Dodaj do ulubionych

Prawa zwierząt

31.05.15, 14:22
"27 maja w nowojorskim sądzie odbyło się przesłuchanie w sprawie dwóch szympansów – Herculesa i Leo. Sprawa jest bezprecedensowa. Po raz pierwszy w historii zasada chroniąca ludzi przed bezprawnym uwięzieniem została zastosowana do innego gatunku.
– W ten sposób nie próbuje się zmienić prawa, ale wykorzystać już istniejące elementy prawne, które kiedyś były stosowane w przypadku osób wykluczonych. Na przykład czarnoskórych – wyjaśnił w rozmowie z Tomaszem Stawiszyńskim Dariusz Gzyra."

niedziela-filozofow-bezprecedensowy-proces-czy-szympansy-moga-byc-podmiotem-prawa

Gdyby ktoś miał ochotę posłuchać audycji.

Myślicie, że Wise ma szansę wygrać? Byłby to niesamowity precedens i olbrzymi przełom w walce o prawa zwierząt, ale chyba na to za wcześnie. Niemniej jednak aktywność osób pokroju Wise'a napawa mnie nadzieją, że stopniowo, krok po kroku zmierzamy w kierunku normalności.
Obserwuj wątek
    • majenkir Re: Prawa zwierząt 31.05.15, 14:47
      Sluszna inicjatywa smile. Problem tylko bedzie jak rozgraniczyc zwierzeta, ktore maja prawa od tych, ktore ich nie maja. Teraz chodzi tylko o slonie, wieloryby, delfiny i czlowiekowate, tak? (audycji nie sluchalam). Ja bym proponowala jeszcze dorzucic osmiornice smile

Czy za wczesnie? Nie mysle... Jak rewolucja, to rewolucja wink.
      • nangaparbat3 Re: Prawa zwierząt 31.05.15, 14:57
        Myślalam ostatnio o świniach - hodowanych wylącznie po to, by je zabijać i zjadać. To ssaki, na poziomie emocji nie takie od nas rozne.
        Taką piekną myśl przeczytalam: Nie zapominajmy, ze zwierzęta to nie ludzie - slusznie, pamietajmy jednak, że ludzie to zwierzęta.
        ------------------
        "Ale po co właściwie?" poseł Niesiołowski na prośbę dziennikarki, by pozwolił interlokutorowi dokończyć wypowiedź.
    • misiu-1 Re: Prawa zwierząt 31.05.15, 14:58
      zeldaf napisała:

> Niemniej jednak aktywność osób pokroju Wise'a napawa mnie nadzieją, że stopniowo, krok
      > po kroku zmierzamy w kierunku normalności.

Wręcz przeciwnie - krok po kroku lewactwo prowadzi zachodnią cywilizację w otchłań absurdu.
      • woman_in_love katolicyzm nas wpędził w otchłań średniowiecznego 31.05.15, 19:20
        absurdu i degrengolady. Więc teraz czas na inne idee, może te się lepiej sprawdzą.
    • laquinta Re: Prawa zwierząt 31.05.15, 15:23
      Prosze panstawa, bedzie z grubej rury, przeraszam za huk. Ja, jako ekstremalny lewak, bo nie zgadzam sie z poglądami ultrakonserwatywnymi, faszystowskimi, ultrakapitalistycznymi, i antyspołecznymi, w imie demokracji mam swiete prawo cieszyc sie z takich inicjatyw i calym sercem je popierac, co tez ninijszym czynie.
      • misiu-1 Re: Prawa zwierząt 31.05.15, 18:59
        Rozumiem, że ekstremalny lewak może nie zgadzać się z poglądami ultrakapitalistycznymi i ultrakonserwatywnymi, ale z faszystowskimi i antyspołecznymi akurat mu po drodze.
        Jeśli jeszcze nie zaprzyjaźniłaś się ze szczurami i karaluchami, to radzę to jak najszybciej uczynić. smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka