Dodaj do ulubionych

Strój galowy dla dziewczynki

20.09.15, 21:24
napiszcie mi drogie Emamy dlaczego pozwalacie swoim córkom do stroju galowego ubierać spodnie. O dżinsach już nic nie napiszę ale nawet eleganckie spodnie. Czy dziewczynka (szkoła podstawowa, gimnazjum) jednak czasami nie powinna ubierać się jak dziewczynka - nawet jeśli jej się to nie do końca podoba.....
Czy spodnie mogą być eleganckim ubiorem dla dziewczynki/kobiety (pomijam ekstremalne sytuacje gdy na dworze -20 a dzieć jeździ autobusem)?
Obserwuj wątek
    • slonko1335 Re: Strój galowy dla dziewczynki 20.09.15, 21:29
      yyyy bo nie znosi spódniczek? a dokładniej nie znosiła-miala taki etap, teraz akurat lubi...wink Ubierała się jak dziewczyna, w dziewczęce spodnie, dziewczęcą bluzkę/koszule, dziewczęce pantofle.
    • hiacynta333 Re: Strój galowy dla dziewczynki 20.09.15, 21:32
      Na egzamin gimnazjalny wychowawczyni mojej córki prosiła by dziewczynki ubrały spodnie, chodziło o to, że dziewczęta w skupieniu nie zawsze myślą co robią z nogami. Komisja ma wtedy różne widoki tongue_out
    • andaba Re: Strój galowy dla dziewczynki 20.09.15, 21:34
      Jeżeli dla matki spodnie to strój galowy, to czemu nie dla dziecka?
      Jak matka portek z tyłka nie ściąga, to trudno, żeby wymagała tego od córki.

Pomjając już to, że są ważniejsze problemy do handryczenia się, niż portki - w końcu bywają i eleganckie (podobno, bo dla mnie to wybitnie roboczy bądź sportowy strój).
      • landora Re: Strój galowy dla dziewczynki 21.09.15, 11:17
        Eleganckie, garniturowe spodnie damskie to dla ciebie strój roboczy/sportowy? Oj, Andaba...
        • lady-z-gaga Re: Strój galowy dla dziewczynki 21.09.15, 16:01
          To Ty nie wiesz, że mlle Chanel była zwykłą kuchtą, bo nie miała Andaby pod ręką i nie miała od kogo uczyć się elegancji? big_grin
    • solejrolia Re: Strój galowy dla dziewczynki 20.09.15, 21:36
      bo spódniczka w stroju galowym wisi mi.
      spodnie czarne, eleganckie, w mojej opinii, spełniają wymóg galowości.
      a skoro cale życie dziewczynka w spodnicach nie chodzi, to nie warto tracić energii na zmianę tego. i właściwie.. no właśnie po co, żeby pokazać kto tu rządzi? ej. jest milion innych ważniejszych spraw, gdzie trzeba postawić postawić sprawę jasno: zrobisz tak jak ci mamusia każe, ale spódnica w stroju galowym nie należy do tej kategorii .
    • agni71 Re: Strój galowy dla dziewczynki 20.09.15, 21:36
      Nie pozwalam ubierać spodni. Niby w co?
      • bazia8 Re: Strój galowy dla dziewczynki 20.09.15, 21:45
        niby w swetr na przykład smile
        • b-b1 Re: Strój galowy dla dziewczynki 20.09.15, 21:54
          Sama jako strój "galowy" uznaję garnitur, więc nie ma dla mnie znaczenia jaki jest "dół " u moich dziewczyn-ma być czysty, wyprasowany, z dobrej tkaniny, a czy to spodnie, czy spódnica bez znaczenia.
        • agni71 Re: Strój galowy dla dziewczynki 20.09.15, 22:47
          bazia8 napisała:

> niby w swetr na przykład smile

chyba, że tak
        • rosapulchra-0 Re: Strój galowy dla dziewczynki 22.09.15, 07:45
          bazia8 napisała:

> niby w swetr na przykład smile

Raczej sfetr wink
    • klamkas Re: Strój galowy dla dziewczynki 20.09.15, 22:50
      A dlaczego miałybyśmy nie pozwalać?
    • edelstein Re: Strój galowy dla dziewczynki 21.09.15, 08:26
      Nie mam corki,ale sama wole spodnie niz spodnice i sukienki.Dlaczego wiec dziewczynki nie moga?
    • princy-mincy Re: Strój galowy dla dziewczynki 21.09.15, 08:30
      Moja corka uwielbia spodniczki wiec chodzi w spodniczkach.
      Gdy bedzie chciala nosic eleganckie spodnie jako element stroju galowego to nie zamierzam zabraniac.
    • atena12345 Re: Strój galowy dla dziewczynki 21.09.15, 08:30
      nie wiem czy pozwalam, ale nie przyszłoby mi do głowy, żeby zabraniać.
      Moja córka do stroju galowego zakłada spodnie, granatowe z materiału. Głównie dlatego, że nie nosi rajstop (tak jak ja)
    • aurinko Re: Strój galowy dla dziewczynki 21.09.15, 08:37
      Moja córka na co dzień zakłada spodnie i legginsy, nie założyłaby spodni jako strój galowy. Musi być czarna lub granatowa spódnica i biała bluzka, do tego białe rajstopy/podkolanówki i buty w takim samym kolorze co spódnica ew. białe. Nawet opaskę do włosów czy gumkę i spinki dobiera kolorystycznie ;-/ Jeśli kiedyś jej się to pozmienia, to tak, pozwoliłabym jej założyć spodnie jako strój galowy (ale nie jeansy i trampki). Zimą dawałam spódnicę do przebrania w szkole, nie jeździła w cienkich rajstopach i spódniczce przy minusowych temp.
    • aagnes Re: Strój galowy dla dziewczynki 21.09.15, 08:38
      Spodnie to nie zawsze oznacza dres albo inne szmaty z wyciagnietym materialem na tylku. Fajne spodnie ze zwykla koszulowa bluzka moga byc bardziej eleganckie od niejednej sukienki.
      sama zazwyczaj nie chodze w spodniach, ale to nie oznacza, ze eleganckich spodni nie znam i nie widzialam na oczy.
    • kocianna Re: Strój galowy dla dziewczynki 21.09.15, 08:40
      Moja nie nosi spódniczek. Nigdy. W Rosji wybieraliśmy taką szkołę, która zezwalała na spodnie w mundurku (chociaż "spódniczkowa" miała wyższy poziom). W Rosji kupiliśmy też na zapas kilka par spodni, bo w PL bardzo ciężko kupić normalne, eleganckie spodnie dla dziewczynki. Teraz już mogę jej kupować w dorosłej rozmiarówce, ale dziecięcych nie było.
    • koza_w_rajtuzach Re: Strój galowy dla dziewczynki 21.09.15, 08:52
      Yyy..
      A co tu do pozwalania? Jeśli dziecko nie chce iść w spódniczce, to wkłada spodnie. Nie widzę sensu ingerowania we wszystko co dotyczy naszych dzieci, należy pozwalać im decydować o sobie w wielu kwestiach. Akurat moja córka za nic spodni nie ubrałaby na taką okazję, bo uwielbia spódnice i sukienki, a w lecie np. nigdy nie nosi krótkich spodenek, bo wg niej są to przedłużone majtki i twierdzi, że czuje się niekomfortowo.
      Uważam, że na ile to możliwe należy dziecku pozwolić ubierać się wedle własnych upodobań.
    • iwoniaw "ubierać się jak dziewczynka" :-D 21.09.15, 09:24
      Ten wątek to dla podkreślenia, że nick nie został wybrany przypadkowo?

Spodnie materiałowe w kolorze czarnym są w szkole moich dzieci dopuszczalnym dołem stroju galowego zarówno dla chłopców, jak i dziewcząt - dlaczego więc któraś nie miałaby ich na taką okazję zakładać, jeśli woli je od spódnicy?
      • atena12345 Re: "ubierać się jak dziewczynka" :-D 21.09.15, 09:36
        iwoniaw napisała:

> Ten wątek to dla podkreślenia, że nick nie został wybrany przypadkowo?

nie tylko ten wątek wink
        • solejrolia Re: "ubierać się jak dziewczynka" :-D 21.09.15, 10:58
          trudno się nie zgodzić.
      • asia_i_p Re: "ubierać się jak dziewczynka" :-D 22.09.15, 08:44
        Z drugiej strony jednak odwróć pytanie - co, gdyby chłopiec chciał włożyć bardzo elegancką spódnicę?
        Jednak jest w tym pewna dyskryminacja, że dziewczynom wolno, co chcą, a chłopcom tylko spodnie. wink
    • mama.nygusa Re: Strój galowy dla dziewczynki 21.09.15, 15:51
      Corka ma piekne granatowe, aksamitne, eleganckie spodnie, wyglada w nich lepiej niz niejedna dziewczynka w sukience.
    • eliszka25 Re: Strój galowy dla dziewczynki 22.09.15, 03:17
      co prawda nie mam corki, ale skoro sama bralam slub w eleganckim garniturze ze spodniami, to nie widzialabym problemu w tym, zeby moja corka zalozyla eleganckie spodnie do eleganckiej bluzki na szkolny apel tongue_out
    • asia06 Re: Strój galowy dla dziewczynki 22.09.15, 03:21
      Tak, spodnie mogą być eleganckie dla dziewczynky, dziewczyny i kobiety. Nie cierpię spódnic i sukenek, nie noszę, nie mam ani jednej. Córka także nosi tylko spodnie.
    • rosapulchra-0 Re: Strój galowy dla dziewczynki 22.09.15, 07:43
      A w co te dziewczynki miałyby ubierać te spodnie?
      poza tym nie widzę nic zdrożnego w tym, że dziewczynka ma na sobie eleganckie spodnie i białą bluzkę.
    • asia_i_p Re: Strój galowy dla dziewczynki 22.09.15, 08:41
      Moja nie zgłaszała potrzeby, ale biorąc pod uwagę, że byłam w spodniach na chrzcie jej brata, nie bardzo miałabym argumenty, żeby odmówić. wink
      Ładne eleganckie czarne względnie ciemnopopielate spodnie jak najbardziej mogą być elementem stroju galowego.
    • agaja5b Re: Strój galowy dla dziewczynki 22.09.15, 10:36
      Nie miałabym nic przeciwko gdyby spodnie te były z tych bardziej eleganckich, a widywałam takie, jeansy wykluczam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka