Dodaj do ulubionych

Henna na farbowane

02.09.15, 19:59
Czy można? Czy zadziała? Od lat farbuje i chciałam spróbować tej henny co jest w Hebe ale trochę się boje jak to będzie. Czy złapie siwki na przedzialku? I czy w ogóle chwyci? Próbowała któraś z Was?
Obserwuj wątek
    • szarsz Re: Henna na farbowane 02.09.15, 20:07
      Ja robiłam na rozjaśniane. Różnica była do samego końca, henna nie pokryła jej w 100%, ale szczególnie przy kilkunastocentymetrowym odroście wyglądało to super. Na rozjaśnionych włosach henna wyszła bardziej czerwona, z takim połyskiem, bardzo mi się to podobało. Szczególnie podobało mi się, jak z rozjaśnionych włosów został ostatni centymetr dwa, a reszta była już w naturalnym kolorze.

Siwki złapie, ale kolor nie będzie identyczny z resztą włosów, moim zdaniem to bardzo dobrze, choć to podobno zależy od tego, ile masz siwych włosów. Przy dużej ilości podobno nie wygląda to najlepiej, ale przy pojedynczych - wręcz przeciwnie.

Henny z Hebe nie próbowałam, nawet nie wiem, jaką mają.
      • landora Re: Henna na farbowane 03.09.15, 11:33
        A wie może któraś z was, jaki kolor mam szansę uzyskać na włosach naturalnie bardzo ciemnych (latem ciemny, rudziejący brąz, zimą niemal czarne, taka gorzka czekolada)? Pojedyncze siwe włosy. Czy henna złapie, czy w ogóle nie ma szans bez rozjasnienia? Marzy mi się taki ciemny kasztan albo miedź.
        A w ciąży można, czy zrobią mi się zielone? big_grin
        • nowel1 Re: Henna na farbowane 03.09.15, 11:56
          Na stronie khadi można obejrzeć zdjęcia efektów stosowania henny.
          Henna nie rozjaśni, ale nada odcień rudości, jeśli taką wybierzesz.
          Ciąża nie ma wpływu na odcień.
    • redheadfreaq Re: Henna na farbowane 02.09.15, 20:14
      Uważałabym z henną (prawdziwą, nie wynalazkami typu Venita). Moja fryzjerka kategorycznie odmawia farbowania włosów, które KIEDYKOLWIEK miały z henną styczność, ponieważ efekty są absolutnie nieprzewidywalne.
      • szarsz Re: Henna na farbowane 02.09.15, 20:17
        > włosów, które KIEDYKOLWIEK miały z henną styczność,

Nawet jak odrosną? wink
      • nowel1 Re: Henna na farbowane 03.09.15, 11:18
        Ale tu pytanie było o sytuację odwrotną: hennę PO farbie.
    • huexido Re: Henna na farbowane 02.09.15, 21:08
      Farbowałam prawdziwą henną tzn ziołem, a nie farbą z domieszką. Był to i np. lush, była heenara, henne color. Rozrabiałam z sokiem z cytryny, odstawiałam w cieple na kilka godzin i na włosy, pierwszy raz na kilka godzin. Kolor na farbowanych chemicznie rozjaśnianych włosach błyszczący, trwały, niezmywalny, zszedł poprzez ścięcie 😃. Chyba przez większe zniszczenie włosy lepiej przyjęły barwnik. Kolor na naturalnych odrostach wymywał się łagodnie, ale do końca połysk był niesamowity, ludzie zwracali na to uwagę. Włosy miały niesamowite refleksy. Teraz mam naturalny kolor, jeśli pojawią mi się siwe włosy to powrócę do henny, od czasu do czasu robię sobie odżywianie cassią z domieszką henny właśnie dla połysku.
      • huexido Re: Henna na farbowane 02.09.15, 21:10
        I efekty farbowania siwków zobacz na stronie khadi. Są zdjęcia przed i po i po jakimś czasie.
    • andziulec Re: Henna na farbowane 02.09.15, 21:21
      Nie wiem jak się zachowa na farbowanych natomiast co do siwków u mnie ładnie kryła wszystkie. A mam ich sporo jak na swój wiek.
    • sunflowerin Re: Henna na farbowane 02.09.15, 23:28
      Ja uzywam od roku naturalnej henny plus indigo, zeby uzyskac brazowy kolor.
      Pokrywaja siwe wlosy i dzialaja jak odzywka. Po kilku latach uzywania chemicznych farb potwornie swedziala mnie skora glowy, odeszlo jak palcem odjal po hennie, no i efekt jest naprawde super - bardzo blyszczace wlosy.
      Ja kupuje w UK:
      www.amazon.co.uk/Organic-Henna-Indigo-Natural-colour/dp/B00844WD5Y/ref=sr_1_sc_2?ie=UTF8&qid=1441229203&sr=8-2-spell&keywords=henna+indygo
    • hemp_plant Re: Henna na farbowane 03.09.15, 08:41
      a jaka jest w hebe?
      farbowałam khadi na rozjasnaine i siwe-efekt super, własnie 2 dni temu powtórzyłam smile
    • filifionka-listopadowa Re: Henna na farbowane 03.09.15, 09:05
      Czasem rozjaśniam włosy zwykłą farbą np. L'Oreal, a potem na to henna khadi. Dzięki temu mam jaśniejszy kolor niż mogłabym osiągnąć samą henną, ale podobno u każdego może być inny efekt. Najlepiej zrób sobie test na jakimś pasemku u z tył głowy i sprawdź efekt. Polecam henne przede wszystkim dlatego, że po niej mam bardzo ładne, lśniące włosy.
      • szarsz Re: Henna na farbowane 03.09.15, 11:20
        Ja bym tak chętnie zrobiła, a raczej powtórzyła, bo efekt kolorystyczny był po prostu świetny, ale nie wiem jak? Co z odrostami albo inaczej, co z tymi włosami zafarbowanymi henną, też je rozjaśniasz? Nie wychodzą zielone?
        • filifionka-listopadowa Re: Henna na farbowane 03.09.15, 12:12
          Używam jasnej farby drogeryjnej i czerwonej henny. Henne nakładam co jakieś 2-3 miesiące, farbę drogeryjna (czy jak to nazwać) w większych odstępach bo nie chcę nią niszczyć włosów. Gdy robię takie połączenie to normalnie farbuję najpierw cała głowę na jasno, a dwa lub trzy dni później nakładam hennę. Czyli często nakładam farbę drogeryjną na warstwę "starej henny". Nigdy nie miałam zielonych włosów, ale warto zaznaczyć, że farbą nie zmieniam jakoś radykalnie koloru tylko rozjaśniam z koloru jaki ona ma na czubku na kolor jaki ma końcach:

https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/236x/fa/9b/40/fa9b40ab8e822ce11f30f3e8d8979d0c.jpg

Dzięki temu, gdy nałożę hennę mam, zamiast włosów w kolorze mahoniowym, takie bardziej ogniste.

Raz nie udało mi się farbowanie włosów, gdy na hennę indygo po kilku miesiącach nałożyłam drogeryjną farbę jasną - po prostu nie chwyciła, pofarbowane miałam tylko odrosty. Wyobraź sobie efekt wink
          Ale może spróbuj na małym pasemku

Czasem się zastanawiam, czy nie zrobić sobie ombre i na to potem nałożyć hennę.
          • szarsz Re: Henna na farbowane 03.09.15, 12:24
            > Używam jasnej farby drogeryjnej i czerwonej henny.

To ja miałam za pierwszym razem prawie tak samo - włosy rozjaśnione u fryzjera (efekt nie był powalający) i na to czerwona henna. Łał.

> często nakładam farbę drogeryjną na warstwę "starej henny".

Właśnie o to mi chodziło. Wszyscy przestrzegają, a zdjęcia w necie skutecznie odstraszają.
            Ja boję się też trochę dodatkowo zniszczenia włosów, których nie mam ani specjalnie dużo, ani specjalnie mocnych.

> Czasem się zastanawiam, czy nie zrobić sobie ombre i na to potem nałożyć hennę.

Mi tak wyszło w trakcie odrastania, henna nie pokrywała różnicy w 100%. Efekt był świetny. Właśnie taki ognisty smile

Dzięki
    • aquella Re: Henna na farbowane 03.09.15, 11:31
      siwe to naturalna henna, potem przyciemniać, mi akurat henna naturalna wychodzi super ale indigo nie chce się trzymać podobno ileś razy trzeba farbować żeby załapało no i może za krótko trzymałam bo tylko godzinę
      • marina2 Re: Henna na farbowane 03.09.15, 12:56
        farbuję chną ze str khadi.włosów siwych mam dużo.pokrywa idealnie.dawno temu pierwsze razy kładłam na farbowane włosy-bez zarzutu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka