obrus_w_paski
23.09.15, 12:17
Uwaga, to nie jest post o uchodźcach, ale o forum/ internecie jako takim i jak sie zmienia.
W ostatnich tygodniach forum emama zostało dosłownie zalane histerycznymi postami odnośnie aktualnej sytuacji w Europie. O ile strach przed nieznanym/ obcym/ niebezpiecznym itp jest zrozumiały i większość, zwlasZcza początkowych, postów były bardzo merytoryczne (chociaz np nie zawsze sie z nimi zgadzałam), o tyle znaczna większość tamtych wątków została sztucznie nakręcona przez kilka trolli; niektóre kiepskie typu kaznodzieja, inne troche bardziej wysublimowane (bo z życiorysem i jakas historia na forum) typu nutella_fan, mozna spokojnie wskazać palcem tez kilka trollowych nickow . Właściwie wszyscy forumowicze weszli z nimi w interakcje (ja tez), sporo inteligentych poniekąd babek dzielnie sekundowalo ludziom, którzy jawnie stosowali mowę nienawiści, namawiali do nienawiści i szerzyli panikę. zmanipulowali właściwie większość aktywnych w tamtych wątkach forumek i na kilka tygodni zrobili z dobrego forum po prostu śmietnik, przy okazji wyciągając z całkiem inteligentych kobiet naprawde mocne słowa.
I to sie dzieje wszędzie vide artykuły o octoberfest, hejt w stosunku do zmarłego Dominika, jakiejś tam blogerki, dody na pudelku itp.
Kurczę przeraża mnie to.
Wyglada na to, ze wystarczy ze grupa palantow sie spiknie w necie i juz sa w stanie zmienic całkowicie nastroje internautów, zrobic z dobrego forum rynsztok, a przeciez internet jest w dzisiejszych czasach najbardziej opiniotwórczym "nośnikiem" info.
Skąd tacy ludzie sie biora? co takimi ludźmi kieruje? Nie pisze o zwykłych ludziach którzy np nie lubią dody i o tym piszą, chodzi mi o tych, którzy sie _organizuja_. Przypominam ze taki kaznodzieja wysmarował w ciagu 9 dni 615 postów tylko i wyłącznie na jeden temat, no sorry, nie moze to byc zwykły forumowicz na np zwolnieniu lekarskim. Czy to jest praca?
O co chozi?