Dodaj do ulubionych

mononukleoza u dziecka

04.04.15, 18:51
Dziewczyny czy mialyscie doswiadczenie z ta choroba? Bylam z corka u lekarza w srode.pani dr zlecila antybiotyk.corka miala troche zaczerwienione gardlo.suchy kaszel i temp. 39 stopni.jednak do dzis goraczka sie utrzymuje choc juz nie jest tak wysoka.maz pojechal na pogotowie.pani dr po zrobieniu wynikow podejrzewa mononukleoze.czy to jest zaeazliwe? Mam dwumiesieczna coreczke i karmie piersia?
Obserwuj wątek
    • nickbezznaczenia Re: mononukleoza u dziecka 04.04.15, 18:58
      To jest zaraźliwe. Nawet po wystąpieniu objawów można jeszcze innych zarażać.
    • kannama Re: mononukleoza u dziecka 04.04.15, 19:00
      Ja będąc dzieckiem chorowałam na mononukleozę. Leżałam w szpitalu zakaźnym (wirus przenosi się głównie w ślinie), ale ja miałam ciężką postać. I potem dłuuuugą dietę, którą wspominam najgorzej smile
    • purple.sky Re: mononukleoza u dziecka 04.04.15, 19:03
      A jaki antybiotyk brala? Bo w mononukleozie po podaniu antybiotyku glownie amoksycykliny wystepuje rozlegla wysypka. Jest to choroba wirusowa i leczenie polega gl.na leczeniu objawowym. Zarazic sie mozna droga kropelowa glownie przez sline.trzeba uwazac na sledzione.
      • evee1 Re: mononukleoza u dziecka 05.04.15, 15:00
        > A jaki antybiotyk brala? Bo w mononukleozie po podaniu antybiotyku glownie amok
        > sycykliny wystepuje rozlegla wysypka.
        Niekoniecznie. Moja corka byla chora na mononukleoze (potwierdzona badaniami) i na poczatku zanim byly znane wyniki badan brala penicyline, bo wygladalo to na angine, ale wysypki nie dostala.
        Moja corka najgorzej narzekala na bol gardla, ktore faktycznie wygladalo strasznie (cale pokryte bialym nalotem). Przez ponad tydzien sie z tym gardlem meczyla, bo na bol nie pomagala nawet podwojna dawka paracetamolu z ibuprofenem sad. Ciagle tylko lezala w lozku i tak chorej nie widzialam jej jeszcze nigdy, a byla chora maja 18 lat.
        Przez drugi tydzien byla dosc slaba, ale dochodzila do siebie i po tych dwoch tygodniach byla juz w calkiem niezlej formie. Cale szczescie zaczely sie wakacje, wiec nie musiala chodzic do szkoly.
        Nikt w domu sie juz od niej nie zarazil, ale staralismy zwracac uwage na podstawowe zasady sanitarne, np. mycie rak po kontakcie z nia, itp.
        • aqua48 Re: mononukleoza u dziecka 05.04.15, 16:08
          Mononukleoza jest chorobą zakaźna, jednak ja chorowałam i nikt ode mnie się nie zaraził. Nie brałam żadnych leków. A dochodziłam do siebie po chorobie chyba z pięć tygodni. To bardzo osłabia i niszczy organy wewnętrzne. U mnie zaatakowała mocno wątrobę, śledzionę, trzustkę i serce.
          • kota_marcowa Re: mononukleoza u dziecka 05.04.15, 16:16
            Ja również chorowałam w dzieciństwie, na pewno nie dostawałam antybiotyku, nie pamiętam czy jakieś inne leki brałam. Również dochodziłam do siebie ładnych kilka tygodni. Pamiętam, że miałam robione usg jamy brzusznej, bo ta choroba lubi, jak już aqua napisała, niszczyć organy wewnętrzne, podobno zwłaszcza wątrobę. U mnie na szczęście obyło się bez komplikacji. Choroba jest zaraźliwa, przenosi się głównie przez ślinę.
      • ichi51e Re: mononukleoza u dziecka 05.04.15, 18:58
        Moje nie mialo mononukleozy a dostalo wysypki po amotaksie. Uczulone po prostu.
    • dorek3 Re: mononukleoza u dziecka 05.04.15, 17:13
      Mówi się, że jest bardzo zaraźliwa, ale praktyka u nas pokazała co n=innego. 3 lata temu chorował syn. chorował ciężko, 5 dni spędził w szpitalu zakaźnym, dostawał dożylnie steryd. Rekonwalescencja przebiegła jednak dość szybko i śledziona szybko wróciła do prawidłowych wymiarów.
      Choroba przypadła na czas ferii świąteczno-zimowych i syn był w domu. Nie zaraził nikogo. Ani brata bliźniaka ani nas pomimo , że nie izolowaliśmy go na żadnym etapie choroby.
    • czarneoczy Re: mononukleoza u dziecka 05.04.15, 19:08
      Jest zaraźliwa niemożliwie, ale czas wylegania to nawet pól roku i wcale niekoniecznie trzeba zachorować będąc nosicielem wink
      Córka miała dwa lata temu prawie, migdałki do tej pory ma tak wielkie, ze w maju idziemy na podcięcie bocznych i usunięcie trzeciego... Wątrobę i śledzionę sprawdzaliśmy profilaktycznie na ust, były ok, osłabienie dość mocne utrzymywało sie chyba kilka miesięcy.
      Brat dla odmiany przeszedł jako dwudziestolatek i to masakrycznie, z pobytem na zakaźnym włącznie...
      Nie będzie źle, żadne z nas sie nie zaraziło mimo bezpośrednich kontaktów.
    • nataliam2 Re: mononukleoza u dziecka 05.04.15, 20:09
      Mój syn miał 6 tyg temu. Objawy, tylko gorączka i gól brzucha. Podejrzewali zapalenie wyrostka. Wykluczyli je w szpitalu, ale na USG wyszła powiększono śledziona. Zrobiłam prywatnie badania na mononukleozę, bo w rodzinie był przypadek i oba testy wyszły pozytywnie. Lekarz zaznaczył, że syn nie mógł się zarazić od osoby z rodziny, bo okres wylęgania jest zbyt długi. Najwidoczniej oboje zarazili się od jednej osoby, bo chorowali w tym samym czasie). Dzieciaki chodzą do jednej klasy, pewnie któryś z rówieśników miał i np na wigilii klasowej się zarazili. Może pili z jednego kubka, albo butelki (takie są moje podejrzenia).
      Leczenie: syn otrzymał antybiotyk Augmentin, bo gardło robiło się czerwone i gorączka nie spadała. Po antybiotyku gorączka spadła. Leczenie to głównie oszczędzanie się. Syn był w domu 2 tyg. potem poszedł do szkoły. Zwolnienie z wfu dostał na 6 tyg. potem mamy zrobić kontrolne USG czy śledziona nadal jest duża. Córka jak na razie się nie zaraziła, ale nie pozwalam im pić z jednej szklanki i używać tych samych sztućców. Drugie dziecko oprócz powiększonej śledzony ma również powiększoną wątrobę. Choroba ta bardzo wyniszcza organizm. Syn nie dawno miał zapalenie krtani i znów był na antybiotyku. Myślę, że jak masz w domu tak małe dziecko to nie powinno się zarazić. Pilnuj, żeby chore dziecko nie całowało np zdrowego. My kontrolne USG mamy w piątek.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka