Dodaj do ulubionych

Aleksijewicz dostała Nobla :)

08.10.15, 13:04
A jeszcze rano w radiu ględzili, że nie ma szans, bo komisja woli 'prawdziwą' literaturę od reportażu. Ha!
Obserwuj wątek
    • mozambique Re: Aleksijewicz dostała Nobla :) 08.10.15, 13:17
      łooooooł !!!!!
    • angazetka Re: Aleksijewicz dostała Nobla :) 08.10.15, 13:20
      Świetna wiadomość!
      • bi_scotti Re: Aleksijewicz dostała Nobla :) 08.10.15, 13:27
        Good morning news smile
        Teraz juz tylko pozostaje jedno pytanie, czy Peace Prize bedzie dla AM wink Cheers.
        • mama_jerzyka Re: Aleksijewicz dostała Nobla :) 08.10.15, 13:31
          Nie zdziwiłabym się.
    • iwoniaw Re: Aleksijewicz dostała Nobla :) 08.10.15, 13:28
      Świetna wiadomość smile
    • morgen_stern Re: Aleksijewicz dostała Nobla :) 08.10.15, 13:47
      Koleżanka wysłała mi smsa i mało nie spadłam z fotela z wielkiej radości, przecież to moja ukochana pisarka!!! Zasługuje na Nobla jak nikt inny.
    • pani_leonia Re: Aleksijewicz dostała Nobla :) 08.10.15, 20:17
      nie znam ale chetnie poznam, w bibliotece juz zrobila sie kojeka do jej ksiazek;/
      • aqua48 Re: Aleksijewicz dostała Nobla :) 08.10.15, 20:22
        Bardzo się cieszę, żadna książka nie wywarła na mnie takiego wrażenia jak jej "Wojna nie ma w sobie nic z kobiety". Tę książkę powinni czytać obowiązkowo wszyscy wojskowi na całym świecie.
        • mum2004 Re: Aleksijewicz dostała Nobla :) 09.10.15, 07:29
          Weszłam żeby właśnie to napisać. Wojna nie ma w sobie nic z kobiety - ta książka zostaje w pamięci.
          • morgen_stern Re: Aleksijewicz dostała Nobla :) 09.10.15, 09:19
            Przede wszystkim nigdy wcześniej nie czytałam książki, która opisuje wojnę z takiej perspektywy - właśnie kobiecej. Uświadomiłam sobie, że książki historyczne, wojenne są pisane na ogół przez mężczyzn i z czysto męskiego punktu widzenia. Ponieważ tak było zawsze to nie zwracało się na to uwagi. Charakterystyczne są opowieści Aleksijeiwcz jakie trudności miała przy tworzeniu tej książki, kiedy rozmawiała z małżeństwem weteranów - mężczyzna często nie dopuszczał żony do głosu, albo mitygował ją, że opowiada o jakichś głupotach zamiast o bitwach, bohaterskich czynach...
            • jolie Re: Aleksijewicz dostała Nobla :) 09.10.15, 09:39
              Kobiet - żołnierek nie było przecież w historii wiele. Wspomnienia kobiet, które walczyły w AK i Powstaniu Warszawskim też są wstrząsające.
              • morgen_stern Re: Aleksijewicz dostała Nobla :) 09.10.15, 10:38
                Ale ja miałam na myśli II wojnę światową.
                • jolie Re: Aleksijewicz dostała Nobla :) 09.10.15, 10:54
                  Ja odnosiłam się do tego > Uświadomiłam sobie, że książki historyczne, wojenne są pisane na ogół przez mężczyzn i z czysto męskiego punktu widzenia.

Może nie napisałam tego jasno - uważam, że książek wojennych pisanych z perspektywy kobiet jest więcej - zarówno wspomnień tzw. zwykłych kobiet, jak i kobiet walczących z bronią (jak dziewczyny z AK). I ja również mam na myśli II wojnę światową. Oczywiście nie wszystkie te książki mają dużą wartość literacką, do tego trzeba talentu (jak u Aleksijewicz).
                  • morgen_stern Re: Aleksijewicz dostała Nobla :) 09.10.15, 11:10
                    Nie czytałam, więc nie mam porównania.
    • anorektycznazdzira Re: Aleksijewicz dostała Nobla :) 08.10.15, 20:30
      A ja słyszałam, że kontrkandydatem był Murakami, który z "reportarzem" ma tyle wspólnego co ja z Grenlandią. I przyznaję, że mu kibicowałam, bo jestem jego wielkim fanem.
      Przyznaję jednak, że Aleksijewicz po prostu jeszcze nie czytałam- JAK ONA PISZE?
      Powiedzcie w paru słowach!
      • morgen_stern Re: Aleksijewicz dostała Nobla :) 08.10.15, 20:46
        Aleksijewicz jest humanistką. Słucha człowieka, kocha człowieka i go rozumie. Porusza tematy trudne, niewygodne, osadzone w historii regionu, ale opisuje je z punktu widzenia pojedynczego człowieka i z różnych punktów widzenia, oddaje głos wszystkim. Niby opisuje "człowieka sowieckiego", ale ten człowiek może być w każdym z nas. Oddaje też głos ludziom dotąd tego głosu pozbawionym.
        W skrócie - siedzisz, czytasz i płaczesz smile
        • anorektycznazdzira Re: Aleksijewicz dostała Nobla :) 08.10.15, 21:05
          O łał. Ale to ciężkie jest? Pytam, bo ja mam słabe nerwy (serio mówię) i od jakiegoś czasu sama sobie filtruje ciężkie i dołujące dzieła sztuki, bo widzę, że źle mi robią. A jak jest u niej?
          Nie trawię na przykład rozdzierających historii, które z sadystyczną wręcz drobiazgowością wyliczją i opisują nieszczęścia dzieci, osób w różnych niezawinionych tarapatach, etc.
          To nie taka literatura mam nadzieję? Speszył mnie skrótowy opis "wojna nie ma w sobie nic z kobiety"
          • morgen_stern Re: Aleksijewicz dostała Nobla :) 08.10.15, 22:20
            No jest ciężkie, nie ma co ściemniać.
          • echtom Re: Aleksijewicz dostała Nobla :) 08.10.15, 22:35
            > Speszył mnie skrótowy opis "wojna nie ma w sobie nic z kobiety"

No wbija w fotel i ryje psyche, nie da się ukryć.
            • ojasia Re: Aleksijewicz dostała Nobla :) 08.10.15, 22:50
              Jak inne jej książki. "Ostatni świadkowie" i "Czarnobylska modlitwa" musiałam sobie dawkowac po kawałku. "Cynkowi chłopcy" też świetna książka. Należał jej się ten Nobel.
              • morgen_stern Re: Aleksijewicz dostała Nobla :) 09.10.15, 07:35
                Po raz pierwszy noblistę z literatury mam już całego przeczytanego w chwili ogłoszenia smile Mnie najbardziej zryla Wojna nie ma w sobie nic z kobiety i Czasy secondhand. W tej drugiej środek książki mnie zmiażdżył. Ale oczywiście wszystkie są świetne.
                • owczarkini Re: Aleksijewicz dostała Nobla :) 09.10.15, 08:10
                  Pierwszą moją myślą było, że widać Komitet czytuje e-matkę i liczy się ze zdaniem Morgen wink Dzięki Twojej rekomendacji przeczytałam póki co "Czarnobylską modlitwę", teraz zbieram siły psychiczne na kolejne jej książki. Dzięki.
                  • morgen_stern Re: Aleksijewicz dostała Nobla :) 09.10.15, 09:03
                    Cieszę się, że zaraziłam kolejną osobę smile
                    • triss_merigold6 Re: Aleksijewicz dostała Nobla :) 09.10.15, 09:13
                      Morgen, przyznam, że trochę się boję sięgnąć po jej książki. Może zacznę od "Czasów secondhand", bo nie wiem czy chcę, żeby mnie ścigały zbyt wyraziste obrazy wojny.
                      • morgen_stern Re: Aleksijewicz dostała Nobla :) 09.10.15, 09:15
                        Czasy zaczynają się niewinnie, ale w dalszych częściach też bywa ostro. No nie wiem, spróbuj, jestem ciekawa twojej opinii.
                        • triss_merigold6 Re: Aleksijewicz dostała Nobla :) 09.10.15, 09:20
                          Najchętniej bym wzięła "Cynkowych chłopców", bo parę rzeczy o Afganistanie czytałam, ale też się obawiam, że będzie upiorne.
                          Na razie zamówiłam sobie inne rzeczy m.in. "Jeden z nas. Opowieść o Norwegii" o Breviku i "Detroit. Sekcja zwłok Ameryki".
                          • morgen_stern Re: Aleksijewicz dostała Nobla :) 09.10.15, 09:59
                            O, też dobre.
          • jolie Re: Aleksijewicz dostała Nobla :) 09.10.15, 07:11
            >O łał. Ale to ciężkie jest?<

Tak, w moim odczuciu jest ciężkie zarówno jeśli chodzi o treść, jak i formę (sposób narracji). Czytałam dwie jej książki - "Wojna nie ma w sobie nic z kobiety" i "Czasy secondhand". Morze niezawinionego cierpienia+ miażdżenie jednostki przez historię - tak bym to podsumowała.
        • lemasakr Re: Aleksijewicz dostała Nobla :) 08.10.15, 23:47
          lal wspaniale to opisalas.
    • 18lipcowa3 Re: Aleksijewicz dostała Nobla :) 08.10.15, 20:56
      brawo ! Kocham Panią
    • echtom Re: Aleksijewicz dostała Nobla :) 08.10.15, 22:28
      To bardzo dobra wiadomość smile
      • kardiolog Re: Aleksijewicz dostała Nobla :) 08.10.15, 22:35
        Bardziej cieszy Nobel dla Youyou.
        Kardiolog
    • burina Re: Aleksijewicz dostała Nobla :) 08.10.15, 23:58
      Tak przy okazji, na zasadzie luźnych skojarzeń: kto w tym roku widział na gazeta.pl jakąkolwiek relację z Nike? Ja już nie mówię, że w dawnych czasach, to na jedynce dał radę upchnąć ten temat już od ogłoszenia listy kandydatów, że pojawiały się artykuły o poszczególnych autorach/książkach. W tym roku nawet ogłoszenia zwycięzcy nie było...
      • joanekjoanek Re: Aleksijewicz dostała Nobla :) 09.10.15, 08:31
        Ja widziałam. Zajawka wisiała przez kilka godzin, bliżej dwóch smile
    • joanekjoanek Re: Aleksijewicz dostała Nobla :) 09.10.15, 08:36
      Za mną dopiero Czernobyl. Mówi zboczenie zawodowe: nie bardzo podobał mi się styl tłumaczenia. Polszczyzna jest taka jakby za bardzo rosyjska, za bardzo rosyjski jest szyk zdania, niekiedy dosłownie zaśpiew słychać. Nawet nie w wypowiedziach bohaterów, tylko w narracji. Mnie to przeszkadza, może dodaje uroku, ale ujmuje uniwersalizmu. Ona pisze po rosyjsku czy po białorusku? Bo jak po rosyjsku, to może następną spróbuję przegryźć w oryginale, to będzie ciężkie, ale pewnie warto. Czernobyl bardzo mi się spodobał, dobra książka.
      • jolie Re: Aleksijewicz dostała Nobla :) 09.10.15, 08:54
        Masz rację, nie wpadłam na to, że ten 'specyficzny sposób narracji' (jak to nazywałam) to po prostu tłumaczenie. Dodaje dramatyzmu, ale nie czyta się gładko (w moim odczuciu). Tłumaczenie było z rosyjskiego.
      • morgen_stern Re: Aleksijewicz dostała Nobla :) 09.10.15, 09:04
        Pisze po rosyjsku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka