Dodaj do ulubionych

Wątek kulinarny

10.05.15, 22:24
Nie mam pomysłu na jutrzejszy obiad.
Podrzucicie jakiś pomysł?
Obserwuj wątek
    • lady-z-gaga Re: Wątek kulinarny 10.05.15, 22:34
      kup coś u Chińczyka
      przynajmniej będziesz pewna, że wroga politycznego nie wspierasz wink
      • kota_marcowa Re: Wątek kulinarny 10.05.15, 22:35
        Kaczkę po pekińsku !! big_grinbig_grinbig_grin
        • lady-z-gaga Re: Wątek kulinarny 10.05.15, 22:37
          przed zjedzeniem można jej nabluzgać big_grin
    • angeika89 Re: Wątek kulinarny 10.05.15, 22:38
      A ja bym wciągnęła jakąś zupkę...
      • m_sl Re: Wątek kulinarny 10.05.15, 22:45
        Jak nie mam czasu, na szybki obiad podaje piers kurczaka z makaronem, puszką kukurydzy i brokułem.
    • barbibarbi Re: Wątek kulinarny 10.05.15, 22:50
      Ruskie pierogi i barszcz ukraiński smile
    • beata985 Re: Wątek kulinarny 10.05.15, 23:19
      dojadam ogórkową....big_grin
    • e-kasia27 Re: Wątek kulinarny 10.05.15, 23:39
      Zarządź rodzinną głodówkę, na oczyszczenie organizmu.
      Po co koniecznie chcesz się męczyć gotowaniem??
    • misterni Re: Wątek kulinarny 11.05.15, 00:11
      No teraz to tylko dziczyzna, nie ma innej opcji. big_grin
    • eliszka25 Re: Wątek kulinarny 11.05.15, 00:22
      bedziemy dojadac obiad dzisiejszy, czyli spagetti z pikantnym sosem pomidorowym. sos bardzo prosty i pyszny. na rozgrzana patelnie wlewasz oliwe, sporo - musi zakryc cale dno. na oliwe wrzucasz lyzke bulionu wolowego (takiego w pascie, gotowca) i przecisniety przez praske czosnek - my lubimy duzo, wiec zawsze daje 3-4 duze zabki. podsmazasz z minute, wlewasz zmiksowane pomidory z puszki (puszka 400 g) i dajesz 1-2 lyzki sambal oelek (lepsza jest pasta di peperoncino calabrese, ale dostepna chyba tylko we wloszech). wszystko razem mieszasz i smazysz na sporym "ogniu" az odparuje do konsystencji gestej smietany, czyli jakies 15 minut i gotowe. podajesz ze spagetii, posypane startym parmezanem.

jeszcze prostszy sos do spagetii, to alio e olio. przygotowujesz oliwe, czosnek - duuuuzo, obierasz i przeciskasz przez praske, peczek natki pietruszki siekasz, mala papryczke chili drobniutko kroisz. na patelni rozgrzewasz oliwe - sporo, bo ona stanowi wlasiciwe caly sos, wiec musi byc przynajmniej z pol centymetra oliwy na patelni. na rozgrzana oliwe wrzucasz przecisniety czosnek i papryczke chili, krotko szklisz. czosnek musi sie zeszklic, ale nie moze zbrazowiec, bo bedzie gorzki. ugotowane spagetii (jeszcze gorace) wrzucasz do wysokiego naszynia, dodajesz goracy sos, wrzucasz natke pietruszki, dobrze mieszasz i smacznego smile. pyszne, tylko potem cala rodzina smierdzi czosnkiem na kilometr, ale jak wszyscy jedza, to nie przeszkadza big_grin
      • misterni Re: Wątek kulinarny 11.05.15, 00:32
        Że niby to ma być opozycja do dziczyzny? Słabe big_grin
        • eliszka25 Re: Wątek kulinarny 11.05.15, 12:24
          eeee nieeeee, to jest recepta na lenia, gdy obiad jednak jakis podac trzeba tongue_out

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka