Dodaj do ulubionych

Rozliczenia pit-a przez net

08.03.15, 16:52
Zamierzam się rozliczyć przez net (pierwszy raz) i w związku z tym mam pytanie: czy rozliczając się przez net dostanę jakieś potwierdzenie, że się rozliczyłam? Jakiś pdf albo coś?
Obserwuj wątek
    • nickbezznaczenia Re: Rozliczenia pit-a przez net 08.03.15, 17:01
      Tak, potwierdzenie jest i możesz je sobie wydrukować.
    • joanna_p2 Re: Rozliczenia pit-a przez net 08.03.15, 17:03
      Dostaniesz w PDF UPO czyli urzędowe poświadczenie odbioru gdzie jest pesel, oraz dokładny czas nadania oraz nr referencyjny .
      • asia-loi Re: Rozliczenia pit-a przez net 08.03.15, 17:16
        Wielkie dzięki za odpowiedzi.
    • margolkka Re: Rozliczenia pit-a przez net 08.03.15, 22:43
      A czy ktoś wie skąd wziąć kwotę do pozycji 130?

Przy wypełnianiu pit-a przez internet mam tylko taka informację:

"Poz. 130 wypełniają podatnicy, o których mowa w art. 3 ust. 1 ustawy, którzy uzyskali dochody (przychody) określone w art. 30a ust. 1 pkt 2, 4 lub 5 ustawy, od których podatek został pobrany przez płatnika zgodnie z art. 30a ust. 2a ustawy."
      • berna-dette Re: Rozliczenia pit-a przez net 09.03.15, 12:28
        Który PIT wypełniasz?

Jeśli PIT-37 to poz. 130 jest w części H, kóra jest opisana "Informacja o dochodach (przychodach) wykazywanych na podstawie art. 45 ust. 3c ustawy"

Chodzi tu na przykład o dochody z papierów wartościowych. Tu jest o tym: rozliczeniepit.pl/formularze-pit/pit-37-formularze-pit/krok-kroku-rozliczyc-pit-37/
        • margolkka Re: Rozliczenia pit-a przez net 09.03.15, 14:29
          Tak PIT-37.

Nie mam żadnych z wymienionych tam przychodów więc nie rozumiem dlaczego program wymaga wpisywania czegokolwiek w tej pozycji. Chyba muszę inny ściągnąć i sprawdzić czy będzie to samo.

• asia-loi Re: Rozliczenia pit-a przez net 09.03.15, 16:43
            Mnie koleżanka poradziła, aby ściągać program ze strony Ministerstwa Finansów.
            • asia-loi Re: Pomocy 09.03.15, 18:46
              Zaczęłam przed chwilą rozliczać swojego pita 37 i poległam. Po wpisaniu wszystkich danych jak robię sprawdź pokazuje się tabelka, że nie wpisałam daty. Nie wiem gdzie mam wpisać datę. Nie widzę takiej rubryki. Patrzę na pit papierowy z tamtego roku i tam też daty nie widzę. I nie widzę opcji wyślij. Jest opcja dalej (na zielono, prawy dolny róg), ale jak w nią klikam to mam komunikat o niewpisaniu daty. Ktoś mi pomoże?
              • nickbezznaczenia Re: Pomocy 09.03.15, 19:01
                Data powinna się pojawić od razu na stronie startowej. To znaczy wybierasz odpowiedni pit z roku 2015 i na picie zapisuje się rok 2014. Trochę to głupie, ale tak to działa.
                • nickbezznaczenia Re: Pomocy 09.03.15, 19:09
                  Strona wygląda tak jak na obrazku, a czerwona obwódka to rok 2015.
                  https://pl.tinypic.com/r/4idj52/8
                  • asia-loi Re: Pomocy 09.03.15, 19:16
                    nickbezznaczenia napisał(a):

> Strona wygląda tak jak na obrazku, a czerwona obwódka to rok 2015.
                    > https://pl.tinypic.com/r/4idj52/8

Link nie działa. Ja na pierwszej stronie mam dużymi cyframi napisane 2014 (tak już było).
                    • nickbezznaczenia Re: Pomocy 09.03.15, 19:39
                      Hmmm...

Jak skopiujesz to działa, ale nieistotne. Czy rozliczasz się bezpośrednio na stronie czy tylko program od nich ściągałaś? Bo ja robiłam to na stronie i u mnie takie opcje, o których pisałam są.
                      • nickbezznaczenia Re: Pomocy 09.03.15, 19:41
                        Wtyczkę pobrałaś?

www.finanse.mf.gov.pl/systemy-informatyczne/e-deklaracje
                        • asia-loi Re: Pomocy 09.03.15, 20:01
                          Wtyczkę pobrałam. Wypełniłam pita jeszcze raz i cały czas komunikat, że zła data. Tylko teraz wiem już o jaką datę chodzi: o datę moich urodzin, z tym że ja tą datę wpisuję prawidłowo. Po wpisaniu daty urodzenia dzień, miesiąc rok, gdy tylko chcę wpisać kraj, to od razu komunikat że data zła.
                          • nickbezznaczenia Re: Pomocy 09.03.15, 20:07
                            Paranoja jakaś!
                            Może odstępy nie takie? smile
                          • filipianka Re: Pomocy 09.03.15, 20:25
                            na 100% wpisałaś prawidłowy pesel i datę urodzenia w formacie dd-mm-rrrr?
                            • asia-loi Re: Pomocy 09.03.15, 20:28
                              filipianka napisała:

> na 100% wpisałaś prawidłowy pesel i datę urodzenia w formacie dd-mm-rrrr?

Tak. Wpisałam datę urodzenia bez tych kresek między dniem, miesiącem rokiem.
                              • filipianka Re: Pomocy 09.03.15, 20:32
                                a pesel?
                                pesel podatnika jest odpowiedni dla daty urodzenia podatnika? nie ma pomyłki z małżonkiem?
                                robiłam setki potów na różnych programach i nigdy problemu z datami nie było, ale jak był to program zgłaszał błąd i miał rację
                              • nickbezznaczenia Re: Pomocy 09.03.15, 20:33
                                A kreski powinny być. smile
                                • filipianka Re: Pomocy 09.03.15, 20:36
                                  dokładnie
                                  przed chwilą spróbowałam wygenerować pita wpisując datę bez kresek i wyskoczył komunikat jaki format powinna mieć data
                                • asia-loi Re: Pomocy 09.03.15, 20:38

> A kreski powinny być. smile

Właśnie kreski powinny być. Ponieważ cały czas kombinuję z tym pitem teraz wpisałam datę urodzenia z kreskami i już nie ma komunikatu.
                                  Dziewczyny wielkie dzięki za pomoc.
                                  Teraz wypełniam dalej.
                                  • nickbezznaczenia Re: Pomocy 09.03.15, 20:39
                                    Powodzenia. smile
                                    • asia-loi Re: Pomocy 09.03.15, 21:21
                                      Udało się. Teraz nie umiem pobrać UPO.
                                      Poproszę jeszcze o pomoc w temacie UPO, ale tak, krok po kroku (łopatologicznie).
                                      Pisało tak: aby sprawdzić czy została przyjęta należy kliknąć przycisk Status - nie wiem gdzie,
                                      w zakładce Wysłane - też nie widzę tej zakładki.
                                      Ponieważ nie wiem gdzie jest przycisk Status to dalej nie mogę przejść.
                                      • nickbezznaczenia Re: Pomocy 09.03.15, 21:29
                                        Wróć do strony głównej i wejdź w Moje rozliczenia. Tam masz na niebiesko: Pokaż UPO. Otworzy się i możesz drukować.
                                        • nickbezznaczenia Re: Pomocy 09.03.15, 21:30
                                          Najpierw kliknij na wysłane przyjęte w moich rozliczeniach i tam jest dopiero opcja druku.
                                          • asia-loi Re: Pomocy 09.03.15, 21:46

> Najpierw kliknij na wysłane przyjęte w moich rozliczeniach i tam jest dopiero opcja druku.

Z tym drukiem to na razie mam mały problem, ponieważ ja nie mam drukarki (nie jest mi potrzebna). Więc albo zabiorę swojego laptopa do siostry i u niej wydrukuję - no chyba, że da się ten mój pit i UPO otworzyć na jej komputerze.
                                            • nickbezznaczenia Re: Pomocy 09.03.15, 21:52
                                              Lepiej weź laptop ze sobą, bo wszystko zapisane na Twoim. smile
                                              • asia-loi Re: Pomocy 09.03.15, 21:58

> Lepiej weź laptop ze sobą, bo wszystko zapisane na Twoim. smile

To w takim razie zabiorę laptop ze sobą.
                                        • asia-loi Re: Pomocy 09.03.15, 21:31

> Wróć do strony głównej i wejdź w Moje rozliczenia. Tam masz na niebiesko: Pokaż
                                          > UPO. Otworzy się i możesz drukować.

Jest. Dzięki za pomoc nickbezznaczenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka