          • asia-loi Re: to ile tych wierzących? 02.03.15, 21:35
            ichi51e napisała:

> o jestem w tych 3%!>

Ja już też. I czuję się strasznie oszukana i zawiedziona, że nie ma tego dobrego Boga, który wszystko może, wszystko wie, i jest bardzo dobry.
        • lauren6 Re: to ile tych wierzących? 02.03.15, 21:48
          To znaczy, że 3% deklaruje się jako ateiści. Reszta to różne odcienie szarości, niewierzenia i powątpiewania. W swoim otoczeniu znam tylko 1 zadeklarowanego ateistę poza mną. Reszta tzw. niewierzących mówi o sobie, że jest agnostykami.
          • dziennik-niecodziennik Re: to ile tych wierzących? 02.03.15, 22:32
            nie no
            mi wychodzi ze:
            - 56% jest wierzacych bez zastrzezen;
            - 27% miewa chwile zwątpienia, co nie znaczy ze nie wierzy - człowiek ma prawo do zwatpień, doktryna wiary to dopuszcza; zaliczyłabym do wierzących;
            - 5% wierzy w "siłę wyższą" - proponuje sklasyfikowac oddzielnie;
            - 5% czasami wierzy w Boga - ok, zaliczmy to do niewiary;
            - 4% nie ma specjalnie zdania czy wierzy i czy Bóg istnieje - czyli agnostycy - tez do oddzielnej kategorii;
            - 3% jest niewierzacych bez zastrzezeń;

jak by nie patrzec - wierzących jednak jest wiecej.
    • filipianka Re: to ile tych wierzących? 02.03.15, 19:07
      przerażające...
      • rhaenyra Re: to ile tych wierzących? 02.03.15, 19:55
        ??
        • misiekzdzisiek2 Re: to ile tych wierzących? 02.03.15, 21:21
          Ludzie nie przyznaja się, ze nie wierzą. Tak na wszelki wypadek, gdyby KK kiedyś chciał ich za to spalić na stosie.
          • dziennik-niecodziennik Re: to ile tych wierzących? 02.03.15, 22:33
            zwłaszcza udział w anonimowej ankiecie CBOSu ich na cokolwiek naraża...
            surprised
            • misiekzdzisiek2 Re: to ile tych wierzących? 02.03.15, 22:35
              W dobie takiego rozwoju technologicznego jaki mamy obecnie nic nie jest do końca anonimowe wink
              • dziennik-niecodziennik Re: to ile tych wierzących? 02.03.15, 22:36
                pdejrzewasz ze ankieter zdjecia robił przechodniom? czy ze poszło internetowo i IP spisywali? big_grin
                • misiekzdzisiek2 Re: to ile tych wierzących? 02.03.15, 22:39
                  Nic nie podejrzewam.
                  Ale za dobrze znam historię, by nie wiedzieć że są to dane bardzo wrażliwe i w przyszłości mogą być wykorzystywane.
                  • cosmetic.wipes Re: to ile tych wierzących? 03.03.15, 11:19
                    Może jednak nie popadajmy w paranoję.
    • rasowa_sowa Re: to ile tych wierzących? 02.03.15, 22:00
      Dlaczego uważasz że to ma być nierzetelne. Akurat badania opinii publicznej są przeprowadzane według sztywnych zasad i czemu miałoby służyć ich naginanie? To nie sondaże wyborcze smile
      Wyniki to wyniki, moim zdaniem prawdopodobne. Nie traktowałabym specyficznego forum emama jako bardziej reprezentatywnej próbki niż te 1000 osób CBOSu.
      • misiekzdzisiek2 Re: to ile tych wierzących? 02.03.15, 22:03
        Sowo, nie powiedziałam ,ze sondaż jest niewiarygodny. CBOS może przekazywać rzeczywiście dane, które podali im respondenci.
        Inną kwestią, czy respondenci mijali się z prawdą czy nie.
        • rasowa_sowa Re: to ile tych wierzących? 02.03.15, 22:08
          Chodziło mi o dziennik. Z jej wypowiedzi wynika, że sondaż jest mało wiarygodny.
      • dziennik-niecodziennik Re: to ile tych wierzących? 02.03.15, 22:26
        nie no, bo nieraz tocxyłysmy tu dyskusje jak sie procentowo rozkladaja w Polsce wierzacy i niewierzacy, i z dyskusji wynikało ze jakoby niewierzacych jest wiecej. z sondazu wynika cos całkiem innego jednakze. i teraz ciekawostka, zy sondaz jest przekłamany (ale w sumie nie słyszalam skaeg na sondaze CBOSu), czy jednak na emamie mamy kulminację "3%"? smile
        • rasowa_sowa Re: to ile tych wierzących? 02.03.15, 22:35
          Raczej to ostatnie. Kumulacja młodych, wykształconych i z wielkich ośrodków. Dodatkowo to trochę wstyd tak się przyznać do wiary i hejtowanego tu "katolstwa" wink. W sondażu już jakoś bardziej przystoi niż na forum, gdzie każdy troll to potem może wyciągnąć.

Zresztą zobacz na pierwszy komentarz w linkowanym przez Ciebie artykule - większość czytelników gazety oceniła pozytywnie wypowiedź: "Ważne dane. Pokazują jakie ZŁO wyrządza umysłom katolicka indoktrynacja. Tylko 30 z 1000 sondowanych osób jest normalnych. Skoro połowa ludzi naokoło wierzy w dziadka na chmurze i cuda, nie może dziwić powszechna głupota."

Czemu czytelnicy gazety mieliby być bardziej reprezentatywni niż np. Fronda? Tylko dlatego że jesteśmy tu a nie tam?
    • tryggia Re: to ile tych wierzących? 02.03.15, 22:51
      A gdyby wyszlo na odwrot? Ze 3% wierzacych, to tez uwazalibyscie wynik za zafalszowany? tongue_out
      • dziennik-niecodziennik Re: to ile tych wierzących? 02.03.15, 22:56
        a kto "uważalibyście"?
        ja uwazam ze jak ankieta zrobiona rzetelnie i reprezentatywnie to wynik sie liczy.
        jakby wyszlo ze 3% wierzących to myslałabym dokładnie tak samo.
        mi tam nie przeszkadza ze ktos wierzy czy nie wierzy.
      • misiekzdzisiek2 Re: to ile tych wierzących? 02.03.15, 23:02
        Nikt tutaj nie twierdzi, ze ktoś sfałszował wyniki.
    • anorektycznazdzira Re: to ile tych wierzących? 02.03.15, 23:04
      IMO trzeba pamiętać, że badanie nie było sprofilowane na wiarę w Słowo Katolickiego Biskupa, tylko było ogólnym pytaniem o wiarę jako taką. To dość istotny szczegół tongue_out
      Mnie nie badalismile
    • naomi19 Re: to ile tych wierzących? 03.03.15, 07:21
      ale w sondazu nie ma mowy o kk, prawda? moga sie wypowiadac np buddysci i reprezentanci kosciola latajacego potwora spaghetti.
    • default Re: to ile tych wierzących? 03.03.15, 08:24
      No ale może jest tak, że ta większość (te 56 %) po prostu od urodzenia PRZYZWYCZAIŁA SIĘ do myśli, że jest wierząca (bo rodzice albo dziadkowie są/byli, bo się jest ochrzczonym i po komunii itd.), przyjęli to bezrefleksyjnie jako stały element swojej tożsamości i nawet jeśli obecnie nie praktykują, to zapytani bez zająknięcia odpowiedzą, że są wierzący. Bo nigdy nie przyszło im do głowy zastanawiać się nad tym czy faktycznie są czy nie są i co właściwie to oznacza i co się za tym kryje.

• monikaj21 Re: to ile tych wierzących? 03.03.15, 08:34
        Nie wiem skąd to zdziwienie. Ktoś kto się rozgląda trochę wokół siebie chyba zdziwiony nie będzie. No chyba, że ktoś swoją wiedzę o świecie buduje na podstawie e-matki, gdzie grono niewierzących jest dużo większe niż w społeczeństwie, a z drugiej strony odbywa się ciągłe zaklinanie rzeczywistości w tym temacie.
      • dziennik-niecodziennik Re: to ile tych wierzących? 03.03.15, 10:24
        ale poczytaj dokładnie. tam jest jednak napisane ze kto jak praktykuje, ile procent regularnie, ile nieregularnie.
    • kozica111 Re: to ile tych wierzących? 03.03.15, 08:53
      Nie znam osobiście nikogo niewierzącego - ta wiara jest różna ale jest.
      • anusia_magda Re: to ile tych wierzących? 03.03.15, 09:37
        w sumie ja też smile
      • purchawkapuknieta Re: to ile tych wierzących? 03.03.15, 09:58
        znam wielu antyklerykałów, ateisty żadnego.
      • feel_good_inc Re: to ile tych wierzących? 03.03.15, 10:14
        kozica111 napisała:
        > Nie znam osobiście nikogo niewierzącego - ta wiara jest różna ale jest.

To wszystkich wypytujesz o ich stosunek do sił wyższych?
        Ateiści to nie weganie, nie mają natręctwa by wspominać o tym co trzy minuty.
        • wt.opek Re: to ile tych wierzących? 03.03.15, 11:01
          czytając fora gazeta, zwłaszta te religijne i społeczne, mozna dojść do przeciwnego wniosku big_grin
          • feel_good_inc Re: to ile tych wierzących? 03.03.15, 11:24
            wt.opek napisał:
            > czytając fora gazeta, zwłaszta te religijne i społeczne, mozna dojść do przeciw
            > nego wniosku big_grin

Uhhh... bardzo cię dziwi zabieranie głosu na temat kwestii religijnych na forum o religii?
    • szamanta Re: to ile tych wierzących? 03.03.15, 10:56
      Statystyki nigdy dla mnie wiarygodne nie były , nie są i nie będą w żadnym temacie bez względu na winik
      Jakby wziąć mnie i kota ,wyliczyć statystykę na ilu kończynach się poruszamy ,to wyszłoby ze każde z nas na 3 chodzi suspicious . Bardzo przekonujące tongue_out
      • wt.opek Re: to ile tych wierzących? 03.03.15, 11:03
        jeśli deprecjonujesz statystykę w tym wypadku, badź konsekwentna i deprecjonuj także w innych sprawach

postawa: jesli fakty są dla mnie wygodne to ok, a jesli nie to statystyka kłamie, jest typowa przy braku argumentów...
        • szamanta Re: to ile tych wierzących? 03.03.15, 11:10
          wt.opek napisał:

> jeśli deprecjonujesz statystykę w tym wypadku, badź konsekwentna i deprecjonuj
          > także w innych sprawach
          >
          > postawa: jesli fakty są dla mnie wygodne to ok, a jesli nie to statystyka kłami
          > e, jest typowa przy braku argumentów...

Ty się dobrze czujesz? czy cierpisz na chorobliwa wybiorczosc czytanego tekstu ?
          jeszcze raz dla ciebie cytje moje pierwsze zdanie z podkreśleniem
          ""Statystyki nigdy dla mnie wiarygodne nie były , nie są i nie będą w żadnym temacie bez względu na winik

Tu nie ma miejsca na wygodne fakty, badz nie wygodne !!!Jak byk widać co podkreśliłam , więc NIE IMPUTUJ , przynajmniej nie wobec moich wpisów, ktore twierdzą zupełnie co innego
          • baltycki Re: to ile tych wierzących? 03.03.15, 11:39
            A Ty dobrze sie czujesz podajac taki przyklad?
    • triismegistos Re: to ile tych wierzących? 03.03.15, 11:29
      Nie wydaje mi się, żeby ktokolwiek fałszował wyniki, natomiast uważam, ze w istocie mogą być przekłamane. Pracowałam kiedyś jako teleankieterka.
      Najpierw dostaje się bazę telefonów stacjonarnych. Ponieważ teleankieterzy wolą pracować rano. Zgadnijcie kto rano obiera telefony stacjonarne?
      Oczywiście, ankiety mają różne "kwoty", to znaczy, ze można przetestować tylko ileśtam osób w wieku emerytalnym, potem trzeba kombinować nowe numery telefonów. Ankieterzy przeważnie sami kompletują sobie bazę. Kiedyś np. robiliśmy ankietę o konsumowaniu używek. Udało nam się zdobyć numery telefonów do członków zboru ŚJ, którzy raczej są abstynentami i dzięki temu ankieta była krótsza, co z tego, że wyszedł z niej zawyżony odsetek abstynentów w społeczenstwie? Albo badanie mikroprzedsiębiorstw, obdzwanialiśmy samych weterzynarzy, bo chętnie godzili się rozmawiać.
      • baltycki Re: to ile tych wierzących? 03.03.15, 12:35
        Chcesz swoim przykladem przekonac, ze wszyscy ankieterzy sa nieuczciwi?
    • sonniva Re: to ile tych wierzących? 03.03.15, 12:23
      Ta ankieta dla mnie to dowód na to, iż kler w Polsce ma się dobrze i póki co nic nie wskazuje na to żeby mogło się to w przyszłości zmienić. Szamani w czarnych spódnicach rządza tym krajem.
      • wt.opek Re: to ile tych wierzących? 03.03.15, 12:29
        na pewno nic się nie zmieni, póki antyklerykalna hałota będzie stosować wyzwiska big_grin
    • pomidorpomidorowy 2013? 03.03.15, 12:37
      Jesli to dane zbierane w lecie 2013 to ja bralam udzial w takiej ankiecie. Ankieter chodzil po domach i zadawal anonimowe pytania.
      zasililam grupe 3% tyle ze czytajac artykul wnioskuje ze tam bylo wiele opcji do wyboru a w ankiecie w której ja bralam udzial byly bodajze 3 lub 4 odpowiedzi do wyboru z czego jedna zakladajaca niewiare.
      • pomidorpomidorowy Re: 2013? 03.03.15, 12:39
        acha i jeszcze - pytania byly wg mnie tak sformulowane ze przecietny czlowiek wychowany w naszym kraju musial wykazac sie asertywnoscia by odpowiedziec "nie" - nie wierze wink
        • sarah_black38 Re: 2013? 03.03.15, 17:23
          pomidorpomidorowy napisała:

> acha i jeszcze - pytania byly wg mnie tak sformulowane ze przecietny czlowiek w
          > ychowany w naszym kraju musial wykazac sie asertywnoscia by odpowiedziec "nie"
          > - nie wierze wink

Ach, ci niewiarygodni ankieterzy i te ich tendencyjne pytania big_grin big_grin big_grin
          • pomidorpomidorowy Re: 2013? 04.03.15, 08:39
            rozumiem ze bralas udzial w tym badaniu i wiesz o czym pisze? btw ankiety byly przeprowadzane w moim przyp i sasiadów w naszych ogródkach przez plot (!) bo wygodniej (?) , szybciej, wiec chcac nie chcac slychac bylo wszystko...a opinia sasiadów nie kazdemu jest obojetna

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka