Dodaj do ulubionych

matki na galowo :D

01.09.15, 11:39
byłam dzis z mlodą na rozpoczeciu.
i poczyniłam dziwną obserwację- większośc matek (mimo temperatury 30+....) była na galowo big_grin
czy to jakaś nowa obowiązująca procedura? tongue_out
Obserwuj wątek
    • migona Re: matki na galowo :D 01.09.15, 11:43
      ale że że że że jak? big_grin big_grin Białe bluzeczki z kołnierzykiem, granatowe spódnice przed kolano i kokarda we włosach?
      • hemp_plant Re: matki na galowo :D 01.09.15, 11:47
        Białe bluzeczki z kołnierzykiem, granatowe spódnice
        > przed kolano i kokarda we włosach?
        bez kokardy ale za to w szpilkach big_grin
      • kurdesz35 Re: matki na galowo :D 01.09.15, 12:07
        migona napisała:
        > ale że że że że jak?

Tak:
        https://www.osp.pniewy.wlkp.pl/files/image/kobieta.jpg
    • wrednarzeka Re: matki na galowo :D 01.09.15, 11:50
      co cię zaskoczyło?
      -Matki na rozpoczęciu szkole?
      -na galowo?

To jak miały przyjść? W sukienkach bez pleców? Chociaż ja widziałam tatusia w ogrodniczkach wyglądający jak elektryk
      • hemp_plant Re: matki na galowo :D 01.09.15, 11:54
        miedzy na galowo a ogrodniczkami jest trochę miejsca, nie?
        dorosłe kobiety, nie uczestniczące! w krótkiej ceremonii nie muszą sie ubierać jak na rozmowę kwalifiacyjną na stanowisko sekretarki/recepcjonistki.
        mamuski mnie nie zdziwiły- szkoła "dojazdowa" więc dziatwę trzeba dowieżc..........
      • migona Re: matki na galowo :D 01.09.15, 12:47
        nie no - matki na rozpoczęciu w szkole mnie nie zaskakują. Matki na rozpoczęciu w szkole w większości (opierając się na relacji hemp_plant) ubrane na galowo - tak. Te które dzisiaj widziałam miały na sobie raczej letnie sukienki (z plecami smile, letnie spódnice, letnie spodnie - w różnych kolorach i z galowym to nie miało nic wspólnego.
    • stacie_o Re: matki na galowo :D 01.09.15, 11:51
      Nie zaobserwowałam. Najwięcej letnich sukienek. Sama pokazałam się w tym:

simple-cp.com/media/catalog/product/cache/1/image/1200x/040ec09b1e35df139433887a97daa66f/all/OST16497-T0467-00202a.jpg
      • kropkacom Re: matki na galowo :D 01.09.15, 11:55
        Za mało czarnego big_grin
        • stacie_o Re: matki na galowo :D 01.09.15, 11:59
          Nie chciałam czarnego tongue_out
          Sporo matek było w widocznej ciąży, sporo przyszło z młodszym przychówkiem, które potem brane było na rączki. Apel był na boisku, wytrzymać tam w pełnym słońcu w ciemnej garsonce byłoby ciężko. Sama dyrektorka pozbawiła się szacunku tongue_out należnego jej jako osobie reprezentującej tak poważną instytucję jaką jest podbaza, bowiem miała założone sandały a nie buty z zakrytymi palcami.
          • hedna Re: matki na galowo :D 02.09.15, 06:53
            Nasza dyrektorka miała bransoletkę na kostce wink
      • rosapulchra-0 Re: matki na galowo :D 01.09.15, 13:04
        Śliczna ta sukienka!
    • andziulec Re: matki na galowo :D 01.09.15, 12:00
      Ja też musiałam wyglądać jak na galowo. Czarna spódnica, biała koszulowa bluzka. Tylko buty miałam płaskie tongue_out
      Jednak nie wyobrażam sobie iść z Młodym na taką uroczystość w czymś w czym noszę się na co dzień (legginsy, dżinsy, koszulki, trampki).
      • hemp_plant Re: matki na galowo :D 01.09.15, 12:07
        ooo, matka na galowo... cudacznie to wyglada. nie masz innych ciuchów tylko te co opisalaś? sukienka, spodnie i bluzka- niekoniecznie biała.
        • andziulec Re: matki na galowo :D 01.09.15, 12:13
          Nie noszę sukienek. Spódnicę mam tą co wyżej. Poza tym mnóstwo dżinsów koszulek, trampki i koszule flanelowe. Garsonek i tym podobnych też nie posiadam.
    • menodo Re: matki na galowo :D 01.09.15, 12:19
      Może to kobiety, który zaraz po uroczystości pojechały do pracy, w której obowiązuje dress code?
      Nie rozumiem, co tu może być powodem do hejtowania?
      • nutella_fan Re: matki na galowo :D 01.09.15, 12:24
        Ja do pracy nie pojechałam - przyszłam do domu. Pracuję dzisiaj zdalnie. Niemniej "chciało mi się" wyglądać dzisiaj uroczyście smile
    • zuleyka.z.talgaru Re: matki na galowo :D 01.09.15, 12:22
      Dokładnie taką samą miałam obserwację. Wyróżniałam się w jeansach i koszulce.... (fakt, ładnej ale mimo wszystko)....
    • nutella_fan Re: matki na galowo :D 01.09.15, 12:23
      Nie, nie obowiązująca, ale u mnie też tak było big_grin Ubrałam się w jasno-szary - czarny aby ładnie z moimi dziewczynkami we trzy się prezentować big_grin

Stwierdziłam, że mało jest takich okazji, kiedy razem wszystkie elegancko ubrane jesteśmy...
    • lady-z-gaga Re: matki na galowo :D 01.09.15, 12:30
      A dlaczego nie? przeciez to ta sama uroczystośc, a matki nie podprowadziły dzieci pod drzwi, tylko uczestniczyły w niej. To co to za gala, składająca się w połowie z eleganckich uczestników, a w połowie z plażowiczów? wink
      • hemp_plant Re: matki na galowo :D 01.09.15, 12:35
        aaa to może o to chodzi, że u nas rodzice nie uczesniczą- sa widzami, a przedstawienie dot. lata i plazy i trwalo z 10 minut....
        do klasy sie nei pchałam bo po co? ogolnei ni ejest to miejsce dla rodziców tylko dzieci.
        • lady-z-gaga Re: matki na galowo :D 01.09.15, 12:38
          jesli tak, to faktycznie stroj oficjalny niekoniecznie potrzebny, ale skoro jakaś mama poczuła się odświętnie w tym dniu, to co jej będziesz żałować smile
        • kurdesz35 Re: matki na galowo :D 01.09.15, 12:41
          hemp_plant napisał(a):
          u nas rodzice nie uczesniczą- sa widzami

W teatrze też jesteś widzem.
          • majenkir Re 02.09.15, 14:22
            kurdesz35 napisał(a):
            > W teatrze też jesteś widzem.

I nosisz taki sam kostium jak aktorzy?
            wink
            • kurdesz35 Re: Re 02.09.15, 14:34
              majenkir napisała:
              > I nosisz taki sam kostium jak aktorzy?
              > wink

Tylko na niektórych przedstawieniach big_grin
              https://gfx.dlastudenta.pl/kultura/plakatyfilm/kobietacha398e2662374014d94e72709dd8d89c2.jpg
              krakow.dlastudenta.pl/teatr/spektakl/Wszystko_o_kobietach,4059.html
        • maslova Re: matki na galowo :D 01.09.15, 14:55
          > aaa to może o to chodzi, że u nas rodzice nie uczesniczą- sa widzami, a przedstawienie dot. lata i plazy i trwalo z 10 minut....
          I wszystkie dzieci ze szkoły uczestniczyły w tym przedstawieniu? Czy jednak nie, a mimo to były ubrane galowo?
          • memphis90 Re: matki na galowo :D 01.09.15, 16:05
            > I wszystkie dzieci ze szkoły uczestniczyły w tym przedstawieniu? Czy jednak nie
            > , a mimo to były ubrane galowo?
            Eeeee, no skoro apel z powitaniem, przedstawieniem, wprowadzeniem pocztu sztandarowego itd jest przeznaczony dla uczniów, to dla wszystkich uczniów,nie tylko tych znajdujących się na scenie. Natomiast niekoniecznie dotyczy rodziców, którzy dostarczają pociechy przed drzwi szkoły. Twoje porównanie nie ma sensu.
      • quilte Re: matki na galowo :D 01.09.15, 12:40
        To i ja chyba byłam na galowo? I w dodatku w czarnym, w TEN UPAŁ, olaboga! big_grin Miałam czarne rurki w kancik z cieniutkiej wełny i czarną bluzkę bez rękawów, lnianą. I czarną torbę. Może trochę uratują mnie buty: złote sandały, których prawie nie ma bo mam pięknie pomalowane pazury i szkoda mi zakrywać. Impreza trwała 15 minut. Przeżyliśmy bez problemu.
        • memphis90 Re: matki na galowo :D 01.09.15, 16:06
          No wiesz- rurki to nie spodnie galowe, podobnie jak bluzka bez rękawów- to jest strój na plażę! tongue_out
        • naomi19 Re: matki na galowo :D 02.09.15, 08:53
          WEŁNY? big_grin
          mam nadzieję, że jednak- BA- wełny smile
          • agni71 Re: matki na galowo :D 02.09.15, 09:25
            myslę, że to nie literówka, bo cieniutka, świetnej jakości wełna nie grzeje jakos masakrycznie, choc faktycznie na wczorajsze upały lepszy byłby dobrej jakości len, ale ja jestem fanką lnu.
    • antyideal Re: matki na galowo :D 01.09.15, 12:39
      Tez na to zwrocilam uwage, matki w bialych bluzeczkach i grzecznych spodniczkach, heh.
    • black.sally Re: matki na galowo :D 01.09.15, 13:09
      a wdzisz...a ja głupia sie ubrałam w czarną sukienkę....przewiewną
      a mogłam w te plażową... bom głupia przy upale poszła ubrana jak do kościoła big_grin
    • agni71 Re: matki na galowo :D 01.09.15, 13:45
      U mnie w większości matki w ładnych letnich sukienkach, materiałowych spodniach, koszulach, bluzkach. Raczej nie na biało-czarno czy biało-granatowo.

• kocianna Re: matki na galowo :D 01.09.15, 13:56
      Ja szłam do pracy, więc ubrałam się pracowo (za wyjątkiem rajstop - te nawet w klimatyzowanym biurze zakładam tylko kiedy mam iść na Bardzo Ważne Spotkanie z Szefem Wszystkich Szefów i jego Odpowiednikami z Innych Firm). Ale kiedy brałam urlop na szkolne uroczystości, też ubierałam się raczej "smart". Nawet na zebrania klasowe staram się być przynajmniej "smart casual", tak jak do pracy w piątki - czyli jeśli dżinsy, to bluzka koszulowa, a nie t-shirt.
      • iwoniaw Re: matki na galowo :D 01.09.15, 14:05
        Ja dokładnie jak Kocianna. Nie chodzę na oficjalne uroczystości ani zebrania w szkole dziecka w stroju, w którym udaję się na targ warzywny po zakupy ani w takim, w którym leżakuję w ogródku. Dziwi mnie raczej, że komuś nie chce się nawet na to rozpoczęcie roku ubrać i uczesać, tylko wygląda jak te matki z wątku Lipcowej - przecież dzieci widzą, że inni rodzice są ubrani odpowiednio, nie są ślepe, parę razy zrobią takie porównanie i będzie im co najmniej przykro.
        • hemp_plant Re: matki na galowo :D 01.09.15, 14:56
          i dlatego przy temperaturze 30+ nalezy chodzic w czarnych bluzkach, białych bluzkach i szpilkach ?
          no na galowo.
          idiotycznie to wygladało tongue_out
          koszule, spodnie, sukienki- ale na galowo jak dzieci, na bialo czarno???? i na tym polegalo moje pytnie

• iwoniaw Re: matki na galowo :D 01.09.15, 15:51
            No wiesz, jak ktoś jechał potem prosto do pracy, w której musi pomykać w koszulowej bluzce i ołówkowej spódnicy, to wybór bluzki białej przy tej temperaturze jest zasadny - stąd rzeczywiście można było sprawiać wrażenie, że "na galowo". Ja osobiście nie szłam potem nigdzie, więc przyodziana byłam w dzienną letnią sukienkę (zakryte plecy i ramiona, krótki rękaw, do kolana) i sandały na koturnie - nic hipereleganckiego, ale daleko od looku "właśnie wypoczywam w głuszy plewiąc chwasty"
        • zuleyka.z.talgaru Re: matki na galowo :D 01.09.15, 14:57
          Jak ja bym miała iść do szkoły tak jak "chodzę" do pracy to musiałabym iść w piżamie... big_grin
          • zuleyka.z.talgaru Re: matki na galowo :D 01.09.15, 14:58
            Ale jutro zebranie i dzięki temu wątkowi wiem, że powinnam założyć co najmniej garsonkę, pełne obuwie oraz rajtuzy lub też suknię balową XD
            • nanuk24 Re: matki na galowo :D 01.09.15, 15:41
              No tak, bo przeciez jak nie mozesz zalozyc szortow, przepranego lacha, ktory kiedys byl koszulka i japonek, to na pewno to bedzie garsonka ze sklepu "U jadzi" albo suknia balowa. Puk, puk.
              • zuleyka.z.talgaru Re: matki na galowo :D 01.09.15, 15:51
                Tak właśnie.
        • nanuk24 Re: matki na galowo :D 01.09.15, 15:37
          Podpisuje sie.
    • joanekjoanek Re: matki na galowo :D 01.09.15, 14:51
      A ja przeczytałam "majtki na galowo" i już się uradowałam, czego to się jeszcze dowiem o życiu.

U nas też jest dużo rodziców na galowo lub półgalowo. Uważam, że to miły gest wobec dzieci, które w tych mundurach muszą.
    • gaskama Re: matki na galowo :D 01.09.15, 15:12
      Czytając te kilka wątków o podobnym temacie można dojść do jednego słusznego wniosku: ludzie są różni. W sumie, to mi wszystko jedno, jak się ubierają inni. Syn ma w klasie koleżankę, której mama na rozpoczęcie roku przyszła w ubiegłym roku w pięknej sukni koronkowej w kolorze ecru i do tego miała szpilki w kolorze cielistym i elegancką torebkę. Z drugiej strony przyszedł ojciec innej dziewczynki (informatyk) w klapkach typu "havaianas" j spodniach rybaczkach i przez całe przemówienie nauczycielki jadł jabłko. Ja mieszczę się gdzieś po środku. Czy jestem przez to lepsza? Nowocześniejsza? Bardziej cool? Raczej nie. Chociaż jedzenie jabłka podczas przemówienia nauczycielki uważam za buractwo.
      I wydaje mi się, że bardziej elegancko ubierają się te panie, które nie pracują zawodowo. Dla nich takie wyjście jest troszkę jak święto. Panie, które zapier...czają w korpo albo przylecą w garsonce bo za chwilkę popędzą do pracy albo właśnie przyjdą na pełnym luzie, bo nie po to brały wolne, by się wbijać w eleganckie ciuchy.
      • volta2 Re: matki na galowo :D 01.09.15, 15:42
        chyba ci sę wydaje
        u nas matki niepracujące w pełnym luzie wystąpiły
        reszta poleciała do korpo w swoich garsnoneczkach i szpileczkach oraz pełnym ułożeniu fryzury.

i jeśli muszą mieć taki look na co dzień to ja to rozumiem w pełni i wątku z tej przyczyny bym nie popełniała. ani lepsza się nie czuła z tego powodu. swoją drogą u nas wychowawczyni też wystąpiła w letniej sukience.
      • nanuk24 Re: matki na galowo :D 01.09.15, 15:45
        > I wydaje mi się, że bardziej elegancko ubierają się te panie, które nie pracują
        > zawodowo. Dla nich takie wyjście jest troszkę jak święto.

big_grinbig_grin
        Umilowany losie, czy to ocieplenie klimatu tak szkodzi na glowy, czy chemia w zarciu?
        • kasiulka25 Re: matki na galowo :D 01.09.15, 16:01
          O rany, autorka pewnie miała na myśli że jest to dla nich dobra okazja do nieco bardziej starannego ubioru...

• iwoniaw Re: matki na galowo :D 01.09.15, 16:06
            Na pewno big_grin Wszak wiadomo - niepracujące zawodowo potrzebują pretekstu w postaci rozpoczęcia roku u dziecka by się ubrać jak człowiek i wyjść z domu, toż to, jak autorka napisała, dla nich święto i wyjątkowa okazja do ustrojenia się big_grin
            • nanuk24 Re: matki na galowo :D 01.09.15, 16:14
              Zliczylam az dwie okazje w roku. Druga jest wizyta u dochtota od spraw tamtych, wtedy to i brokaty na cytrynke leca suspicious
              • iwoniaw Re: matki na galowo :D 01.09.15, 16:48
                No jak dwie? Na zakończenie roku się nie odstawiasz? Ani na wywiadówkę? Nie ściemniaj big_grin
            • zuleyka.z.talgaru Re: matki na galowo :D 01.09.15, 16:19
              Dokładnie tak. Widzę na placu zabaw fleje - jakby się nie mogły ubrać gustownie do zabawy z dziećmi. Sukienka albo coś w ten deseń..a nie zaburzanie estetyki osiedla...
          • nanuk24 Re: matki na galowo :D 01.09.15, 16:11
            A powiedz, odzywiasz sie zdrowo?
      • iwoniaw Re: matki na galowo :D 01.09.15, 16:11
        Cytat I wydaje mi się, że bardziej elegancko ubierają się te panie, które nie pracują
        > zawodowo. Dla nich takie wyjście jest troszkę jak święto. Panie, które zapier.
        > ..czają w korpo albo przylecą w garsonce bo za chwilkę popędzą do pracy albo wł
        > aśnie przyjdą na pełnym luzie, bo nie po to brały wolne, by się wbijać w elegan
        > ckie ciuchy.

Ja mam obserwacje z gruntu odmienne. "Na pełnym luzie" to przychodzą matki kompletne abnegatki, bez względu na stan zatrudnienia, aczkolwiek więcej jest ich wśród niepracujących, ponieważ od pracujących zazwyczaj okoliczności wymagają posiadania jakiegokolwiek ubioru "do ludzi", więc prędzej mają szansę znaleźć w swej szafie coś innego niż szorty i plażowa koszulka. A garsonkę pani zasuwającej po rozpoczęciu roku do pracy w korpo zaliczam stanowczo do eleganckich i odpowiednich strojów, podobnie jak nieco mniej formalne dzienne sukienki smart casual matek niepracujących/pracujących, które wzięły urlop.
        • zuleyka.z.talgaru Re: matki na galowo :D 01.09.15, 16:52
          Pytanie czym jest pełen luz. Dla mnie to dres, piżama, krótkie spodenki i koszulka na naramkach. Reszta to już nie jest pełen luz.
      • kropkacom Re: matki na galowo :D 02.09.15, 08:23
        > Dla nich takie wyjście jest troszkę jak święto.

Oplułam monitor big_grin Dla mnie to kara była/byłaby raczej. I druga sprawa, zdajesz sobie, że kobiety nie pracują tylko w korporacjach, biurach, nie? To jest to słynne wink oderwanie od rzeczywistości chyba.
    • melancho_lia Re: matki na galowo :D 01.09.15, 15:15
      U nas nie. Moze to kwestia ich późniejszych planow- pojscie do pracy gdzie obowiązuje konkretny drescode.
    • jolie Re: matki na galowo :D 01.09.15, 15:30
      Byłam dzisiaj ubrana bardziej elegancko mimo 35 stopni w Krakowie -przewiewna jedwabna bluzka w kolorze ecru, ciemnoszara spódnica ołówkowa+ wyższe buty (ale nie zakryte szpilki - nie dałam rady). Nie widzę w tym nic złego, sporo matek było tak ubranych. Pracuję zawodowo, ale na dziś wzięłam jeden dzień urlopu.
      • kostruszka Re: matki na galowo :D 01.09.15, 15:44
        Wiele mam wyglądało dziś w szkole bardzo elegancko (niekoniecznie był to strój galowy w potocznym rozumieniu). Uważam, że były ubrane stosownie do okazji.
    • atena12345 Re: matki na galowo :D 01.09.15, 17:07
      nie lubię się stroić, nie posiadam garsonek, żadnej sukienki ani spódnicy.
      Na rozpoczęcie roku szkolnego założyłam czarne lniane spodnie i jedwabną bluzkę białą w jakieś czarne paciaraje. Prawie na galowo smile
      Uważam, że na uroczystościach szkolnych rodzice powinni wyglądać stosownie.
      W naszej szkole większość rodziców była ładnie ubrana. Niektóre matki wystrojone bardziej inne w dżinsach i koszuli. Faceci gorzej niestety. Sporo było panów w bermudach, t-shirtach na ramiączkach itp.
      Nie mam nic do galowego stroju rodziców. Lepsze to niż porozciągana koszulka i krótkie spodenki
    • pajac_ynka Re: matki na galowo :D 02.09.15, 04:49
      A czemu Cię to zdziwiło? Przecież matki też do szkoły wracają. Myślisz, że kto będzie odrabiał lekcje i wyczekiwał pod pokojem nauczycielskim żeby oceny poprawić. Przecież nie dzieci.
      • bei Re: matki na galowo :D 02.09.15, 08:06
        Mialam granatową sukienkę, bez rękawow.
        Szacunek do wydarzenia podkreślamy strojem.
        • zuleyka.z.talgaru Re: matki na galowo :D 02.09.15, 09:13
          Lepiej jednak podkreślać zachowaniem niż strojem...
          • iwoniaw To się nie tylko nie wyklucza, ale idzie w parze 02.09.15, 09:14
            Dobór stroju do okazji jest jak najbardziej częścią naszego zachowania.
    • lilly_about Re: matki na galowo :D 02.09.15, 08:37
      Co to znaczy na galowo? Ja miałam letnią sukienkę w kolorze czerwonym, dość elegancką jednak, a nie z cyklu: wyszłam prosto z plaży.
      • kanga_roo Re: matki na galowo :D 02.09.15, 09:16
        a ja miałam granatową, ukochaną sukienkę, która w zależności od dodatków jest bardzo elegancka, elegancka albo zwyczajna smile wczoraj z cielistymi balerinkami, i koralami pod kolor była po prostu elegancka. dziś z granatowym, ażurowym swetrem i balerinkami jest zwyczajna. na komunii mojego starszaka z żakietem, wizytową torebką i granatowymi butami na obcasie była bardzo elegancka.
    • mejerewa Re: matki na galowo :D 02.09.15, 09:05
      jastrzabpost.pl/galerie/marta-kaczynska-i-jaroslaw-bieniuk-z-dziecmi-na-rozpoczeciu-roku-szkolnego-paparazzi_163753.html/attachment/marta-kaczynska-z-corkami-na-rozpoczeciu-roku-szkolnego

No tu faktycznie matka galowo (niepotrzebnie, ale lepiej tak niż w dżinsach), starsza córka galowo, a młodsza elegancko, ale niegalowo, czyli nie w uczniowskim stroju galowym.
      • zuleyka.z.talgaru Re: matki na galowo :D 02.09.15, 09:11
        Matka nie jest na galowo, gdyż jest w sandałach.
    • zazou1980 Re: matki na galowo :D 02.09.15, 09:34
      Bosz, ja nie mam pojecia jak sie inni ubrali, ale przynajmniej w ciasnej, nagrzanej i wypelnionej po brzegi salce nikt nie smierdzial smile
      Moje obserwacje dotycza tylko mojego ogrodka, wiec ja mialam miodowa spodnice do kolan i szara bluzke z duzymi niebieskimi kwiatami, konkubin jeansy i bialy t-shirt, kolezanka szary, bezksztaltny wor pokutny, z takiego dresowego materialu. Nastepnym razem lepiej sie przyjrze, bo nie wiedzialam, ze bedzie okazja, zeby innych poobsmarowywac...
    • lauren6 Re: matki na galowo :D 02.09.15, 10:24
      U nas na szczęście upał wygrał z galowymi strojami tongue_out
    • sitniczek Re: matki na galowo :D 02.09.15, 14:09
      Ajtam, ja byłam w sandałach, majtkach i sukience smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka