Dodaj do ulubionych

Moda na trójkę

19.08.15, 08:49
Zauważyłyście w swoim otoczeniu modę na trójkę dzieci? Bo w moim otoczeniu ostatnio wręcz wysyp "trójek". A nawet jak ktoś ma mniej to często mi mówi ze by chciał ale z jakiś względów nie może.
Wpływ polityki prorodzinnej, co poniektórych gwiazd - czy po prostu lepiej się żyje? Czy może to tylko moda lokalna?
Obserwuj wątek
    • kropkacom Re: Moda na trójkę 19.08.15, 08:50
      Nie, nie zauważyłam.
    • melancho_lia Re: Moda na trójkę 19.08.15, 08:52
      Nie wiem czy moda. Ja tez czekam na trzecie- polityka prorodzinna nie miała tu znaczenia, zawsze chciałam mieć 3 dzieci.
      Z kolei w moim otoczeniu jest bardzo dużo rodzin z 4 dzieciaków (sa to normalne rodziny, nie pijackie patologie).
    • fomica Re: Moda na trójkę 19.08.15, 08:54
      Wśród moich znajomych najwięcej jest dwójek. Trójki dwie, jedna czwórka. Trochę jedynaków. Nie zauważyłam żadnego trendu w tym obszarze.
    • lilly_about Re: Moda na trójkę 19.08.15, 09:12
      Niedawno rozmawialiśmy na ten temat ze znajomymi. Faktycznie coraz więcej "trójek", zwłaszcza takich, gdzie trzecie dziecko przychodzi na świat, jak pozostała dwójka jest całkiem duża.
      • beverlyja90210 Re: Moda na trójkę 19.08.15, 09:20
        haha czyli jesteśmy modni, dobrze wiedziećsmile
        Ja nie zauważyłam tego trendu zazwyczaj wszyscy patrzą na mnie ze współczuciem
        • mum2004 Re: Moda na trójkę 19.08.15, 09:27
          No patrz - a na mnie z zazdrością. Albo mi się wydaje wink
          • makurokurosek Re: Moda na trójkę 19.08.15, 15:13
            może się zwyczajnie pocieszasz
            • marianna72 Re: Moda na trójkę 20.08.15, 12:12
              Albo jest szczesliwawink)) To tak troche jak z kompleksami jak sie czujesz swietnie i masz poczucie wlasnej wartosci i ludzie ogladaja sie za toba myslisz ,ze to dlatego ,ze taka jestes zajebistawink) Inna panna pewnie pomysli , ze to dlatego,ze ma pryszcza na nosie.
              Sama mam trojke ( 3 chlopakow)i jestem szczesliwa ,ze sie zdecydowalam. Teraz juz wyrosli najmlodszy ma 10 lat najstarszy 22 i zawsze jak ktos sie pyta wyczuwam raczej przyjazne zainteresowanie . Ja jestem jedynaczka i jak patrze na moich synow jak sa zzyci jak laza wspolnie na basen czy do kina jak wieczorem ze starszym sie wyglupiaja i maja swoje sprawy to mi serce rosnie i mysle ,ze przynajmniej teraz moglam im dac to co najlepsze (rodzenstwo).Nawet jesli kiedys w przyszlosci nie beda tak zzyci tego co maja teraz nikt im nie odbierze .
    • echtom Re: Moda na trójkę 19.08.15, 09:20
      Na razie w drodze jedna "trójka" wpadkowa przy dwójce nastolatków, więcej nie kojarzę. Dostrzegam za to wysyp późnych pierwszych dzieci.
      • aguar Re: Moda na trójkę 19.08.15, 09:22
        Ja widzę tę modę.
      • lauren6 Re: Moda na trójkę 19.08.15, 11:27
        > Dostrzegam za to wysyp późnych pierwszych dzieci.

Ja też.
    • makurokurosek Re: Moda na trójkę 19.08.15, 10:33
      Nie nie zauważyłam, ale ja z pokolenia które na wszelkiej maści big brothery patrzyło z zażenowaniem , tak więc nikt z moich znajomych przy planowaniu rodziny nie kierował się życiem celebrytów. Większość znanych mi osób posiada 1-2.
      Jeżeli młodsze pokolenie przy tak poważnych decyzjach kieruje się tym co im w TV podadzą, to można tylko współczuć debilizmu.
      • mum2004 Re: Moda na trójkę 19.08.15, 11:08
        Nie sądzę że ktoś podejmuje decyzję o dzieciach pod wpływem gwiazd. Chodzi mi o ogólne postrzeganie rodzin z trójka dzieci, jest karta duzej rodziny, wiele znanych osób decyduje się na duże rodziny. I przez to duże rodziny przestają kojarzyć się z patologią.
        W moim otoczeniu dwójek tez jest sporo. Ale jedynaków prawie wogole - a jak już to dlatego że ludzie chcieliby a nie mogą.
        • melancho_lia Re: Moda na trójkę 19.08.15, 11:52
          Serio myślisz ze ludzie decydują się na 3 dziecko żeby dostać kartę dużej rodziny?
          • mum2004 Re: Moda na trójkę 19.08.15, 12:40
            Nie. Ale myślę że tego rodzaju czynniki mają pozytywny wpływ na postrzeganie większych rodzin, właśnie na pewną modę/popularność.
            Oczywiście zakładając że pozostałe czynniki: zdrowotne mieszkaniowe finansowe itp są spełnione.
            • makurokurosek Re: Moda na trójkę 19.08.15, 12:49
              Kiedyś słuchałam program w tok fm o karcie dużej rodziny, i rodziny wielodzietne udowodniły, że ta karta to jedna wielka fikcja, bo paradoksalnie bez tej karty kupuje się w sklepach taniej.
              Nie spotkałam się z nikim kto by w jakikolwiek sposób w podejmowaniu życiowych decyzji uwzględniał sytuację i poglądy życiowe gwiazd nie mówiąc już o celebrytach . Osoby które w swoim życiu kierują się poglądami celebrytów, w ogóle nie powinny się rozmnażać.
              • wuika Re: Moda na trójkę 19.08.15, 15:08
                Po okazaniu karty ceny idą do góry? Jak to? suspicious
                • makurokurosek Re: Moda na trójkę 19.08.15, 17:48
                  Nie ceny. Na kartę dużej rodziny obowiązuje zniżka, w wielu sklepach dość niewielka ale tylko i wyłącznie na produkty nie przecenione. Tak więc jak porównasz cenę bluzki którą możesz kupić na kartę i cenę bluzek przecenionych oraz rabat jaki otrzymujesz po zakupie tych bluzek na rzeczy z nowej kolekcji to wychodzisz ostro w plecy.
                  • mum2004 Re: Moda na trójkę 19.08.15, 17:54
                    W sklepach nigdy z tej karty nie korzystałam. Ale już np niektóre muzea baseny - mają niezłe zniżki.
                    • makurokurosek Re: Moda na trójkę 19.08.15, 18:08
                      Większość muzeum w soboty ma wstęp za free. Może ty potrafisz połączyć pracę, opiekę nad trójką dzieci tak by mieć czas wyskoczyć do muzeum w tygodniu, w takim razie czapki z głów. Ja mają pracę i tylko jedno dziecko nie byłam w stanie tego pogodzić.

Co do rozrywek typowo sportowych karta dużej rodziny zdecydowanie gorzej wypada niż karty typu multisport.
                      • aamarzena Re: Moda na trójkę 20.08.15, 12:49
                        Tyle, że multisporty nie każdy pracodawca zapewnia. A muzea w mojej okolicy mają darmowe wejścia nie w soboty, a raczej w środy czy inne poniedziałki.
            • melancho_lia Re: Moda na trójkę 19.08.15, 13:02
              Nie wiem w jaki sposób karta ma zmienić odbiór społeczny takich rodzin. Ja spotykam sie dość czesto ze wspolczujacymi reakcjami i pytaniami czy ta ciąża planowana była. Jakiś przy pierwszej i drugiej takich pytań nie było.
              • mum2004 Re: Moda na trójkę 19.08.15, 13:19
                Nie sama karta. Ogólny klimat wokół rodzin, szczególnie dużych. Karta to jeden z wielu elementów.
                • makurokurosek Re: Moda na trójkę 19.08.15, 13:47
                  Przepraszam cię ale jaki klimat ,współczucia czy politowania.
                  Naoglądałaś się zbyt dużo tv i tworzysz sobie w głowie odrealniony obraz rodziny wielodzietnej, a prawda jest taka że nie każdego stać na trójkę dzieci , zwłaszcza jeżeli są to dzieci z małą różnicą wieku , nie każdy może sobie pozwolić na życie z jednej pensji , bo odbiega ona znacznie wysokością od pensji celebrytów i zwyczajnie nie starcza na pokrycie opłat za mieszkanie i przedszkole dla trójki dzieci,a co tu mówić o jedzeniu. Nie mówiąc już o tym, że dzieci są odrębnymi jednostkami i mimo wspólnych genów nie koniecznie muszą za sobą przepadać.
                  Proponuję odłączyć tv i zacząć żyć w świecie realnym
                  • mum2004 Re: Moda na trójkę 19.08.15, 15:40
                    Ale nigdy nie spotkałam się z politowaniem. Prędzej z zazdrością. Tym bardziej ze mnie stać.
                    Zresztą nie pisze o tych którzy z różnych względów nie mogą.
                    Zaobserwowałam ze w moim otoczeniu ostatnio częściej ludzie których stać decydują się na trzecie.

A tv nie oglądam. Pisze o swoim otoczeniu. Tu nikt z jednej pensji nie żyje.
                    • makurokurosek Re: Moda na trójkę 19.08.15, 17:41
                      > A tv nie oglądam

Założyłam, że oglądasz skoro w swoim pierwszym wątku powiązałaś planowanie rodziny z życiem celebrytów.

"> Zaobserwowałam ze w moim otoczeniu ostatnio częściej ludzie których stać decydu
                      > ją się na trzecie

Może to zależy od wieku. Ja wśród moich znajomych zbliżających się do czterdziestki, nie zauważyłam trendu rozrodczego, większość ma albo jedno dziecko albo dwójkę z niewielką różnicą wieku, o trzecim nikt nie wspomina . W klasach córki również ten model przeważał, czyli na blisko 60 osób ( młoda chodziła do dwóch szkół), tylko dwie osoby miały 2 rodzeństwa .
                      Wśród znajomych mojego rodzeństwa, a tu przedział wiekowy jest duży, również przeważa model 2+ 1-2.
                      Osobiście znam tylko dwie rodziny dobrze sytuowane z trójką dzieci, z czego w jednej to po prostu trojaczki, reszt rodzin które znam posiadające większą liczbę dzieci to rodziny patologiczne.

"Tu nikt z jednej pensji nie żyje.

Czyli wracasz do domu średnio koło 17 i masz trójkę dzieci. Masz czas na to by z każdym pobyć, pobawić się, pogadać, czy od razu kąpanie i spanie.
                      Kasa to nie wszystko, na dzieci trzeba mieć jeszcze czas i mówię to jako osoba mająca dwójkę dzieci, a pochodząca z rodziny wielodzietnej ( 2+4).

• mum2004 Re: Moda na trójkę 19.08.15, 17:57
                        No cóż - widoczenie takie środowisko. Ja nie znam żadnej patologicznej rodziny, ale skoro znasz ich tyle - i na dodatek wszystkie wielodzietne...Pewnie stąd taki masz obraz. Ale zapewniam cię ze nie wszędzie tak jest.
                        • makurokurosek Re: Moda na trójkę 19.08.15, 18:11
                          Hahahaha, cóż za chwilę dodasz, że wszystkie rodziny poniżej trójki dzieci to patologia bo nie wpisują się w twój model.
                          Twój pierwszy wpis sugeruje, że żyjesz w świecie opartym na fikcji, jeden z kolejnych że szukasz aprobaty.

• marianna72 Re: Moda na trójkę 19.08.15, 11:26
        mozesz wytlumaczyc nie bardzo zrozumialam co ma zycie celebrytow do planowania rodziny
    • liliawodna222 Re: Moda na trójkę 19.08.15, 10:36
      Owszem, zauważyłam wink

Ale i tak jest najwięcej jedynaków. Przynajmniej w moim środowisku.
    • kandyzowana3x Re: Moda na trójkę 19.08.15, 10:43
      bardzo fajna ta moda smile
    • solejrolia Re: Moda na trójkę 19.08.15, 10:44
      nie, nie zauwazyłam.
    • shell.erka Re: Moda na trójkę 19.08.15, 11:07
      Zawsze trafiam w trendytongue_out
      • lilly_about Re: Moda na trójkę 19.08.15, 11:45
        A to urodziłaś w końcu ?wink
        • rosapulchra-0 Re: Moda na trójkę 19.08.15, 13:40
          Pewnie i to jakie słodkości - śliczności!
          • lilly_about Re: Moda na trójkę 19.08.15, 13:51
            Urlop miałam długi w tym roku, to wypadłam z obiegu!
    • marianna72 Re: Moda na trójkę 19.08.15, 11:24
      nie sadze ze jest to moda ja mam trojke od 10 lat (najmlodszy ma 10) wiec jesli moda to juz od jakiegos czasu .Znam sporo rodzin z trojka dzieci chyba najwiecej wlasnie z trojka
    • lauren6 Re: Moda na trójkę 19.08.15, 11:26
      W otoczeniu nie znam żadnej rodziny z trójką dzieci. Większość to rodzice jedynaków, późnych jedynaków.
      • leann32 Re: Moda na trójkę 19.08.15, 11:51
        za miesiąc powitam na świecie trzeciego syna i nie jest to wynik mody. Sprawa jest prostsza. Stać nas, uwielbiamy dzieci i mamy dwoje tak zaj...stych synów że uznaliśmy że niebywała stratą dla ludzkości byłoby nie powołać na świat jeszcze trzeciego smile
        • melancho_lia Re: Moda na trójkę 19.08.15, 13:03
          My podobnie. Mamy fantastyczne dzieciaki.
    • skyler-white Re: Moda na trójkę 19.08.15, 11:54
      Ja mam 28 lat i wśród znajomych zdecydowana większość związków niemałżeńskich i bezdzietnych. Część ma po jednym dzieciaku, pojedyncze pary po dwoje. Znam jedną koleżankę, która ma trójkę dzieci (dwójka w wieku szkolnym, mała dopiero co 2 lata skończyła), na jej wyraźne życzenie-mąż był sceptyczny i do dziś żartuje, że go żona wrobiła, bo do pracy nie chciała iść. Zwierzała mi się, że gdy zaszła w trzecią ciążę, znalazła prezerwatywę na wycieraczce. Mam też jedną znajomą, która ma 4 dzieci, w tym dwoje bliźniaków, a ostatnie dziecko z innym mężczyzną.
      Sama chyba chciałabym dwójkę, ale życie pokaże wink Na razie mam 3 koty i psa smile
      • kitek_maly Re: Moda na trójkę 19.08.15, 18:42
        > Zwierzała mi się, że gdy zaszła w trzecią ciążę, znalazła prezerwatywę na wycieraczce.

Hę??
        • martishia7 Re: Moda na trójkę 20.08.15, 12:28
          Też się zmieszałam, ale rozumiem, że ktoś postronny podrzucił, żeby zrobić przytyk do prokreacji.
    • nenia1 Re: Moda na trójkę 19.08.15, 11:56
      Nie. Znam tylko jedną mamę trójki, ale najmłodsza dziewczyna ma już 22 lata. A tak w mojej rodzinie i u znajomych po jednym, ewentualnie po dwójce dzieci.
    • wuika Re: Moda na trójkę 19.08.15, 12:03
      Zauważyłam. Wpływ tego, że ci, co im nieco lepiej, a dzieci chcieli - mają warunki. Ci, co warunki mają i mieli kiepskie, to albo wpadeczki (jeśli >=3), albo góra dwójka dzieci.
    • mynia_pynia Re: Moda na trójkę 19.08.15, 13:21
      Kilku znajomych ma trójkę dzieci bo tak chcieli ale dwie pary chciały drugiego dziecka a okazały sie bliźnięta i tym sposobem mają trójkę dzieci wink
      Ja ma jedynaka i mam nadzieje, że tak zostanie chociaż jeszcze z 15 lat płodności mnie czeka wink
    • kawka74 Re: Moda na trójkę 19.08.15, 14:11
      Nie zauważyłam: w najbliższym otoczeniu jedna trójka, w dodatku nieplanowana. Większość ma dwoje, sporo - jedno, mało kto chce więcej.
    • tatrofanka Re: Moda na trójkę 19.08.15, 14:50
      Nie, nie zauwazylam.
      Jest sporo jedynakow i sporo dwojek.

My chcielibyśmy troje, ale mlodsza malutka, ja mam 35 lat i chyba powiem pass.

Ale w sąsiedztwie jest rodzina ktora chciala miec trojke.
      Maja czworke bo trzecia ciaza okazala sie bliźniacza.
    • stara-a-naiwna Re: Moda na trójkę 19.08.15, 14:53
      nie ma u mnie wysypy
      ot.. zdarza się

my mamy "2" i gdyby nas było stać to bym bardzo chciała (byśmy chcieli)
      ale chyba też trochę z lenistwa sobie odpuscimy
    • mamablue Re: Moda na trójkę 19.08.15, 18:49
      W moim otoczeniu to samo, rodzą się trzecie dzieci, naliczyłam 9 takich znajomych rodzin.
      Ach, chciałoby się, ale nie można..
    • black.sally Re: Moda na trójkę 19.08.15, 20:06
      pf. chciałabym i 4 , ale...no wlasnie ....
      a mody na trójki nie zauważyłam.
    • natalie_rushman Re: Moda na trójkę 19.08.15, 20:13
      Tak, niektórzy dość zamożni znajomi mają wink.
      Ale to nie wynika z mody, a raczej z tego, że mogą na to sobie pozwolić bez trosk finansowych (plus oczywiście niania jako pomoc dla nie pracującej mamy).
    • la_mujer75 Re: Moda na trójkę 19.08.15, 20:34
      U moich najbliższych znajomych - przeważa model 2 plus 2, ale jest kilka rodzin z trójką dzieci. Mam i znajomego, który wraz z żoną maja 5-cioro dzieciaków (każda ciąża, oprócz pierwszej, planowana) ! Żadna patologia. Niesamowita rodzina, tylko zazdrościć i podziwiać.
      Fenomenem (dla mnie )jest klasa mojego starszego syna - na 25 osób są tylko 2 jedynaczki, 3 dzieciaków ma podwójne rodzeństwo (czyli rodzina 2plus 3), dwie osoby mają po troje rodzeństwa (rodzina 2 plus 4) i jest dwóch bliźniaków, którzy mają trzech braci (kolejna znana mi rodzina, gdzie jest w sumie 5 dzieci). Żadnej z tych rodzin absolutnie nie zaliczyłabym do patologii.
    • echtom Re: Moda na trójkę 19.08.15, 20:50
      > Czy może to tylko moda lokalna?

Lokalna, środowiskowa - tak właśnie sądzę. W moim otoczeniu zdecydowana większość trzecich dzieci w ciągu ostatnich 50 lat to klasyczne wpadki, a czasem efekt polowania na odmienną płeć.
      • azja001 Re: Moda na trójkę 19.08.15, 21:02
        Wśród znajomych 4 pary mają 3-kę (wszystkie bez problemów finansowych), reszta 2 i 1

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka