Dodaj do ulubionych

Olejowanie tarasu - pytanie

17.06.15, 11:11
Poniewaz wczoraj doprowadzilam pana "fachowca" do załamania nerwowego i pan wziąwszy (jest takie słowo?) 200 zł na zakup oleju, wyszedł i nie wrócił - (olał nawet pozostałe 800 zł, które mieliśmy mu zaplacic za wykonana w bólach wczesniejsza prace - ci pa nie facet) zawzielam sie w sobie i powiedzialam, ze w duszy mam takiepgo fachowca.
Chcial olejowac bez wczesniejszego czyszczenia zaje... farbą i różnym syfem taras.

No i taras rano wyczyściłam specjalnym środkiem i szczotą - deski ryflowane - wygląda ok, ale nadal jest wilgotny.

I pytanie - czy muszę czekać na totalne wyschnięcie desek? Na opakowaniu oleju nie jest napisane.
Widnieje info, ze kolejna warstwe naklada sie wilgotne na wilgotne.

Co radzicie? Za punkt honoru postawiłam sobie, że zrobię to lepiej niż ten patałach.
Obserwuj wątek
    • agni71 Re: Olejowanie tarasu - pytanie 17.06.15, 11:14
      poczekaj na wyschnięcie
    • gaskama Re: Olejowanie tarasu - pytanie 17.06.15, 11:20
      O, temat na czasie. U nas mężulo właśnie zamówił jakiś specjalny ... no właśnie .... olej? I będzie się tym zajmował. Ja nie mam bladego pojęcia.
    • mary_lu Re: Olejowanie tarasu - pytanie 17.06.15, 11:20
      Ty chyba oszalałaś, żeby w ciąży zabierać się za takie rzeczy.

I tak, deski muszą być suche, tzn. bez wody, mokre na mokre dotyczy oleju.
      • shell.erka Re: Olejowanie tarasu - pytanie 17.06.15, 11:32
        35 tc - nie obrażę się jak wcześniej urodzę.
        Tak mnie wqrwił brak profesjonalizmu tego kolesia, że muszę, bo się uduszę.

Suche suchutkie, czy suche? 5 godzin schnięcia styknie? Chcę dzisiaj machnąć, bo jutro ma padać. A w sobotę planujemy grilla u nas.
        • slona78 Re: Olejowanie tarasu - pytanie 17.06.15, 11:50
          Sprawdź sobie skład oleju, nie wiem czy w ciąży powinnaś pracować w oparach tego cuda.
          • troompka Re: Olejowanie tarasu - pytanie 17.06.15, 12:44
            musi byc sychy i nie wiem czy to dobry pomysł w tym przypadku. W ub. roku olejowałam swoj ok 18 m taras-ma kolanach bo jak inaczej. Od tych oparow kręciło mi się w głowie. Musi byc przy tym ladna pogoda, zeby tez w miare szybko schło......no nie wiem ..
            • marina2 Re: Olejowanie tarasu - pytanie 17.06.15, 13:22
              MUSI byc suchy
              jeśli nie jest zadaszony i ma padać odpuść olejowanie
              kolejne olejowanie MUSI byc przeprowadzone po wyschnięciu poprzedniej warstwy
              nie powinnaś tego robić w ciąży
              olej choć nie wiem jak bedzie Cię zaklinał producent nie jest środkiem li tylko roślinnym chyba ,ze olejujesz olejem kujawskim
              są specjalne oleje na zewnątrz - mam nadzieję ,ze taki kupiłas
              a już jeśli taras jest bez dachu użyłabym oleju stosowanego do łodzi-używam takiego od lat do ławek ogrodowych.świetnie sie spisuje
              pozwalam sobie na wypowiedź w stylu "musi " ponieważ z olejem mam duże doświadczenie od ponad 10 lat praktykujęwinkna elementach zewnetrznych /ławki,wiata,stół ogropdwy/ ,parkiety i meble.świetna metoda.
              • riki_i Re: Olejowanie tarasu - pytanie 17.06.15, 19:51
                Co Ty wygadujesz? Oleje do drewna egzotycznego na tarasy kładzie się metodą "mokro na mokro". Kładziesz drugą warstwę przed wyschnięciem pierwszej. I dokładnie takie są zalecenia producenta - wystarczy przeczytac info na puszce z olejem. No, ale jak się zamiast dedykowanego preparatu stosuje lakier do łodzi... skąd taki pomysł w ogóle?
                • marina2 Re: Olejowanie tarasu - pytanie 17.06.15, 22:29
                  z 10 letniej praktykiwink
        • zuleyka.z.talgaru Re: Olejowanie tarasu - pytanie 17.06.15, 17:00
          Tej, mogę przyjechać Ci pomóc? ;P Ja kończę 37 więc mi się przyda tongue_out
    • e-kasia27 Re: Olejowanie tarasu - pytanie 17.06.15, 13:16
      Ja radzę w ogóle nie olejować.
      Każdy inny preparat, tylko nie olej.
      Poolejowałam sobie tekową balustradę na tarasie - to była najgłupsza decyzja ze wszystkich możliwych.
      • marina2 Re: Olejowanie tarasu - pytanie 17.06.15, 13:25
        www.limexplus.pl/oleje-i-woski
        mam na myśli ten ostatni do jachtów - genialny sprawdza się od kilku lat
        • shell.erka Re: Olejowanie tarasu - pytanie 17.06.15, 13:55
          Tak, mam specjalny olej do tarasow zewnętrznych. Spoko. Już pyknęłam. Najgorsze było zbieranie nadmiaru.
          Robiłam w masce i szło łatwo i szybko, tylko jest delikatny wietrzyk i mnie paproszki różna do furii doprowadzały.
          Teraz mam nadzieję, że jak wyschnie, to nie będzie smug i plam, tak jak po malowaniu przez "fachowca".

A.. Niestety pobrudziłam kawałek tynku, ale myślę ze akryl powinien to zakryć?
        • e-kasia27 Re: Olejowanie tarasu - pytanie 17.06.15, 14:08
          Ja się już na żaden olej namówić nie dam.
          Ten, którym olejowałam, wprawdzie do jachtów nie był, ale ponoć super hiper specjalnie do teku. No, zaraz po olejowaniu fajnie wyglądało, ale efekt za krótki, jak dla mnie.
          Nie będę dwa razy w roku czyścić i olejować, bo MI SIĘ NIE CHCE.
          • shell.erka Re: Olejowanie tarasu - pytanie 17.06.15, 14:19
            No co ty... My nasz olejowalismy wczsniej tylko raz - 6 lat temusmile
    • mozambique Re: Olejowanie tarasu - pytanie 17.06.15, 14:52
      a te tarasy to byly po to zeby sobie w pizamie rankeim siedziec , leniuchowac w ogrodzie i kawe pic całymi dniami , nie ???

nie , nie docinam tylko mam taka refleksje ze ludzie sobie domy kupują /budują zeby miec lepiej i wygodniej a w tutejszych watkach widac ze glownie przy nich nieprzytomnie zapitalają na okragło wink
      • agni71 Re: Olejowanie tarasu - pytanie 17.06.15, 15:22
        Mój mąż olejuje taras dwa razy w roku, na początku i na koniec sezonu, rzeczywiście zapitalanie na okrągło wink
        • mozambique Re: Olejowanie tarasu - pytanie 17.06.15, 15:24
          a ile razy zapitala z kosiarką ?
          • shell.erka Re: Olejowanie tarasu - pytanie 17.06.15, 15:33
            Moj w tym roku razsmile))
            A taras ostatnio olejowany byl 6 lat temu.
            Moja mama wiecej przy swoim balkonie w bloku robi niz my na ogródku.
            Za wygodna jestem.
            • mozambique Re: Olejowanie tarasu - pytanie 17.06.15, 15:48
              raz ? to lenie jestescie smile

ja pod oknem mam koncert na pare kosiarek regularnie w kazda sobotę rano
              • shell.erka Re: Olejowanie tarasu - pytanie 17.06.15, 19:04
                Oj jesteśmysmile
          • agni71 Re: Olejowanie tarasu - pytanie 17.06.15, 15:52
            przeważnie raz w tygodniu, a co?
      • thea19 Re: Olejowanie tarasu - pytanie 17.06.15, 22:15
        nie trzeba zapitalac. ludzi sie bierze do zapitalania. w mieszkaniu placi sie w czynszu by inni zapitalali z kosiarkami, miotlami i lopatami do sniegu, w domu bardziej bezposrednio i ma sie wiekszy wplyw na efekt. olejowanie tarasu wraz z czyszczeniem kosztuje do 100zl/m2 w wawie.
    • shell.erka Re: Olejowanie tarasu - pytanie 17.06.15, 19:05
      Długa historia. Robili nam wcześniej tynki zewnętrzne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka