asia-loi 08.03.15, 16:52 Zamierzam się rozliczyć przez net (pierwszy raz) i w związku z tym mam pytanie: czy rozliczając się przez net dostanę jakieś potwierdzenie, że się rozliczyłam? Jakiś pdf albo coś? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nickbezznaczenia Re: Rozliczenia pit-a przez net 08.03.15, 17:01 Tak, potwierdzenie jest i możesz je sobie wydrukować. Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_p2 Re: Rozliczenia pit-a przez net 08.03.15, 17:03 Dostaniesz w PDF UPO czyli urzędowe poświadczenie odbioru gdzie jest pesel, oraz dokładny czas nadania oraz nr referencyjny . Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Rozliczenia pit-a przez net 08.03.15, 17:16 Wielkie dzięki za odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
margolkka Re: Rozliczenia pit-a przez net 08.03.15, 22:43 A czy ktoś wie skąd wziąć kwotę do pozycji 130? Przy wypełnianiu pit-a przez internet mam tylko taka informację: "Poz. 130 wypełniają podatnicy, o których mowa w art. 3 ust. 1 ustawy, którzy uzyskali dochody (przychody) określone w art. 30a ust. 1 pkt 2, 4 lub 5 ustawy, od których podatek został pobrany przez płatnika zgodnie z art. 30a ust. 2a ustawy." Odpowiedz Link Zgłoś
berna-dette Re: Rozliczenia pit-a przez net 09.03.15, 12:28 Który PIT wypełniasz? Jeśli PIT-37 to poz. 130 jest w części H, kóra jest opisana "Informacja o dochodach (przychodach) wykazywanych na podstawie art. 45 ust. 3c ustawy" Chodzi tu na przykład o dochody z papierów wartościowych. Tu jest o tym: rozliczeniepit.pl/formularze-pit/pit-37-formularze-pit/krok-kroku-rozliczyc-pit-37/ Odpowiedz Link Zgłoś
margolkka Re: Rozliczenia pit-a przez net 09.03.15, 14:29 Tak PIT-37. Nie mam żadnych z wymienionych tam przychodów więc nie rozumiem dlaczego program wymaga wpisywania czegokolwiek w tej pozycji. Chyba muszę inny ściągnąć i sprawdzić czy będzie to samo. Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Rozliczenia pit-a przez net 09.03.15, 16:43 Mnie koleżanka poradziła, aby ściągać program ze strony Ministerstwa Finansów. Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Pomocy 09.03.15, 18:46 Zaczęłam przed chwilą rozliczać swojego pita 37 i poległam. Po wpisaniu wszystkich danych jak robię sprawdź pokazuje się tabelka, że nie wpisałam daty. Nie wiem gdzie mam wpisać datę. Nie widzę takiej rubryki. Patrzę na pit papierowy z tamtego roku i tam też daty nie widzę. I nie widzę opcji wyślij. Jest opcja dalej (na zielono, prawy dolny róg), ale jak w nią klikam to mam komunikat o niewpisaniu daty. Ktoś mi pomoże? Odpowiedz Link Zgłoś
nickbezznaczenia Re: Pomocy 09.03.15, 19:01 Data powinna się pojawić od razu na stronie startowej. To znaczy wybierasz odpowiedni pit z roku 2015 i na picie zapisuje się rok 2014. Trochę to głupie, ale tak to działa. Odpowiedz Link Zgłoś
nickbezznaczenia Re: Pomocy 09.03.15, 19:09 Strona wygląda tak jak na obrazku, a czerwona obwódka to rok 2015. Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Pomocy 09.03.15, 19:16 nickbezznaczenia napisał(a): > Strona wygląda tak jak na obrazku, a czerwona obwódka to rok 2015. > Link nie działa. Ja na pierwszej stronie mam dużymi cyframi napisane 2014 (tak już było). Odpowiedz Link Zgłoś
nickbezznaczenia Re: Pomocy 09.03.15, 19:39 Hmmm... Jak skopiujesz to działa, ale nieistotne. Czy rozliczasz się bezpośrednio na stronie czy tylko program od nich ściągałaś? Bo ja robiłam to na stronie i u mnie takie opcje, o których pisałam są. Odpowiedz Link Zgłoś
nickbezznaczenia Re: Pomocy 09.03.15, 19:41 Wtyczkę pobrałaś? www.finanse.mf.gov.pl/systemy-informatyczne/e-deklaracje Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Pomocy 09.03.15, 20:01 Wtyczkę pobrałam. Wypełniłam pita jeszcze raz i cały czas komunikat, że zła data. Tylko teraz wiem już o jaką datę chodzi: o datę moich urodzin, z tym że ja tą datę wpisuję prawidłowo. Po wpisaniu daty urodzenia dzień, miesiąc rok, gdy tylko chcę wpisać kraj, to od razu komunikat że data zła. Odpowiedz Link Zgłoś
nickbezznaczenia Re: Pomocy 09.03.15, 20:07 Paranoja jakaś! Może odstępy nie takie? Odpowiedz Link Zgłoś
filipianka Re: Pomocy 09.03.15, 20:25 na 100% wpisałaś prawidłowy pesel i datę urodzenia w formacie dd-mm-rrrr? Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Pomocy 09.03.15, 20:28 filipianka napisała: > na 100% wpisałaś prawidłowy pesel i datę urodzenia w formacie dd-mm-rrrr? Tak. Wpisałam datę urodzenia bez tych kresek między dniem, miesiącem rokiem. Odpowiedz Link Zgłoś
filipianka Re: Pomocy 09.03.15, 20:32 a pesel? pesel podatnika jest odpowiedni dla daty urodzenia podatnika? nie ma pomyłki z małżonkiem? robiłam setki potów na różnych programach i nigdy problemu z datami nie było, ale jak był to program zgłaszał błąd i miał rację Odpowiedz Link Zgłoś
filipianka Re: Pomocy 09.03.15, 20:36 dokładnie przed chwilą spróbowałam wygenerować pita wpisując datę bez kresek i wyskoczył komunikat jaki format powinna mieć data Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Pomocy 09.03.15, 20:38 nickbezznaczenia napisał(a): > A kreski powinny być. Właśnie kreski powinny być. Ponieważ cały czas kombinuję z tym pitem teraz wpisałam datę urodzenia z kreskami i już nie ma komunikatu. Dziewczyny wielkie dzięki za pomoc. Teraz wypełniam dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Pomocy 09.03.15, 21:21 Udało się. Teraz nie umiem pobrać UPO. Poproszę jeszcze o pomoc w temacie UPO, ale tak, krok po kroku (łopatologicznie). Pisało tak: aby sprawdzić czy została przyjęta należy kliknąć przycisk Status - nie wiem gdzie, w zakładce Wysłane - też nie widzę tej zakładki. Ponieważ nie wiem gdzie jest przycisk Status to dalej nie mogę przejść. Odpowiedz Link Zgłoś
nickbezznaczenia Re: Pomocy 09.03.15, 21:29 Wróć do strony głównej i wejdź w Moje rozliczenia. Tam masz na niebiesko: Pokaż UPO. Otworzy się i możesz drukować. Odpowiedz Link Zgłoś
nickbezznaczenia Re: Pomocy 09.03.15, 21:30 Najpierw kliknij na wysłane przyjęte w moich rozliczeniach i tam jest dopiero opcja druku. Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Pomocy 09.03.15, 21:46 nickbezznaczenia napisał(a): > Najpierw kliknij na wysłane przyjęte w moich rozliczeniach i tam jest dopiero opcja druku. Z tym drukiem to na razie mam mały problem, ponieważ ja nie mam drukarki (nie jest mi potrzebna). Więc albo zabiorę swojego laptopa do siostry i u niej wydrukuję - no chyba, że da się ten mój pit i UPO otworzyć na jej komputerze. Odpowiedz Link Zgłoś
nickbezznaczenia Re: Pomocy 09.03.15, 21:52 Lepiej weź laptop ze sobą, bo wszystko zapisane na Twoim. Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Pomocy 09.03.15, 21:58 nickbezznaczenia napisał(a): > Lepiej weź laptop ze sobą, bo wszystko zapisane na Twoim. To w takim razie zabiorę laptop ze sobą. Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Pomocy 09.03.15, 21:31 nickbezznaczenia napisał(a): > Wróć do strony głównej i wejdź w Moje rozliczenia. Tam masz na niebiesko: Pokaż > UPO. Otworzy się i możesz drukować. Jest. Dzięki za pomoc nickbezznaczenia. Odpowiedz Link Zgłoś