30.07.15, 10:33
kiedyś zup nie jadłam, uważałam, że jedzenie bez sensu i plebejskie wyleczyłam się czytając o zdrowym żarciu (makro) i poprzez moją dietetyczkę - w kuchni polskiej zupy (bez wywaru!) mają głeboki sens
summa summarum- zupy lubię, jem, nauczyłam rodzinę jeść zupy
zupy nigdy nie na mięsie, wywarach (bo są niezdrowe), poza ew gulaszową, meksykanską czy innym "jednogarnkowcem" zupy są warzywne
uwielbiamy kremy- wszelakie- jedzą wszyscy wszystkie.
ale też polskie zupy- typu żurek, krupnik- mniam
lubiecie zupy?
jecie?
jakie?
Obserwuj wątek
    • moofka Re: zupy :) 30.07.15, 10:35
      jemy jemy
      zupa to w zasadzie zarcie idealne
      zdrowe lekkie tanie i pozywne
      tyle ze wcale nie jest łatwo smaczna zupe zrobic
      ponoc po zupach i sosach kunszt kucharza sie poznaje wink
    • kamyk.w.skarpecie Re: zupy :) 30.07.15, 10:39
      Ten wpis dużo o tobie mówi.
      • moofka Re: zupy :) 30.07.15, 10:41
        forumowy szerlok level master wink
        co o niej mowi wpis o zupach?
      • hemp_plant Re: zupy :) 30.07.15, 10:41
        a co takiego, wtopku?
        • morgen_stern Re: zupy :) 30.07.15, 10:52
          Albo desiu? wink
    • i.co.teraz99 Re: zupy :) 30.07.15, 10:39
      Lubię, oprócz czerniny /czarniny?/ - takiej z krwi.
      Żurek, wojskowa grochówka, krupnik, pomidorowa, ogórkowa, gulaszowa, jarzynowa - po prostu lubię i jem.
    • natalie_rushman Re: zupy :) 30.07.15, 10:41
      Jemy, lubimy, ale głównie na wywarze. Rosół, pomidorowa, gulaszowa, żurek, kapuśniak z pomidorami..
      W lecie nie pogardzę jednak zupą-kremem na oliwie, także typu gazpacho, chłodnik też bardzo lubię.
      Za to moja córka nie lubi "wodzianek", więc latem w ogóle zup nie je, bo rosołków w aurze +30 to ja gotować nie będę wink. W zimniejszych momentach - głównie te, które wymieniłam.
      No i ma jednego śmiertelnego wroga - zupę z soczewicy wink.
      • hemp_plant Re: zupy :) 30.07.15, 11:10
        "No i ma jednego śmiertelnego wroga - zupę z soczewicy wink."
        noo, u nas soczewica, szczególnie zimą rulez big_grin szczególnie taka gęstsza, na granicy dal.
        ze wzgledów zdrowotnych (noo uwielbiamy) musi byc raz w tygodniu smile
        • natalie_rushman Re: zupy :) 30.07.15, 11:19
          Ja tam nawet lubię.
          A moje dziecko takie bardziej "tradycyjne" potrawy, nawet nie wiem, skąd jej się to wzięło wink.
          Żadnych soczewic, ciecierzycy itp.
    • maslova Re: zupy :) 30.07.15, 10:41
      Uwielbiam zupy, gotuję je bardzo często, no, może poza okresem letnim.
      Osobiście najbardziej lubię gęste, konkretne zupy, np. grochówka, fasolowa, kapuśniak, z soczewicy. Pycha smile
    • atena12345 Re: zupy :) 30.07.15, 10:44
      jemy i lubimy. Najlepsze zupy są na wywarze z odpowiedniego mięsa i mam w nosie trend zup bezwywarowych wink rosół zawsze był dobry na wszystko, a krupnik i grochówka musi pachnieć wędzonką...
      • azja001 Re: zupy :) 30.07.15, 10:48
        W mojej kuchni zupa jest prawie codziennie, na ogół na drobiowym mięsie bo moje dziecko i ja lubimy takie gotowane(czasem robię na tym brugie danie)
        Dzisiaj barszcz czerwony smile
    • kochamruskieileniwe Re: zupy :) 30.07.15, 10:47
      a jak robisz krupnik nie na mięsie?
      • atena12345 Re: zupy :) 30.07.15, 11:06
        kochamruskieileniwe napisała:

> a jak robisz krupnik nie na mięsie?

da się, ale to nie może być dobre wink tak samo kapuśniak
        • hemp_plant Re: zupy :) 30.07.15, 11:27
          wywar mięsny nie ma żadnego pozytywnego smaku- sorki.
          ale to moje zdanie- no i dietetyków- poza chińskimi wink
          dobre jest dobre- smak zupy nie pochodzi z wywaru z padliny wink
          a kapuśniaku nie jadam, a lubię- jakoś tak, chyba zrobię smile ze słodkiej, miesznej czy już kiszonej?
          • memphis90 Re: zupy :) 30.07.15, 17:00
            To z czego pochodzi smak rosołu- przecież nie z marchewki z porem...
            • semihora Re: zupy :) 30.07.15, 17:25
              A ja się zgadzam, że nie z mięsa suspicious - sama też gotuję zupy bez mięsa i wywarów oraz bez żadnych dodatków typu vegeta, a mają boski smak.
              • mikams75 Re: zupy :) 30.07.15, 17:48
                tylko trzeba miec smak nie popsuty wegetami i innymi glutaminianami sodu zeby poczuc zapach i smak marchewki i pora w zupie.
                • klamkas Re: zupy :) 30.07.15, 21:04
                  Nie stosuję żadnych polepszaczy w kuchni, ale są zupy, które smakują mi tylko na wywarze mięsnym.
      • hemp_plant Re: zupy :) 30.07.15, 11:11
        noo, normalnie, mięsa się nie daje (ja podduszam na ghee warzywa, ale to zew względu na przekonania wink )
        • kochamruskieileniwe Re: zupy :) 30.07.15, 11:13
          czyli jarzynowa z kaszą ?
          • morgen_stern Re: zupy :) 30.07.15, 11:19
            Widziałam coś w rodzaju krupnika wege z grzybkami. Ale nie próbowałam.
            • kochamruskieileniwe Re: zupy :) 30.07.15, 11:30
              o przypomniałaś mi. ... jadłam kiedyś kapuśniak wigilijny na wywarze grzybowym...
          • dziennik-niecodziennik Re: zupy :) 30.07.15, 11:50
            hehe
            moja koleżanka robi krupnik z ryżem zamiast kaszy smile
    • martishia7 Re: zupy :) 30.07.15, 11:13
      Zupa musi być. Jako dziecko i nastolatka uważałam za przykry obowiązek, pierwsze lata na swoich śmieciach gotowałam od święta. Teraz pozycja obowiązkowa. Różnie, na wywarach i bez. Podstawowe pozycje to rosół, pomidorowa, krupnik, szczawiowa, koperkowa, kalafiorowa, grochówka, kapuśniak, zalewajka, cebulowa, botwinka, dyniowa, gulaszowa, fasolowa, porowa, warzywny śmieciuch z brokułami. Wszystko oczywiście zależnie od aktualnego sezonu. Robimy też inne w ramach eksperymentów, ale to są szlagiery jak nie che nam się myśleć.
    • cosmetic.wipes Re: zupy :) 30.07.15, 11:16
      > ale też polskie zupy- typu żurek, krupnik- mniam

Żurek i krupnik na wywarze są jeszcze lepsze, spróbujwink

Lubię wszelkie zupy, w lecie wielowarzywne i sezonówki (botwina - mniam), w zimie gęste, cięższe z mięsem, najczesciej jako dania jednogarnkowe.

Ostatnio zrobiłam gołąbkową z przepisu, który ktoś tu na forum polecał, była fantastyczna smile
      • karolciab125 Re: zupy :) 30.07.15, 11:41

>
        > Ostatnio zrobiłam gołąbkową z przepisu, który ktoś tu na forum polecał, była fa
        > ntastyczna smile

Poproszę przepis smile
        • cosmetic.wipes Re: zupy :) 30.07.15, 12:17
          Proszę:

wielkiezarcie.com/recipes/30058570
    • kochamruskieileniwe Re: zupy :) 30.07.15, 11:16
      lubię. Ale takie konkretne smaki typu pomidorowa, ogórkowa, grzybowa.
      Nie lubie wielosmakowych typu jarzynowa. Krupniku, czerniny i koperkowej nie lubię.
      Zwykle gotuję na bulionie warzywnym, choć są zupy, do których muszę użyć rosołu bądź wywaru mięsnego...Tak mi lepiej smakują.

• default Re: zupy :) 30.07.15, 11:25
      hemp_plant napisał(a):

> zupy nigdy nie na mięsie, wywarach (bo są niezdrowe),

Ponieważ nie orientuję się w aktualnych trendach żywieniowych to spytam :
      Co jest niezdrowego w wywarze z mięsa i warzyw ?
      • hemp_plant Re: zupy :) 30.07.15, 11:29
        z warzyw wszystko zdrowe- wywar z miesa nie. a raczej, tak ogolnie- jak ja przyjmuję- nie jest jakoś specjalnie niezdrowy (no chyba, że z kości lub jakiś tłustych, poślednich mięs), ale nie ma w nim NIC zdrowego, smakowo mi też niespecjalnie odpowiada. i tyle smile nie namawiam do zmiany przekonań smile
        • kochamruskieileniwe Re: zupy :) 30.07.15, 11:33
          czyli właściości lecznicze rosołu to bajka? suspicious
          • hemp_plant Re: zupy :) 30.07.15, 11:56
            nie, nie bajka chyba. akurat rosół tak z 3 razy na rok robię- jak zimno i jesteśmy przeziebieni.
        • 1matka-polka Re: zupy :) 30.07.15, 12:19
          Pewnie, że wywar niezdrowy, fuj, tłusty i z cholesterolem. Przecież te substancje w ogóle nie są niezbędne do pracy mózgu, w ogóle wink
        • default Re: zupy :) 30.07.15, 12:19
          Talerz rosołu ugotowany z dużą ilością włoszczyzny dostarcza wszystkiego, czego nam potrzeba. Jest w nim sporo minerałów, które w czasie gotowania przeniknęły do niego z warzyw i mięsa. Najważniejsze z nich to potas (reguluje gospodarkę wodną i ciśnienie krwi) oraz fosfor, wapń i magnez (niezbędne dla kości i zębów, serca, nerek i układu nerwowego). Rosół to spora porcja żelaza: i tego pochodzącego z warzyw, i tego lepiej wchłanianego z mięsa. Są w nim witaminy E, A i beta-karoten (silne antyoksydanty zwalczające wolne rodniki). Jest też trochę pełnowartościowego białka pochodzącego z mięsa.
          www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/zasady-zywienia/rosol-jest-zdrowy-rozgrzewa-zaspokaja-apetyt-i-leczy_38855.html
          Mnie to przekonuje. Ale ja stara jestem i pewnie mam przestarzałe poglądy na żywienie smile
    • hemp_plant czernina??? 30.07.15, 11:31
      czernina???
      znam tylko z literatury sad
      a może dobrze- sorki za wąskie horyzonty- to się jeszcze gdziś naprawdę je???
      • kochamruskieileniwe Re: czernina??? 30.07.15, 11:35
        tak....
        i to niekoniecznie z krwi kaczki upolowanej. Z hodowlanych również...
        • hemp_plant Re: czernina??? 30.07.15, 12:01
          OJP- no nie wiem czemu mnie to tak szukuje uncertain
      • i.co.teraz99 Re: czernina??? 30.07.15, 12:23
        Myślę, że tak.

W niektórych mięsnych można nawet kupić krew z kaczki na czerninę.
        • hemp_plant Re: czernina??? 30.07.15, 15:35
          "W niektórych mięsnych można nawet kupić krew z kaczki na czerninę."
          kurcze, nigdy a to nigdy nie widziałam, nikogo nie znam kto by jadł sad może to jakieś regionalne jedzenie? ja z krakowa- nic takiego nie ma smile
          • agni71 Re: czernina??? 30.07.15, 20:42
            poznańskie
    • klamkas Re: zupy :) 30.07.15, 11:34
      Jemy, lubimy. Chyba nie istnieje zupa, która by nam nie smakowała. Aktualnie ze względu na dostęp do młodej i soczystej kukurydzy króluje krem kukurydziany (można podawać na zimno, jako chłodnik). I pomidorowa ze świeżych pomidorów. Szczawiowa, botwinka, koperkowa. I różne wielowarzywne. Na mięsie i bez mięsa. Latem lżejsze, warzywne, od jesieni zdarzają się i żurki, grochówki i kartoflanki.
      • agni71 Re: krem kukurydziany - prośba 30.07.15, 20:44
        o przepis oczywiście, jadłam w tym roku po raz pierwszy w restauracji i chętnie sama bym zrobiła.
        • klamkas Re: krem kukurydziany - prośba 30.07.15, 21:11
          Robię wywar z białych (i będąc ścisłą zielonych wink) warzyw - pietruszka, seler, por, cebula, seler naciowy, nać pietruszki. Z kolb kukurydzy ścinam ziarenka (normalnie nożem). Wrzucam do wywaru (ilość na oko, powiedzmy, że dwie kukurydze i jeden średni ziemniak na litr wywaru, zawsze można rozcieńczyć/dołożyć ziemniaka jak konsystencja ci nie pasuje). Doprawiam solą i białym pieprzem. Miksuję (ciężko się miksuje, zawsze zostają drobinki skórek z kukurydzy). Podaję z kwaskowatymi pomidorami pokrojonymi w kostkę (nie gotuję ich w zupie, dodaję dopiero do talerza, fajnie przełamują słodycz zupy) i szczypiorkiem, albo z kleksem jogurtu i koperkiem.
          • klamkas Re: krem kukurydziany - prośba 30.07.15, 21:12
            Acha - jak lubicie to można doprawić odrobiną curry.
          • agni71 Re: krem kukurydziany - prośba 31.07.15, 11:22
            dzęki, wypróbuję
    • bufo.bufo Re: zupy :) 30.07.15, 11:39
      Lubię zupy. Nie przepadam za zupami-kremami, ale wszystkie żurki, pomidorowe, jarzynowe, zupy z wyraźną pływającą zawartością moga być. Zupa to jest fajne danie, łatwo się gotuje, pomysły mozna mnożyć.
    • jatojagodnik Re: zupy :) 30.07.15, 11:47
      Uwielbiam dyniową z sokiem pomarańczowym i cynamonem smile Ostatnio mój tata-tradycjonalista sie zachwycił.
      • hemp_plant Re: zupy :) 30.07.15, 11:56
        u nas dyniowa z tartym imbirem- uwiebiamy czekamy na sezon dyniowy big_grin
        • sanrio Re: zupy :) 30.07.15, 18:46
          > u nas dyniowa z tartym imbirem- uwiebiamy czekamy na sezon dyniowy big_grin

i pociekła mi ślina, dzięki suspicious
          robisz z mleczkiem kokosowym?
      • najma78 Re: zupy :) 30.07.15, 11:57
        Nie lubie zbytnio zup, rodzina tez nie. Gotuje czasem, wybrane tylko czyli takie ktore nam smakuja. Nie gotuje zup na wywarze miesnym oprocz kilku wlasnie np z kurczakiem czy meksykanskie z ryzem itp. Dzis akurat mam ochote na zupe z grillowanych warzyw, czesc z tychwarzy zblenduje a czesc zostawie w kawalkach, ale tylko ja ja lubie.
      • memphis90 Re: zupy :) 30.07.15, 17:03
        Ale na słodko czy na słono? Ja jem mleczną z duszoną dynią i zacierkami (chociaż to nie do konca są zacierki, tylko duże rwane kluski) na słodko- takie wspomnienie dzieciństwa.
        • jatojagodnik Re: zupy :) 31.07.15, 11:27
          na słono. Z seoku pomarańczowego jest odrobinę kwaśna i słodka. I do tego cynamon smile
    • beataj1 Re: zupy :) 30.07.15, 12:24
      Bardzo lube zupy. Niestety nie umiem ich gotować. Przysięgam.
      Zawsze wychodzi mi niezidentyfikowana breja ze smaku i wyglądu przypominająca wywar ze ściery do podłogi (no chyba że dodam pomidorów to wtedy jest pomarańczowa).

Pare dni temu zrobiłam eksperyment z kumpelą która gotuje świetne zupy i nie rozumiała jak można nie umieć zrobić zupy. No więc gotowałam zupę pod jej dyktando. Co do milimetra. Stała i patrzyła mi na ręce.
      No i jak zwykle wyszedł mi wywar ze ściery zamiast zupy a ona była w szoku. Bo jak sama mówiła zrobiłam wszystko tak jak ona zwykle robi. Nic nie zmieniłam. I jej zawsze wychodzi dobra zupa a mi wyszła niezidentyfikowana breja.

Chyba mam nieaktywna tą cześć w mózgu odpowiedzialną za zupy.
      Co ciekawe inne gotowanie czy pieczenie ciast - nie ma problemu.

• chocolate_cake Re: zupy :) 30.07.15, 15:39
        Lubię zupy. Właśnie ugotowałam zupę krem ze świeżych pomidorów.
      • triismegistos Re: zupy :) 30.07.15, 18:35
        Ja mam tak z naleśnikami wink
    • mebloscianka_dziadka_franka Re: zupy :) 30.07.15, 16:23
      A jak robisz żurek i krupnik bez wywaru? Że sam zakwas wlewasz do wody i do tego warzywa i to wszystko? A krupnik, to woda z kaszą i warzywami?
    • triismegistos Re: zupy :) 30.07.15, 16:42
      Uwielbiam smile Moje naulubieńsze- pho, tom kha gai, pomidorówka, żurek, harira, z soczewicy, jarzynowa, rosół, marokańska rybna, flaki i krem z groszku. Wielbię też chłodniki. I nasz polski rosół, tradycyjny, chociaż jak nagotuję gar to na dugi dzień już ląduje w nim imbir, anyż i sos rybny. Często robię risotto i zawsze gotuję więcej bulionu i zostaje na drugi dzień.
      • klamkas Re: zupy :) 30.07.15, 21:14
        A jaka to marokańska rybna (uwielbiam rybne zupy)? Poproszę o przepis smile.
    • mikams75 Re: zupy :) 30.07.15, 17:20
      uwielbiam zupy ale niestety poza mna nikt nie uwielbia tak zup, wiec gotuje niezbyt czesto za to jak ugotuje to mroze sobie pojedyncze porcje i zjadam jak mnie najdzie ochota.
      Robie wszystkie mozliwe - pomidorowa, pieczarkowa, soczewicowa itd. Ostatnio odkrywam ostrzejsze w smaku tajskie itp.
      Poza rosolem zupy robie tylko warzywne. Tak sie zawsze jadlo u mnie w domu rodzinnym i sama tez tylko takie gotuje. Zapach rozgotowanej padliny w zupie z warzywami jest dla mnie nie do zniesienia. Nie jestem wegetarianka ale zupy robie bezmiesne. Niektore sie pytaja - jak ugotowac krupnik czy kapusniak bez miesa a ja sie glowie jak ugotowac z miesem wink)
      W tajskiej zupie sa kawalki kurczaka (piers) ale je sie wrzuca na moment pod koniec gotowania zupy i wywaru nie ma.Aaa i zupe rybna tez lubie ale tez rybe-kawalki fileta wrzucam na koniec.
      Zupy-kremy tez uwielbiam - dyniowa, kalafiorowa, brokulowa.
      • mikams75 Re: zupy :) 30.07.15, 17:23
        i ostatnie genialne odkrycie - zupa krem z pieczonej papryki i pomidorow.
    • pulcino3 Re: zupy :) 30.07.15, 18:12
      Uwielbiam zupy, nie zawsze chce mi się je gotować, świetnym patentem dla mnie jest w tym przypadku szybkowar, pyk-pyk i zupa gotowa. Są okresy że z braku czasu/ chęci dłuższy czas nie gotuję zup, tylko drugie, albo jakieś jednogarnkowe, lub sałaty z czymśtam, ale tak czy siak po jakimś czasie zupy chodzą za mną i muszę- no muszę ugotować, choćby mały garneczek.
    • gragi_tara Re: zupy :) 30.07.15, 21:47
      Ja szaleję ostatnio zupą - kremem z cukinii. Dodaję czosnek, imbir i gałkę muszkatałową, pyszna jest. A poza tym bezapelacyjnie pomidorowa na skrzydełkach albo na żeberkach, Najlepiej ze świeżych pomidorów i dużo pora i marchewkismile
    • sagwiaz_1234 Re: zupy :) 24.05.16, 08:56
      Czernina jest niezwykle smaczną zupą, jeśli jest przygotowana ze składników najwyższej jakości .
      W domu nie udało mi się jej przygotować, tak aby domownicy zajadali ją ze smakiem, dopiero po zamówieniu koncentratu do przygotowania od firmy SAGWIAZ wszyscy zajadają ją ze smakiem.

Taki koncentrat umożliwia szybkie przygotowanie staropolskiej polewki, w dowolnym czasie big_grin
      Nie trzeba nawet posiadać zdolności kulinarnych !

Polecam wszystkim miłośnikom tej zapomnianej ale jakże aromatycznej zupy smile
    • koza_w_rajtuzach Re: zupy :) 24.05.16, 09:24
      U mnie w domu nikt nie toleruje zup niestety.
      Dla siebie samej nie chce mi się ich przyrządzać, więc nie przyrządzam.
      Moje ulubione zupy to grochówka, żurek, porowa, botwinka, kapuśniak i barszcz. Jadam jedynie od święta.
    • julita165 Re: zupy :) 24.05.16, 13:13
      Lubię, wszelkie warzywne tj. krem na bazie jakiegoś warzywa plus dodatki w postaci warzyw w kawałkach ale też kasz i makaronów. Właściwie to nie lubię i nie jem tylko rosołu, kapuśniaku, flaków

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka