onewoman 18.08.15, 22:09 Dzisiaj na badaniu usg lekarka wykryła mi na jajniku 28 mm torbiel. Powiedziała, żeby się nie przejmować i na powtórne usg przyjść za 3 miesiące. U was też tak to wyglądało? żadnych lekarstw? badań ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jaskiereczka Re: Torbiel 18.08.15, 22:13 Wiem to maleńka. Jeśli masz regularne cykle to może zejść z okresem. Ale odkładanie na 3 miesiące kontroli to przesada. Poszlabym na usg po okresie Odpowiedz Link Zgłoś
jaskiereczka Re: Torbiel 18.08.15, 22:14 28 mm to maleńka torbiel. A nie "wiem to malenka" Odpowiedz Link Zgłoś
onewoman Re: Torbiel 18.08.15, 22:19 No właśnie zaskoczyła mnie ta maleńka Do tej pory miałam okres bardzo regularnie, a w lipcu wystąpił dwa razy, z 17-dniową przerwą. Odpowiedz Link Zgłoś
jaskiereczka Re: Torbiel 18.08.15, 22:21 Poczekaj do okresu i idź na usg. Jak nie będzie okresu to też idź. Pewnie dadzą Ci luteine na wywołanie. Torbiele są B. Częste ale warto kontrolować Odpowiedz Link Zgłoś
kalina_lin Re: Torbiel 18.08.15, 22:20 Pewnie pęcherzyk Graffa nie pękł w tym cyklu i przekształcił się w tzw. torbiel czynnościową. Zdarza się -jeśli niezbyt często, to fizjologia. Powinna sama zaniknąć w ciagu 1-2 cykli. Kiedyś dawano przez kolejne cykle środki anty lub preparaty z progesteronem, ale obecnie się od tego odchodzi, bo według badań to w żaden sposób nie przyspiesza wchłaniania się torbieli. Odpowiedz Link Zgłoś
jaskiereczka Re: Torbiel 18.08.15, 23:37 No jesli to czynnosciowa torbiel to progesteron ją rozwala i ona schodzi. Znaczy jest bardzo duża na to szansa Odpowiedz Link Zgłoś
tatrofanka Re: Torbiel 18.08.15, 22:24 Miałam. , lekarka sie nie przejęła. Na nastepnym usg jej nie bylo. Tylko kurcze nie pamiętam jaki byl odstęp między usg 1 i 2 Odpowiedz Link Zgłoś
jaskiereczka Re: Torbiel 18.08.15, 23:35 Tez mialam kilka razy ale trafilam na konowala, leczylam sie u niego 2 lata i sie nagle okazalo ze mam pcos rozbuchane jak bym nigdy na usg nie była. wiec polecam kontrole w kolejnym cyklu ( nauczona swoim smutnym doswiadczeniem) Odpowiedz Link Zgłoś