Dodaj do ulubionych

Lektura dla czterolatki

03.03.15, 22:06
Córka ma prawie cztery lata. Ostatnio zakochała się w Pipi Pończoszance i "Dzieciach z Bullerbyn". Wcześniej czytałyśmy Mary Poppins. W kolejce czekają pozostałe przygody Pipi i kilka innych książek Astrid Lindgren. Możecie polecić coś w podobnym klimacie innych autorów?
Obserwuj wątek
    • maesstra Re: Lektura dla czterolatki 03.03.15, 22:12
      z córka 5,5 czytamy teraz babcia na jabłoni, polecam, ostatnio przerobiłyśmy też całą serię książek o przygodach kota cukierka, Waldemar Cichoń, super się nam czytało i bardzo zabawna seria,
    • mika_p Re: Lektura dla czterolatki 03.03.15, 22:25
      Przejrzyj wyszukiwarkę tu, na ematce, bo były podobne wątki, oraz tu:
      forum.gazeta.pl/forum/f,16375,Ksiazki_dzieciece_mlodziezowe.html
      Ja ze swojej strony polecam "Florkę. Z pamiętnika ryjówki" i dalsze tomiki.
    • akniwlam Re: Lektura dla czterolatki 03.03.15, 22:43
      Trudno polecać coś w podobnym klimacie jak Lindgren, bo ona nie ma jednego klimatu, bardzo różne rzeczy pisała, niektóre raczej za trudne dla czterolatki (np. Bracia Lwie Serce mogą parę lat poczekać na półce).
      Z klasyki może Cudowna podróż jej się spodoba? Jedna z ukochanych książek moich córek. Albo Muminki, czytałyście wszystkie części?
      Poza tym np. książeczki o Zezi i Gilerze Chylińskiej, podoba mi się że nieprzesłodzone. Nowsza o Lukrecji wydaje mi się trochę niedopracowana i raczej dla starszych dzieci. I jest parę fajnych książek dla młodszych dzieci Cornelii Funke (chociaż bardziej popularne są chyba jej książki dla młodzieży typu Atramentowa trylogia)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka