Dodaj do ulubionych

co ciekawego zwiedzic w Polsce w okresie BN?

24.09.15, 17:18
moze ematki cos mi podpowiedza. rodzice kolegi mojego syna z klasy wybieraja sie na boze narodzenie do polski i poprosili mnie, zebym im podpowiedziala, gdzie mogliby pojechac. ma to byc wycieczka objazdowa samochodem, chca zwiedzic jakies fajne miejsca, ale wola unikac najwiekszych miast i najbardziej turystycznych miejsc. woleliby jezdzic po jakichs mniejszych miastach i tam tez nocowac. problem glowny polega na tym, ze dorosli mowia wlasciwie tylko po angielsku, 10-latek zna tez niemiecki. polskiego zadne z nich nie zna, rodziny w polsce tez nie maja. no i gdzie by tu ich wyslac, zeby mogli sie dogadac? macie jakies pomysly?

poki co pomyslalam sobie o toruniu i gdansku, tylko nie jestem pewna, czy zalicza sie to do kategorii "mniejsze miasta". poza tym 2 to i tak troche malo. co jeszcze? miejscowosc musi byc na tyle duza, zeby mogli chociaz jeden dzien pozwiedzac, przespac sie i potem pojechac dalej. no i dogadac sie po angielsku. hmmm, jakies podpowiedzi? ladnie prosze smile
Obserwuj wątek
    • eliszka25 i jeszcze 24.09.15, 17:19
      zwiedzania nie musi byc koniecznie na caly dzien, ale zeby byla choc jedna atrakcja np. na popoludnie i gdzies w miare blisko jakis nocleg.
      • andaba Re: i jeszcze 24.09.15, 18:04
        W Boże Narodzenie to wszystko zamknięte. Poza miejscowościami turystyki zimowej - a tam z kolei dzikie tłumy.
        • eliszka25 Re: i jeszcze 24.09.15, 18:19
          no nie chodzi mi wylacznie o 25 i 26 grudnia. na boze narodzenie beda w polsce i przy okazji chcieliby troche pozwiedziac. pisze przeciez, ze ma to byc wycieczka objazdowa po polsce, wiec raczej w 2 dni sie nie wyrobia. mysle, ze wszystkich miast z wyjatkiem zakopanego na okres okoloswiateczny sie nie zamyka, prawda?
          • landora Re: i jeszcze 24.09.15, 18:25
            Wrocław i Afrykarium. Zoo jest otwarte 365 dni w roku. W samo Boże Narodzenie będzie pusto.
            • eliszka25 Re: i jeszcze 24.09.15, 18:32
              dzieki, ale wroclaw, to raczej spore miasto, a oni chca takich unikac. choc w sumie zima to raczej wroclaw turystow tabunami nie przyciaga chyba?
            • asmarabis Re: i jeszcze 24.09.15, 18:53
              landora napisała:

> Wrocław i Afrykarium. Zoo jest otwarte 365 dni w roku. W samo Boże Narodzenie
              > będzie pusto.

To Afrykarium to chyba zeby umarli ze smiechu, jesli kiedykolwiek byli w Afryce. Prezentuja tam tylko brudne hipopotamy i kaczki....
              • eliszka25 Re: i jeszcze 24.09.15, 21:44
                nigdy nie bylam, wiec nie mam pojecia, jak to wyglada w rzeczywistosci.
              • landora Re: i jeszcze 24.09.15, 21:53
                Oczywiście, asmarabis, ty wiesz lepiej, niż rzesze zwiedzających i specjaliści z innych ogrodów zoologicznych.
                Hipopotamy, kaczki egzotyczne, różne inne ptactwo, multum ryb, pingwiny, uchatki, piękna roślinność... ale asmarabis wie lepiej. Cóż.
                • asmarabis Re: i jeszcze 26.09.15, 10:24
                  andora napisała:

> Oczywiście, asmarabis, ty wiesz lepiej, niż rzesze zwiedzających i specjaliści
                  > z innych ogrodów zoologicznych.
                  > Hipopotamy, kaczki egzotyczne, różne inne ptactwo, multum ryb, pingwiny, uchatk
                  > i, piękna roślinność... ale asmarabis wie lepiej. Cóż.

Nie czepiam sie samego tworu, ryby sa naprawde fajnie wyeksponowane, ale nazwy. Dla kogos kto troche pozwiedzal afryke i idzie zwiedzac AFRYKARIUM we Wroclawiu taka nazwa jest zupelnie nieadekwatna, a nawet powiedziala bym ze wprowadzajaca w blad. Myslalam ze tam beda wszystkie najwazniejsze zwierzeta z afryki( co by bylo fajna lekcja dla dizeci na przyklad) a nie glownie ryby i kaczki wink
                  • stara-a-naiwna Re: i jeszcze 26.09.15, 22:08
                    hej
                    jestem z Wrocławia
                    lubię zoo i afrykanarium jest fajne - jeśli ktoś lubi zoo i tego typu rzeczy (o adekwatności nazwy nie będę dyskutować)
                    Wrocław bardzo polecam - w okolicach bożego narodzenia az takich tłumów nie będzie (zaproponuj niech sobie wygoglują: ostrów tumski, rynek, jatki, hala ludowa, hala targowa, krasnoludki)
                    i z Wrocławia jest niedaleko do kotliny kłodzkiej - tam nie będzie ludzi - bardzo dużo ciekawych rzeczy w bliskiej okolicy: kompleks riese (to ten od złotego pociągu), zamek ksiąz, jaskinia niedźwiedzia, Kłodzko, wambierzyce, błędne skały i szczeliniec a jak im się spodoba to jeszcze skalne miasto Adrspach, duszniki zdroj i schronisko pod muflonem)

ja bardzo lubię tamte okolice (góry stołowe) i najfajniejsze jest to, że nie trzeba mieć kondycji i wprawy, żeby spokojnie pospacerować.
                    W kotlinie nie będzie na pewno tłumów (nawet jak będzie śnieg)

język na pewno gdzieś ktoś będzie znał (chyba az tak źle u nas nie ma) wink

• kk345 Re: i jeszcze 27.09.15, 14:28
                      stara-a-naiwna napisała:

> hej
                      > jestem z Wrocławia
                      > lubię zoo i afrykanarium jest fajne
                      Oszalałaś? Tłumaczysz asmarabis, ze cokolwiek w Polsce jest fajne??? big_grin
                  • landora Re: i jeszcze 27.09.15, 10:20
                    Wszędzie jest opisane jako Afrykarium Oceanarium, wszędzie podkreśla się, że prezentuje wody Afryki. Stąd ogląda się tam przede wszystkim zwierzęta związane z wodą.
                    Z resztą, jakie to są najważniejsze zwierzęta? Każde zwierzę w ekosystemie jest ważne i to jest właśnie fajna lekcja.
                    • eliszka25 Re: i jeszcze 27.09.15, 11:11
                      wroclaw i okolice polecilam. bylam we wroclawiu 2 razy i mi sie podobalo. uwazam, ze warto zobaczyc, nie tylko sam wroclaw, ale wlasnie w okolicy jest sporo fajnych i ciekawych miejsc do wyboru. mozna sie zatrzymac na kilka dni i kazdego dnia zobaczyc cos innego. skupilam sie wlasnie na takich miastach, ktore moga byc baza wypadowa na 2-3 dni, zeby nie musieli zmieniac noclegu codziennie, bo to bez sensu. afrykarium i ogolnie zoo tez polecilam.

duza zaleta wroclawia jest tez to, ze moze on byc pierwszym przystankiem po podrozy przez niemcy.
                      • malowanka06 Re: i jeszcze 27.09.15, 19:41
                        Pod Wrocławiem polecam miasteczka Świdnicę i Legnicę.
                    • asmarabis Re: i jeszcze 27.09.15, 12:09
                      ndora napisała:

> Wszędzie jest opisane jako Afrykarium Oceanarium, wszędzie podkreśla się, że p
                      > rezentuje wody Afryki. Stąd ogląda się tam przede wszystkim zwierzęta związane
                      > z wodą.

Cytat z ich strony internetowej:

"to wielki kompleks, w ktorym prezentowane sa zwierzeta Czarnego Ladu"

Nic o rybach nie pisze wink. Bez sensu, naprawde, albo konsekwentnie przeniesc tam wszystkie zwierzeta z Afryki albo dac inna nazwe.
                      Juz nie mowie o samym budynku - co za miszcz go zaprojektowal- i jake sa w nim udogodnienia dla niepelnosprawnych i osob z wozkami dzieciecymi. Szok- w 21 wieku takie cos......
                      • stara-a-naiwna Re: i jeszcze 27.09.15, 12:45
                        to fakt
                        dla osób z wózkiem albo na wózku jest to wyprawa z serii hard core

> Juz nie mowie o samym budynku - co za miszcz go zaprojektowal- i jake sa w nim
                        > udogodnienia dla niepelnosprawnych i osob z wozkami dzieciecymi. Szok- w 21 wie
                        > ku takie cos......
                      • landora Re: i jeszcze 27.09.15, 13:36
                        Również z ich strony:
                        "Afrykarium to unikatowy na skalę światową kompleks przedstawiający różne ekosystemy związane ze środowiskiem wodnym Czarnego Kontynentu." Wystarczy kliknąć na zakładkę "Afrykarium", a nie "Aktualności" tongue_out Cała nazwa to Afrykarium - Oceanarium. Taka była od początku koncepcja.

Poza tym, jak to sobie wyobrażasz? Jakie to musiałoby być wielkie, żeby wstawić tam jeszcze chociażby żyrafy i lwy.

A co do wózków, to wszędzie są windy i rampy.
                        • asmarabis Re: i jeszcze 27.09.15, 13:54
                          Poza tym, jak to sobie wyobrażasz? Jakie to musiałoby być wielkie, żeby wstawić
                          > tam jeszcze chociażby żyrafy i lwy.

Tak sobie wyobrazam, ze jak ktos ma takie ambicje i siega po taka nazwe to zrobi z czesci ZOO czesc afrykanska. I to byloby super, a nie ze ogladamy ryby i kaczki w AFRYKARIUM a potem idziemy do ZOO i ogladamy niemal wszystkie zwierzeta z Czarnego LAdu wink)))

>
                          > A co do wózków, to wszędzie są windy i rampy.

Ale potrzebowalas korzystac?
                          Bo ja bylam z wozkiem i zbieralam szczeke z podlogi. Ramp niestety zadnych nie widzialam. Sa te niby- miniaturowe-windy. Hahahhahaha. Bylismy w wakacje w dzien powszedni tuz przed zamknieciem i nie bylo duzo ludzi. Nie wiem co sie dzieje w godzinach szczytu bo ta winda jedzie z jednego pietra na drugie z 5 minut w jedna strone i moze sie tam zabrac tylko jedna osoba. I NAWET NIE MA INSTRUKCJI OBSUGI PO ANGIELSKU, a tam trzeba trzymac ten przycisk caly czas. O masakro. I w kolko trzeba zmienac te pietra, wiec mozna oszalec. Oczywiscie moglismy tachac wozek z dzieckiem po schodach ale chyba nie o to chodzi . Ale osoby niepelnosprawnej juz tak nie przetransportujesz.
                          Jednym slowem, jedna wielka zenada, kto w ogole dopuscil taki zenujacy projekt do realizacji.....wstyd na caly swiat!!!!
                          • landora Re: i jeszcze 27.09.15, 18:05
                            > Tak sobie wyobrazam, ze jak ktos ma takie ambicje i siega po taka nazwe to zrob
                            > i z czesci ZOO czesc afrykanska. I to byloby super, a nie ze ogladamy ryby i ka
                            > czki w AFRYKARIUM a potem idziemy do ZOO i ogladamy niemal wszystkie zwierzeta
                            > z Czarnego LAdu wink)))
                            >
                            I tak właśnie się dzieje. Ryby i kaczki są dokładnie tak samo ważnymi mieszkańcami Afryki, jak żyrafy i lwy. Zoo powoli się przeorganizowuje tak, żeby zwierzęta były grupowane kontynentami. To jednak oczywiste, że w OCEANARIUM nikt nie będzie eksponował żyraf, lwów, okapi itp. Te zwierzęta mają wybiegi w tej samej części zoo, w okolicach Afrykarium oglądasz zwierzęta Afryki. A Afrykarium po to zostało stworzone, żeby pokazywać świat wód Afryki (nie tylko ryby i kaczki z resztą, także kotiki i hipopotamy, pingwiny i inne ptaki, w przyszłości małpy...), nie wiem, jak mam to jaśniej wytłumaczyć.

> Ale potrzebowalas korzystac?

Nie, ale widziałam ludzi korzystających i jakoś dawali radę. Piętro trzeba zmienić chyba 3 razy, więc raczej nie "w kółko".

> Jednym slowem, jedna wielka zenada, kto w ogole dopuscil taki zenujacy projekt
                            > do realizacji.....wstyd na caly swiat!!!!

Na szczęście świat w postaci specjalistów z innych ogrodów właśnie odwiedził zoo we Wrocławiu i był zachwycony i zazdrosny tongue_out A projekt wygrywa nagrodę za nagrodą.
                            • asmarabis Re: i jeszcze 27.09.15, 18:40
                              landora napisała:

> I tak właśnie się dzieje. Ryby i kaczki są dokładnie tak samo ważnymi mieszkańc
                              > ami Afryki, jak żyrafy i lwy. Zoo powoli się przeorganizowuje tak, żeby zwierzę
                              > ta były grupowane kontynentami.

To dobrze ze sa chociaz jakies plany bo to zoo jest straszne, bylam bardzo dawno temu i sie prezentowalo calkiem, calkiem a teraz widzialam tylko jakies rozsypujace sie ruiny o brzydkim zapachu. Oprocz tego nowego budynku przez wiele lat nie zrobiono doslownie nic ;-(((((
                              A kiedys to bylo najlepsze zoo w polsce....

> Nie, ale widziałam ludzi korzystających i jakoś dawali radę. Piętro trzeba zmie
                              > nić chyba 3 razy, więc raczej nie "w kółko".

Trzy razy na taki malusienki budyneczek to jest duzo, i to w ogole nie jest dobrze oznaczone, z calej wizyty najbardziej zapamietalam polowanie na pseudo- windy ukryte po zakamarkach i nauke ich obslugi.
                              I jeszcze strach ze sie utknelo w srodku to to sie tak powoli porusza ze nie wiadomo czy juz sie zepsulo czy jeszcze nie.....

> Na szczęście świat w postaci specjalistów z innych ogrodów właśnie odwiedził zo
                              > o we Wrocławiu i był zachwycony i zazdrosny tongue_out A projekt wygrywa nagrodę za nag
                              > rodą.

Domyslam sie ze to z litosci......pomysl ktos mial fajny ale wykonanie nie wyszlo....
    • asmarabis Re: co ciekawego zwiedzic w Polsce w okresie BN? 24.09.15, 18:08
      a jaka narodowosc bo moze bedzie latwiej cos dopasowac?
      • eliszka25 Re: co ciekawego zwiedzic w Polsce w okresie BN? 24.09.15, 18:21
        moim zdaniem narodowosc nie ma wielkiego znaczenia, ale to zadna tajemnica oczywiscie. sa to anglicy od kilku lat mieszkajacy w szwajcarii.
    • eliszka25 uzupelnienie 24.09.15, 18:17
      nie chodzi mi o same 2 dni swiat, tylko okres okoloswiateczny. beda jechac samochodem przez pol europy - ze szwajcarii do polski, to wiadomo, ze nie na 2 dni, tylko przynajmniej na tydzien, choc sadze, ze raczej na cale 2-tygodniowe ferie, skoro chca polske troche pozwiedzac. chodzi mi wiec o miejsca, ktore mozna zwiedzic tez zima i przy okazji dogadac sie tam po angielsku. turysci sa anglikami od kilku lat mieszkajacymi w szwajcarii.
      • malowanka06 Re: uzupelnienie 27.09.15, 19:45
        we Wrocławiu spokojnie po angielsku się porozumieją. Baza noclegowa- miasteczka wokół
        Jeśli będą przed BN to będzie trwał jeszcze jarmark
        Polecałam już Świdnicę i Legnicę. Dodatkowo miasta uzdrowiskowe: Kudowa, Polanica, Świeradów. Urokliwe
        a byli już w Polsce? bo dziwne, że nie ciągnie ich Kraków, Wieliczka i inne szlagiery.
    • black_halo Re: co ciekawego zwiedzic w Polsce w okresie BN? 24.09.15, 18:31
      Wyslij ich na Boze Narodzenie do hotelu Bialowieza, 3-4 dniowy pakiet, bardzo fajny (nie bylam ale mialam inny pakiet w tym hotelu i bylo bardzo fajnie, do tego dobre jedzenie). Bialystok, Suprasl, Lublin, Kazimierz Dolny, Krakow i Wieliczka, Zakopane, Wroclaw ...
      • eliszka25 Re: co ciekawego zwiedzic w Polsce w okresie BN? 24.09.15, 18:48
        ale hotel nazywa sie "białowieza"? czy jakos inaczej? bo takiego hotelu mi wujek gugiel nie pokazuje. poza tym krakow, zakopane i wieliczka, to sa raczej miejsca bardzo turystyczna, a jak pisalam, oni wola cos fajnego, ale bez tlumow turystow. zapomnialam o lublinie i bialystok, to moze byc fajny trop, dzieki smile
        • arwena_11 Re: co ciekawego zwiedzic w Polsce w okresie BN? 24.09.15, 21:59
          Hotel nazywa się "Białowieski" Conference, Wellness & SPA . Warto sprawdzić, czy nie ma w tym czasie szkoleń lub imprez integracyjnych. Bo niestety jest to trudne towarzystwo, zwłaszcza jak się ma ich za ścianą.

W BN może być dużo rodzin z małymi dziećmi i nie zawsze da się odpocząć przy biegających dzieciach ( zwłaszcza unikać pokoi w korytarzu prowadzącym na basen ).

Ale jedzenie mają rewelacyjne, znaczy obiadokolacje są ok, ale te śniadaniasmile Po nocach śni mi się ich wędzony biały ser, rewelacjasmile Zawsze zakupuję jeden, żeby zabrać do domu. Podobnie jak wędliny wędzone na miejscu i pasztety.

No i te tereny na spacery - cudnesmile

• eliszka25 Re: co ciekawego zwiedzic w Polsce w okresie BN? 24.09.15, 22:12
            dziekuje pieknie, sprawdze sobie smile
            • arwena_11 Re: co ciekawego zwiedzic w Polsce w okresie BN? 24.09.15, 22:19
              Poszukaj na Traveliście, mogą mieć promocje. Pakiety może mniej bogate, ale jak byłam na długi weekend majowy z pakietu hotelowego to z połowy rzeczy nie korzystaliśmy ( głównie oferta dla rodzin z małymi dziećmi ). Teraz byliśmy tydzień właśnie z Travelistem - pakiet mniej bogaty ( tylko śniadania i obiadokolacje bez animacji ), a basen i tak dostępny dla wszystkich gości hotelowych.

A i WI-Fi mimo zapewnień w pokojach nie działa. Mieszkaliśmy w różnych częściach hotelu i za każdym razem było tak samo. My mamy mobilny, ale raz coś kiepsko działał i mąż musiał skorzystać z kabla w sali konferencyjnej - ale fakt hotel bez żadnego problemu taką salę udostępnił na kilka godzin.
        • memphis90 Re: co ciekawego zwiedzic w Polsce w okresie BN? 24.09.15, 22:14
          > sca bardzo turystyczna, a jak pisalam, oni wola cos fajnego, ale bez tlumow tur
          > ystow.
          Trudno będzie znaleźć cos fajnego, o czym nie wiedzą wszyscy inni turyści. Skoro nikogo to nie obchodzi- to pewnie nie jest fajne. Ale ustalmy może na czym im zależy- poznawanie PL/zwiedzanie czy wypoczynek w jakimś odludnym SPA/na nartach?
          • eliszka25 Re: co ciekawego zwiedzic w Polsce w okresie BN? 24.09.15, 22:23
            chca zrobic objazdowke po polsce, wiec nie wchodza w gre narty i moczenie sie w spa przez 2 tygodnie. w ostatnie wakacje w polsce zwiedzilismy kilka fajnych miejsc i tlumow turystow tam nie uswiadczych. tylko, ze to byly male miejscowosci i o nagielskojezycznych ulotkach nie ma co marzyc, nie mowiac o tym, zeby np. pani w kasie mowila po angielsku. dlatego szukam jakiegos zlotego srodka, tylko wlasnie mam podobne przemyslenia do twoich, ze jak to bedzie w jakims miescie, to raczej bez innych turystow sie nie obedzie.
    • klerjeser Re: co ciekawego zwiedzic w Polsce w okresie BN? 24.09.15, 18:38
      Co ciekawego, to rzecz wtórna. Tak szczerze, to najważniejsze aby w zasięgu było źródełko wink Młodzież brytyjska słynie z ostrych wyjazdów i mocnych baletów wink I to i robole i wyższe sfery, co ostatnio wyciągnięto Cameronowi. I nietylk studenci, ale i młodzież licealna. Malia, Kavos, Chamonix i Thur się kłaniają.

Ale pewni ci ematkowi szwajcarscy Anglicy to pewnie chodząca kultura...muzea, wernisaże pomniki przyrody i co najwyżej kieliszek Chateau du Rotschild do steka przy kolacji big_grin
      • eliszka25 Re: co ciekawego zwiedzic w Polsce w okresie BN? 24.09.15, 18:44
        nie znam ich na tyle, zeby wiedziec, czy to wyzsza kultura czy jakas inna. znamy sie, bo nasi synowie chodza do tej samej klasy i sie przyjaznia. natomiast kogos, kto ma juz nastoletnie dzieci (syn 10 lat i corka 15 lat) oraz zbliza sie do 50-tki raczej trudno nazwac mlodzieza, wiec nie sadze, ze kreci ich picie z krajowymi obszczymurkami.
    • leni6 Re: co ciekawego zwiedzic w Polsce w okresie BN? 24.09.15, 18:45
      Jest to moim zdaniem dość dziwny pomysł. Zarówno, to że zimą akurat chcą zwiedzać Polskę, jak i to że chcą małe miasta - Polska to nie Włochy z tysiącem urokliwych małych miasteczek. Ale jak ma spełniać te kryteria to ja polecam kopalnie, szczególnie Wieliczkę i kopalnie srebra oraz sztolnie w Tarnowskich Górach. W południowo-zachodniej Polsce też pewnie coś ciekawego się znajdzie, tego rejonu za bardzo nie znam. Kopalnie są o tyle dobre, że niezależnie od pogody temperaturę i tak taka sama. Nie mam pojęcia czy w Szwajcarii są zabytkowe kopalnie udostępnione do zwiedzania. W tych dwóch wymienionych wyżej nie powinno też być problemu z anglojęzycznym przewodnikiem.
      • eliszka25 Re: co ciekawego zwiedzic w Polsce w okresie BN? 24.09.15, 18:52
        coz, dla mnie ten pomysl tez jest dosc dziwny, ale mysle, ze oni po prostu wymyslili sobie, ze pojada na swieta do polski, a przy okazji chca pozwiedzac. myslalam nad tym, myslalam, az wymyslilam, ze skoro ematka wie wszystko, to zapytam na ematce wink

wlasnie ta wieliczka tez mi sie placze po glowie, ale to jednak dosc mocno oblegane turystycznie miejsce i sama nie wiem.
        • mojabxl Re: co ciekawego zwiedzic w Polsce w okresie BN? 24.09.15, 19:26
          Nie wiem, co ich interesuje, może mieliby ochotę wypluskać się w cieplickich fermach? A może zamek Książ (choć pewnie największe wrażenie robi latem)? A jeśli zahaczyliby też o Śląsk, to tego lata zwiedziliśmy w Zabrzu kopalnię Guido - można się tam przejechać górniczą kolejką. Z pewnością są przewodnicy mówiący po niemiecku, być może rownież po angielsku. A skoro o kopalniach soli mowa - ja poleciłabym Bochnię, myślę, że ma szansę być mniej oblegana niż Wieliczka, a w dodatku można się przepłynąć czółnem po solankowym minikanale, nam bardzo się podobało.
          • mojabxl Re: co ciekawego zwiedzic w Polsce w okresie BN? 24.09.15, 19:27
            Korekta: termach, rzecz jasna, termach smile
            • ida_listopadowa Re: co ciekawego zwiedzic w Polsce w okresie BN? 24.09.15, 20:22
              No fakt. Pluskanie sie w fermach zwłaszcza drobiu byłoby rzeczywiscie przeżyciem "only on Poland" 😄
              • eliszka25 Re: co ciekawego zwiedzic w Polsce w okresie BN? 24.09.15, 21:48
                hehe, nie jestem pewna, czy mieliby na takie wrazenia ochote, choc w sumie mogloby to byc naprawde niepowtarzalne big_grin
          • eliszka25 Re: co ciekawego zwiedzic w Polsce w okresie BN? 24.09.15, 21:47
            dzieki za pomysly smile. termy moga byc w sumie fajne zima. o kopalni bochnia za wiele nie slyszalam, ale sobie popatrze. to plywanie po solankowym kanale brzmi ciekawie. w ogole kopanie moga byc interesujace.
          • peonka Re: co ciekawego zwiedzic w Polsce w okresie BN? 26.09.15, 13:34
            Dolny Śląsk: Książ, Świdnica, Krzyżowa (tam można nocować, w Domu Spotkań Młodzieży jest b. porządny hotel i mówią po angielsku i niemiecku), uzdrowiska w Świeradowie, Polanicy, Kudowie.
            • eliszka25 Re: co ciekawego zwiedzic w Polsce w okresie BN? 26.09.15, 13:36
              dziekuje bardzo za podpowiedzi smile
        • d.wludyka Re: co ciekawego zwiedzic w Polsce w okresie BN? 24.09.15, 19:40
          Dla mnie idealnym miejscem na okres BN to góry, więc przyjazd ze Szwajcarii na zwiedzanie Polski w tym okresie lekko mnie dziwi, ale o gustach się nie dyskutuje.
          Poza tym jest raczej istotne w jakim miejscu znajomi planują spędzić BN, Polska nie jest aż taka mała, a poruszanie się po naszych drogach do przyjemności nie należy.

W południowo-zachodniej Polsce głośno jest ostatnio o Książu, kompleksie Riese, blisko jest Świdnica z Kościołem Pokoju (wpisany na listę Listę Światowego Dziedzictwa Kultury UNESCO).
          We Wrocławiu jest w tym czasie Jarmark Adwentowy + kilka innych atrakcji (gdyby jednak zatęsknili za większym miastem).
          Też bym poleciła Kopalnię Soli w Wieliczce, w okresie świątecznym tłumów chyba nie ma.
          • eliszka25 Re: co ciekawego zwiedzic w Polsce w okresie BN? 24.09.15, 21:55
            wiesz, my mieszkamy w gorach, oni tez, wiec jak sie ma gory 365 dni w roku, to niekoniecznie marzy sie o spedzeniu swiat w gorach wink. poza tym oni raczej nie sa zbyt religijni, w kazdym razie ich syn nie szedl do komunii, do kosciola tez nie chodza, wiec pewnie jest to wyjazd typowo turystyczny, bo jest wtedy 2 tygodnie ferii w szkole.

dziekuje za pomysly. o tej wieliczce tez myslalam i sama juz nie wiem. z jednej strony bardzo turystyczne, ale z drugiej strony moim zdaniem warto zobaczyc. z tego co wiem, to nie ma byc pobyt stacjonarny z wypadami na zwiedzanie, tylko objazdowka. trase chca sobie ustalic przy pomocy moich podpowiedzi, bo w polsce nigdy nie byli i ogolnie nie maja o polsce za wielkiego pojecia.
            • d.wludyka Re: co ciekawego zwiedzic w Polsce w okresie BN? 25.09.15, 08:19
              W sumie masz rację, gdybym miała 2 tygodnie wolnego, też bym nie wysiedziała w domu.
              Przy czym Polska wydawała mi się zawsze dużo ładniejsza latem i dlatego mam dylemat, żeby coś zaproponować, bo wydaje mi się, że latem jest tam fajnie, ale zimą???
              I pogoda jest u nas w tym okresie zupełnie nieprzewidywalna.

Aż tak dużych problemów z językami bym nie przewidywała, obecnie dzieci uczą się języków od przedszkola, a i dorośli też, moim zdaniem, aż tak wielkiego problemu mieć nie powinni.
              W tym roku gościłam przez kilka dni kuzyna będącego w Polsce na Erazmusie, w każdej knajpie i sklepie dogadywał się bez problemu po angielsku, nawet jak kupował sobie rower, to został bardzo ładnie i dokładnie obsłużony (zdecydowanie sprzedawca miał lepiej opanowane angielskie słownictwo w tej tematyce niż mój studiujący w j. angielskim kuzyn).
              • eliszka25 Re: co ciekawego zwiedzic w Polsce w okresie BN? 25.09.15, 09:01
                no wlasnie tez mysle, ze latem mialabym mniejszy problem. zima troche gorzej, ale chyba wlasnie zaproponuje kilka srednich miast w roznych czesciach polski plus troche jakichs atrakcji w poblizu i niech sobie wybieraja. calkiem sporo fajnych pomyslow padlo nawet w tym watku, wiec cos tam uskladam.

co do jezyka, to w miastach, takich kilkusettysiecznych, raczej problemu byc nie powinno. jednak w malych miejscowosciach nie bylabym tak optymistyczna. mam rodzine w malych miejscowosciach, jedna z nich jest nawet latem dosc oblegana turystycznie, ale w sklepie po angielsku sie tam nie dogadasz, nie ma co marzyc. przegladalam troche internet i calkiem sporo miejscowosci, ktore moim zdaniem warto byloby zobaczyc, nie ma nawet strony internetowej po angielsku, wiec raczej watpie, zeby mieli informacje turystyczna, w ktorej mozna sie dogadac w jakimkolwiek obcym jezyku.
                • arwena_11 Re: co ciekawego zwiedzic w Polsce w okresie BN? 25.09.15, 09:05
                  W Białowieży bez problemu po angielsku. Jak byliśmy w hotelu, to było wielu obcokrajowców.
            • ankar_a Re: co ciekawego zwiedzic w Polsce w okresie BN? 06.10.15, 07:12
              Jak Wieliczka to trasa górnicza, a nie turystyczną. To jest dopiero FUN!
        • solejrolia Re: co ciekawego zwiedzic w Polsce w okresie BN? 24.09.15, 20:09
          coz, dla mnie ten pomysl tez jest dosc dziwny, ale mysle, ze oni po prostu wymyslili sobie, ze pojada na swieta do polski, a przy okazji chca pozwiedzac.

a dla mnie wcale nie jest to dziwne. chociaż jak my na BN polecieliśmy do Londynu to również wszyscy się dziwili, bo każdy spodziewał sie, ze skoro lecimy na urlop w BN, i w ogóle zimą, to na pewno do ciepłych krajów, a my polecielismy po prostu pozwiedzać.
          • eliszka25 Re: co ciekawego zwiedzic w Polsce w okresie BN? 24.09.15, 21:57
            no tak, pewnie masz racje. po prostu chca pozwiedzac i tym razem padlo na polske. nie dziwi mnie sam fakt, ze nie chca spedzac swiat w gorach, bo mieszkaja w gorach przez caly rok, wiec jak juz jada na wycieczke, to wola cos innego, niz gory wink.
      • stara-a-naiwna Re: co ciekawego zwiedzic w Polsce w okresie BN? 26.09.15, 22:14
        NIEPRAWDA!!!!

Polska ma mnóstwo urokliwych miasteczek
        Kłodzko, ząbkowice, swidnica (i zamek pokoju), karpacz.... (to wszystko w jednej okolicy)
        i pewnie wiele, wiele innych których nie znam

> Polska to nie Włochy z tysiącem urokliwych małych miasteczek.
        • eliszka25 Re: co ciekawego zwiedzic w Polsce w okresie BN? 26.09.15, 22:41
          polska, to nie wlochy, ale swoj urok ma, inny, ale tez ciekawy. tu sie zgadzam. jednak powazna przeszkoda w takich calkiem malych i urokliwych miejscach jest trudnosc porozumiewania sie w jezykach obcych. oni nie beda mieli nikogo, kto by im pomogl w razie czego. do dyspozycji tylko angielski badz niemiecki. stad wybralam miejsca niezupelnie malutkie, ale tez urokliwe, moim zdaniem.
          • stara-a-naiwna Re: co ciekawego zwiedzic w Polsce w okresie BN? 27.09.15, 12:42
            zabrzmiało jak by we Włoszech na każdym kroku ktoś mówił po angielsku wink
            • eliszka25 Re: co ciekawego zwiedzic w Polsce w okresie BN? 27.09.15, 19:01
              a nieeeee, wlosi pod tym wzgledem lepsi od polakow raczej nie sa big_grin. po prostu jesli juz cos polecam, to wolalabym wyslac tych ludzi w miejsca, gdzie beda mogli sie bezproblemowo poruszac i dogadac, a zima w polsce, to nie zawsze takie oczywiste.
              • d.wludyka Re: co ciekawego zwiedzic w Polsce w okresie BN? 27.09.15, 21:39
                Myślę, że niepotrzebnie aż tak boisz się o te języki.
                Po pierwsze, naprawdę wielu ludzi zna chociaż podstawy angielskiego (nawet w małych wioskach).
                Po drugie ludzie w Polsce są raczej mili, szczególnie w okresie BN, a jak ktoś chce to i bez znajomości języka się dogada (doświadczenia własne z Włoch, Francji i Hiszpanii).

Może się przyda - Wrocław ma stronę po angielsku, jest tam sporo informacji na temat zabytków, imprez, komunikacji itd.
                Właśnie sprawdziłam inne miasta: Świdnica, Książ, Kudowa Zdrój też, wiec może naprawdę nie będzie aż tak źle.

A przy okazji - nawet we Francji łatwiej mi się było dogadać po angielsku czy niemiecku niż kiedyś w Szwajcarii. Na szczęście tylko raz tak źle trafiłam.
        • malowanka06 Re: co ciekawego zwiedzic w Polsce w okresie BN? 27.09.15, 19:49
          zamek pokoju?????
    • ida_listopadowa Re: co ciekawego zwiedzic w Polsce w okresie BN? 24.09.15, 19:59
      Północno-wschodnia Polska. Bedzie polsko, hardcorowo i do zapamiętania. Bialowieza i żubry. Supraśl. Hajnówka. Cerkwie. No i obowiązkowo wizyta w Kopytkowie i w Dworku na końcu świata u Rumcajsow na biebrzańskich bagnach.
      Mam tylko nadzieje ze auto maja solidne i sa przygotowani na syberiade. Moze byc -30 a moze byc i 5 na plusie. Mróz na wschodniej rubieży jest dojmujący.
      Nie wiem czy moge tu linki wklejać, wiec wpisać w gogle hotel Żubrówka oraz Chata na końcu świata (fantastyczne miejsce, niezapomniane)
      • simply_z Re: co ciekawego zwiedzic w Polsce w okresie BN? 24.09.15, 21:46
        Tak się skończy, że jeszcze utkną na tych rubieżach.. może nie fundujmy ludziom takich ekstremalnych wypraw.
        • eliszka25 Re: co ciekawego zwiedzic w Polsce w okresie BN? 24.09.15, 22:08
          mysle, ze z tym nie byloby az tak zle. dojazd do naszej miejscowosci zima, to tez jest dosc ekstremalna wyprawa, na ktora mozna sie wybrac jedynie autem z napedem na 4 kola i z lancuchami. wiekszy problem sprawiloby im pewnie dogadanie sie.
      • eliszka25 Re: co ciekawego zwiedzic w Polsce w okresie BN? 24.09.15, 22:01
        to jest fajne, ale obawiam sie, ze w takich malych miejscowosciach na tych rubiezach malo kto wlada angielskim, wiec moga sie zwyczajnie z nikim nie dogadac.

mieszkamy w gorach (oni tez, bo w tej samej miejscowosci). pol metra sniegu w 2 godz. to dla nas normalka, wiec wyobrazenie o tym, jaka moze byc zima, raczej maja niezle. samochod tez, bo bez napedu na 4 kola i lancuchow daleko sie u nas nie dojedzie. zaskoczeniem moga byc dla nich polskie drogi wink
    • mikams75 Re: co ciekawego zwiedzic w Polsce w okresie BN? 24.09.15, 21:50
      mozesz wyguglowac trase np. zamkow, orlich gniazd - wiekszosc to male miasteczka, genialne sa cerkwie drewniane na poludniowym wschodzie, ale o angielskim to moga zapomniec.
      I niech sie przygotuja ze w tym okresie ogolnie w malych miejscach moze byc problem ze znalezieniem dobrej i otwartej restauracji z jedzeniem a nie z resztkami z zamrazalnika.

Torun, Gdansk, Malbork, albo na poludniu kazimierz, Wieliczka, Zamosc, Krynica i inne uzdrowiskowe miejscowosci - wody sie moga opic ale trzba sie liczyc z tym, ze moga byc problemy z noclegami po swietach w okolicy sylwestra.
      • eliszka25 Re: co ciekawego zwiedzic w Polsce w okresie BN? 24.09.15, 22:06
        no wlasnie ten jezyk stanowi dla mnie najwiekszy problem. gdyby nie to, ze bez angielskiego ani rusz, to nie mialabym problemu, bo fajnych malych miejscowosci troche w polsce jest. tylko kto w takich malych miasteczkach mowi po angielsku? na dodatek zima czesc atrakcji moze byc nieczynna, bo takie male miejsca zwiedza sie glownie latem. moi tesciowie maja domek w pieknej miejscowosci turystycznej w borach tucholskich. tylko zima to jest wymarla dziura.

dlatego mysle, ze lepiej bedzie zaproponowac im raczej mniejsze miasta, wlasnie typu torun czy gdansk, bo tam przynajmniej ruch w interesie caly rok.
        • solejrolia Re: co ciekawego zwiedzic w Polsce w okresie BN? 24.09.15, 22:17
          >na dodatek zima czesc atrakcji moze byc nieczynna, bo takie male miejsca zwie
          > dza sie glownie latem.

Kurcze, a czym ty się przejmujesz?
          Wyobraź sobie, ze jak bylismy w Londynie, to przez 2 dni świąt BN pociągi nie jeździły, i restauracje/PUBy też były zamknięte. (albo były tam imprezy rodzinne, imprezy zamknięte)
          A w dni pomiędzy BN a Sylwestrem nie udało się dostać na wiele atrakcji turystycznych, bo jak coś było otwarte, to ludzi było na maksa, i trzeba było czekać w kolejce nawet 2-3 godziny do wejścia (muzeum czy inne akwarium) wiec albo się decydowaliśmy i staliśmy w kolejce, albo rezygnowalismy. I co, i nic, przeżyliśmy wink Taki termin i taki kierunek sobie obraliśmy, i to co przeżyliśmy (lub czego nie zobaczyliśmy) to też była atrakcja naszego wyjazdu.big_grin
          Więc jak oni w Polsce nie zobaczą tego czy owego (bo zima, święta, itd) to chyba bardzo mocno ich nie zaskoczy totongue_out
          • eliszka25 Re: co ciekawego zwiedzic w Polsce w okresie BN? 24.09.15, 22:29
            z jednej strony moze to i racja. choc skoro juz cos polecam, to wolalabym, zeby to byl dobry cynk i jesli tam pojada, to zeby chocaz mogli cos zobaczyc.

z drugiej zas strony, co innego pobyt stacjonarny, podczas ktorego na cos tam nie udalo sie dostac, a co innego, jak sie jedzie iles tam km do jakiejs miejscowosci, zamawia hotel tylko po to, zeby cos tam zobaczyc, a na miejscu okazuje sie, ze to cos jest wlasnie nieczynne.
            • solejrolia Re: co ciekawego zwiedzic w Polsce w okresie BN? 24.09.15, 22:42
              ale to wszystko jest do sprawdzenia wcześniej! czy otwarte czy nie.
              tak samo restauracje- już przed BN restauracje podają menu, czasem też zbierają zamówienia, można wcześniej zarezerwować stolik, a nawet konkretne dania, na I czy II dzień swiat, i iść do restauracji na przygotowany dla nas posiłek.
              tak więc mając smartfon i internet nie trzeba się błąkaćsmile
              moim zdaniem powinnaś podać info im co warto zobaczyć, oraz na co zwrócić uwagę,
              a oni sami niech decydują dalej co z tym zrobić. bo chyba myśleć i kojarzyć potrafią...
              • eliszka25 Re: co ciekawego zwiedzic w Polsce w okresie BN? 24.09.15, 22:48
                nie no calego programu wycieczki ukladac nie zamierzam. chce po prostu zebrac informacje, co warto i gdzie, a oni sami niech zdecyduja, co konkretnie wybiora. musze tylko zebrac tyle propozycji, zeby wybierac bylo z czego.
        • mikams75 Re: co ciekawego zwiedzic w Polsce w okresie BN? 24.09.15, 22:23
          na wschodzie na wsiach to sie nawet po polsku nie dogadasz, tylko po rosyjsku uncertain
          a co dopiero po angielsku, ale okolice przepiekne. Objechalam jeszcze wowczas z moim niepolskim narzeczonym i wszedzie traktowano nas jak ufo - polka z jakims obcym, ploty puszczali itp big_grin
          • eliszka25 Re: co ciekawego zwiedzic w Polsce w okresie BN? 24.09.15, 22:30
            no wlasnie, takich atrakcji wolalabym im chyba jednak oszczedzic wink
    • kkalipso Re: co ciekawego zwiedzic w Polsce w okresie BN? 24.09.15, 22:05
      Ja bym próbowała odradzić- pchanie się autem praktycznie w środku zimy i święta kiedy może być problem to zły pomysł. Doradziłam zorganizowaną wycieczkę gdzie pięknie wypoczną i zwiedzą bez zmartwień zarazem.
      • eliszka25 Re: co ciekawego zwiedzic w Polsce w okresie BN? 24.09.15, 22:11
        wiesz, my te trase pokonujemy kazdej zimy, wiec w sumie nie jawi mi sie ona jakos strasznie. nie bede ich wysylac do dziur zabitych dechami. stawiam raczej na mniejsze miasta, a do tych prowadza glownie wieksze drogi.
        • solejrolia Re: co ciekawego zwiedzic w Polsce w okresie BN? 24.09.15, 22:26
          Wiesz, tak sobie myslę, że
          oni chcą małe miejscowości, ale ja chyba też proponowałabym miasta większe, język, to tylko jedno, ale w tym okresie czasu spokojnie w Polsce można pozwiedzać, bo jest luźniej , spokojniej, nie ma tłoku i korków, dużo ludzi wyjeżdża na święta, na urlopy do rodziny. jest swobodniej.
          Gdańsk jest fajny, i rzeczywiście można im zaproponować. Toruń. Jakiś zamek po drodze (Malbork, to oczywistość, ale przecież jest wiele innych zamków, trzeba tylko sprawdzić czy otwarte), Poznań, Wrocław i jako łodzianka, zaproponowałabym też Łódź, bo jest tu co zwiedzać.
          Z mniejszych miast to Sandomierz, czy Zamość- pieknie jest tam.
          Może jakieś termy, może spa.
          • eliszka25 Re: co ciekawego zwiedzic w Polsce w okresie BN? 24.09.15, 22:33
            no wlasnie tez mysle, ze tak bedzie chyba najlepiej. w polsce swieta bozego narodzenia i w ogole caly okres okoloswiateczny, to raczej nie jest czas, kiedy ludzie tlumnie zwiedzaja zabytki. tlumy sa w zakopanem i w ogole w gorach, ale poza tym powinno byc raczej ok.
        • mikams75 Re: co ciekawego zwiedzic w Polsce w okresie BN? 24.09.15, 22:31
          duze miejscowosci nie beda mialy wiekszych problemow z dojazdem, male i rozne zadupia jednak - to nie to co w ch, ze przelecz jest oznaczona jako przejezdna albo nieprzejezdna. Nic nie bedzie oznaczona a po wiekszych opadach sniegu drogowskazy zakopane. Niektore drogi to po prostu waziutki kanal pomiedzy 2 -metrowymi haldami sniegu o wymiarach, szczegolnie na zakrecie, na malucha i ciut wiekszy samochod moze niezle utknac. Przerabialam sama big_grin Wspinalam sie na oblodzona sciane wylazac przez okno samochodu big_grin
    • jkl13 Re: co ciekawego zwiedzic w Polsce w okresie BN? 25.09.15, 09:07
      Ja polecam wschodnią Polskę, tajemniczą i nieznaną nawet dla samych Polaków.
      Białowieża, Kruszyniany z gospodarstwem tatarskim pani Bogdanowicz i nieziemskim jedzeniem (ale naprawdę nieziemskim...), Kazimierz Dolny, Sandomierz, Bieszczady ze szlakiem cerkwii drewnianych - to takie zupełne odludzie i dzicz dla turysty zagranicznego big_grin
      Poza tym jeśli nigdy nie byli w Polsce, to koniecznie Kraków - nasz główny "towar" eksportowy, nawet na 1 dzień, no bo być w Polsce i nie widzieć Krakowa, zwłaszcza w okresie BN...
      • eliszka25 Re: co ciekawego zwiedzic w Polsce w okresie BN? 26.09.15, 10:44
        bez znajomosci jezyka, to ja bym ich moze niekoniecznie w dzicz chciala wysylac. ten krakow chyba im jednak jakos sprzedam, bo wieliczka i szopki no i ogolnie sam krakow godny zobaczenia jest.
        • jkl13 Re: co ciekawego zwiedzic w Polsce w okresie BN? 06.10.15, 08:50
          Wiesz, ale dzicz wcale nie oznacza nieznajomości języka. Np. w Kruszynianach w Tatarskiej Jurcie gościł sam książę Karol ze świtą, więc jakoś językowo na pewno sobie poradzili big_grin
    • nihiru Re: co ciekawego zwiedzic w Polsce w okresie BN? 25.09.15, 09:12
      Moim zdaniem trzeba przemyśleć priorytety.

Jeśli znajomi ze Szwajcarii, to z trudnymi warunkami drogowymi pewnie obeznani. Natomiast bez znajomości języka i bez przewodnika w małych miejscowościach będzie im trudno zorganizować sobie nocleg, dlatego polecałabym jednak większe.

Ja bym doradziła, żeby znaleźli sobie ze trzy bazy kilkudniowe i stamtąd robili wypady po okolicy:
      - najpierw okolice Wrocławia/Wałbrzycha (propozycje padły wyżej)
      - potem okolice Krakowa (oprócz Wieliczki i szlaku Orlich Gniazd, w Krakowie w BN jest wystawa szopek - podobno cudna i marzę o niej od kilku lat - tego nie zobaczą nigdzie na świecie)
      - na koniec okolice Hajnówki (zwłaszcza jeśli lubią narty biegowe).

Zdecydowanie odradzam opcję "codziennie szukamy innego noclegu"
      • mikams75 Re: co ciekawego zwiedzic w Polsce w okresie BN? 25.09.15, 09:26
        obeznani w jezdzie w trudnym gorskim osniezonym terenie ale malo obeznani w sytuacji pt. zima zaskoczyla drogowcow w najwiekszym miescie i na glownych trasach przejazdowych wink
        • nihiru Re: co ciekawego zwiedzic w Polsce w okresie BN? 25.09.15, 09:41
          Jeśli radzą sobie na wąskich, ośnieżonych drogach górskich, to i na autostradzie sobie poradzą, nawet jeśli nieodśnieżonabig_grin
          • mikams75 Re: co ciekawego zwiedzic w Polsce w okresie BN? 25.09.15, 10:01
            nie chodzi o zwykle radzenie sobie z pojazdem ale o organizacje (chocby z czasem dojazdu) i efekt zaskoczenia.
            • eliszka25 Re: co ciekawego zwiedzic w Polsce w okresie BN? 26.09.15, 10:54
              hehe, efekt zaskoczenia i nieoczekiwanie wydluzony czas dojazdu, to my mamy przynajmniej kilkukrotnie kazdej zimy. wystarczy wracac wieczorem z pracy gdzies np. w okolicach luzerny, gdzie pada deszcz, a u nas juz 30 cm sniegu i najdalej w polowie podjazdu samochody odmawiaja dalszej jazdy, jesli ktos nie pomyslal rano i nie zabral lancuchow.

poza tym to sa anglicy. mam rodzine w anglii i wiem co sie dzieje zima, jesli nie daj boze spadnie snieg. u nich juz 5 cm powoduje totalny paraliz praktycznie calego kraju, z zamykaniem szkol wlacznie, wiec mysle, ze polska nie bedzie dla nich jakims strasznym szokiem wink
              • mikams75 Re: co ciekawego zwiedzic w Polsce w okresie BN? 27.09.15, 13:20
                tez mieszkam tu w gorach i uwierz, ale efekt zaskoczenia na szwajcarskim zadupiu wyglada inaczej niz na zadupiu w pl. Nie znam nikogo, kto mieszkajac w takim miejscu nie oglada prognozy pogody (bardzo wiarygodnej zreszta) a z pracy kazdy przez smartfona monitoruje ilosc sniegu pod wlasnym domem i jest gotowy na trudnosci.
                W pl mozesz utknac w tunelu snieznym nawet jak od dawna snieg nie pada.
                I generalnie jakos drog i ich oznaczenia - nie ma co porownywac.
                • eliszka25 Re: co ciekawego zwiedzic w Polsce w okresie BN? 27.09.15, 14:03
                  jakosci drog i ich odsniezania nie da sie porownac, to fakt. jednak kazdej zimy przynajmniej kilka razy zdarza sie sytuacja, kiedy mijamy samochody, ktore utknely w polowie podjazdu pod nasza gore, wiec z tym przygotowaniem szwajcarow na trudnosci naprawde roznie bywa. my tu mieszkamy juz ponad 9 lat i nam sie taka sytuacja zdarzyla raz, kiedy maz zapomnial, ze wypakowal lancuchy z samochodu i jechal sobie spokojnie, pewien, ze jest przygotowany smile

nie zamierzam wysylac tych znajomych do malych miejscowosci, bo tam nawet po tygodniu od ustania opadow droga moze byc nieprzejezdna. jednak mysle, ze do miast jakos dojada wink.
      • eliszka25 Re: co ciekawego zwiedzic w Polsce w okresie BN? 26.09.15, 10:48
        no wlasnie mysle sobie podobnie. polskie drogi co prawda odbiegaja dosc znacznie od szwajcarskich, ale mieszkamy na tyle wysoko, ze naprawde trzeba umiec sobie radzic na drodze, bo sie do domu nie dojedzie.

oni chcieli male miejscowosci, ale tez uwazam, ze lepiej bedzie polecic takie nie za duze miasta. wtedy i w samym miescie jest co zobaczyc i najczesciej w okolicy cos ciekawego jest. ja im wycieczki ukladac nie bede i sami zdecyduja, czy beda zmieniac nocleg codziennie, ale sadze, ze raczej nie. chcieliby po prostu zrobic mala objazdowke i zobaczyc kilka fajnych miejsc. propozycji w watku padlo sporo i mam juz pewna koncepcje, ktora teraz zbieram w calosc.
    • kocianna Re: co ciekawego zwiedzic w Polsce w okresie BN? 26.09.15, 11:26
      Przewodnik Lonely Planet po Polsce - i mają wszystko do wyboru, do koloru. Kopalnia w Bochni jest równie ciekawa, jak ta w Wieliczce. Z mniejszych miast urokliwy jest Przemyśl, Lublin, Rzeszów (można zahaczyć o KL Majdanek), Hajnówka jest super, ale nocować można w Siole Budy, zrobi to na nich większe wrażenie niż hotel. Zamiast Białegostoku sugerowałabym Tykocin albo Sejny, może Olsztyn. Zamek w Malborku, oczywiście, a jeśli okolice Krakowa - Jura, Ojców i tak dalej. I Oświęcim. Myślę, że dlatego nie chcieli dużych miast, że o nich wiedzą - znaczy, w każdym przewodniku jest Kraków, Wrocław, Warszawa i Gdańsk. Bardzo lubię Zieloną Górę, a z niej można się urwać do Wolsztyna i pojeździć parowozem. Jaskinia Raj w Kielcach i zamek w Chęcinach - to po trasie z Krakowa do Warszawy.
      Bałtyk w zimie jest fajny, można się wybrać na Hel i tam przenocować.

A noclegi bez znajomości polskiego się doskonale załatwia przez booking.com, nawet w Polce C.

Co do znajomości języka, to wcale nie jest tak źle, jak się wydaje, w MacDonaldzie w Suwałkach dwie dziewczyny swobodnie obsługiwały turystów po angielsku, nie tylko sprzedając im frytki, ale także tłumacząc, jak dojechać do centrum i jak potem kierować się do granicy. Ulotki anglojęzyczne są w każdej dziurze, a jak ich nie ma, to można je sobie wyguglać albo znaleźć info na forum Lonely Planet. W końcu na tym cała przygoda polega, żeby dać sobie radę w lokalnych klimatach.
      • eliszka25 Re: co ciekawego zwiedzic w Polsce w okresie BN? 26.09.15, 13:27
        kocianna, bardzo ci dziekuje smile
    • szaragdowa.sukienka Re: co ciekawego zwiedzic w Polsce w okresie BN? 26.09.15, 21:32
      Jezeli mieszkaja w gorach to moze polnoc Polski? Trojmiasto, Malbork, Hel. Po angielsku dogadaja sie bez problemu.
      • eliszka25 Re: co ciekawego zwiedzic w Polsce w okresie BN? 26.09.15, 22:39
        dzis przekazalam juz pierwsze wskazowki. jesli beda zainteresowani lub beda chcieli cos dopytac, maja sie zglosic. w gory ich nie wysylalam, bo raz, ze w gorach mieszkaja i to wiekszych, a dwa - w okresie okoloswiatecznym to sa najbardziej oblegane przez turystow miejsca. skupilam sie na polsce srodkowej, polnocnej i wlasnie wybrzeze i dorzucilam kilka ciekawych moim zdaniem miejsc w innych czesciach polski. zobaczymy, czy cos z tego wykorzystaja.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka