catroux 08.10.15, 13:04 A jeszcze rano w radiu ględzili, że nie ma szans, bo komisja woli 'prawdziwą' literaturę od reportażu. Ha! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bi_scotti Re: Aleksijewicz dostała Nobla :) 08.10.15, 13:27 Good morning news Teraz juz tylko pozostaje jedno pytanie, czy Peace Prize bedzie dla AM Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_jerzyka Re: Aleksijewicz dostała Nobla :) 08.10.15, 13:31 Nie zdziwiłabym się. Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Aleksijewicz dostała Nobla :) 08.10.15, 13:47 Koleżanka wysłała mi smsa i mało nie spadłam z fotela z wielkiej radości, przecież to moja ukochana pisarka!!! Zasługuje na Nobla jak nikt inny. Odpowiedz Link Zgłoś
pani_leonia Re: Aleksijewicz dostała Nobla :) 08.10.15, 20:17 nie znam ale chetnie poznam, w bibliotece juz zrobila sie kojeka do jej ksiazek;/ Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Aleksijewicz dostała Nobla :) 08.10.15, 20:22 Bardzo się cieszę, żadna książka nie wywarła na mnie takiego wrażenia jak jej "Wojna nie ma w sobie nic z kobiety". Tę książkę powinni czytać obowiązkowo wszyscy wojskowi na całym świecie. Odpowiedz Link Zgłoś
mum2004 Re: Aleksijewicz dostała Nobla :) 09.10.15, 07:29 Weszłam żeby właśnie to napisać. Wojna nie ma w sobie nic z kobiety - ta książka zostaje w pamięci. Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Aleksijewicz dostała Nobla :) 09.10.15, 09:19 Przede wszystkim nigdy wcześniej nie czytałam książki, która opisuje wojnę z takiej perspektywy - właśnie kobiecej. Uświadomiłam sobie, że książki historyczne, wojenne są pisane na ogół przez mężczyzn i z czysto męskiego punktu widzenia. Ponieważ tak było zawsze to nie zwracało się na to uwagi. Charakterystyczne są opowieści Aleksijeiwcz jakie trudności miała przy tworzeniu tej książki, kiedy rozmawiała z małżeństwem weteranów - mężczyzna często nie dopuszczał żony do głosu, albo mitygował ją, że opowiada o jakichś głupotach zamiast o bitwach, bohaterskich czynach... Odpowiedz Link Zgłoś
jolie Re: Aleksijewicz dostała Nobla :) 09.10.15, 09:39 Kobiet - żołnierek nie było przecież w historii wiele. Wspomnienia kobiet, które walczyły w AK i Powstaniu Warszawskim też są wstrząsające. Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Aleksijewicz dostała Nobla :) 09.10.15, 10:38 Ale ja miałam na myśli II wojnę światową. Odpowiedz Link Zgłoś
jolie Re: Aleksijewicz dostała Nobla :) 09.10.15, 10:54 Ja odnosiłam się do tego > Uświadomiłam sobie, że książki historyczne, wojenne są pisane na ogół przez mężczyzn i z czysto męskiego punktu widzenia. Może nie napisałam tego jasno - uważam, że książek wojennych pisanych z perspektywy kobiet jest więcej - zarówno wspomnień tzw. zwykłych kobiet, jak i kobiet walczących z bronią (jak dziewczyny z AK). I ja również mam na myśli II wojnę światową. Oczywiście nie wszystkie te książki mają dużą wartość literacką, do tego trzeba talentu (jak u Aleksijewicz). Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Aleksijewicz dostała Nobla :) 09.10.15, 11:10 Nie czytałam, więc nie mam porównania. Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: Aleksijewicz dostała Nobla :) 08.10.15, 20:30 A ja słyszałam, że kontrkandydatem był Murakami, który z "reportarzem" ma tyle wspólnego co ja z Grenlandią. I przyznaję, że mu kibicowałam, bo jestem jego wielkim fanem. Przyznaję jednak, że Aleksijewicz po prostu jeszcze nie czytałam- JAK ONA PISZE? Powiedzcie w paru słowach! Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Aleksijewicz dostała Nobla :) 08.10.15, 20:46 Aleksijewicz jest humanistką. Słucha człowieka, kocha człowieka i go rozumie. Porusza tematy trudne, niewygodne, osadzone w historii regionu, ale opisuje je z punktu widzenia pojedynczego człowieka i z różnych punktów widzenia, oddaje głos wszystkim. Niby opisuje "człowieka sowieckiego", ale ten człowiek może być w każdym z nas. Oddaje też głos ludziom dotąd tego głosu pozbawionym. W skrócie - siedzisz, czytasz i płaczesz Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: Aleksijewicz dostała Nobla :) 08.10.15, 21:05 O łał. Ale to ciężkie jest? Pytam, bo ja mam słabe nerwy (serio mówię) i od jakiegoś czasu sama sobie filtruje ciężkie i dołujące dzieła sztuki, bo widzę, że źle mi robią. A jak jest u niej? Nie trawię na przykład rozdzierających historii, które z sadystyczną wręcz drobiazgowością wyliczją i opisują nieszczęścia dzieci, osób w różnych niezawinionych tarapatach, etc. To nie taka literatura mam nadzieję? Speszył mnie skrótowy opis "wojna nie ma w sobie nic z kobiety" Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Aleksijewicz dostała Nobla :) 08.10.15, 22:20 No jest ciężkie, nie ma co ściemniać. Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: Aleksijewicz dostała Nobla :) 08.10.15, 22:35 > Speszył mnie skrótowy opis "wojna nie ma w sobie nic z kobiety" No wbija w fotel i ryje psyche, nie da się ukryć. Odpowiedz Link Zgłoś
ojasia Re: Aleksijewicz dostała Nobla :) 08.10.15, 22:50 Jak inne jej książki. "Ostatni świadkowie" i "Czarnobylska modlitwa" musiałam sobie dawkowac po kawałku. "Cynkowi chłopcy" też świetna książka. Należał jej się ten Nobel. Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Aleksijewicz dostała Nobla :) 09.10.15, 07:35 Po raz pierwszy noblistę z literatury mam już całego przeczytanego w chwili ogłoszenia Mnie najbardziej zryla Wojna nie ma w sobie nic z kobiety i Czasy secondhand. W tej drugiej środek książki mnie zmiażdżył. Ale oczywiście wszystkie są świetne. Odpowiedz Link Zgłoś
owczarkini Re: Aleksijewicz dostała Nobla :) 09.10.15, 08:10 Pierwszą moją myślą było, że widać Komitet czytuje e-matkę i liczy się ze zdaniem Morgen Dzięki Twojej rekomendacji przeczytałam póki co "Czarnobylską modlitwę", teraz zbieram siły psychiczne na kolejne jej książki. Dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Aleksijewicz dostała Nobla :) 09.10.15, 09:03 Cieszę się, że zaraziłam kolejną osobę Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Aleksijewicz dostała Nobla :) 09.10.15, 09:13 Morgen, przyznam, że trochę się boję sięgnąć po jej książki. Może zacznę od "Czasów secondhand", bo nie wiem czy chcę, żeby mnie ścigały zbyt wyraziste obrazy wojny. Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Aleksijewicz dostała Nobla :) 09.10.15, 09:15 Czasy zaczynają się niewinnie, ale w dalszych częściach też bywa ostro. No nie wiem, spróbuj, jestem ciekawa twojej opinii. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Aleksijewicz dostała Nobla :) 09.10.15, 09:20 Najchętniej bym wzięła "Cynkowych chłopców", bo parę rzeczy o Afganistanie czytałam, ale też się obawiam, że będzie upiorne. Na razie zamówiłam sobie inne rzeczy m.in. "Jeden z nas. Opowieść o Norwegii" o Breviku i "Detroit. Sekcja zwłok Ameryki". Odpowiedz Link Zgłoś
jolie Re: Aleksijewicz dostała Nobla :) 09.10.15, 07:11 >O łał. Ale to ciężkie jest?< Tak, w moim odczuciu jest ciężkie zarówno jeśli chodzi o treść, jak i formę (sposób narracji). Czytałam dwie jej książki - "Wojna nie ma w sobie nic z kobiety" i "Czasy secondhand". Morze niezawinionego cierpienia+ miażdżenie jednostki przez historię - tak bym to podsumowała. Odpowiedz Link Zgłoś
lemasakr Re: Aleksijewicz dostała Nobla :) 08.10.15, 23:47 lal wspaniale to opisalas. Odpowiedz Link Zgłoś
18lipcowa3 Re: Aleksijewicz dostała Nobla :) 08.10.15, 20:56 brawo ! Kocham Panią Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: Aleksijewicz dostała Nobla :) 08.10.15, 22:28 To bardzo dobra wiadomość Odpowiedz Link Zgłoś
kardiolog Re: Aleksijewicz dostała Nobla :) 08.10.15, 22:35 Bardziej cieszy Nobel dla Youyou. Kardiolog Odpowiedz Link Zgłoś
burina Re: Aleksijewicz dostała Nobla :) 08.10.15, 23:58 Tak przy okazji, na zasadzie luźnych skojarzeń: kto w tym roku widział na gazeta.pl jakąkolwiek relację z Nike? Ja już nie mówię, że w dawnych czasach, to na jedynce dał radę upchnąć ten temat już od ogłoszenia listy kandydatów, że pojawiały się artykuły o poszczególnych autorach/książkach. W tym roku nawet ogłoszenia zwycięzcy nie było... Odpowiedz Link Zgłoś
joanekjoanek Re: Aleksijewicz dostała Nobla :) 09.10.15, 08:31 Ja widziałam. Zajawka wisiała przez kilka godzin, bliżej dwóch Odpowiedz Link Zgłoś
joanekjoanek Re: Aleksijewicz dostała Nobla :) 09.10.15, 08:36 Za mną dopiero Czernobyl. Mówi zboczenie zawodowe: nie bardzo podobał mi się styl tłumaczenia. Polszczyzna jest taka jakby za bardzo rosyjska, za bardzo rosyjski jest szyk zdania, niekiedy dosłownie zaśpiew słychać. Nawet nie w wypowiedziach bohaterów, tylko w narracji. Mnie to przeszkadza, może dodaje uroku, ale ujmuje uniwersalizmu. Ona pisze po rosyjsku czy po białorusku? Bo jak po rosyjsku, to może następną spróbuję przegryźć w oryginale, to będzie ciężkie, ale pewnie warto. Czernobyl bardzo mi się spodobał, dobra książka. Odpowiedz Link Zgłoś
jolie Re: Aleksijewicz dostała Nobla :) 09.10.15, 08:54 Masz rację, nie wpadłam na to, że ten 'specyficzny sposób narracji' (jak to nazywałam) to po prostu tłumaczenie. Dodaje dramatyzmu, ale nie czyta się gładko (w moim odczuciu). Tłumaczenie było z rosyjskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Aleksijewicz dostała Nobla :) 09.10.15, 09:04 Pisze po rosyjsku. Odpowiedz Link Zgłoś