Dodaj do ulubionych

ślub w Hiszpanii

14.05.15, 08:45
Jestem zaproszona na ślub w Hiszpanii. Czy któraś z was orientuje się czy śluby są podobne jak w Polsce. Czy jako osoba towarzysząca powinnam dać tylko kwiaty a prezent daje osoba zapraszająca. Czy jednak powinnam zrobić prezent a wtedy jaki. Jaki cenowo. Czy pieniadze dac a wtedy ile. Ślub w Barcelonie. Moze w roznych regionach to inaczej wyglada.
Obserwuj wątek
    • lovestsebastian Re: ślub w Hiszpanii 14.05.15, 08:50
      szukam w internecie ale tam tylko o organizacji ślubu polaków w hiszpanii. Ja jadę na typowo hiszpanskie wesele pan i panna mloda hiszpanie. Jak zapytam osobe zapraszajaca to ona mi powie ze mam nic nie dawac, ze on zrobi prezent, a ja mam sie dobrze bawic. Wiec nie mam co liczyc na pomoc. Dziewczyny pomozcie wiele tu emigrantek, moze macie znajomych hiszpanow i mozecie zapytac.
      • cauliflowerpl Re: ślub w Hiszpanii 14.05.15, 09:02
        U nas (Navarra) wyglada to tak:
        - kwiaty mozesz soie odpuscic, bo kwiatow sie nie daje
        - "koperta" - po 150 Euro na lebka. Nie wiem, jak to sie robi, gdy jestes osoba towarzyszaca, bo na wszystkich slubach na jakich bylam, bylam "wspolzaproszona", znaczy sie zarowno ja jak i moj chlop znalismy panswa mlodych, wiec oboje zgodnie dawalismy kazdy za siebie.
        - prezentow jako takich sie nie kupuje, albo kupuje i wrecza przed slubem, w sprzyjajacych okolicznosciach. Na samym slubie nie daje sie zadnych prezentow.
        Najblizsi znajomi robia zrzute, wplacaja na konto, a potem mlodzi czesto musza wykonac jakas durnote, zeby dostac login i haslo do konta (taka tradycja).
        - wesele konczy sie zwykle kolo 23, potem impreza przenosi sie na miasto, razem z mlodymi.

Wejdz na forum hiszpania.org.es albo do grupy "polacy w hiszpanii" na fejsie i zapytaj. Lepiej na forum, bo na fejsie dostaniesz milion sprzeczynch informacji i w dodatku pewnie rodacy zaraz sie zaczna obrzucac blotem bo "moja racja jest najmojsza", taka specyfika tej grupy big_grin

Mysle, ze osoba zaproszona zatroszczy sie o "koperte", wiec raczej zastanawialabym sie, jak sie lekko odwdzieczyc jemu, niz jaki prezent dac mlodym, ktorych wszak nie znasz.
        • cauliflowerpl Re: ślub w Hiszpanii 14.05.15, 09:05
          Acha, stroj moze byc duzo bardziej nieformalny niz w Polsce, wiec nie stresuj sie zbytnio kreacja. Jesli to nie "wyzsze sfery", czesc ludzi moze pojawic sie dzinsach wink
          • lovestsebastian Re: ślub w Hiszpanii 14.05.15, 09:12
            Dziękuję smile. Odwdzięczam się tak, że on przyjeżdza na ślub w Polsce następnie. Uff to dobrze z tym strojem (o tez sie zastanawialam jak to wyglada)ale i tak kupię sobie jakąś fajną sukienkę. Zapytam na forum. Śliczne dzieki.
            • cauliflowerpl Re: ślub w Hiszpanii 14.05.15, 09:19
              W takim razie jestescie kwita, skoro on potem przyjezdza.
              Rozpetalas mi w pracy dyskusje o weselach big_grin popytalam kolegow i potwierdzaja to, co napisalam. Dodaja, ze jesli nie dalo sie kasy wczesniej, to mozna na slubie, ale mysle, ze Twoj partner ma swiadomosc, ze nie znasz lokalnych zwyczajow i wezmie "formalnosci" na siebie.
              Bawcie sie dobrze i podziel sie potem wrazeniami.
              • lovestsebastian Re: ślub w Hiszpanii 14.05.15, 09:24
                Dziękuję smile tak napewno wszystko opiszę. Ślub pod koniec czerwca więc jest jeszcze trochę czasu.
        • pitxurri Re: ślub w Hiszpanii 14.05.15, 10:09
          Byłam ostatnio na takim weselu (Madryt) - trwało do 5 rano i nikt w dżnasch się nie pojawił (bynajmniej nie były to wyższe sfery). No ale wiadomo, Navarra I Baskowie to inny świat smile. Faktycznie kwiatów nikt nie dawał. Do autorki: ja na Twoim miejscu posłuchałabym partnera i po prostu kupiła fajna sukienkę i dobrze się bawiła.
          • 5venuss Re: ślub w Hiszpanii 14.05.15, 11:14
            Byłam na ślubie w Barcelonie.
            Tylko nie do końca był to ślub w oryginale Hiszpanów lecz Filipinki z Holendrem.
            Filipinka od urodzenia mieszka w Hiszpanii. Uroczystość zaślubin w kościele, zaś
            Przyjęcie bardzo ekskluzywnej restauracji.
            Wszyscy bardzo elegancko ubrani, każdy punkt programu zaplanowany na tip top (łącznie z wypuszczaniem gołąbków smile
            Jako prezent dałam kopertę z pieniędzmi.
            Zamiast kwiatów dałam (na życzenie pani młodej) biżuterię z bursztynami specjalnie zamówioną w Trójmieściesmile
          • cauliflowerpl Re: ślub w Hiszpanii 14.05.15, 11:23
            A faktycznie. Nie pomyslalam, ze w duzych miastach ludzie generalnie maja normalniejsze podejscie do wygladu, niz w naszym regionie smile rowniez na ulicy, na co dzien, nie tylko "z okazji".
            Tutaj calkiem popularne sa tez sluby w strojach ludowych i uwazam to za cos pieknego.
            • cauliflowerpl Re: ślub w Hiszpanii 14.05.15, 11:25
              Znaczy sie - mlodzi w ludowych, reszta normalnie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka