Dodaj do ulubionych

Modelka z zespołem Downa - spełnianie marzenia czy

18.09.15, 17:26
wykorzystywanie dziewczyny do podbijania zainteresowania? A może zdrowy balans między jednym a drugim? Jak sądzicie? Na mnie, mimo szumnych deklaracji o otwarciu na inność, nie zrobiło to dobrego wrażenia: kojarzy mi się raczej z postawą "patrzcie, kuriozum jako atrakcja na naszym pokazie" i przedmiotowym potraktowaniem tej dziewczyny. Z drugiej strony - jeśli jej to pasuje, chciała wystąpić, to może to jest w porządku bez względu na motywację organizatorów? Tu link:
fakty.tvn24.pl/ogladaj-online,60/modelka-z-zespolem-downa-symbolem-tygodnia-mody-w-nowym-jorku,578148.html
Obserwuj wątek
    • oqoq74 Re: Modelka z zespołem Downa - spełnianie marzeni 18.09.15, 17:33
      Myślę, że dla tej dziewczyny fajnie, że może spełniać swoje marzenia, robić to co lubi, to ważne.
      A branża modowa wykorzystała okazję na poprawę swojego wizerunku - ciągle krążące historie o głodzeniu się modelek, wykorzystywaniu ich, narkotykach. Może i jest w tym chęć jakiejś pomocy, ale nie mam złudzeń, że liczy się biznes i korzyści marketingowe.\
    • dyzurny_troll_forum Re: Modelka z zespołem Downa - spełnianie marzeni 18.09.15, 17:38
      iwoniaw napisała:

> wykorzystywanie dziewczyny do podbijania zainteresowania? A może zdrowy balans
      > między jednym a drugim? Jak sądzicie?

Polityczna poprawność level 84
    • asia_i_p Re: Modelka z zespołem Downa - spełnianie marzeni 18.09.15, 17:47
      Nie wydaje mi się, żeby była bardziej przedmiotowo potraktowana niż inne modelki.

We Wrocławiu jest Teatr Arka, który w pomniejszych rolach zatrudnia osoby z zaburzeniami neurologicznymi, zespołem Downa itd. Byłam na Makbecie, gdzie aktorki grające Wiedźmy miały zespół Downa, a aktor grający Odźwiernego był autystą. Uważam, że to jest bardzo pozytywne - znalezienie tym osobom pracy, którą mogą wykonywać mimo swoich problemów. I bardzo fajnie, że to są różne rodzaje pracy, nie tylko praca fizyczna.
      • bi_scotti Re: Modelka z zespołem Downa - spełnianie marzeni 18.09.15, 18:01
        asia_i_p napisała:

> We Wrocławiu jest Teatr Arka, który w pomniejszych rolach zatrudnia osoby z zab
        > urzeniami neurologicznymi, zespołem Downa itd. Byłam na Makbecie, gdzie aktorki
        > grające Wiedźmy miały zespół Downa, a aktor grający Odźwiernego był autystą. U
        > ważam, że to jest bardzo pozytywne - znalezienie tym osobom pracy, którą mogą w
        > ykonywać mimo swoich problemów. I bardzo fajnie, że to są różne rodzaje pracy,
        > nie tylko praca fizyczna.

Jeden z bardziej urokliwych, heart-warming filmow ostatnich lat, do ktorego czasem wracam pamiecia: www.rottentomatoes.com/m/gabrielle_2013/
    • d.o.s.i.a Re: Modelka z zespołem Downa - spełnianie marzeni 18.09.15, 17:51
      Dlaczego kuriozum? Bo ma lekko skosne oczy?
      • iwoniaw Re: Modelka z zespołem Downa - spełnianie marzeni 18.09.15, 17:57
        Nie, w ogóle nie chodzi mi o wygląd tej dziewczyny, tylko o atmosferę, jaką się wokół jej występu na wybiegu robi. Przecież nie wpuścili jej tam ot tak, niech się przespaceruje w kiecce jak wszystkie inne, tylko - w moim odczuciu - z reklamą "patrzajcie, patrzajcie, co to u nas za atrakcja dzisiaj", która kojarzy mi się nie z otwarciem na inność/upośledzenie i traktowaniem jej jak pełnowartościowego człowieka, lecz wprost przeciwnie - z XIX-wiecznymi cyrkami czy innymi lunaparkami, gdzie pokazywano chorych/upośledzonych/zdeformowanych ludzi jako atrakcję za pieniądze.
        • d.o.s.i.a Re: Modelka z zespołem Downa - spełnianie marzeni 18.09.15, 17:59
          No nie wiem. To chyba oczywiste, ze skoro to pierwszy raz to wzbudzi to jakies zainteresowanie, ze nie skonczy sie na zwyklym "aha". Jesli takie zainteresowanie kojarzy Ci sie z XIX wiecznymi cyrkami, to chyba nie bardzo mozna temu zaradzic.
    • lady-z-gaga Re: Modelka z zespołem Downa - spełnianie marzeni 18.09.15, 17:54
      Myślę, że ta dziewczyna nie stanowi większego kuriozum, niż pozostałe modelki.
    • nanuk24 Re: Modelka z zespołem Downa - spełnianie marzeni 18.09.15, 17:59
      Jezeli to bylo jej marzeniem i jej dezycja, uwarzam, ze matka stanela na wysokosci zadania, bo najprosciej jest zamknac w domu ludzi z dysfunkcjami. A przeciez nie o to chodzi.

Ogolnie jestem zdania, ze kazdy powienien miec mozliwosc pracowac w modelingu, bo dla nas wszystkich ubrania sa szyte, a nie dla surrealistycznych kukielek.
      • nanuk24 Uwazam! o matykozjozefem! n/t 18.09.15, 18:01

• kropkacom Re: Modelka z zespołem Downa - spełnianie marzeni 18.09.15, 18:14
      Czy została bardziej wykorzystana niż reszta modelek to chyba wiedza już sami organizatorzy. My możemy dyskutować tylko nad własnymi reakcjami.
    • klaviatoorka Re: Modelka z zespołem Downa - spełnianie marzeni 18.09.15, 18:33
      Są tysiące dziewcząt z nienajgorszą urodą i figurą, które ubiegaja się o tą pracę i takiej szansy nie dostaną...
      Też mają marzenia i pewnie niejedna znienawidzi tę dziewczynę, pytając- co ma ona czego nie mam ja? ZD??
      Nie ukrywajmy, ile z nas marzyło, aby wykonywać jakiś ciekawy zawód, a z powodów obiektywnych naszych niedostatków ich wykonywać nie możemy? Czyli że co, jesteśmy dyskryminowani?
      Np Chcę być chirurgiem, ale nie mogłam pójść na studia medyczne, bo pamięć nie teges, ALE BARDZO CHcĘ, niech ktoś mnie dopuści do operacji, pliss, będę się realizować i realizować moje marzenia!

W moim odczuciu ta dziewczyna została potraktowana jako chwyt marketingowy,
      owszem, wszyscy mówią o tej firmie,
      ale odbiór samego faktu uprawiania tego zawodu przez kogoś, kto się ewidentnie nie nadaje jest raczej negatywny
      • d.o.s.i.a Re: Modelka z zespołem Downa - spełnianie marzeni 18.09.15, 18:42
        > ale odbiór samego faktu uprawiania tego zawodu przez kogoś, kto się ewidentnie
        > nie nadaje jest raczej negatywny

Dlaczego sie nie nadaje?
        • nutella_fan Re: Modelka z zespołem Downa - spełnianie marzeni 18.09.15, 19:01
          M.in. dlatego sie nie nadaje, bo nie spelnia kryteriow jakie powinna miec modelka: wysoka, szczupla sylwetka itp.
          • kropkacom Re: Modelka z zespołem Downa - spełnianie marzeni 18.09.15, 19:17
            Kryteria modelki to nie jest jakaś stała. Bez przesady - to ciągle jest tylko modeling.
            • mebloscianka_dziadka_franka Re: Modelka z zespołem Downa - spełnianie marzeni 19.09.15, 13:07
              No nie wiem czy TYLKO. Tzn. dla ciebie czy dla mnie tak, ale nie dla ludzi z branży. Chyba nikt by się nie zagłodził z powodu pracy, gdyby ją traktował z przymrużeniem oka...
              • kropkacom Re: Modelka z zespołem Downa - spełnianie marzeni 19.09.15, 17:38
                Przy tym jakie tam są pieniądze i tragedie przy okazji to faktycznie nie "tylko". Mimo to dla mnie nadal "tylko".
    • kota_marcowa Re: Modelka z zespołem Downa - spełnianie marzeni 18.09.15, 18:56
      Branża jest nastawiona na to żeby przyciągać widzów i szokować. Grube modelki już się opatrzyły , to sięgają po różnego rodzaju niepełnosprawności, modelki bez kończyn, z różnymi dziwnymi chorobami skóry, z zespołem downa.
      Ciekawa jestem, co będzie następne.
      • nutella_fan Re: Modelka z zespołem Downa - spełnianie marzeni 18.09.15, 19:02
        O to to... 10/10
    • marychna31 Re: Modelka z zespołem Downa - spełnianie marzeni 18.09.15, 19:03
      każda sesja z modelką to "wykorzystywanie dziewczyny do podbijania zainteresowania". Z ZD czy bez. A dziewczyny/kobiety z ZD to też klientki rynku modowego. Byłoby dziwne jakby na rynku dominowały modelki z ZD ale równie dziwnym jest, że na rynku ich w ogóle nie było. Teraz po prostu jest normalniej.
      • bi_scotti Re: Modelka z zespołem Downa - spełnianie marzeni 18.09.15, 20:32
        marychna31 napisała:

> Teraz po prostu jest normalniej.

You have no idea jak milo sie czyta cos takiego smile Dziekuje!
      • aurita Re: Modelka z zespołem Downa - spełnianie marzeni 19.09.15, 11:41
        marychna: owszem to takze klientki... ale pamietam jak pokazywali grube modelki to bylo oburzenie, ze promuje sie otylosc-czyli grube klientkami juz nie sa? wink
        • marychna31 Re: Modelka z zespołem Downa - spełnianie marzeni 19.09.15, 20:20
          Pewnie oburzały się te same, które teraz oburzają się na modelkę z ZD.
          I z pewnością nie byłam to ja smile
    • echtom Re: Modelka z zespołem Downa - spełnianie marzeni 18.09.15, 19:56
      Trzeba przyznać, że ładnie ją "zrobili", zwłaszcza do sesji fotograficznych.
    • memphis90 Re: Modelka z zespołem Downa - spełnianie marzeni 19.09.15, 08:56
      Nie przyjmie się. Choćby dlatego, że oglądając modelkę chcesz wyglądać, jak ona - i masz mieć złudzenie, że w tym ciuchu będziesz wyglądać właśnie tak jak ona. Kto chciałby wyglądać jak kobieta z ZD....?
      • mid.week Re: Modelka z zespołem Downa - spełnianie marzeni 19.09.15, 09:07
        Odbiorcami mody nie są tylko osoby zdrowe i urodziwe. To raz. Dwa, że sprowadzanie roli modelki do obiektu zazdrości to status quo, który jednak można zmienić na coś więcej. Np. na osobę która dodaje nadziei, pokazuje że mimo choroby można być i czuć się fajnie ze sobą, nosić najmodniejsze rzeczy, nie mieć lęków i oporów przed wyjściem do ludzi zdrowych.
      • marychna31 Re: Modelka z zespołem Downa - spełnianie marzeni 19.09.15, 09:53
        > . Kto chciałby wyglądać jak kobieta z ZD....?
        inna kobieta z ZD?
        • memphis90 Re: Modelka z zespołem Downa - spełnianie marzeni 19.09.15, 15:06
          Aha, co nie zmienia faktu, że zostanie modelką dla małego grona odbiorców. Z tym założeniem- jasne, może być modelką, ale nie spodziewajmy się masowego wysypu modelek z ZD, Z. Turnera czy innymi wadami genetycznymi.
          • marychna31 Re: Modelka z zespołem Downa - spełnianie marzeni 19.09.15, 15:54
            > Aha, co nie zmienia faktu, że zostanie modelką dla małego grona odbiorców.
            W skali świata to branża mody i modelingu w ogóle jest dla bardzo małego grona odbiorcówwink

> Z ty
            > m założeniem- jasne, może być modelką, ale nie spodziewajmy się masowego wysypu
            > modelek z ZD, Z. Turnera czy innymi wadami genetycznymi.
            ja się ani przez chwile nie spodziewałam ale w gronie odbiorców są różne osoby to i w gronie wzorców (modeli) też naturalnym wydają się być rożne osoby.
            • memphis90 Re: Modelka z zespołem Downa - spełnianie marzeni 20.09.15, 11:10
              Jak o tym myślę, to w sumie zawsze wolałam obejrzeć sesje modowe w magazynach typu Claudia/Olivia/Tina itd, bo tam były zwykłe kobiety, w róznym wieku, z różnymi figurami - niż te wymalowane 14-15-latki udające dorosłe kobiety czy inne Anje Rubik wiecznie z jedną miną.
    • 18lipcowa3 Re: Modelka z zespołem Downa - spełnianie marzeni 19.09.15, 09:00
      Za brzydka na modelkę.
      • wioskowy_glupek Re: Modelka z zespołem Downa - spełnianie marzeni 19.09.15, 10:37
        Hmmm przecież to jest zwykła polityczna poprawność, ktoś tam wyżej napisał, że ona ma tylko lekko skośne oczy. Nie, ona nie ma figury modelki po prostu ani nie potrafi chodzić jak modelka. Oglądam właśnie Tap Madl gdzie potrafią od tłustych świń wyzwać szczupłe jak wieszak dziewczyny. Odrzucają bo cm a niska, krzywe cycki czy coś jeszcze... Także sorry smile
        Aczkolwiek mnie to osobiście nie przeszkadza, ot przebrana jak pajac jak cała reszta, większości tego co prezentuje się na pokazach, poza Jacykowem nikt nie założy poza areną cyrkową wink

"Za brzydka na modelkę" big_grin obudź się 90% z nich bez makijażu czy retuszu w PS jest brzydka a ona po retuszu na fotkach wygląda bardzo ładnie.
    • iziula1 Re: Modelka z zespołem Downa - spełnianie marzeni 19.09.15, 10:43
      Dziewczyna wyglądała na zadowolona. Po za wszystkimi modelka tylko Ona miała naturalną, " zdrową" figurę i wyglądała na szczęśliwą. Na tym samym pokazie były też modelki na wózkach i z protezami np.ręki. Czemu zdziwiła Cię obecność osoby z trisomią a ta na wózku już nie ?
      • kropkacom Re: Modelka z zespołem Downa - spełnianie marzeni 19.09.15, 12:03
        Bo pewnie nie widziała tej na wózku...

Swoją drogą, to tylko modelki (z całym szacunkiem) i moda. Ani wyznacznik piękna, ani zdrowia a też niekoniecznie tego co widzimy w sklepach i na ulicach. smile Trochę dystansu.

Co do ludzi z zespołem Downa, to zdecydujmy się raz na zawsze czy chcemy aby nie wypadali poza margines społeczeństwa, czy akceptujemy, że wypadają. Zwłaszcza w społeczeństwie, które potępia aborcje płodów obarczonych zespołem wad wrodzonych powodowanym obecnością dodatkowego chromosomu 21.
        • memphis90 Re: Modelka z zespołem Downa - spełnianie marzeni 19.09.15, 15:18
          > Co do ludzi z zespołem Downa, to zdecydujmy się raz na zawsze czy chcemy aby ni
          > e wypadali poza margines społeczeństwa, czy akceptujemy, że wypadają.
          Oczywiście, masz rację, ale.... Ja modelką nie zostanę, bo mam kilkanaście cm za mało w osi północ-południe, a teraz to i kilka za dużo ze wschodu na zachód wink Akceptuję to, że aktualnie wieszak ma być wysoki i chudy. I teraz- albo buntujemy się globalnie, że chcemy różnorodnych wieszaków - wysokich, grubych, na wózkach, łysych itd - albo tworzymy jedno, okazjonalne dziwowisko "o, modelka z ZD!". Nie jest ani tak wysoka, ani tak zgrabna, ani nie trzyma pokerowej twarzy na wybiegu, jak modelki z prawidłowym zestawem chromosomów i gdyby nie jej choroba, to ten wybieg oglądałaby najwyżej na łamach kolorowych magazynów- no, ale niech poczuje przez chwilę, że traktujemy ją jak resztę społeczeństwa... Rozumiesz, co mi tu zgrzyta?
          • iwoniaw Re: Modelka z zespołem Downa - spełnianie marzeni 19.09.15, 15:29
            O, dokładnie o to mi chodzi. Nie traktujemy jej "jak resztę społeczeństwa", bo "reszta społeczeństwa" w 99% przypadków nie ma szans się na wybiegu znaleźć. Jednocześnie nie zapraszamy jej tam, bo spełnia warunki jakie stawiamy innym modelkom. Wykorzystujemy do lansowania się jej chorobę/upośledzenie - czy to jest tak samo w porządku, jak wykorzystywanie do tego samego warunków fizycznych "normalnych" modelek?
        • 3-mamuska Re: Modelka z zespołem Downa - spełnianie marzeni 19.09.15, 17:25

W moim odczuciu ta dziewczyna została potraktowana jako chwyt marketingowy,
          owszem, wszyscy mówią o tej firmie,
          ale odbiór samego faktu uprawiania tego zawodu przez kogoś, kto się ewidentnie nie nadaje jest raczej negatywny

Zgadzam sie, dziewczyna sie nie nadaje mimo marzeń o byciu modelka słabo wypadla.

Zreszta cała akcja kojarzy mi sie z instytucja spełniająca marzenia chorych nieuleczalnie dzieci.
          Takie troche na litość i wykorzystanie jej choroby do celów reklamowych. Ogólnie niepodoba mi sie, choć na zdjęciach pięknie wypadło, ale skoro taka wola dziewczyny ,jej matki to juz nie moj interes krzywdy nikomu nie robi to niech żyje pełnia życia.
          • kropkacom Re: Modelka z zespołem Downa - spełnianie marzeni 19.09.15, 17:35
            A jaka to firma? big_grin
            • mozambique Re: Modelka z zespołem Downa - spełnianie marzeni 21.09.15, 10:44
              ktos policzyl ze w czasie "faszyn łik " odbywa sie okolo tysiaca pokazów ,nie spoob obejrzec nawet 10 % z tego
              nieznnay projektant dzis zrobi absolutnie WSZYSTKO aby to wlasnie o nim napisaly wszystkie modowe tytuły , byly juz modelki grube, karlowate, ciezarne, nagie, łyse, starowinki, byly zdeformowane , teraz sa uposledzone

mysle ze tylko kwestia czasu są defilujace na wybiegach wieźniarki, morderczynie albo uchodźczynie z Syrii

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka