Dodaj do ulubionych

kulinarnie - pomocy

14.06.15, 18:30
Mam ładne ogórki i świeżutki koperek i ogromna ochotę na taką ogórkowo-koperkową surówkę, ale nie chcę żeby to była klasyczna mizeria ze śmietaną.
I tu własnie potrzebuję pomocy, jak to doprawić? Oliwa, ocet z cukrem, ale w jakiej proporcji, a może macie jakieś inne sprawdzone sosy? Opcjonalnie mam jeszcze pomidory, szczypior, rzodkiewkę i cebulę.
Wujek google nie pomaga, bo wyskakują mi same przepisy na sałatki do słoików, a ja chcę świeżyznę smile
Obserwuj wątek
    • matka_polka_zona Re: kulinarnie - pomocy 14.06.15, 18:35
      Pomidorów nie łączymy z ogórkami!

A jeśli chodzi o sos to chyba taka mizeria z koperkiem najlepsza.
      Ja nie daje śmietany, a kefir.

Ewentualnie taki chłodnik z rzodkiewkami, szczypiorkiem, sałatą ewentualnie kalarepką.
      Czasem robię surówkę z ogórków z pikantnym sosem z oleju sezamowego z sosem chili.

Zajadam sie tez ogórkiem z fetą oraz lubię ogórki na słodko(ale to juz moje zboczenie big_grin )

• volta2 Re: kulinarnie - pomocy 14.06.15, 18:44
        oczywiście że łączymy pomidory z ogórkami

spójrz na google: cioban salat (skoro już tyle było o kuchni tureckiej dziś) - całkiem niezłe. i jakie kolorowe.
        • matka_polka_zona Re: kulinarnie - pomocy 14.06.15, 18:47
          www.doz.pl/czytelnia/a3109-Dlaczego_lepiej_nie_laczyc_pomidora_z_ogorkiem
        • matka_polka_zona Re: kulinarnie - pomocy 14.06.15, 18:48
          Oczywiście to nie trujące połączenie i można, ale na dłuższą metę nie powinno się.
          Kolorowo też jest z ogórkiem małosolnym lub kiszonym i ja tak własnie robię.

• angazetka Re: kulinarnie - pomocy 14.06.15, 21:58
            Bez przesady, witaminę C można dostarczyć przy innej okazji, a okrzyk "nie łączymy pomidora z ogórkiem" sugeruje jednak zbrodnię i dramat.
    • doula33 Re: kulinarnie - pomocy 14.06.15, 18:41
      Moje ulubione.
      gotuj.skutecznie.tv/2014/05/salatka-grillowa-ogorki-w-zalewie-slodko-kwasnej/
      www.youtube.com/watch?v=wyPuZ7fltYU (ta bez koperku, octu daję o połowę mniej)

• kota_marcowa Re: kulinarnie - pomocy 14.06.15, 18:50
        O dzięki, o coś takiego mi właśnie chodziło.
    • berdebul Re: kulinarnie - pomocy 14.06.15, 18:49
      Koperek drobno, ogórki w cieniutkie plasterki, do tego odrobina soku z cytryny, sól i pieprz. Do lodówki, żeby było chłodne i nic już więcej nie trzeba. smile
      • panidemonka Re: kulinarnie - pomocy 14.06.15, 20:26
        Ja dodaję jeszcze kilka ziarenek cukru odrobinę posiekanej drobno cebulki. Może być szczypiorek.
        • kota_marcowa Re: kulinarnie - pomocy 14.06.15, 20:40
          No własnie ja zrobiłam jak w przepisie od douli, tylko dałam jeszcze oprócz koperku szczypiorek, pychota.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka